Een kijkje achter de schermen bij Weblog.fok

Nickname: McMan
Leeftijd: 18


Nickname: Natalie
Leeftijd: 25 jaar


Nickname: Nietzman. Geloof ik
Leeftijd: De weledelgetelde leeftijd van eenentwintig lentes.


Hoe zijn jullie op de weblog van FOK terecht gekomen?
McMan: Via Rickmans, die extra bloggers vroeg via de FP, na een paar keer mailen zijn we het eens geworden dat ik kon komen bloggen.
Natalie: Op een gegeven moment ontdekte ik de FOK!weblog bij de site navigatie en ben ik gaan lurken. Enige tijd later werd ik door onze weblogbaas rickmans gevraagd om weblogcolumns (wwkw’s) te komen schrijven. En natuurlijk was ik daar wel voor te porren.
Nietzman:Voor zover ik me kan herinneren was het Flaman, ex-FP-columnist bekend van tijdloze klassiekers als “Hoe herken is een BrEaZaHslet” die mijn aandacht richtte op een sollicitatieronde voor medecolumnisten op de FP. Ik schreef indertijd zeer sporadisch al stukjes over dingen die me irriteerden. (Ik ben een zeikschrijver per-sang, en de sporadischheid is na mijn aanname overigens alleen maar sporadieker geworden.) Ik kan me niet precies meer herinneren wat er allemaal precies in mijn sollicitatiemail geschreven stond, maar kennelijk voelde men zich op de FP danig bedreigd in hun mannelijkheid, aangezien die haumeaus me daar niet aannamen. Ik trok echter wel de aandacht van oud-bloghelden als Dagobert, die me de weblogcrew inpleurden, waar men mij dankbaar accepteerde als de nieuwe Messias en brenger van het licht.

Hoeveel uur per dag zijn jullie kwijt aan blogs vinden en plaatsen?
McMan: Vinden gaat meestal via submits en anders na goed zoeken via het www, een leuk verhaaltje eromheen verzinnen + het vinden van een leuke link kan het soms wel tot tien minuten duren per blog. Maar links worden meestal per ongeluk gevonden dan heb je al zo een leuk verhaaltje er om heen verzonnen.
Natalie:Ik richt me voornamelijk op het schrijven van wwkw’s. Het verschilt per keer hoeveel tijd erin gaat zitten. De ene keer heb je zo’n column in een uurtje geschreven, maar het komt ook voor dat ik dagen bezig ben om iets zinnigs uit mijn vingers te krijgen.

Hoe ziet jullie FOK-dag eruit?
McMan: Ik houd me op fok in principe bezig met het bloggen op de weblog… ik hoop me in de toekomst wat meer bezig te kunnen houden met het forum en wat meer inbreng te krijgen op de weblog zelf (qua navigatie menu’s, want dat kan naar mijn idee beter). Verder ben ik uiteraard vaak te vinden op het forum en post in de reacties op de FP.
Natalie:Op FOK! is mijn hoofdtaak het schrijven van wwkw’s voor de Weblog. Dit staat voor Wat Wij Kwijt Willen. Deze wwkw’s mogen over van alles gaan, maar meestal richt ik me op recente gebeurtenissen in mijn omgeving of ga ik in op dat nieuws wat ik op Frontpage heb gelezen. Voor het schrijven van een tekst trek ik meestal een aantal dagen uit.

Vervolgens ga ik de crewfora doornemen. Kijken of er nog nieuwe ontwikkelingen zijn waar ik van op de hoogte moet zijn en natuurlijk om op bepaalde dingen mijn visie te geven.
Daarnaast ben ik ook nog parttime FP-moderator. Na mijn werk voor de Weblog ga ik dus verder met het modereren van reacties op Frontpage.
Nietzman:Ik steek inmiddels al enkele jaren een zeer grote hoeveelheid tijd in FOK!. Het begint allemaal ’s ochtends vroeg al, als ik inlog op het crewforum om eens te kijken of er nog ergens een relletje is waar ik wat kolen op het vuur kan gooien. Daarna refresh ik de pagina of er al iemand is die dreigt me de crew uit te trappen, waarna ik hem kan betichten van machtsmisbruik of het zijn van een ‘klootzak in het algemeen.’

Daarna stap ik op de fiets, met het broodbakje achterop, naar ons blogkantoor in Sint Annaparochie, waar ik de lengte van mijn lid vergelijk met de medecrew. Tot op heden steek ik nog met toompje en eikel boven iedereen uit, maar de pas aangenomen blogcrew blijkt me behoorlijk op de hielen te zitten. Vandaar dat ik me in het begin van de middag vooral bezig hou met het mierenneuken over de blogs van mijn nieuwe collega’s en het algemene breaken van hun spirits, in de hoop dat ze de pijp aan Maarten geven.

Maar het hoogtepunt van elke dag is toch wel de vergadering. Vroeger gingen ze nog altijd over welke crewdame er op die dag met me naar bed mocht, maar nadat ik daar een rooster voor had ingesteld werd het op dat gebied iets rustiger, waardoor we onze pijlen weer eens op een nieuw project konden richten, namelijk weblog.fok 3.0. Op het moment werken we met weblog 2.0 die voor ons nog een aantal technische tekortkomingen heeft, en die hopen we voor een groot deel met de upgrade naar weblog 3.0 op te lossen. Weblog 3.0 krijgt tevens nieuwe layouts, waaraan een aantal mensen al een tijdje hard aan het klussen zijn... de layout is nog topsecret, maar graag willen we voor jullie als die-hard fans toch een tipje van de devsluier oplichten.


Op welk onderdeel van FOK zijn jullie naast de weblog het meeste te vinden?
McMan: Ik ben vaak te vinden in de games sectie van FOK!, daarnaast blijk ik altijd even op de FP of er nog wat aan de hand is de wereld.
Natalie: Het meeste ben ik te vinden op het Forum. Hoewel ik niet echt een voorkeur heb voor bepaalde fora zijn er een aantal die ik nooit oversla. Zo kunnen GC, KLB, C&H en TRU altijd een bezoekje verwachten. Even lurken/posten en daarna gaan we de Frontpage een bezoekje brengen. Hier lees ik het nieuws, modereer ik reacties en lees ik reviews en columns.
Nietzman:Het forum.

Dus...

Wat is de leukste blog die jullie ooit hebt geplaats op de Weblog?
McMan: Dat was toch wel deze http://weblog.fok.nl/blog/6028 over Paris Hilton... die heeft heel wat media-aandacht gehad nadat Mark Labrand van Yorinfm de FOK!weblog in de ether gooide met mijn blog… hij werd gelinkt via noordzeefm.nl en volkomenkut.com en was zelfs op shownieuws van sbs6+ te bewonderen. Dat was voor mij een toppertje.
Natalie:De meest recente. ‘Moeders mobieltje’ heet-ie. Hij gaat over het feit dat moeders vaak ontzettend veel verstand hebben van huishoudelijke apparatuur, maar niet weten hoe ze bijvoorbeeld de video moeten instellen. Of… weten hoe een mobieltje werkt.

Geschreven in een half uur. Da’s een hele prestatie op zich.
Nietzman:Aangezien ik mijn politieke correctheid graag laat doorschemeren dien ik te antwoorden dat de blogjes die door de user gesubmit zijn, toch de tofste waren! Daar komt natuurlijk ook nog bij dat ik niet ben aangenomen als een blogger, maar als WWKWer, onze versie van een soms-hippestukjes-schrijver. Helaas zijn mijn WWKWs óók van belabberde kwaliteit, aangezien ik totaal niet in staat ben om ook maar één coherente zin te schrijven, iets wat je misschien al opgevallen was.

Ik kan me voorstellen dat veel users mee willen werken op de leukste weblog van Nederland. Willen jullie nog wat tegen deze users zeggen?
McMan: Je moet wel wat kwaliteiten bezitten, en er voldoende tijd insteken… dan heb je een kleine kans dat je ooit bij ons terecht komt.
Natalie:Als je van bloggen houdt dan moet je zeker een kijkje komen nemen bij ons weblogteam! Altijd gezellig, en met onze musketier rickmans aan het roer (daar moet je wel tegen kunnen ) Maar vergeet niet dat bloggen soms moeilijker is dan het lijkt. Het is niet altijd eenvoudig om leuke blogs te vinden en ook het schrijven van een verhaaltje gaat niet vanzelf. Maar gelukkig heb je dan ook nog collega’s die je een figuurlijke schop kunnen verkopen en kunnen voorzien van tips.
Nietzman:Phat chance bozo! Maargoed, mocht je echt denken dat je hebt wat het takes, kun je natuurlijk altijd een mailtje sturen naar weblog@fok.nl. Daar staat onze afdeling externe communicatie te popelen om je sollicitatie in behandeling te nemen. Als je een meid bent, denk er dan wel aan om een geile foto mee te sturen, alsmede een schema met je menstruatiecyclus, zodat we je goed in kunnen plannen in mijn bedschema. Let wel dat we niet zitten te wachten op ordinaire linkdumpers of kansloze lifeloggers en gothics. Jeweetwel, van die mensen die op internet schrijven wat ze zoal doen op een dag terwijl geen hond het iets boeit.

En lieve Nietzman wil jij nog wat kwijt aan de lieve leesbuiskinderen?
Nietzman: Webloggers deugen niet. Een weblogger is een vreemd soort mens, een zeikerd en een lul die niet met alle winden mee wil waaien. De sfeer in de weblogcrew is volgens mij dan ook de enige die nog behoorlijk dicht tegen de sfeer van het oude, rebelse FOK! aanligt. Die eigenzinnigheid zorgt in veel gevallen voor behoorlijk wat gedonder in de glazen, omdat we nou eenmaal een behoorlijk koppig, zeikend kliekje zijn... Maar op het eind van de dag zijn we het hechtste gezin uit de FOK!familie. Met een beetje incest.