FOK!games maandoverzicht: december

Jaap (dikkedorus)
December werd geintroduceerd met één van de grote nieuwtjes van het afgelopen kwartaal: het ontslag van Gerstmann na een \"slechte\" review van van Kane & Lynch. Later werd ook nog eens bekend gemaakt dat Eidos creatief met de waarheid omspringt. Hoe de vork precies in de steel zit is nog steeds niet duidelijk, maar er werd (en er wordt nog steeds) volop gespeculeerd.
Ook werd er begin vorige maand bekend gemaakt dat er een online film service gaat komen voor de DS. Hoe het precies gaat uitpakken is nog niet bekend, we zullen dus moeten afwachten wat 2008 gaat brengen, en of het sowieso in Europa zal worden uitgebracht. Een andere grote shocker begin december was het feit dat Activision en Vivendi gingen fuseren tot Activision Blizzard. Wel werd er bekend gemaakt dat het waarschijnlijk weinig invloed zal hebben op de games die ze uitbrengen. EA wenste ze in ieder geval veel succes toe.



Kerst is natuurlijk een gouden tijd voor de sales en veel uitgevers hebben ook lang uitgekeken naar de kerstdagen. Nintendo ziet vooral problemen met de Wii; het aparaat is zo populair, dat zelfs kakkerlakken ermee weglopen. Hierdoor vreest de Japanse spellenmaker een tekort aan Wii\'s. Hiervoor heeft Nintendo aangekondigd speciale tegoedbonnen te zullen gebruiken en werden reclames geschrapt.In Japan werd ook Wii Fit gelanceerd. Dit nieuwe spel van Nintendo is al een enorme hit in Japan, en ook in Nederland staan er al veel fans te popelen (preview).

Met kerst gaat er natuurlijk ook wel eens wat mis, en ook zijn oplichters weer volop bezig. Zo kreeg een jongen in Californië toch niet het cadeau wat hij wilde. Na Guitar Hero en Rock Band zijn er altijd mensen die ook willen meeliften op het succes door bekende en minder bekende franchises te laten meeliften op het concept. Aan de andere kant wordt er nog steeds druk gezocht naar nieuwe spel-ervaringen, geniale ideeën, of bij voorbaat geflopt? Dat zullen we moeten afwachten. De gitaarindustrie is ze in ieder geval dankbaar.

December was naast veel verkopen ook de maand van de rechtzaken. Zo werd Microsoft aangeklaagd voor hun hardwareproblemen en zat Jack Thompson ook niet stil. Hij is nog steeds volop in het nieuws door zijn strijd tegen de spelindustrie en hij heeft al laten zien dat hij niet bang is voor juridische zwaargewichten. Dit bewijst hij nogmaals door het dit keer op te nemen met het leger. Dat de overheid zijn neus in de gameindustrie steekt is overigens ook in andere landen te merken. Niet alleen Jack Thompson zorgt voor gevulde rechtzalen, maar ook de strijd tussen Activision en Harmonix barstte in december los, nadat Activision eerder al overhoop lag over een track. De strijd rond Manhunt 2 is ook nog niet gestreden, want na een eerste rating gaat de Britse BBFC in hoger beroep tegen de \"zeer geweldadige\" game.




De geruchtenmolen draait ook weer goed rond Blizzard, die heeft aangekondigd dat ze bezig zijn met een een nieuwe MMO. Ook stelden ze de PC gamers gerust, ze blijven PC games maken.
Misschien het belangrijkste bericht van deze maand voor diegene die het origineel nog hebben meegekregen: The Duke Is Back!. Nog net voor de kerstdagen is er een teaser van van Duke Nukem Forever vrijgegeven, al is het niet de eerste keer dat er materiaal van DNF naar buiten komt. Laten we hopen dat in 2008 de nieuwe Duke Nukem game eindelijk in de schappen ligt. Het feit dat de langverwachtte Phantom ook eens wat van zich liet zien is misschien wel een goed voorteken.

Piraterij gaat ook nog steeds stug door, en er was wat paniek toen het gerucht kwam bovendrijven dat Microsoft ook gepimpte units zou weren van Xbox Live. Gelukkig voor de mensen die net kerstverlichting hadden aangesloten op hun Xbox, bleek dit niet waar te zijn.
Het was een goede maand voor de industrie, de hardware en software vlogen over de toonbanken, en de DS haalde in Japan deze maand de PS2 in. Ook zorgen de verkopen van bijvoorbeeld Sony\'s PS3 ervoor dat ook andere populaire industriën gaan innoveren. Ook de bandleden van Korn lijken wel fan te zijn van (old skool) games, toen ze tijdens wat oefeningen plotseling wat bekende deuntjes lieten horen.
Ook op het gebied van online gameverkopen veranderde er veel deze maand. Zo gaf Microsoft mensen de kans om hun MS points kado te doen, in navolging van Nintendo, die eerder die maand ook liet weten dat VC games kunnen worden verstuurd naar anderen.