The Elder Scrolls Online: Summerset

Dat een uitbreiding nieuwe omgevingen en quests toevoegt is natuurlijk een open deur, maar wel het bespreken waard. Want de quests zijn over het algemeen weer van niveau. Natuurlijk ontkom je er niet aan om meermaals van het kastje naar de muur gestuurd te worden, maar veel quests hebben een leuke of interessante insteek en een diepgaand verhaal. Van het meehelpen oplossen van een moordzaak, tot het zoeken naar uitgebroken dierentuindieren. Dat wederom elke quest, hoe groot of klein ook, voorzien is van vaak sublieme voice acting, blijft voor mij een van de sterkste punten van Elder Scrolls Online. Je vraagt je waarschijnlijk af wat er nu echt fundamenteel nieuw is in Summerset. 'Genoeg' is het antwoord, al gaat het niet om wereldschokkende nieuwe opties of mogelijkheden.

Elder Scrolls Online: Summerset

Allereerst voegt de Psijic Order een nieuwe skill line toe, met krachtige nieuwe skills die veelal te maken hebben met tijdsmanipulatie. De Ultimate Ability van deze skill line laat je vier seconden teruggaan in de tijd wat betreft je health, stamina en magic. Heel handig als je net een grote klap te verwerken hebt gekregen en op je laatste benen staat. De hoofdquest die bij de Psijic Order hoort is echter opvallend grindy. Je moet op verschillende plekken tijdbreuken gaan fixen, eerst op Summerset maar later op andere plekken door Tamriel. Je krijgt hiervoor een ruwe kaart met daarop de plekken aangegeven waar deze breuken zich ongeveer bevinden. Voor ervaren spelers met doorwinterde personages is dit een klein klusje, voor nieuwelingen een hele opgave. Kom ik aan met mijn nieuwe, onervaren boself. Weg zijn al mijn gevonden Wayshrines, wat betekent dat ik niet overal naartoe kan teleporteren en heel Tamriel opnieuw moet afstruinen – een proces dat overigens nog aan de gang is. Gelukkig word ik hierin bijgestaan door de geniale Augur of the Obscure. Dit is een soort kristallen schedel die je nodig hebt om de tijdbreuken te zien en herstellen. En hij heeft nogal moeite zijn mond te houden. Telkens als je bij een tijdbreuk in de buurt kom, dan gooit hij een vaak hilarische one-liner of geniale anekdote eruit. Soms te flauw, vaak absurd, maar altijd met het resultaat dat ik met een glimlach op mijn gezicht weer verder speel. Toch had er meer uit de mythische Psijic gehaald kunnen worden.

Elder Scrolls Online: Summerset

Daarnaast is het nu mogelijk om sieraden te vervaardigen, op eenzelfde manier als je wapens, uitrusting en meubels kunt craften. Je kunt direct aan de slag met deze skill, al duurt het zoals gewoonlijk wel even voordat je echte high tier sieraden kunt maken. Alle sieraden die je verzameld hebt sinds de release van Summerset zijn te hergebruiken als materiaal. Heb je echter in aanloop naar de uitbreiding al een verzameling aangelegd, dan zul je merken dat deze sieraden niet als materiaal gebruikt kunnen worden. Persoonlijk heb ik überhaupt weinig met het craften in Elder Scrolls Online en zie ik het meer als een noodzakelijk kwaad. Maar mocht dit je hobby zijn, dan kan het je nog aardig wat opleveren als je goed kunt onderhandelen met je medespelers.

Elder Scrolls Online: Summerset

Nieuw in de game is dat two-handed wapens nu meetellen als twee losse pieces, wat het behalen van een five-piece set bonus makkelijker maakt. Niet langer hoef je rond te lopen met twee losse wapens terwijl je eigenlijk liever een two-handed wapen hanteert, omdat je anders de set bonus misloopt. Ook nieuw zijn zogeheten Geysers, al lijken ze veel op de Dolmens die je op het vasteland tegenkomt. Zodra je een geiser een stroom energie ziet uitspuwen, ga er dan naartoe om samen met andere spelers verschillende vlagen van vijanden te verslaan. Bovendien zijn er natuurlijk ook weer zat nieuwe delves, bazen en dungeons te vinden.

Conclusie
The Elder Scrolls Online: Summerset is een waardige uitbreiding van de online wereld van Tamriel. Summerset is verreweg het mooiste gebied uit de hele game, dat leuk contrasteert met het duistere hoofdverhaal dat door de uitbreiding heen loopt. Hoewel er meer had gezeten in de Psijic questline, is de bijbehorende skill line erg handig en tof. Het craften van sieraden is eindelijk toegevoegd. Al heb ik daar persoonlijk weinig mee, zal het veel mensen weer uren bezighouden. Echt grote vernieuwingen blijven echter uit en het gevoel dat het vooral meer van hetzelfde is blijft enigszins hangen. Daar kun je je echter bij afvragen hoe erg dat is. The Elder Scrolls Online is een uitstekende mmorpg met toffe quests en interessante lore. Meer daarvan is altijd goed, toch?

Pluspunten
Minpunten
  • Summerset is prachtig
  • Psijic skill line voegt interessante tijdsmanipulatie toe
  • Het veelgevraagde sieraden craften is eindelijk daar
  • Psijic questline is een behoorlijke grind
  • Geen grote innovaties
  • Sporadische frame drops of haperingen
Gespeeld op PlayStation 4. Ook beschikbaar voor Xbox One en pc.