The Elder Scrolls Online: Elsweyr

The Elder Scrolls Online is weer toe aan een nieuwe uitbreiding, en na de Summerset Isles van de Aldmer en Morrowind van de Dunmer is het nu de beurt aan Elsweyr, het thuisland van de Khajit. Met de release van Elsweyr start ook the Season of the Dragon (niet geheel verrassend gezien de hele uitbreiding om de terugkeer van de draken draait) waarbij het avontuur begint met de Wrathstone DLC en Elsweyr het grootste gedeelte van de content beslaat.

ESO1

Het is al weer een tijdje geleden dat ik The Elder Scrolls online heb opgestart: ik heb het af en toe gespeeld met een goede vriendin maar was vooral mijn tijd kwijt aan andere games. Dit gezegd hebbende komt er toch weer die bekende kriebel naar boven wanneer je inlogt en aan de quest begint die je naar een compleet nieuwe provincie zal leiden.

Wat betreft de sfeer zit het goed, want de hele wereld ziet er fantastisch uit, te beginnen met Elsweyr zelf: een van de leukste dingen aan Elder Scrolls Online is dat je de hele wereld als je speelplaats hebt en je sommige plaatsen al jaren niet meer hebt gezien in de hedendaagse graphics (Elsweyr zelf verscheen voor het laatst in het eerste deel Arena). Net zoals bij Morrowind is Elsweyr ook fantastisch vormgegeven met langgerekte savannes, mysterieuze ruïnes en hier en daar een jungle. De nederzettingen en tempels van de Khajit voelen erg oosters aan en hun manier van praten en doen zorgt er ook voor dat je gelijk meegezogen wordt in een vreemde wereld.

ESO2

Desondanks is Elsweyr niet zo wereldvreemd als Morrowind was en dat is eigenlijk best teleurstellend – als je ziet hoe Morrowind was en je weet waar het designteam toe in staat is voelt Elsweyr als een stapje terug. Het ziet er solide uit en het is fantastisch om erin rond te lopen (woestijnen zijn altijd geweldig in RPGs), maar als je weet welke andere gebieden je in Tamriel kan ontdekken dan staat Elsweyr niet boven aan mijn lijstje.

Want over de volgorde van ontdekken gesproken, net zoals met de andere uitbreidingen van Elder Scrolls Online kan je starten met Elsweyr wanneer je wilt, en hoef je niet de vorige uitbreidingen doorlopen te hebben om te snappen waar het over gaat. Het doet een beetje denken aan de uitbreidingspakketten van The Elder Scrolls V: Skyrim en ik ben er groot fan van. De drempel wordt zo laag mogelijk gelegd voor nieuwe spelers en daarmee heeft Elder Scrolls Online een groot voordeel ten opzichte van andere MMO’s zoals World of Warcraft en Final Fantasy XIV.

Elsweyr heeft natuurlijk als hoofdquest dat de draken binnen zijn gevallen en dat de Khajit daarnaast hun thuisland moeten verdedigen tegen de imperials, maar eerlijk gezegd heb ik dat verhaal al een keer gevolgd in Skyrim en was het niet bijzonder boeiend: gelukkig was het wel vrij kort.  De sidequests is waar het echte goud te vinden is wat betreft storytelling in Elsweyr, omdat het een goede blik geeft op de wereldvreemde cultuur van de Khajit en hun gebruiken. De quests zijn redelijk voorspelbaar: vind dit voorwerp, vind deze persoon, dood deze groep, maar telkens zit er toch wel een verrassing achter die het de moeite waard maakt om de quest helemaal uit te spelen.

ESO3

Nadat de Warden in Morrowind zijn opwachting maakte krijgt Elsweyr ook een nieuwe class: de necromancer. Net zoals met de andere classes kun je met de necromancer alle kanten op in de klassieke driehoek van rollen (tank, dps en healer) maar vooral tanks zullen heel veel lol halen uit de necromancer. De ultimate van de bone tyrant tree, de bone goliath, ziet er fantastisch en imponerend uit. Verder kun je jezelf healen of je spells sterker maken met de lijken van je minions en andere spelers, en die constante feedbackloop maakt dat de Necromancer class heel natuurlijk en belonend aanvoelt. Wat fijn is is dat The Elder Scrolls online de rol-exclusiviteit van andere RPGs vaarwel zegt en je zowel als tank, healer als dps kan spelen met de necromancer, net zoals bij de andere classes. Het scheelt dat je dan niet helemaal van voor af aan moet beginnen wanneer je een andere rol wilt spelen. Klein minpunt is wel dat ik graag ook nog wat updates had willen zien voor de bestaande classes, omdat die na een aantal jaar toch wel wat sleets aan beginnen te voelen.

Wellicht het grootste paradepaardje naast de necromancer zijn de draken die een terugkeer maken uit Skyrim. Deze keer ben je echter geen dragonborn die een draak alleen kan soloen, maar dienen ze als groepscontent waarbij ze op de map spawnen en waar spelers op afkomen. Ze doen een beetje denken aan world bosses in World of Warcraft, maar ook de draken hebben het probleem dat hoe meer spelers je er tegenaan gooit, hoe makkelijker het wordt. Het heeft wel iets meer uitdaging dan de Dark Anchors (max level spelers kunnen makkelijk geoneshot worden door een ability), maar daarmee is alles wel gezegd. Doordat draken nu ook dienen als een vorm van eindcontent voor meerdere spelers mist het ook een deel van de magie die Skyrim had: dat jij als een van de weinigen van de wereld een draak kon doden en hun krachten kon gebruiken gaf de game een uniek en episch gevoel, wat ik mis in Online

Ik ben wel fan van het draken jagen, want in plaats van dat de draken een vaste spawnplek hebben moet je ze achtervolgen op de map waar ze verschillende routes kunnen afleggen. Het is een kwestie van je kaart goed in de gaten te houden maar het voelt alsof je er meer moeite voor moet doen dan in Skyrim, waarin ze na een fast travel gewoon naar je toe komen vliegen. Die extra moeite maakt de beloningen die je krijgt – waaronder craftingspullen, juwelen en andere kostbaarheden die je voor veel goud kan verpatsen – wel waardevoller. 

ESO4

Elsweyr is een mooie voortzetting op de content die The Elder Scrolls Online al rijk is en is zeker solide in de kern, maar voelt niet als de beste uitbreiding die de MMO te bieden heeft. De wereld is mooi maar zeker niet zo fantasierijk zoals Morrowind of Summerset, en het hoofdverhaal kan nogal verwarrend zijn. De echt overtuigende reden om Elsweyr te kopen is de Necromancer: de Class is verreweg de leukste van alle classes die The Elder Scrolls Online heeft doordat hij unieke interacties heeft met de wereld (necromancy is verboden in veel steden), een heel natuurlijke speelstijl heeft en de abilities ontzettend gaaf zijn. De mensen die al verknocht zijn aan Elder Scrolls Online zullen zich dik gaan vermaken met Elsweyr, maar als dit je eerste kennismaking is met de MMO doe je er goed aan om de andere (goedkopere) uitbreidingen eerst te overwegen.