LEGO, van blokjes naar polygonen


LEGO behoeft geen introductie, iedereen die in Nederland is opgegroeid, is bekend met het fenomeen LEGO. Zoals de vrolijke kinderen vroeger al zongen in de commercials: van LEGO kun je alles maken. Sinds een flink aantal jaren wordt het concept Lego ook gebruikt in games, en nog succesvol ook.
Sinds de Lego Star Wars games zijn LEGO games zelfs een hot item, en de wereld wacht dan ook in spanning op de komende twee Lego games, namelijk Indiana Jones en Batman in LEGO uitvoering.
Voordat het zo ver is neemt FOK! je even mee in de geschiedenis van LEGO in Games.


Het begon allemaal in 1997 met LEGO Island, gemaakt door Mindscape en bedoeld voor de kleinere gamers onder ons. De game kwam uit voor de PC en was een actie-adventure, waarin je als Pepper diverse opdrachten moest uitvoeren. De bedoeling was om de schurk Brickster achter de tralies te krijgen met behulp van diverse voertuigen. Die voertuigen moest je uiteraard zelf in elkaar zetten.
Deze game kreeg een vervolg in 2001, LEGO Island 2, deze kwam niet alleen op de PC uit maar dit keer ook op de Gameboy Color en Gameboy Advance. Ook hier was het weer de bedoeling Trickster achter de tralies te krijgen, maar ook kon je gezellig samen met hem een eindje skaten in een zelfgemaakt skatepark. Het laatste deel was Island Xtreme Stunts. dit deel was een heuse free roaming game waarin je door het uitvoeren van stunts aartsvijand Pepper wederom achter de tralies probeerde te krijgen. Deze game kwam uit in 2002 en was speelbaar op de PC en PlayStation 2.

In 1998 verscheen LEGO Racers, een race-game waarin je door twaalf LEGO-werelden kon racen. Uiteraard kon je gaandeweg je auto zelf aanpassen met de bekende steentjes en ook je characters konden met bestaande lego-attributen worden verfraaid. Alles werd helder in beeld gebracht zodat je zelf met je eigen LEGO de autootjes en characters kon namaken. Deze game verscheen op de Gameboy Color, Nintendo 64, PlayStation en PC en kreeg een vervolg in 2001, LEGO Racers 2, waarin de races zich door het hele heelal verspreidden. Het doel was om uiteindelijk Galactic Racing Champion te worden, na een bloedstollend einde op de planeet Xalax. Dit deel was verkrijgbaar op Gameboy Color, PlayStation en PC. Andere games waarin je kon racen met LEGO waren LEGO Stunt Rally uitgekomen in 2001 voor Gameboy Color, PlayStation en PC. In deze game was het mogelijk om zelf je race tracks te maken. In 2002 zag Drome Racers het levenslicht, een meer futuristische racer genoemd naar de nieuwe Lego set die toen uit kwam. Deze game kwam uit op de Gamecube, PlayStation 2 en PC.

Dichter bij de roots van het bouwen met LEGO lagen de games waarin je daadwerkelijk hetzelfde deed als wat je in het echte leven met LEGO uitvoerde, namelijk het bouwen van dingen. De eerste in deze serie kwam uit in 1998, LEGO Loco. In deze game was het de bedoeling om zelf een stadje te bouwen, het openbaar vervoer aan te leggen om zodoende kleine LEGO-mensjes te vervoeren. In deze game, die alleen op de PC uitkwam, was het zelfs al mogelijk om postkaarten van je stadje via internet naar andere spelers te sturen. Iets luchtiger, maar daarom niet minder creatief, was LEGO Friends uit 1999. In deze game, bedoeld voor meisjes, kon je zelf je meidenband samenstellen. De muziek, lichtshow en dansjes ontwierp je uiteraard helemaal zelf. Ook deze game kwam alleen uit op de PC. LEGOland uit 2000 gaf je de gelegenheid om zelf je pretpark te maken, uiteraard gemodelleerd naar een van de echte Legoland-parken. Je kon een park maken met vier thema\'s, LEGOland, WildWest, Castle en Adventure. uiteraard was het uiteindelijk de bedoeling om blije bezoekers te krijgen alsmede een goede winst te maken. Ook deze game was exclusief voor de PC.

In 2001 verscheen de eerste game afgeleid van de Lego Bionicle serie op de Gameboy Advance, LEGO Bionicle: Tales of the Tohunga. LEGO Bionicle was een apart LEGO universum met grote, dinosaurusachtige wezens, uiteraard gemaakt van LEGO. Een andere game uit de Bionicle serie was Matoran Adventures uit 2002, ook op de Gameboy Advance. Hierna volgde nog Bionicle uit 2003 op de GameCube, Macintosh, PlayStation 2, PC en Xbox, gevolgd door Bionicle Heroes uit 2006 op de GameCube, PlayStation 2, PC, Wii en Xbox 360. Bionicle games waren actiongames, die enigszins vermakelijk waren maar nergens in uitblonken. De games kregen dan ook stuk voor stuk matige reviews.
Andere pogingen tot action-adventures met LEGO-blokjes waren LEGO Rock Raiders uit 1999 waarin je ondergronds verschillende missies moest uitvoeren. Deze game verscheen op de PC en PlayStation. Op de Gameboy Color en PC verscheen in 2000 LEGO Alpha Team, waarbij je met behulp van LEGO-steentjes het pad moest creëren om je mannetjes hun missies uit te laten voeren.

In 2002 verscheen de eerste LEGO-game gebaseerd op een film: LEGO Creator: Harry Potter and the Chamber of Secrets. Deze dappere poging kwam uit op de PC maar werd erg matig ontvangen. Eigenlijk was van alle bovenstaande games alleen LEGO Racers een succes en kon men zich afvragen of LEGO-blokjes in games nou wel zo\'n goed idee was.