Pokémonfilms: Gotta watch 'em all! Deel 3

Deel 11: Pokémon - Giratina and the Sky Warrior

giratina 1

Na het overrompelende tiende deel van de filmreeks is het prettig om te merken dat dit elfde deel voortborduurt op de gebeurtenissen uit zijn voorganger. Dankzij de strijd die Dialga en Palkia leverden in het vorige deel zijn er scheuren ontstaan in het weefsel dat onze (de 'normale') dimensie en de zogenaamde Reverse World gescheiden houdt. De Reverse World is een soort Escher-achtige omgeving waarin de mascotte van de Pokémon Platinum-game, Giratina, alleenheerser is, en ook de enige inwoner. Giratina heerst - zoals Dialga en Palkia over tijd en ruimte heersen - over antimaterie en in het begin van de film zien we hoe hij Dialga zijn Reverse World insleurt, samen met een kleine Pokémon die verderop in de film belangrijk wordt. Dialga ontsnapt, evenals de kleine Pokémon die (zoals gebruikelijk) geheel toevallig Ash en zijn crew tegen het lijf loopt en hiermee het avontuur begint.

De Pokémon - die beschikt over telepathie waardoor ze met mensen kan praten - wordt opgelapt in een Pokécenter (een soort ziekenhuis voor Pokémon) waar onze vrienden van Nurse Joy te horen krijgen dat het een zogenaamde Shaymin is. Shaymin hebben de kracht giftige lucht in te kunnen ademen, te zuiveren en via een soort ontploffing (genaamd Seed Flare) weer uit te kunnen stoten. Verder gaan ze eens in de zoveel tijd naar een soort bloementuin, waarna ze met zijn allen migreren naar andere werelddelen. Shaymin blijkt ondanks haar kleine formaat een nogal dominant typetje te zijn en al snel ontstaan er de nodige irritaties en discussies tussen Ash en haar, die Shaymin meestal wint door wolken smog in Ash' gezicht te boeren en vervolgens de vermoorde onschuld te spelen bij de rest van de crew. Needless to say, het is best een leuk personage. Shaymin commandeert de groep om haar naar de bloementuin te brengen en de reis begint!

giratina 3

Van hieruit worden we getrakteerd op (ondertussen standaard) chaotische gebeurtenissen die elkaar snel opvolgen. Ash en zijn vrienden worden - inclusief Shaymin en Team Rocket die hen achtervolgen - de Reverse World in gezogen waar ze een professor ontmoeten die onderzoek doet naar Giratina en zijn dimensie. Ze komen erachter dat Shaymin met haar Seed Flare gaten tussen beide werelden kan slaan en al gauw is de vroegere assistent van de professor - genaamd Zero - op de hoogte. Zodra de helden weer terug in de normale wereld zijn, zet Zero de achtervolging in met een leger Magnemites, Magnetons en een grote Magnezone die er allemaal behoorlijk cool uitzien in 3D, terwijl Shaymin dankzij een boeket bloemen van vorm verandert, waarna ze kan vliegen. De hele troep komt weer in de Reverse World terecht en eindelijk wordt Zero's grote plan duidelijk: Giratina naar de echte wereld lokken en daar door middel van een uitvinding van de professor zijn krachten stelen.

Giratina komt uiteindelijk in de echte wereld terecht, Zero neemt hem gevangen met een soort ruimteschip en Ash en zijn vrienden zetten een tegenaanval in. Wat volgt is een indrukwekkend staaltje animatie waarin 2D en 3D op een prima manier naast elkaar gebruikt zijn, terwijl Ash op een soort vliegende Segway over, onder en langs het schipt vliegt, achternagezeten door het leger van Zero. De krachten van Giratina worden afgetapt, waarna hij verzwakt achterblijft, en Zero vlucht de Reverse World in waar hij alleenheerser van wil worden. Waarom hij dit wil wordt nooit duidelijk (de wereld was volledig leeg, op Giratina na) en waarom hij zoveel moeite deed om de krachten van Giratina te stelen is ook maar de vraag, aangezien hij sowieso niet veel moeite leek te hebben met switchen tussen beide werelden. Nadat hij besluit vanuit de Reverse World de echte wereld te beschadigen (blijkbaar staan ze met elkaar in verbinding), komt Giratina weer bij en samen met Ash en Shaymin vertrekt hij naar de parallelle dimensie, waar ze Zero tegenhouden, de wereld redden en Shaymin nog nét op tijd bij haar tuin krijgen om samen met haar soortgenoten aan haar migratie te beginnen.

giratina 4

Helaas heeft deze film een beetje het 'Jirachi-probleem'. Er gebeurt zo veel, de gebeurtenissen zijn zo onlogisch en het gaat allemaal zo snel dat ik mentaal op een gegeven moment een beetje afhaakte. Zero's motivatie wordt nergens echt duidelijk, de verhouding tussen Giratina, Dialga en Palkia is vrij vaag en hoe Shaymin nu precies in het geheel past, wordt ook niet echt uitgelegd. Jammer, want Shaymin is als commanderende smartass een van de leukste personages die ik tot nu toe voorbij heb zien komen. De Reverse World ziet er lekker bizar uit met zijn architectuur die alle kanten op gaat, vreemde zwaartekracht en onderstebovenhangende trappen en de animatie in zijn geheel is bijzonder mooi. De film heeft nog altijd een beetje last van N64-kwaliteit 3D, vooral als het op landschappen aankomt, maar de actiescène rondom het schip (en vooral de shots waarin de door middel van lichtstralen gevangen Giratina ook zichtbaar is) is werkelijk adembenemend. Het is geen enorm vervelende film, maar er had veel meer in gezeten.