Animal Crossing: Pocket Camp

De grootste droom en daarbij de grootste nachtmerrie is uitgekomen. Er zijn namelijk maar een paar spellen waar ik de 100+ uur in heb gestopt. Bij die games zit Animal Crossing: New Leaf. Uren vissen en insecten vangen, schelpen rapen en natuurlijk fruit verzamelen. Om maar niet te spreken om geld te sparen om weer je huisje en het dorpje in te richten terwijl je de dorpsbewoners aandacht van je vragen, al is het maar voor een babbeltje, maar vaak vragen ze ook om gunsten. De 3DS heeft overuren gedraaid, maar die kon niet altijd mee. Daar heeft Nintendo nu de oplossing voor, Animal Crossing: Pocket Camp voor smartphones. Daar gaat mijn leven ...

De bewoners hebben de hoofdrol in Animal Crossing: Pocket Camp. Natuurlijk kun je weer fruit, schelpen, vissen en insecten vangen, maar dat zijn er wel duidelijk minder dan voorheen. Dit keer ben je geen burgemeester en heb je geen dorpje, maar ben je een campingmanager. Je hebt je eigen terrein en daar omheen zijn er wat gebieden die je kunt bezoeken. Elk gebied is specifiek voor een verzameling. Zo is er een gebied om kevers en vlinders te vangen. Als je daar binnen stapt dan heb je je vangnet al in de aanslag. Zo zijn er gebieden voor zeevissen, riviervissen en fruit. De makers hebben ook wat nieuws: er is honing om meerdere en specifiekere insecten te lokken en zee- en riviervisnetten voor grotere vangsten vis. Handig, en iets dat we vast terug zien in een nieuwe 'grote' Animal Crossing.

Animal Crossing: Pocket Camp - Merry Go Round (Foto: Nintendo) Animal Crossing: Pocket Camp - Insect (Foto: Nintendo)

Het doel is duidelijk: potentiele kampeerders komen een halve dag in een van de andere gebieden rondom je kampeerterrein. Voordat je ze kunt uitnodigen op jouw kampeerterrein moet je het nodige doen. Ze vragen allerlei fruit, insecten, etc. Daarmee verdien je vriendschapspunten en materialen om objecten te bestellen. Heb je genoeg punten, dan wordt het vriendschapslevel tussen jou en dat beestje verhoogd. Elk beestje verlangt in ieder geval een bepaald vriendschapslevel voordat het maar gaat denken aan kamperen bij jou. Maar ze eisen ook nog allerei objecten op het kampeerterrein. Geen probleem als je het niet haalt in die tijd dat ze er zijn: ze blijven in je contactlijst staan. Je kunt ze dus altijd weer vragen langs te komen voor een tijdelijk bezoekje. Zo veel fijner dan in New Leaf, waar je soms wel heel lang moest wachten voordat een bepaalde bewoner langs kwam.

Het maken van objecten is de tijdrovende zaak in Animal Crossing Pocket Camp. Een bepaalde bloempot met plant erin kost je bijvoorbeeld wat steen, misschien een beetje natuurliefhebber-water en wat geld. Maar het kost ook tijd. Sommige dingen kosten maar een minuut, maar de wat grotere en duurdere objecten kunnen uren duren. Die bestel je dus in de avond voor het slapen gaan. Je kunt maar een bestelling plaatsen. Al zijn er wat shortcuts te vinden. Naast materialen en geld zijn er ook Leaf Tickets. Deze verdien je een stuk minder snel. Daarmee koop je extra inventarisruimte, een extra bestelplek, of speciale personages zoals KK Slider, die dan in je kamp continue aan het gitaarspelen is. Wil je dingen wat sneller hebben, dan zijn de Leaf Tickets te koop voor echt geld. Ik heb het nog niet nodig gehad eerlijk gezegd, en KK Slider staat al op mijn terrein op zijn gitaar te spelen, ter waarde van 250 Leaf Tickets. Maar voor mensen die alles snel en zonder moeite willen hebben is die mogelijkheid er.

Animal Crossing: Pocket Camp - Garage (Foto: Nintendo) Animal Crossing: Pocket Camp - Merry Go Round (Foto: Nintendo)

Zoals gewoonlijk in een Animal Crossing moet je ergens een enorme lening hebben en dit keer wordt deze je aangesmeerd door de rare vogels van de garage. Die breiden je camper uit, zodat je daar weer meer meubilair en andere objecten in kwijt kan. Niets hoeft, je hebt alle tijd, aflossen en voor de volgende uitbreiding gaan. De eerste paar dagen ben je vooral bezig met de bewoners blij te maken, materialen en geld te verdienen voor items en af en toe een lening af te betalen, maar dan merk je pas dat je het maximale vriendschapslevel bij zo ongeveer elk beestje hebt gehaald en dus geen ervaringspunten krijgt. Was dat het spel?

Nee, Nintendo heeft wel gezorgd dat je blijft spelen. Elk beestje heeft dan nog een karakter: sportief, natuurliefhebber, cool en schattig. Je kunt twee soorten tenten zetten die elk een type beestje aantrekken. Daarmee open je de hogere vriendschapslevels en kun je weer verdere vriendschappen, materialen en zelfs levels verdienen. Als je zelf een level omhoog gaat unlock je weer nieuwe items, nieuwe mogelijke kampeerders en wat extra bonussen, zoals een grotere inventaris. De tenten die vanaf level 5 te maken zijn kun je weer opwaarderen en je kunt zelfs nog nieuwere attracties neerzetten. Ik ben gekomen tot een picnic-kleed voor de natuurliefhebbers, zodat Eloise het gele olifantje nog blijer met me is. Denk je dat de beestenboel je niet genoeg bezig houdt, dan zijn er nog doelen. Er zijn dagelijkse doelen om extra materialen te verdienen en eenmalige doelen, die je eigenlijk vrij snel gehaald hebt. Hopelijk komt daar wat meer content bij. Ik had gehoopt dat er bij elk level dat je avatar verdient er nieuwe doelen zouden komen, maar dat is dus niet zo.

Animal Crossing: Pocket Camp en je loopt je ondanks de simpele verzoeken toch weer de benen onder je lijf vandaan om die schattige dieren te helpen. Ik weet alleen niet of deze game in mijn lijstje van 100+ uur gaat komen. Dat wil niet zeggen dat ik er nu al klaar mee ben, dit gaat nog zeker wel tot eind 2017 gespeeld worden. Van mij mogen er op termijn nog meer soorten insecten, vissen, enzovoort komen. Duiken naar schelpen? Kom maar op! Tortimer Island terug met minigames? Yes please! Op het moment van schrijven is het spel officieel uit en zijn er nog wel connectieproblemen als je inlogt of als er op andere momenten een internetconnectie nodig is. Misschien is het de drukte bij release, misschien zijn het bugs die opgelost moeten worden, wie zal het zeggen? Ik vermoed het eerste, want bij de proefperiode kreeg ik alleen een connectieprobleem op het ene moment dat de servers in onderhoud gingen. Het is in ieder geval iets dat Nintendo moet oplossen. Was je net zo blij met eerdere Animal Crossings dan is dit een must-have. De gezelligheid helpt je zeker de donkere dagen door.