FOK!games maandoverzicht: december

We hadden ook in December weer wat leuke games onder de loep gelegd. Het was weer een goede maand voor bijna elk platform.

Zo was er Lego Star Wars: The Complete Saga, waar de speler nu eindelijk eens door het hele Star Wars verhaal kan lopen. Uiteraard volledig omgezet naar schattige Legoblokjes. Voor diegene die hun favoriete film willen combineren met hun favoriete speelgoed is dit een echte aanrader. Naast populaire games hebben we soms ook relatief onbekende spellen die we reviewen. Zo hadden we in december de underdog Tiny op de boerderij. Dit meesterwerkje is bedoeld voor de wat jongere gamers en is waarschijnlijk niet geschikt voor Halo3 fans of UT die-hards. Het spel laat de speler kennis maken met de boerderij en alles wat er bij hoort. Met deze game leren de kleintjes ook om te gaan met de stylus en de andere features van de DS.

We hadden ook een speciale release in de gameswereld deze maand. Voor het eerst in de geschiedenis zit Super Mario, de held van Nintendo, samen met Sonic, de held van SEGA in één game. In Mario & Sonic at the Olympic Games kun je met deze karakters tegen elkaar strijden in een Olympische wedstrijd. De speler kan kiezen uit verschillende karakters uit de stallen van Nintendo en SEGA.
Naast een vriendschappelijke wedstrijd kan er natuurlijk ook serieus oorlog worden gevoerd. In Fronlines: Fuels of War gaat de speler in een FPS de strijd aan met de vijand. Volgens previewer Morthill kan deze game wel eens een hele grote gaan worden. Aan de maps zal het in ieder geval niet liggen, deze zijn gigantisch en gecombineerd met een grote vrijheid is deze game een aanrader voor oorlog-FPS fans.

Voor de echte die-hard FPS gamers was het feest, Unreal Tournament III is uit. In deze nieuwste telg van de Unreal Tournament franchise staat de (online) gameplay weer centraal, maar Epic bestaat ook bekend om de graphics die ze uit de kast halen. Immers is UT bedoeld als een demonstratie van het kunnen van de Unreal III engine. Een leuke game voor diegenen die willen genieten van de vertrouwde Unreal Tournament gameplay in een nieuw jasje.

Een andere klapper die werd gereviewd in december is Guitar Hero 3. Deze game borduurt voort op de succesformule van Guitar Hero een Guitar Hero 2 en vooral de online gameplay blijkt een schot in de roos. Hoewel er nog steeds een levendig debat gaande is over de kwaliteit van de tracks is ook deze muziekgame een hit gebleken. Mede dankzij de \\\"echte\\\" gitaar die wordt gebruikt in plaats van de gewone controller is Guitar Hero bekend bij groot publiek, en met een score van 92% lijkt het erop dat deze game zijn plaatsje heeft verdient als instant classic.


Kane & Lynch: Dead Men was al een redelijk high-profile game, maar dankzij het gedoe rond het ontslag van reviewer Gerstmann bij Gamespot stond deze game nog extra in de belangstelling. Hoewel het verhaal rond twee mannen die niets te verliezen hebben leuk is verzonnen, komt het spel toch niet boven de 65% uit. Vooral de gameplay is niet je-van-het en het spel blinkt verder nergens in uit. De online modus was erg leuk verzonnen, maar de onhandige besturing en foute beslissingen in de cover-gameplay haalde het hele spel naar beneden. De AI had ook wat vervelende foutjes waardoor het spel niet lekker weg speelde. Een gemiste voor de mensen achter de Hitman franchise.

Ook Wii Fit stond deze maand in de belangstelling. Het spel kwam uit in Japan en is daar razend populair. Het spel draait om een plankje met druksensoren die je aansluit op de Wii. Door sensoren kan het plankje de gewichtsverplaatsingen detecteren en in combinatie met de mogelijkheden van de wii-mote en nunchuck stippelt de Wii een uitgebreid fitnessplan voor je uit. Van spelletjes tot zware oefeningen, voor ieder wat wils. Of de game ook een succes wordt in Nederland moet maar blijken als het bordje ook hier in de winkels ligt.

Warhammer 40.000: Squad Command is gereviewd voor twee verschillende platformen: de DS en de PSP waarbij de PSP versie krijgt 88%, terwijl de DS verie maar 57% krijgt. Dit verschil werd vooral veroorzaakt door het feit dat de DS niet de juiste hardware heeft voor het grafische geweld van Squad Command. De lage resolutie en framedrops zorgen al snel voor irritatie in plaats van het plezier wat duidelijk wel te vinden is in de game.