Mission: Impossible - Fallout

De franchise Mission: Impossible draait inmiddels al een aardige tijd mee. Gestaag wordt er met enige regelmaat een nieuwe film in deze serie uitgebracht. Het eerste deel is inmiddels 22 jaar oud en de serie is aan het 6e deel beland. Maar de franchise lijkt met iedere film een stukje relevanter te worden. Blijft dit zo met het nieuwste deel, Fallout?

Fallout pakt de boel op na de gebeurtenissen uit Rogue Nation. Het oppakken van Solomon Lane heeft het Syndicate ernstig doen verzwakken en in een ultieme wanhoopspoging om de wereldpolitiek te destabiliseren hebben ze de hand weten te leggen op drie kernkoppen. Aan Ethan Hunt (Tom Cruise) en zijn team van het IMF om te voorkomen dat het de terroristen lukt om deze bommen te doen afgaan.

Mission: Impossible - Fallout confrontatie

Een vrij eenvoudig rechttoe rechtaan plot die op momenten wat onnodig gecompliceerd wordt gemaakt door de toevoeging van CIA-agent Walker (Henry Cavill) die een geheime agenda lijkt te hebben. Die complicerende factor houdt de aandacht van het publiek erbij tussen de actiescènes door. En dat is waar de film om draait. Want de film is opgebouwd rond een aantal fantastische 'action pieces' die het hart van iedere toeschouwer sneller zal doen laten pompen. Een werkelijk waar crazy achtervolging door de drukke straten van Parijs laten je met je ogen doen knipperen. Bij een helicopter race in de lucht voel je de hoogte en kan je duizelig worden. Vechten in een toilet was nooit zo leuk.

De stunts schijnen echt te zijn. Alles voelt ook echt aan, in tegenstelling tot de zware CGI-gevechten in een Marvel-film. Je voelt de klappen, de adrenaline en de angst die de hoofdpersonen moeten voelen tijdens het ondergaan van de gebeurtenissen. Stoelleuningen in bioscopen krijgen het zwaar te verduren van alle handen die de zitting fijn knijpen als Cruise op enkele tientallen meters hoogte onder aan een helikopter bungelt. De stunts maken de film een must-see in de bioscoop.

Mission: Impossible - Fallout helikopterstunt

Kritiek? Ja hoor. De dialogen zijn hier en daar wat matig. Vooral Tom Cruise die hier en daar wat herhaalt is vervelend. Ook de plot van de film is vrij voorspelbaar. Dat moeten de makers zelf ook door hebben gehad omdat je hier en daar nogal wat doelbewust om de tuin wordt geleid. Dat is jammer en onnodig. De film biedt al voldoende vermaak op de actie en stunts alleen dus het is wat onnodig.

Maar dat maakt de film niet minder. Dit zou zomaar eens de beste blockbuster van deze zomer kunnen zijn en de film is je bioscoopbezoek dubbel en dwars waard!