Vijf gametips voor de maand oktober

The Evil Within

Als Alien je nog niet genoeg schrik aanjaagt, dan kun je nog altijd naar de nieuwste game van Shinji Mikami. Mocht de naam je niets zeggen, dan geven we een hint: Resident Evil. Bethesda heeft de game director en zijn bedrijf Tango Gameworks in de arm genomen om een horror-survival te maken. Zombies? Check! Vreemde stemmen? Check! Omgevingen waar je in het echt in je broek zou schijten? Check! Dus gordijnen dicht, lamp uit, koptelefoon op en griezelen maar!

In The Evil Within komen Detective Sebastien Castellanos en zijn partners ter plaatse om een gruwelijke massamoord te onderzoeken. Nadat Sebastien getuige is van de afslachting van zijn collega's door een mysterieuze kracht, loopt hij zelf in de hinderlaag en wordt hij bewusteloos geslagen. Wanneer hij ontwaakt, lijkt hij terecht te zijn gekomen in een verknipte wereld waar afschuwelijke schepsels tussen de doden ronddwalen. Als speler moet je met beperkte middelen tot je beschikking vechten om te overleven, zodat je aan deze waanzin kunt ontsnappen.

The Evil Within is ouderwets eng. Iedereen die al een demo gespeeld heeft is het daarover eens. Voor een paar mensen op de E3-vloer bij Bethesda was het al memorabel doordat een vrouwelijke journalist de hele tent bij elkaar aan het zenuwen en gillen was omdat ze er niet mee overweg kon. Het is Resident Evil meets Silent Hill, dus bizarre wezens en paranormale omgevingen waarin niets is wat het lijkt. Of het verhaal een samenhang heeft en vooral hoe beperkt die middelen gaan zijn maken of breken het spel, we zullen nog even moeten wachten om te ervaren of het allemaal echt zo lastig gaat zijn.