Turtle Beach Stealth 300

Een goede headset is essentieel als je competitief online wilt spelen. Maar moet je je geld uitgeven aan een goedkoop modelletje of het duurste van het duurste? Turtle Beach heeft ondertussen voor ieder wat wils en heeft zijn laag segment geüpdatet met de Turtle Beach Stealth 300 voor zowel de PlayStation 4 als de Xbox One. 

 

Wij mochten met de Xbox-versie aan de slag, welke heel erg groen is. De PlayStation-versie, is veel meer subtiel blauw, maar dat is een kwestie van smaak. Ze zijn allebei bedraad, dus behalve de kleur zit er geen verschil in. Naast de geluidsdraad zit er ook een micro-usb aansluiting, welke wordt gebruikt om het geluid te verbeteren. Hoewel het standaard geluid prima is, kun je door middel van een druk op de knop of de treble veranderen, of extra bass toevoegen of allebei of juist Vocal boost. Of, als je dat allemaal niets vindt, is ook de Turtle Beach Signature Sound toegevoegd. En de Xbox-versie heeft nog Windows Sonic als toevoeging, welke alleen werkt in Windows 10 en Xbox One.

 

Zonder op te laden werkt de koptelefoon niet, dus je zult hem altijd moeten opladen. Gelukkig gaat de batterij 30 uur mee, dus voldoende om een avondje mee door te brengen. Een ander ding wat opvalt is dat de geluidsinstellingen door middel van een piepje wordt aangekondigd. Eén piepje voor Signature Sounds, twee voor bass boost etcetera. Je zult dus even uit je hoofd moeten leren, of goed luisteren, welke instelling geschikt is. Dit gebeurde ook bij oudere modellen, terwijl de 600-serie weer netjes vertellen in welke stand je staat. En nee, de befaamde Super Human Hearing Sound waar Turtle Beach bekend om is ontbreekt.

 

De microfoon is uitklapbaar en er is geen hoorbaar verschil tussen die van de 300 en de duurdere 600-serie. Ook zit er verstelbare mic monitoring op, die je door middel van een tandwieltje kan verstellen. Dit zorgt ervoor dat je de boel niet bij elkaar schreeuwt vanaf je zolderkamer. Het andere tandwieltje is voor het geluid. De twee knoppen waarmee je hem aan en uit zet en het geluid verandert zijn moeilijk van elkaar te onderscheiden. Tenzij je heel goed in braille bent, voel je geen verschil tussen de uitknop en modeknop. 

 

Het draagcomfort is prima. Ik ben zelf brildragend en ook in dit model merk ik niet dat de koptelefoon tegen mijn bril aan drukt. Soberso zitten de dikke foam kussens alsof er een engeltje tegen je oren aan pist, je merkt er weinig van. Het zorgt er in ieder geval voor dat je oortjes niet gaan zweten. Hij is makkelijk in te stellen, de kleppen kunnen 90 graden draaien waardoor je hem makkelijk om je nek draagt. De draad is iets meer dan een meter, wat een beetje lang is voor een controller. En weer te kort om hem te verbinden met je mobiele telefoon die in je broekzak zit.

 

Ik weet alleen niet wat ik met de prijs moet doen. De adviesprijs is 80 euro (te vinden voor 75 euro), terwijl de 600 serie, die draadloos is, al voor 85 euro te vinden is, wel Super Human Hearing heeft, wel door middel van een stem de modi voorleest. De batterij van de 300 gaat twee keer zo lang mee, maar als hij leeg is, kun je er weinig mee. Het voordeel is wel dat je de 300 in elk apparaat kunt stoppen, terwijl de 600 exclusief werkt voor de console die je koopt. 

 

Al met al is het doet de Turtle Beach Stealth 300 wat hij moet doen. De prijs is prima wat je ervoor krijgt, en kan zich meten met de competitie van Kingston en Logitech. Het geluid is prima, het draagcomfort prima en ik ben fan van de microfoon. Mocht je alleen een Xbox of PlayStation hebben, dan zou ik dat direct neerleggen voor zijn duurdere broertje. Zoek je een headset voor meerdere apparaten, dan is de aankoop van de Turtle Beach Stealth 300 een no brainer.