The Elder Scrolls Online: Summerset

The Elder Scrolls Online: Summerset (vanaf nu Summerset) is het nieuwe hoofdstuk in de mmorpg gebaseerd op de wereld van Elder Scrolls en speelt zich voor het grootste gedeelte af op het gelijknamige eiland. Zon, zee, strand, prachtige natuur, rijke steden en oude ruïnes: Summerset klinkt als de perfecte vakantiebestemming. Goed, je moet je even over de arrogante bewoners heenzetten – maar dat is in bijvoorbeeld Frankrijk niet anders. Toch blijkt er zich al gauw meer duisternis tussen de zonnestralen te verstoppen.

Elder Scrolls Online: Summerset

Waar het landschap van de uitbreiding Morrowind voor een groot deel pure nostalgie was, reikt Summerset je een heel nieuw gebied aan om te verkennen. Het is niet de eerste keer dat Summerset aangedaan wordt, maar de laatste keer was alweer in Elder Scrolls Arena uit 1994. Dat is zolang geleden dat van nostalgie niet meer te spreken is, zeker gezien het verschil in grafische mogelijkheden. Nu koningin Ayrenn heeft besloten de grenzen van Summerset open te stellen voor alle rassen die Tamriel rijk is, kun je met eigen ogen de schoonheid van het eiland aanschouwen. En mooi is het zeker. Geen ruig, donker of haast buitenaards landschap dit keer. Summerset is de bakermat van de magie en het landschap is ook als magisch te omschrijven. Het is een kleurrijke fantasiewereld met witte koraalstranden, kleurrijke natuur, prachtige steden en oude ruïnes. Dit grafische geweld gaat helaas wel gepaard met de sporadische hapering en framedrop, maar onspeelbaar wordt het nergens.

Mijn eerste stappen in de uitbreiding zet ik met een vers aangemaakt personage. Waarom weet ik eigenlijk niet, want in tegenstelling tot Morrowind voegt Summerset geen nieuwe klasse toe aan de game. Bovendien is beginnen met een nieuw personage misschien niet de beste keus. Daar kom ik later op terug. Maar goed, mijn boself ontwaakt in een soort droomwereld waar zij gevangen wordt gehouden door een vreemde parel. Met de hulp van een magiër weet ik uit deze nachtmerrie te ontsnappen, waarna zij zich bekendmaakt als lid van de Psijic Order. Je weet wel, dat uiterst geheimzinnige magiërsgilde dat zich schijnbaar schuilhoudt op een eiland in een andere dimensie. Zij is op Summerset om de aanwezigheid van vreemde wezens en de invloed van die magische parels te onderzoeken. Met de mededeling dat ik haar nog wel zal zien nemen we afscheid en loop ik nu echt de wereld van Summerset in.

Elder Scrolls Online: Summerset

Summerset is het thuisland van de High Elves, ofwel Altmer. Zij zien zichzelf als afstammelingen van de goden, en daardoor verheven boven alle andere sterfelijken. Koningin Ayrenn mag dan wel de grenzen open hebben gezet, maar dat wil niet zeggen dat iedere toerist een warm welkom mag verwachten. Integendeel, de meeste Altmer zien zich als superieur en laten dit veelvuldig blijken in conversaties en quests. Hoewel ze het niet hebben op alle vreemden en nieuwkomers, zijn het vooral de Argonians die ze niet beter achten dan beesten.

Al gauw loop je Razum-Dar tegen het lijf, een Khajit die welbekend is onder de spelers van The Elder Scrolls Online. Deze katachtige speelt een grote rol in deze uitbreiding. Hij is op Summerset in opdracht van de koningin om ervoor te zorgen dat de grenzen daadwerkelijk opengesteld blijven. Want dat is natuurlijk maar de vraag met die xenofobe Altmer. De koningin heeft hem niet voor niets in dienst genomen. Het niet leuk vinden dat vreemdelingen zomaar je eiland komen bezoeken is namelijk een ding, maar als veel van die toeristen dan ook op onverklaarbare wijze verdwijnen, dan is dat het uitzoeken waard. Jouw hulp is daarbij hard nodig. Dit luidt een van hoofdquests van Summerset in, en brengt uiteindelijk een gevaarlijke samenwerking tussen de Daedric prinsen Clavicus Vile, Nocturnal en Mephala aan het licht.

Elder Scrolls Online: Summerset

Summerset is overigens niet het enige nieuwe eiland dat je kunt bezoeken. Al vroeg in de hoofdquest breng je een bezoek aan Artaeum, het verloren gewaande eiland van de Psijic Order. Vroeger hoorde dit eiland bij Summerset, maar de Psijic Order heeft dit verplaatst naar een andere dimensie. De Psijics zijn Tamriel echter niet vergeten en kijken vanaf een afstandje hoe het ervoor staat in de wereld, hier en daar hun invloed uitoefenend. Aangezien het bij Summerset hoorde, lijkt Artaeum vooral op een miniversie van het hoofdeiland. Ook heel mooi, maar behalve dat je er vaak komt om de Psijic Order te bezoeken is er een stuk minder te beleven.