De waterschapsverkiezingen: een evaluatie

De meeste waterschappen verwachten dat er qua koers niet schokkend veel zal veranderen, maar de invoering van fracties en dagelijks bestuur met een achterban is een hele vernieuwing. Bestuursleden hebben nu een achterban waaraan ze tussen de verkiezingen door ook verantwoording aan af moeten leggen en ze werken ook meer samen in fracties.

Op de vraag waarom de stem van de kiezer zo belangrijk is, wordt heel verschillend gereageerd. Eén waterschap geeft aan dat gezien het lage opkomst deze vraag niet te beantwoorden is, een ander geeft aan dat in een democratie stemmen altijd belangrijk is. Uit de meer inhoudelijke antwoorden kunnen we opmaken dat de keuze van de kiezer veel heeft veranderd als je kijkt naar de structuur van een waterschap. Introductie van partijen is mogelijk gemaakt door de stem van de kiezer. Ook wordt aangegeven dat een kiezer op deze wijze invloed kan uitoefenen op het beleid van het waterschap. Hoe dit precies werkt wordt helaas niet nader toegelicht.

Koerswijzigingen zijn er bij geen van de waterschappen echt te bemerken. Een overheidslaag die al eeuwen bestaat verandert niet zo snel. Bij veel waterschappen zijn de nieuwe bestuursleden net of nog niet geďnstalleerd en is er nog geen duidelijke nieuwe visie geschreven voor de komende periode.

Of de manier van stemmen een uitkomst is voor de waterschapsverkiezingen? Uit de antwoorden blijkt dat er verschillende opvattingen zijn: Sommige waterschappen werken al jaren met de mogelijkheid om per post te stemmen, anderen houden hun verkiezingen liever tegelijkertijd met een gemeenteraadsverkiezing omdat de opkomstpercentages dan beduidend hoger zijn.

Ook de vele ongeldige stemmen door het verkeerd invullen van het geboortejaar op de stembiljetten dit jaar wordt als negatief ervaren. Verder wacht men graag de evaluatie van de staatssecretaris af en een enkel waterschap zet in op internetstemmen bij de volgende verkiezingen als probaat middel om de kiezers te interesseren voor de waterschapsverkiezingen.