Hawkeye houdt de deur open voor een nieuwe generatie Avengers

De soloserie over één van de meest onderbelichte Avengers kenmerkt zich doordat het niet specifiek een serie is over Clint 'Hawkeye' Barton. Als we de eerste twee afleveringen, die vanaf vandaag op Disney+ te zien zijn, mogen geloven, is Clint misschien niet eens de centrale figuur in de serie die toch echt wel naar hem vernoemd is.

Deze indruk wordt direct bij de eerste scène gewekt, waar we een jonge, ons nog onbekende, Kate Bishop, toen al een superheld in de dop, onder de indruk zien raken van een boogschutter op een hoog gebouw die een groep tegenstanders verslaat. Het is voor haar voldoende om te willen leren boogschieten om ook zo'n stoere held te worden.

Hawkeye: Hailee Steinfeld en Jeremy Renner

Na deze introductie, die als een flashback wordt getoond, houdt showrunner Jonathan Igla de focus van het verhaal voornamelijk op Kate, nu op een wat latere leeftijd gespeeld door Hailee Steinfeld (Bumblebee, Dickinson). Getoond wordt hoe ze zichzelf wil bewijzen als 'de beste boogschutter ter wereld' (haar woorden) en in de ogen van haar moeder. Ze komt uiteindelijk in contact met Clint, wanneer zij een outfit steelt die eigenlijk van hem is en hij een familie-uitje vroegtijdig beëindigt om de neveneffecten van haar acties te adresseren.

Het is in dat familiecontact waarin de serie toch ook al vanaf het begin duidelijk maakt dat Clint hier niet, zoals in alle eerdere verschijningen, een bijfiguur is, een teamlid, een afstandelijk S.H.I.E.L.D.-agent of een eenzaam onderwereldfiguur. Het is de week voor kerstmis en hij is met zijn kids in New York als een pijnlijk slechte Avengers-musical hem herinnert aan het verlies van zijn beste vriendin, en hij vervolgens ziet dat iemand een outfit heeft gestolen waarin hij een berg vijanden heeft gemaakt.

Het lijkt duidelijk, en dat was ook de indruk die het promotiemateriaal voor Hawkeye wekte, dat we in deze serie een nieuwe jonge Avenger zien groeien tot een rol waarin we haar nog vaker gaan zien. En daarin lijkt de serie zich in eerste instantie te voegen bij de goede kant van de weegschaal: door te focussen op een nieuw en interessant personage en via haar een nieuw licht te werpen op een personage dat al ruim een decennium in het MCU te zien is, lijkt een leuke nieuwe insteek gevonden om meer aan karakteropbouw te doen voor beide figuren. Steinfelds gebruikelijke energie, die ze laat zien in veel van haar rollen, past leuk bij deze rol van een aspirerend superheld die een beetje eigenwijs is en wel tegen een stootje kan, en het geeft Jeremy Renner een mogelijkheid de oude rot tegenover de jonge hond te spelen.

Hawkeye: Jeremy Renner en Hailee Steinfeld

Ik zeg een paar keer 'lijkt', want op basis van twee afleveringen kun je natuurlijk niet een hele serie beoordelen. In de afleveringen van deze week, eenderde van het totaal, wordt een begin gemaakt met een verhaallijn die, naast de introductie van Kate, ook meer vertelt over waar Clint zich mee heeft bezig gehouden in de vijf jaren van de Blip, waarin hij zijn gezin kwijt was. Ook vóór de 'snap' was hij al niet meer betrokken bij de Avengers en na de tweede vingerknip leek een tumultueuze periode in zijn leven voorbij, maar naar goed Hollywoodgebruik laat het verleden hem niet los.

De afleveringen van Hawkeye van deze week wekken de indruk van oorsprongsverhaal meets buddy comedy, of misdaaddrama meets coming of age, maar wetend wat er nog komen gaat (er zijn bijvoorbeeld al veel castleden bekend die zich in deze afleveringen nog niet laten zien) is het waarschijnlijk gewoon afwachten welk labeltje we aan deze serie kunnen hangen. Laten we het dan in ieder geval zo zeggen: dit is luchtige, karaktergrdreven Marvel zonder overdreven actie of rare capriolen, met alle voeten stevig in de aarde van de MCU en het gezicht op de toekomst.