De Wii-launch

Zodra je de Wii aanzet kom je in het hoofdmenu van het systeem. Vanaf deze basis kun je verschillende dingen doen zoals een game spelen of berichten checken. Elke subcategorie heet op de Wii ***-kanaal. De sterretjes staan dan voor bijvoorbeeld disc-kanaal of Mii-kanaal. Bij het beschrijven van de afzonderlijke kanalen beginnen we bij de belangrijkste: het disckanaal.

Het disc-kanaal is het kanaal van waaruit je de games kan opstarten. Het maakt hierbij niet uit of het om een Wii-game gaat of om een Cube-game (de geteste Freeloader 1.06B en Action Replay werkten beiden niet), de Wii leest zelf de disc en merkt wat het voor disc is. Het mooie bij de Wii is dat je nu van te voren kan zien wat voor disc erin zit, zodra je het disc-kanaal binnen gaat zie je namelijk het introscherm van de betreffende game. Buiten dit is er overigens niet veel te beleven bij het disc-kanaal, het is ook enkel om de games op te starten.


Foto van een Wii met veel opgeslagen Mii-karakters<\/center>

Interessanter is het Mii-kanaal, het meest uitgebreide kanaal op de Wii op dit moment. Zoals je in de reviews van Wii Play en Wii Sports kan lezen gebruiken bepaalde games de op de Wii aanwezige Mii-karakters. Deze Mii-karakters maak en krijg je via dit Mii-kanaal. Allereerst is er de optie om zelf één of meerdere Mii\\\'s te maken, je kan jezelf maken, je vrouw en kinderen of vrienden. Al deze poppetjes verzamelen zich dan in de Mii-zaal waar ze een beetje rondlopen en socializen (zonder echt te gaan praten overigens). De tweede manier om aan Mii\\\'s te komen om je zaal en je Wii Sports op te vullen is via je vriendenlijstje (zie berichtenkanaal). Al je vrienden kunnen je namelijk ook hun Mii opsturen via het internet. Dit gebeurt allemaal via de Wii zelf, zonder enige moeite: je klikt op \\\'Mii versturen\\\' en je sleept de betreffende Mii naar dat vakje. Even kiezen naar wie je het gaat sturen en klaar is Mii. Binnen de kortste keren lopen er talloze Mii\\\'s rond op je Wii en al die Mii\\\'s ga je tegenkomen in je games.

Als derde kanaal is er het foto-kanaal alwaar je foto\\\'s kan bekijken en bewerken. Deze foto\\\'s zijn te lezen vanaf de SD-kaart die je in het SD-gleufje hebt geschoven. Je kan de foto\\\'s nu stuk voor stuk bekijken, of er een dia-show van maken. Dit is echter niet het enige, je kan van de beschikbare foto\\\'s ook een legpuzzel laten maken welke je dan kan oplossen. Er wordt zelfs bijgehouden hoe snel je de puzzel in elkaar hebt gelegd. Ben je trouwens een beetje creatief, dan zijn de foto\\\'s ook te bewerken; teken een snor bij je zusje, plaats een hartje boven je vriendinnetje of ga wat tekenen op de foto\\\'s, het kan allemaal. Verwacht alleen geen uitgebreid fotobewerkingsprogramma, maar gewoon een leuk extraatje om je foto\\\'s op te vrolijken.


Beelden van het Fotokanaal<\/center>

Het vierde kanaal is er een waarvan Nintendo zelf veel verwacht omdat ze er namelijk extra geld mee kunnen verdienen. In het winkelkanaal kun je de Virtual Console games (zie verderop in de special) en extra software (bijvoorbeeld de internet browser) kopen. Alles wat je hier in het winkelkanaal koopt kost punten, Wii-punten om precies te zien. Deze Wii-punten kun je vanaf de Wii met je creditcard kopen, of in de winkel via een soort pre-paid kaart. 1000 punten komt overeen met 10 euro. De VIP-sterren die je bij veel games van Nintendo zelf krijgt, zul je later ook om kunnen wisselen voor Wii-punten. De wisselkoers is nog niet bekend.

De laatste twee kanalen die er zijn, zijn het Weerkanaal en het Nieuwskanaal. Deze zijn echter nog niet beschikbaar op dit moment, wanneer ze door Nintendo geactiveerd worden is nog niet helemaal bekend, maar heel lang moet dat niet meer duren als het goed is. In de toekomst is het mogelijk om nog veel meer kanalen toe te voegen aan de Wii. Denk hierbij aan bijvoorbeeld een demo-kanaal waar je demo\\\'s van Wii-games kan downloaden.

Iets dat niet echt een kanaal is maar er stiekem wel een beetje bijhoort is het prikbord. Vanuit hier kan je memo\\\'s maken voor jezelf of je huisgenoten (erg handig voor verjaardagen bijvoorbeeld) en berichtjes sturen naar je vrienden. Deze vrienden moeten wel eerst wederzijds toegevoegd worden anders werkt het niet. Je vrienden met een Wii voeg je toe door hun Wii-code in te voeren en je vrienden zonder Wii kun je invoeren met behulp van hun emailadres. Wii codes van een aantal FOK!kers kun je overigens vinden op de FOK!wiki.