Oscars Special: De Beste Films: Welkom in de 21e eeuw

25-03-2001
Gladiator (2000) (5 Oscars)

gladiator1

In 2001 vinden de Academy Awards voor de laatste keer plaats in het Los Angèles Shrine Auditorium. Onder de bezielende leiding van humorist Steve Martin waren de kijkers getuige van wederom een erg spannende strijd op het toneel. Traffic, Erin Brockovich, Crouching Tiger, Hidden Dragon, Chocolat en Gladiator vochten om het gouden beeldje voor Beste Film waarbij - uiteraard - de strijd werd gewonnen door de epische rolprent van Ridley Scott.

gladiator2

Russell Crowe is Generaal Maximus Decimus Meridius in het Romeinse leger. Als keizer Marcus Aurelius door zijn ambitieuze zoon wordt vermoord en Meridius door verraad tot slavernij wordt veroordeelt zweert laatstgenoemde wraak te nemen op de moordenaars van zijn gezin en zijn keizer.

gladiator3

Een absolute moderne klassieker met een cast die staat als een huis: Russell Crowe, Joaquin Phoenix, Connie Nielsen, Ralf Möller, Oliver Reed, Djimon Hounsou, Derek Jacobi, John Shrapnel en Richard Harris. Gladiator was gebaseerd op een scenario van David Franzoni. Voor de historische strijdfilm werd Scott geïnspireerd door Hollywood klassiekers uit de jaren zestig zoals The Fall of the Roman Empire en Spartacus. Ook noemde de regisseur Ben-Hur als een grote invloed voor zijn Gladiator. De film kent ook een prachtige soundtrack van Hans Zimmer en Lisa Gerrard. Tot de dag van vandaag is het één van de bestverkochte soundtracks aller tijden. Er waren zelfs al plannen gemaakt voor een prequel en een verrassende vervolgfilm maar tot nu toe is daar weinig meer van vernomen.