FOK!games maandoverzicht: oktober

Oktober was weer een goede maand voor gamend Nederland. Het einde van het jaar nadert, en daarmee worden de releaselijsten steeds langer. De PS3 en Xbox 360 eigenaren konden deze maand genieten van veel nieuwe releases, en ook de PC gamers hadden een enorm goede maand, met de langverwachte releases van id en Valve.

Naast een interessant bezoek aan Lighthouse was het de maand van educatieve specials, zo werd de prijzenslag in de console-industrie door FOK!games eens flink onder de loep genomen, en kon er wat worden opgestoken over de technische details van 3D gaming in de Buzzword Special. Ook werd er door Roy teruggeblikt op de verschillende prototypes van de afgelopen jaren, en vroeg Kepler zich af of demos tegenwoordig eigenlijk nog wel nuttig zijn in de hedendaagse game-industrie.

In het begin van de maand was het vooral de wii-game Super Paper Mario die opviel, alleen jammer dat deze als RPG-platformer zijn draai echt niet goed kon vinden. Een game die ook zijn draai letterlijk en figuurlijk wel goed kon vinden was Colin McRae: Dirt, waar de besturing heerlijk aanvoelde. Er waren wel meer sportieve games die precies deden wat je wilde, of zelfs meer, zoals skate.. Deze concurrent van de Tony Hawk franchise verraste onlangs SocialDisorder met zijn goede feel en innovatieve online service. Een andere game die het online goed doet is Quake Wars. De hoge systeemeisen worden volgens Morthill ruimschoots goedgemaakt door de goede balans van deze game en uitstekende spel-ervaring. Jammer voor Mr.Belvedere moet deze game het vooral van de online gameplay hebben.


Naast games werden er ook weer de nodige accessoires getest, zoals de Xbox 360 Messenger Kit en later de nieuwe Sidewinder muis van Microsoft.
Goed op tijd, want voor de PC gamers had deze maand een gouden randje met de release van de langverwachte Orange Box. Deze box zat vol met goodies zoals Team Fortress 2, Portal en het langverwachte Half Life 2 - Episode 2. Afterparty05 kon zijn geluk niet op en gaf deze box ook een dikke negen, elke titel in de box was een topgame. Deze box zou waarschijnlijk de hoogstgewaardeerde review van de afgelopen maand zijn geweest, ware het niet dat er naast deze PC games nog een game voor de Xbox 360 is uitgekomen...

Om deze te kennen hoef je nieteens een gamer te zijn, want de release stond in bijna elke krant en ook op TV vlogen de reclames om je oren. Ook de merchandising en markering loopt voor deze game de spuigaten uit, aldus Morthill. Halo 3. Het laatste deel uit de bejubelde trilogie zorgde voor een ware gekte bij de fans. Master Chief werd als een heuse celebrity onthaald, en volgens Fliepke maakte deze game de hype gelukkig meer dan waar. Met een 95% score is deze game volgens FOK!games de beste game van deze maand.

Het zijn dus vooral FPS games die deze maand het hoogste woord hebben, maar voor mensen die niet zo van al deze FPS actie houden was er gelukkig nog veel meer te beleven, zo is er MySims voor die Wii, en konden de artistieken onder ons aan de slag met de stylus in Drawn to Life of gitaar spelen met Jam Sessions Sing & Play Guitar voor de DS. Over de discussie dat deze games meer voor de vrouwelijke gamers zijn bedoeld zijn al columns volgeschreven, en dat idee is eigenlijk ook allang achterhaald, zoals te lezen was in de laatste Girls Talk column.

Naast de DS kwamen er uiteaard ook PSP titels aan bod, zoals de strategic RPG Jeanne D\'Arc, in dat rijtje staat ook Final Fantasy Tactics: The War of the Lions die volgens Diablos79 toch wel een toppertje mag worden genoemd met een score van 90%. Voor de fans van de meer realistische oorlogsvoering waren er ook games, zoal Medal of Honor: Airborne en Company of Heroes: Opposing Fronts. Het is jammer dat bij deze games de AI wat te wensen overliet, waardoor de scores niet boven de 81% uitkwamen. Hoe het in ieder geval niet moet is te lezen in de review van Escape from Paradise City, die van Bril_Idioot nog geen zes verdient.