Ranomi Kromowidjojo; Neerlandsch nieuwe zwemtalent

Vorige maand schitterde ze tijdens het Europees kampioenschap kortebaan en tijdens het komende Wereldkampioenschap kortebaan, dat 15 december begint, zullen opnieuw alle ogen op haar gericht worden. Behalve dat ze de langste achternaam van allen heeft, behaalde ze ook samen met Inge Dekker de meeste gouden plakken tijdens het EK; Ranomi Kromowidjojo.

Kromowidjojo werd twintig jaar terug geboren in Groningen. Al op haar vierde jaar kwam ze in aanraking met wedstrijdzwemmen. Bij zwemvereniging Ducdalf maakte ze haar eerste meters als wedstrijdzwemster. Zes jaar later, Kromowidjojo was slechts tien jaren jong, zwom ze haar eerste Nederlandse leeftijdsrecord op de 50 meter vrije slag. De Groningse maakte een stormachtige ontwikkeling door en belandde al snel bij de Nederlandse Jeugdkernploeg, dat onder leiding stond van bondscoach Marcel Wouda. Als lid van deze ploeg maakte Kromowidjojo in 2005 al op veertienjarige leeftijd haar debuut in internationale wedstrijden.

In datzelfde jaar maakte ze onder andere haar opwachting in het Europees kampioenschap voor de jeugd in Boedapest, waar ze de bronzen medaille won op de 50 meter vrije slag. Ook maakte Kromowidjojo haar debuut op de Europese kampioenschappen kortebaan in Triëst. Daar zwom ze de 50 meter vrije slag, de 100 meter vrije slag en de series van de estafetteploeg. Deze ploeg zou later in het toernooi het goud winnen. In 2006 maakte Kromowidjojo ook haar debuut op de Europese kampioenschappen langebaan. Samen met Chantal de Groot, Inge Dekker en Marleen Veldhuis won ze het zilver op de 4 x 100 meter vrije slag. Een jaar later stonden de Wereldkampioenschappen in Melbourne op het programma en ook daar was Kromowidjojo voor het eerst van de partij. Tijdens deze kampioenschappen won ze samen met Dekker, Veldhuis en Femke Heemskerk de bronzen plak op de 4 x 100 meter vrije slag.

In 2008 besloot Kromowidjojo de overstap naar zwemclub PSV te maken. Daar kwam ze onder anderen Veldhuis, Dekker en trainer van de KNZB Jacco Verhaeren tegen. In datzelfde jaar stonden de Olympische Spelen in Peking op het programma. Kromowidjojo zou daar met de Nederlandse estafetteploeg in actie komen en achteraf met groot succes. Op de 4 x 100 meter vrije slag wisten de Nederlandse dames, voor de Amerikaanse en Australische ploeg, de gouden medaille te winnen. In de finale bleek de ploeg, verder bestaande uit Dekker, Heemskerk en Veldhuis, maar 0,57 secondes boven hun eigen wereldrecord te zitten. Eind 2008 won Kromowidjojo haar eerste individuele medaille tijdens een internationaal seniorentoernooi. Tijdens het EK kortebaan won ze de bronzen medaille op de 100 meter vrije slag. Na afloop van het seizoen werd Kromowidjojo door de NOS*NSF benoemd tot Sporttalent van het jaar 2008. In deze verkiezing hield ze collega-zwemster Leenstra en beachvolleybalster Daniëlle Remmers achter zich.

Inge Dekker en Ranomi Kromowidjojo met de gouden plak in 2009 tijdens het WK langebaan in Rome (WikiCommons/TheWolf)

Ook in het jaar 2009 boekte Kromowidjojo een uitstekende prestatie. Tijdens het WK langebaan in Rome werd ze met de inmiddels onverslaanbare estafetteploeg wereldkampioen op de 4 x 100 meter vrij. 2010 begon echter minder succesvol voor Kromowidjojo. Kort voor aanvang van het EK langebaan liep onze landgenote een hersenvliesontsteking op. Haar comeback tijdens het EK kortebaan in Eindhoven werd echter een enorm succes. Zo was ze de beste op de 100 meter vrije slag, 4 x 50 meter vrije slag, 4 x 50 meter wisselslag en 50 meter vrije slag. Met vier gouden plakken werd ze samen met haar landgenote Dekker koningin van het toernooi.

Na afloop van het succesvolle EK blikte Kromowidjojo toch even terug op afgelopen zomer: "Het is heel mooi dit. In de zomer ging het zo slecht met me en nu gaat het geweldig. Dit had ik nooit zo verwacht, het had heel anders kunnen lopen. Ik had zelfs dood kunnen gaan ofzo. Nu dringt dat pas door. Ik ben erg blij met mijn eigen prestatie."

Vanaf 15 december staat het WK kortebaan in Dubai op het programma. Daar gaat Kromowidjojo op jacht naar de wereldtitels. Aan haar instelling zal het in ieder geval niet liggen: "Het is wel heel fijn om te kunnen beseffen dat ik niet alleen gezond ben, maar ook in vorm. Ik leg mezelf nu een grote druk op voor de WK in Dubai."