EA's voorjaarsline-up ~ deel 2

RitseB en koei gingen langs bij EA om hun aankomende games te checken. Portal 2 en Need For Speed: Shift 2 komen aan bod in deze special.

Portal 2
Portal werd in het begin gezien als een extraatje in de Orange Box van Valve. Een goedmakertje omdat het zo lang duurde met Half Life 2: Episode 2 en Team Fortress 2. Het bleek meer dan dat te zijn. Portal bleek een van de leukere en verrassendere games van het jaar te zijn dankzij innovatieve puzzels en solide gameplay. Nu is Valve terug met Portal 2. De verwachtingen zijn hooggespannen, zoals gebruikelijk bij Valve. Wij kregen de kans om het eerste half uur van het spel te spelen.

Portal Hugz

It seems you have a minor case of serious brain damage
In Portal 2 speel je nog steeds met dezelfde naam- en stemloze vrouw. Deze keer krijg je ook gezelschap van een robot in de vorm van een bal met Brits accent en dito humor, met de stem van hoe heet hij ook al weer. Je begint het spel in een soort van cell in de vorm van een slaap- c.q. woonkamer, een plek waar je tussen het testen door wordt opgeslagen.

De humor is direct erg aanwezig, zo ‘controleert' de robot of je nog helemaal werkt, nadat je wakker geworden bent in de kamer. Je moet praten met de spatietoets en wat doet de spatietoets normaal, juist, springen. Na drie keer proberen te praten geeft de robot het op en zegt: "It seems you have a minor case of serious brain damage." De toon is gezet.

Oh, it's you
Spelers van het eerste deel zullen meteen vertrouwd zijn met de besturing en de werking van de Portal-gun. Voor de spelers die het origineel niet hebben gespeeld: je hebt een soort van geweer in je hand die 2 portalen kan creëren. In de ene portal ga je er in, in de andere kom er weer uit. Erg handig als je een onbereikbare plek moet bereiken die 20 meter hoog ligt. Tijdens onze speelsessie kregen we geen nieuwe puzzel-elementen te zien, alleen de puzzels uit het origineel. De puzzels voelen iets vloeiender en sneller aan. De verschillende puzzels in Portal 2 zijn niet moeilijk qua besturing of timing, het komt er echt op neer dat je moet uitvogelen wat je moet doen. Speelbaar voor iedereen met een beetje puzzelend vermogen.

Destructie!

Grafisch is het spel ook in orde. Het zijn geen Crysis 2-beelden die we te zien krijgen. Toch heeft Portal 2 een eigen charme met zijn uiterlijk. Het eens zo strakke, witte uiterlijk van Portal is verwisseld door een verwoeste omgeving, vol met planten, roestige staalplaten en half uit elkaar vallende gebouwen. Het geheel ziet er heel erg natuurlijk uit met uitstekende belichting en dito physics. Het is nog verwonderlijk wat Valve nog allemaal uit de al weer 7 jaar oude engine geperst krijgt.

Voorlopige conclusie
Het moet wel heel erg raar lopen wil Portal 2 geen ontzettende goede game worden. De gameplay voelt solide aan en de humor is uitstekend, mede dankzij de ontzettend droge Stephen Merchant als Weatly. Ik kan nu al zeggen dat Portal 2 zeker weten een van de toppers van 2011 wordt.