FOK! blikt terug: Command & Conquer

<\/center>

Met een paar oorspronkelijke leden van het inmiddels door EA overgenomen Westwood is er hard gewerkt aan een nieuwe Command & Conquer spin-off. Het leverde Generals op, een game die eigenlijk weinig meer van doen had met de voorgangers. Weg waren de B-acteurs, weg waren de tussenfilmpjes en weg was de storyline.

Toch is Generals allesbehalve een slechte RTS-game. Het is een solide game met een goede balans die makkelijk op te pikken is en er voor zijn tijd behoorlijk goed uit ziet. Je kunt met drie facties spelen, namelijk de Amerikanen, de Chinezen en een coalitie uit het Midden-Oosten. Deze setting doet verdomd veel denken aan een mogelijk conflict in het heden en vooral Amerikaanse spelers deden hun beklag hierover.

<\/center>

Voor de eenheden en gebouwen is er inspiratie opgedaan door het wapentuig dat hedendaags beschikbaar is. Gooi er een snufje fantasie bij en je hebt het wapentuig uit Generals. Net als in de vorige delen loont tankrushen, dus ook hier geldt weer: snelle actie.

Multiplayer
Het online-gebeuren van Generals was eigenlijk bizar slecht uitgewerkt. Het was enorm lastig om uberhaupt al een potje te starten en de server browser was zo traag als dikke stront (beetje als in Battlefield 2). Je aantal gewonnen en verloren potjes werden netjes bijhouden en via een quick match kon je gekoppeld worden aan iemand anders die ongeveer even sterk als jou zou moeten zijn. Ik kan me in ieder geval herinneren dat ik, met mijn 2 wins en 5 losses, werd gekoppeld aan een kerel met 87 wins en 2 losses. Echte matchmaking!

Om de multiplayer nog meer te verzieken verschenen er allerlei cheats en hacks die een groot deel van de community deed besluiten om het spel links te laten liggen. Dit kwam ook mede door de matige patch support om deze verziekerij een halt toe te roepen. In de tussentijd werd er gewerkt aan de expansie Zero Hour.

<\/center>

Zero Hour
De enige expansie voor Generals biedt voor de Generals-fan meer dan genoeg. Zo zijn er weer een aantal nieuwe missies te spelen en nieuwe eenheden toegevoegd, het belangrijkste aspect zijn echter de generaals die je moet verslaan. In het spel kun je tegen negen verschillende generaals spelen die ieder hun eigen speelstijl hebben. Als je zo\\\'n generaal verslaat, kun je zijn of haar eenheden gebruiken. Elke factie heeft drie generaals. De Amerikanen hebben bijvoorbeeld generaals gespecialiseerd in land- of luchtmacht en de Chinezen in nucleaire technologie.

<\/center>