Sportjaar 2015: maart & april

6. Knegt in alles-of-niets-stijl naar wereldtitel

Hij ging voor niets minder dan de titel. Sjinkie Knegt stapte bij de WK shorttrack in Moskou met maar één doel de afsluitende superfinale in. Alleen de winst zou hem het goud kunnen opleveren. De Fries, vijfde na drie afstanden, slaagde in zijn opzet. Het verschil met de Zuid-Koreaan Park Se Yeong was een kwestie van centimeters maar bezorgde Knegt wel de wereldtitel.

Omdat beiden in punten precies gelijk eindigden bepaalde het resultaat van de slotafstand wie de overalltitel mee naar huis mocht nemen. "Ik moest gewoon winnen, dat was de enige opdracht. Ik heb lang gewacht en mijn krachten gespaard voor de slotronden", legde de man uit Bantega naderhand uit. Knegt, die ook nog zilver pakte op de 1.500 meter, werd de tweede Nederlandse shorttracker ooit die een individuele wereldtitel veroverde. Peter van der Velde ging hem in 1988, eveneens als overallwinnaar, voor.

Als team had de huidige generatie vorig jaar al de wereldtitel op de aflossing opgeëist, iets wat in de jaren tachtig met onder anderen Van der Velde en huidig bondscoach Jeroen Otter vaker gebeurde. Ook in die finale ging Knegt, met de individuele titel al op zak, voor een alles-of-nietstactiek. Die slaagde ditmaal niet. Knegt werd in zijn ultieme aanval opgevangen door de Chinees Han en zag uit balans gebracht zelfs nog een Hongaar voorbij glijden. "Typisch Sjinkie", vond Otter. "Hij had ook kunnen consolideren. Ik zie het liever zo."

Het brons voor Knegt, Daan Breeuwsma, Freek van der Wart en Mark Prinsen werd met weinig enthousiasme onthaald. "Het was alles-of-niets wat Sjinkie probeerde. Het werd niets", treurde Breeuwsma aanvankelijk. "Nou ja, niets. Het is wel brons." En Van der Wart, die individueel een matig toernooi reed: "We kwamen natuurlijk voor het goud." Breeuwsma bereikte individueel de finale op de 1.500 meter waarin hij zesde werd, het klassement sloot hij af als twaalfde.

Bij de vrouwen ging de wereldtitel overall naar de Zuid-Koreaanse Choi Minjeong, ook de winnares van de superfinale. In het eindklassement hield ze de Italiaanse Arianna Fontana en de Zuid-Koreaanse Shim Suk Hee achter zich. De Nederlandse vrouwen speelden een bijrol zonder Jorien ter Mors die dit seizoen wegens overtraindheid oversloeg. De onthoofde ploeg was bij het EK nog goed voor zilver op de aflossing, maar mondiaal had het team zich niet gekwalificeerd.

De spectaculaire race die Knegt de wereldtitel bracht (Bron: YouTube)