Sportjaar 2015: maart & april

13. Welke sporters ontvielen ons?

Gerda van der Kade-Koudijs (91)

Oud-atlete Gerda van der Kade-Koudijs overleed op 91-jarige leeftijd in haar woonplaats Almelo. Ze was het laatste nog levende lid van de estafetteploeg die tijdens de Olympische Spelen van 1948 in Londen goud veroverde op de 4x100 meter. Fanny Blankers-Koen, die destijds vier keer goud won, liep ook mee in dat kwartet. Ook Xenia Stad-De Jong en Netti Witziers-Timmer, overleden in respectievelijk 2012 en 2005, pakten destijds het goud.

Van der Kade-Koudijs behaalde ook twee Europese titels. Ze won in Oslo in 1946 het verspringen en ook, wederom met Blankers-Koen in de ploeg, de 4x100 meter estafette. In de periode tussen 1942 tot en met 1952 vergaarde ze maar liefst negentien medailles bij Nederlandse kampioenschappen. Ook maakte ze drie keer deel uit van een estafetteteam dat een wereldrecord verbeterde: op de 4x110 yards in 1944 en 1948 en op de 4x200 meter in 1944.

Steve Mokone (82)

Steve Mokone overleed op 82-jarige leeftijd in een ziekenhuis in de Verenigde Staten. De in Zuid-Afrika geboren oud-voetballer was de eerste donkere buitenlandse profspeler in Nederland. Hij kreeg de bijnaam de Zwarte Meteoor.

Mokone begon zijn internationale loopbaan in 1955 bij het Engelse Coventry City. In 1957 tekende hij een contract bij Heracles. Hij maakte indruk bij zijn debuut door meteen twee keer te scoren. Mokone had met zijn doelpunten een belangrijk aandeel in het kampioenschap van Heracles in de tweede divisie in 1958. Een jaar later vertrok hij naar Cardiff City. Hij speelde ook voor FC Barcelona, Olympique Marseille, Torino en Valencia.

De supporters van Heracles eren de overleden Mokone (Pro Shots / Kay Int Veen)
De supporters van Heracles eren de overleden Mokone (Pro Shots / Kay Int Veen)

Franse topsporters overleden bij helikoptercrash

Bij een helikoptercrash in Argentinië kwamen meerdere Franse topsporters om het leven. Het meest bekende slachtoffer is de pas 25-jarige topzwemster Camille Muffat, die tijdens de Olympische Spelen van Londen in 2012 goud won op de 400 meter vrije slag. Ook zeilster Florence Arthaud (57) en bokser Alexis Vastine (28, goed voor olympisch brons in 2008) lieten het leven.

De crash gebeurde tijdens de opnames voor het survivalprogramma Dropped, waar onder meer ook oud-voetballer Sylvain Wiltord, voormalig topzwemmer Alain Bernard en wielerlegende Jeannie Longo aan meededen. Zij zaten niet in een van de helikopters die in de buurt van Villa Castelli, in het noordwesten van Argentinië, met elkaar in botsing kwamen. Naast de sporters kwamen ook beide Argentijnse piloten en vijf leden van het productieteam van Dropped om het leven.

Van de sporters had Muffat veruit het grootste palmares. In Londen was ze een van de sterren op de Olympische Spelen door naast haar titel op de 400 meter vrije slag ook het zilver op de 200 meter vrij en brons op de 4x200 meter te pakken. Op het WK langebaan in 2011 pakte ze op de 200 en 400 meter vrije slag het brons, twee jaar later in Barcelona deed ze dat op de 200 meter en 4x200 meter. Op de 200 meter werd Muffat in 2010 wereldkampioene kortebaan in Dubai. Vanwege haar prestaties werd Muffat in 2013 geridderd in de Légion d'honneur.

Onder meer de Franse president François Hollande reageerde geschokt op het ongeval. "De plotselinge dood van onze landgenoten zorgt voor enorm veel verdriet", liet de president weten. Wiltord, wel aanwezig bij de opnames in Argentinië, was eveneens zeer aangeslagen. "Ik ben verdrietig voor mijn vrienden, ik sta te trillen, ik ben volledig in shock, ik heb er geen woorden voor en wil eigenlijk niks zeggen", aldus de oud-voetballer op Twitter.

Hugo Walker (81)

Voetbalcommentator Hugo Walker overleed op 81-jarige leeftijd in Amsterdam. Hij was tientallen jaren een van de belangrijkste commentatoren van de NOS.

Walker was ooit zelf honkballer en haalde zelfs het Nederlands team. Eind jaren zestig kwam hij bij Sport in Beeld, de voorloper van Studio Sport, terecht. Daar bleef hij tot 2000. Na een conflict vertrok hij naar RTL, waar hij twee jaar werkzaam was.

Walker was vooral bekend vanwege zijn karakteristieke stemgeluid. Zijn uitspraak "komt dat schot" is legendarisch geworden.

Hugo Walker 1933 - 2015 (bron: Youtube)