Oscars Special: De Beste Films: Welkom in de 21e eeuw

23-03-2003
Chicago (2002) (6 Oscars)

Chicago1

Ook bij de 75e Academy Awards was het weer enorm spannend wie er met het gouden beeldje voor Beste Film naar huis mocht. Roman Polanski's The Pianist, Peter Jackson's The Lord of the Rings: The Two Towers, Stephen Daldry's The Hours en Gangs of New York van Martin Scorsese moesten echter de muzikale misdaadfilm Chicago van Rob Marshall voor laten gaan.

Chicago2

In Chicago zien we de belevenissen van het koorzangeresje Roxie Hart (Renée Zellweger) die er van droomt om ooit beroemd te worden. Velma Kelly (Catherine Zeta-Jones) is een voormalige ster. Ze hebben echter nog een overeenkomst. Beide zijn moordenaars. Roxie vermoordde haar geliefde toen hij haar verliet, en Velma vermoordde haar echtgenoot en zijn zuster die een relatie hadden. Als Roxie het begint te maken in Chicago een hevige strijd om de aandacht van de pers en een persoonlijke strijd om de aan dacht van advocaat Billy Flynn (Richard Gere).

Chicago 3

Chicago is toch de film van Renée Zellweger, die echt de show steelt. Het was voor het eerst sinds Oliver in 1968 dat de prijs voor Beste Film naar een musical ging. Dat niet iedereen het met deze keuze eens was bleek toen het entertainmenttijdschrift Première de film in haar Top 20 van meest overgewaardeerde films aller tijden plaatste. Ook gezien de andere genomineerden was het minstens curieus te noemen dat deze film won. Entertainment Weekly noemde de film als één van de 25 beste musicals ooit gemaakt. Zo zie je maar weer dat een Oscar ook niet alles zegt over een film.