FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 21 oktober 2017

Dan Brown opent stek voor pseudo-intellectuelen

De Amerikaanse schrijver Dan Brown heeft in Amsterdam de Ambassade van de Vrije Geest geopend. Het nieuwe kenniscentrum presenteert zich als internationaal platform om het vrije denken te stimuleren via onder meer muziek, cultuur en spiritualiteit. Daarnaast dient het als café en studiecentrum. Het zou bovendien dienst moeten doen als huiskamer voor intellectuele en naar mag worden gevreesd ook voor pseudo-intellectuele Amsterdammers.

Brown is bekend van bestsellers als De Da Vinci Code en Inferno. Hij liet zich in zijn werk inspireren door de Bibliotheca Philosophica Hermetica die bestaat uit 25.000 boeken op het gebied van onder meer alchemie, mystiek en Westerse esoterie. Zaterdag werd het zestigjarig bestaan van de wereldberoemde bibliotheek gevierd, deels ondergebracht in het centrum. Ondernemer en verzamelaar Joost Ritman kreeg er zaterdagavond de Frans Banninck Cocqpenning van de stad. Brown is zondagmiddag nog in Amsterdam voor een lezing en debat in Paradiso.

Directeur van de Ambassade van de Vrije Geest is Esther Ritman. Het nieuwe centrum, gevestigd in het zeventiende-eeuwse stadspaleis Huis met de Hoofden aan de Keizersgracht, is vanaf november algeheel open voor het publiek.

Dan Brown opent Ambassade van de Vrije Geest
Dan Brown opent stek voor pseudo-intellectuelen (Foto: ANP)

Volleybalsters Sliedrecht Sport door in Champions League

Sliedrecht Sport hebben de derde ronde bereikt van de Champions League bereikt. De volleybalsters wonnen in België met 1-3 (25-13, 24-26, 21-25 en 17-25) van Asterix Beveren. In de volgende ronde speelt Sliedrecht Sport tegen de Italiaanse topclub Imoco Volley Conegliano, waar Robin de Kruijf onder contract staat.

Sliedrecht verloor de eerste set tegen Beveren, maar na een spannende tweede set die met 24-26 werd gewonnen, kwamen de Nederlandse volleybalsters in set drie en vier niet meer in de problemen. Lea van Rooijen was met 23 punten topscoorder aan Nederlandse kant. Afgelopen dinsdag had Sliedrecht Sport ook de thuiswedstrijd gewonnen, toen wonnen ze met 3-2.

Het is voor het eerst sinds negen jaar dat weer een Nederlandse ploeg meedoet aan de Champions League. Landskampioen Sliedrecht Sport heeft een nieuw onderkomen dat aan alle eisen van de Europese bond CEV voldoet en schreef zich daarom eind mei in.

Miljoen voor tip autobom Maltese journaliste

Na de moord op een kritische journaliste op Malta heeft de regering een beloning van 1 miljoen euro uitgeloofd voor informatie die leidt naar de daders van de aanslag. De regeringskritische journaliste Daphne Caruana Galizia werd afgelopen week gedood door een bomaanslag op haar auto.

De regering is vastbesloten om de moord op te lossen en de daders voor de rechter te brengen, luidde een verklaring op zaterdag. Zelfs dagen na de aanslag is er nog geen enkel spoor naar de daders van de moord.

Caruana Galizia (53) had onlangs een schandaal onthuld uit de zogenoemde Panama Papers. Zij beschuldigde ook medewerkers van premier Joseph Muscat van het exploiteren van buitenlandse brievenbusondernemingen.

Miljoen euro voor oplossing moord Malta
Miljoen voor tip autobom Maltese journaliste (Foto: ANP)

Weinstein rondt eerste week therapie af

Harvey Weinstein heeft zaterdag de kliniek in Arizona verlaten, waar de studiobaas een psychologisch programma van een week volgde. Zijn arts zegt tegen TMZ dat hij de sessies zonder problemen heeft afgerond.

Weinstein blijft komende maand wel in Arizona zodat hij niet afgeleid raakt. Het geeft hem ook de kans nieuwe afspraken te maken met zijn artsen voor een vervolgprogramma.

De kliniek behandelt patiënten voor verschillende gedragsstoornissen, waaronder seksverslaving. Weinstein wordt door verschillende actrices en oud-medewerkers beschuldigd van seksueel misbruik, variërend van intimiderende verzoeken om seks tot verkrachting.

De psycholoog van de kliniek zegt dat de 65-jarige filmproducent gefocust was en tijd investeerde in de behandeling. "Hij kwam bij alle afspraken opdagen en was betrokken", zegt de psycholoog. De sessies waren erop gericht de patiënt te helpen bij zijn woede, zijn houding ten opzichte van anderen en op empathie. De tijd zal volgens de hulpverlener uitwijzen of de therapie effect heeft.

Weinstein rondt eerste week therapie af
Weinstein rondt eerste week therapie af (Foto: BuzzE)

Berget Lewis ligt eruit bij Britse X Factor

Berget Lewis' avontuur bij de Britse versie van X Faxtor is zaterdag tot een einde gekomen. De zangeres kreeg van coach Nicole Scherzinger te horen dat ze niet mee mocht naar liveshows volgende week.

Berget kreeg een black-out tijdens haar allesbeslissende optreden voor Nicole. De Lady of Soul was hierdoor zichtbaar geëmotioneerd. Het was dan ook geen grote schok dat Scherzinger zei dat Lewis naar huis moest. "Maar je hebt een gave die niemand anders heeft, dus ik weet dat jij niet te stoppen bent", waren de afscheidswoorden van coach Nicole.

Lewis maakte eind september haar debuut bij de X Factor UK. Bij haar auditie zei ze tegen Simon Cowell dat 'Nederland een beetje te klein is voor haar, voor de muziek die zij wil maken'. Na een indrukwekkende versie van Prince's Purple Rain mocht ze unaniem van de jury door naar de volgende ronde.

Berget Lewis ligt eruit bij Britse X Factor
Berget Lewis ligt eruit bij Britse X Factor (Foto: BuzzE)

Zilver voor Honig bij EK baanwielrennen

Reinier Honig heeft bij de EK baanwielrennen de zilveren medaille veroverd. In Berlijn werd de Nederlander samen met gangmaker Jos Pronk tweede in het onderdeel stayeren. Het goud ging naar het Duitse koppel Franz Schiewer en Gerhard Gessler. Stefan Schäfer en Peter Bauerlein ook uit Duitsland pakte het brons.

Honig moest een crowdfundacti houden in aanloop naar het EK toe. De nationale bond ondersteunt het stayeren niet, omdat het baanonderdeel geen deel uitmaakt van de Olympische Spelen en ook niet georganiseerd wordt op het WK baanwielrennen.

Naast het duo Honig en Pronk kwam er nog een Nederlands koppel in actie bij het onderdeel stayeren. Patrick Kos werd samen met zijn gangmaker Jan-Willem Fack vijfde.

Napoli laat eerste punten liggen dankzij heroïsch keepwerk Handanovic

Napoli heeft voor het eerst dit seizoen punten laten liggen in de Serie A. De koploper van de Serie A kwam zaterdagavond niet verder dan een doelpuntloos gelijkspel (0-0) tegen achtervolger Internazionale. Zodoende is er na dertien wedstrijden een einde gekomen aan de zegetocht van Napoli in competitieverband.

Napoli weet het doel dit seizoen makkelijk te vinden, want men scoorde in de eerste acht speelronden 26 keer en alleen Juventus deed het met 27 treffers in het seizoen 1959/60 beter. I Partenopei gingen ook tegen Internazionale op zoek naar een snelle treffer en dicteerden in de eerste helft ook het spel, maar konden drie grote kansen niet benutten. Samir Handanovic verrichtte een dubbele redding op inzetten van José Callejón en Dries Mertens en had eveneens een antwoord op een kopbal van dichtbij van Lorenzo Insigne.

Internazionale loerde op de counter en kreeg kleine mogelijkheden via Mauro Icardi en Borja Valero, maar José Manuel Reina hoefde zich voor rust niet overmatig in te spannen. In de tweede helft kwam de Spanjaard binnen twee minuten goed weg toen Raúl Albiol redding bracht op de doellijn en zo de 0-1 voor i Nerazzurri voorkwam. Internazionale voetbalde in de tweede helft duidelijk beter mee, kreeg enkele mogelijkheden en Napoli worstelde met zichzelf en kwam lange tijd niet meer tot serieuze kansen.

Marek Hamsik deed wel een poging, maar zijn poging ging naast. Hoewel het een interessant schouwspel bleef om naar te kijken, viel er ook in het laatste kwart weinig meer te beleven in Stadio San Paolo. Insigne schilderde een bal aan de voor hem verkeerde kant van de paal en Handanovic bokste een knal van Piotr Zielinski weg, terwijl Dries Mertens in de slotfase nog op de uitblinkende Handanovic stuitte. Het bleef zodoende bij 0-0. De laatste keer dat Internazionale op bezoek bij Napoli wist te winnen, was overigens in oktober 1997. Sindsdien won Napoli acht keer en is er nu dus vier keer gelijkgespeeld.

Uitslagen Serie A zaterdag
Napoli - Inter 0-0
Sampdoria - Crotone 5-0

Rutte: uitstekend overleg met vicepremiers

Een van de laatste onderdelen op weg naar het derde kabinet-Rutte is aangebroken. De oude en nieuwe premier Mark Rutte ontvangt als formateur de beoogde bewindslieden.

De VVD-leider begon zaterdagmiddag met de drie vicepremiers van de coalitiepartners D66, CDA en ChristenUnie. Eerst had hij op het Binnenhof een persoonlijk gesprek met Kajsa Ollongren, de nieuwe minister van Binnenlandse Zaken. Na Ollongren is het de beurt aan Hugo de Jonge (Volksgezondheid, Welzijn en Sport). Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) schuift als laatste aan.

Maandag en dinsdag zijn de andere ministers en staatssecretarissen aan de beurt. Het is de bedoeling dat Rutte III donderdag bij de Koning op het bordes staat. Dan komt er een einde aan de langste formatie ooit.

Update 22.46 uur
Volgens Rutte zijn de ontmoetingen uitstekend verlopen. Met de gesprekken op het Binnenhof is een van de laatste stappen gezet op weg naar Rutte III, dat donderdag klaar moet zijn. Maandag en dinsdag ontvangt Rutte nog de andere ministers en de staatssecretarissen.

Ollongren beet het spits af. "We hebben het erover gehad hoe we gaan samenwerken in het team", aldus Ollongren na afloop. Ze sprak over een heel mooie baan: "Ik ben er ontzettend trots op en vereerd." Het gaat volgens haar om een heel zware portefeuille, maar "ik zie er niet tegenop". Ze wijst op haar ervaring als wethouder in Amsterdam.

Schoenen
Daarna was het de beurt aan De Jonge, wiens opvallende schoenen de aandacht trokken. De CDA'er bestempelde het gesprek als een "goed begin van een mooie periode". Hij vond het een geweldige eer om gevraagd te worden. Volgens hem zal zijn ervaring als wethouder in Rotterdam goed van pas komen. Zeker in de zorg zie je dat juist de rol van de gemeente steeds groter wordt, zo meende De Jonge.

Schouten schoof als laatste aan. Het Tweede Kamerlid van de ChristenUnie vond het een nuttig gesprek, waarbij "de zakelijke kant" is doorgenomen, maar ook de verwachtingen voor de komende periode. Zij benadrukte erg blij te zijn dat er weer een minister van Landbouw komt. "Dat doet recht aan de belangrijke sector en voedselveiligheid is in het grootste belang van alle mensen."

Gescreend
Voor de gesprekken bij Rutte zijn alle nieuwe bewindslieden al gescreend door onder meer de Belastingdienst en de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst. Ook hebben de aankomende ministers en staatssecretarissen hun nevenactiviteiten moeten opgeven.

Het is de bedoeling dat Rutte III donderdag bij de koning op het bordes staat. Dan komt er een einde aan de langste formatie ooit.

Rutte: uitstekend overleg met vicepremiers
Rutte: uitstekend overleg met vicepremiers (Foto: ANP)

Uitslag FC Twente - Roda JC

Om 20.45 uur begon in de Eredivisie het duel tussen FC Twente en Roda JC. De ploeg uit Enschede, waar afgelopen week trainer René Hake werd ontslagen, won met 3-0. De Limburgers zijn daardoor nu de hekkensluiter in de Eredivisie. Hieronder vind je de karakteristieken van deze wedstrijd.

Spandoek FC Twente supporters. (PRO SHOTS/Jasper Ruhe)
Spandoek FC Twente supporters. (PRO SHOTS/Jasper Ruhe)

FC Twente

3 - 0

Roda JC

 26' Assaidi(pen)
 57' Assaidi
 73' Bijen
   
 
 Gele kaart: Lam, Holla, (FC Twente), Kum, Schahin, (Roda JC)
 
Stadion: Grolsch Veste, Enschede
Toeschouwers: 23.600
Arbiter: Gözübüyük
 
Opstelling:   Opstelling:
Brondeel
Ter Avest
Lam
Bijen
Cuevas
Holla (v.d.Heyden/84)
F.Jensen (Tighadouini/74)
Liendl
Slagveer
Boere
Assaidi (Buckley-Ricketts/84)
  Jurjus
Götz
Kum
Auassar
Vansteenkiste
El Makrini (Vancamp/74)
Gustafson
Gnjatic (Ndenge/50)
Rosheuvel
Schahin
Engels (v.Velzen/77)

Falcao blijft dodelijk effectief: veertien schoten, dertien goals

AS Monaco heeft goede zaken gedaan in de bovenste regionen van de Ligue 1. Het team van Leonardo Jardim boekte zaterdagavond in het eigen Stade Louis II een 2-0 overwinning op SM Caen en heeft nog maar drie punten minder dan Paris Saint-Germain. De koploper heeft nog wel een wedstrijd minder gespeeld.

AS Monaco verloor in december 2016 (Olympique Lyon, 1-3) voor het laatst een thuiswedstrijd in de Ligue 1 en bleef ook dit keer dus ongeslagen. De regerend kampioen kwam na 22 minuten op voorsprong: Keita Baldé werd in de as weggestuurd door Thomas Lemar, kruiste voor zijn tegenstander langs en schoot raak in de korte hoek. De Spaanse Senegalees maakte daarmee in zijn zevende wedstrijd voor Monaco zijn eerste doelpunt.

Monaco was voor rust nog dicht bij de 2-0: Jemerson raakte bij een hoekschop de lat. Caen creëerde ook enkele mogelijkheden, maar scoorde niet en kreeg na een klein uur spelen het deksel op de neus: Radamel Falcao benutte een strafschop na een overtreding op Rony Lopes. Jan Repas beging de overtreding buiten de zestien, maar Thomas Leonard legde de bal tot frustratie van de bezoekers op de stip. Voor Falcao betekende het zijn dertiende Ligue 1-doelpunt van het seizoen; daar had hij slechts veertien schoten tussen de palen voor nodig.

SM Caen, de nummer negen van het klassement, probeerde er in het laatste half uur nog het beste van te maken, maar slaagde er niet in om de aansluitingstreffer te vinden. Onder anderen Julien Féret en Christian Kouakou (lat) losten nog doelpogingen, maar de gasten uit Laag-Normandië scoorden niet en dus bleef het bij 2-0. Monaco kan zich nu richten op de uitwedstrijd van volgende week zaterdag tegen Girondins Bordeaux.

Uitslagen Ligue 1 zaterdag
AS Monaco - Caen 2-0
Amiens - Girondins Bordeaux 1-0
Angers - Toulouse 0-1
Metz - Dijon 1-2
Nantes - Guingamp 2-1
Rennes - Lille 1-0

Handbalsters Dalfsen uitgeschakeld in Europa

De handbalsters van Morrenhof-Jansen Dalfsen zijn uitgeschakeld in Europa. De ploeg van coach Monique Tijsterman verloor ook de return tegen het Tsjechische Banik Most in de tweede kwalificatieronde van de EHF Cup.

Vorige week verloor Dalfsen thuis met met 28-32. In Tsjechië kon de Nederlandse ploeg niet winnen en ging het met 28-20 onderuit. Topscoorder aan Nederlandse kant was Evelien Grob met zes doelpunten.

Uitslag VVV-Venlo - ADO Den Haag

ADO Den Haag heeft in de Eredivisie goede zaken gedaan door uit met 0-2 te winnen bij directe concurrent VVV-Venlo. De ploeg uit de residentiestad klom hierdoor naar plek negen met dertien punten uit negen duels, een puntje meer dan VVV dat tiende staat.

VVV kreeg in de eerste helft de beste kansen, maar Thy raakte met zijn schot beide palen, terwijl Labylle op doelman Zwinkels stuitte. Ook Thy vond de goalie nog een keer op zijn weg, terwijl ADO alleen via Lorenzen een keer gevaarlijk kon worden.

Na rust opende Falkenburg namens ADO de score, waardoor hij al voor zeven eredivisieclubs gescoord heeft. VVV trok hierop ten aanval, maar de lange ballen waren geen probleem voor de verdediging van ADO. Uit een counter deede Johnsen de genadeklap uit.

VVV-Venlo

0 - 2

ADO Den Haag

    66' Falkenburg
90+3' Johnsen
 
Gele kaart: Leemans, Hunte, (VVV-Venlo)
 
Stadion: Seacon Stadion - De Koel, Venlo
Toeschouwers: 6.532
Arbiter: Manschot
 
Opstelling:   Opstelling:
Unnerstall
Rutten
Röseler
Van Bruggen
Labylle (Nwakali/86)
Seuntjens
Post
Leemans
V.van Crooy
Thy
Hunte (Tissoudali/65)
  Zwinkels
Ebuehi
Meissner
Bakker
Meijers
Gorter
El Khayati (Johnsen/80)
Immers
Becker (Hooi/70 -Goppel/90)
Falkenburg
Lorenzen

Zilver voor Wild op omnium bij EK baanwielrennen

Bij de EK baanwielrennen in Berlijn is Kirsten Wild tweede geworden op het omnium. Net als op het EK van 2016 en de WK van 2017 moest de 35-jarige haar meerdere erkennen in de Schotse Katie Archibald, die ook al de titel won op het onderdeel achtervolging.

Wild stond na de onderdelen drie onderdelen (scratch, temporace en afvalkoers) al op tweede plaats achter Archibald. In de afsluitende puntenkoers moest de Nederlandse acht punten goed maken op de 23-jarige Britse. Bij de eerste sprints in de puntenkoers liep Archibald al uit op Wild, waardoor er niet meer in zat dan een tweede plaats. Voor Archibald is het haar tiende titel bij het Europees kampioenschap baanwielrennen.

Shanne Braspennincx en Laurine van Riessen wisten zich niet te plaatsten voor de finale van het keirin. Van Riessen werd in haar halve finale vierde, terwijl alleen de eerste drie zijn door naar de finale. Braspennincx kwam in de tweede halve finale ten val.

In de scratch kwam Amy Pieters ook vanavond in actie. De Nederlandse was vooral in het begin van de wedstrijd erg actief, maar toen vier wielrensters in de slotfase wegreden, zat zij er niet bij. De Deense Trine Schmidt zou de titel pakken, terwijl Pieters op een dertiende plaats zou eindigen.

Uitslag Excelsior - Sparta Rotterdam

Excelsior en Sparta hebben in de Rotterdamse derby met 1-1 gelijk gespeeld. Op Woudestijn kwam de thuisclub op voorsprong, maar Sparta knokte zich in de slotfase nog naar een punt. Voor Excelsior was het dit seizoen het eerste punt dat thuis werd behaald, na tien punten in uitduels.

In de eerste helft was er vooral strijd op het middenveld te zien en konden zowel Excelsior als Sparta nauwelijks gevaarlijk worden. Koolwijk had voor de thuisploeg de beste mogelijkheid, maar kopte over. Voor Sparta zag Duarte zijn inzet gekraakt worden, terwijl op slag van rust Mühren Excelsior-doelman Kortsmit omspeelde. De spits had echter te veel tijd nodig, waardoor Kortsmit alsnog in kon grijpen.

Na de pauze wist Massop namens Excelsior de score te openen nadat Fischer zijn inzet van richting veranderde. Vanaf de aftrap kreeg Sparta direct de mogelijkheid op de gelijkmaker, maar Mühren schoot net naast. Sparta knokte voor het punt en kreeg de beloning dankzij een rake vrije trap van Goodwin.

Excelsior

1 - 1

Sparta Rotterdam

55' Massop   86' Goodwin
 
Gele kaart: Koolwijk, Mattheij, Vermeulen, De Wijs (Excelsior), Dougall, Floranus (Sparta Rotterdam)
 
Stadion: Woudestein, Rotterdam
Toeschouwers: 4.400
Arbiter: Mulder
 
Opstelling:   Opstelling:
Kristinsson
Karami
Mattheij
De Wijs
Massop
Faik
Vermeulen (El Azzouzi/81)
Koolwijk
Caenepeel (Payne/71)
Van Duinen (Messaoud/90+2)
Bruins
  Kortsmit
Holst (Veenhoven/64)
Breuer (Goodwin/70)
Fischer
Floranus
Sanusi
Dougall
Duarte (Ache/78)
Spierings
Brogno
Mühren

Primeur voor Witthöft in Luxemburg

Voor het eerst in haar loopbaan heeft Carina Witthöft een WTA-toernooi gewonnen. In de finale van het toernooi in Luxembur versloeg de Duitse tennisster de Puerto Ricaanse Mónica Puig met 6-3 en 7-5.

Puig won vorig jaar nog olympisch goud en bezorgde daarmee haar land de eerste olympische titel. In de eerste set brak ze Witthöft en kwam daarmee op 3-2, maar ze verloor de resterende games in de eerste set. Witthöft denderde daarna door en kwam een dubbele break voor in het tweede bedrijf. Puig wist zich echter terug te vechten van 2-5 tot 5-5. Witthöft maakte echter geen fouten meer en trok de partij alsnog naar zich toe.

Eerder vandaag won Lesley Kerkhove in Luxemburg ook haar eerste WTA-toernooi. Met Lidija Morazava won de Nederlandse tennisster het damesdubbelspel.

Puigdemont: ingrijpen Madrid niet acceptabel

Het besluit van de Spaanse premier Mariano Rajoy om de regering van Catalonië naar huis te sturen en nieuwe verkiezingen te houden is "een staatsgreep" en een "aanval tegen de democratie", zei de voorzitter van het Catalaanse parlement zaterdag.

"Premier Rajoy wil dat het parlement van Catalonië niet langer een democratisch parlement is, en dat zal niet gebeuren", zei Carme Forcadell in een televisietoespraak.

"Daarom willen we de burgers van dit land een boodschap van standvastigheid en hoop geven. Wij houden vandaag, na de ernstigste aanval op Catalaanse instellingen sinds deze zijn opgericht, vast aan de verdediging van de soevereiniteit van het parlement van Catalonië", zei ze.

Update 21.49 uur
De Catalaanse leider Carles Puigdemont vindt dat de Catalaanse bevolking de maatregelen van de Spaanse regering niet kan accepteren. Hij noemde de stappen van Madrid tegen Catalonië "de ergste aanvallen" sinds de dictatuur van Francisco Franco.


Puigdemont deed zijn uitspraken nadat de Spaanse regering eerder op zaterdag had besloten de naar onafhankelijkheid strevende regering van Catalonië naar huis te sturen en nieuwe verkiezingen uit te schrijven.

De Catalaanse leider zei dat hij het regionale parlement heeft gevraagd bijeen te komen om de maatregelen van de Spaanse regering te bespreken.

'Spanje pleegt staatsgreep in Catalonië'
'Spanje pleegt staatsgreep in Catalonië' (Foto: ANP)

Tsonga, Schwartzman naar finale Antwerpen

De finale van het ATP-toernooi in het Belgische Antwerpen gaat morgen tussen Diego Schwartzman en Jo-Wilfried Tsonga.

De als vierde geplaatste Schwartzman was vandaag in de halve finales de Griek Stefanos Tsitsipas met 6-3 en 7-5 de baas. Tsitsipas had in de kwartfinales nog voor een verrassing gezorgd door de als eerste geplaatste David Goffin te verslaan. In de andere halve eindstrijd versloeg Tsonga de Belg Ruben Bemelmans met tweemaal 6-3.

Dzumhur, Berankis naar finale Moskou

De finale van het ATP-toernooi in Moskou gaat tussen Damir Dzumhur en de Litouwer Ricardas Berankis.

Berankis versloeg de als derde geplaatste Fransman Adrian Mannarino met 3-6,6-4 en 6-1. De als zesde geplaatste Dzumhur was in de andere halve finale zijn landgenoot Mirza Basic met 6-0 en 7-6 de baas.

Dzumhur schreef zich vorige maand in de geschiedenisboeken. De 25-jarige Bosniër won in Sint Petersburg zijn eerste ATP-titel, waarmee hij de eerste uit zijn land is die op het hoogste niveau een toernooi wint.

Slaappatroon WhatsApp-gebruikers makkelijk te volgen

Het is erg eenvoudig om het WhatsApp-gebruik en slaappatroon van WhatsApp-gebruikers te volgen. Hiervoor is het niet nodig dat een WhatsApp-gebruiker jou in zijn of haar contactpersonenlijst heeft staan, het weten van het telefoonnummer van het nietsvermoedende doelwit is hiervoor al voldoende.

Aan de hand hiervan is het mogelijk te zien wat zijn of haar status is, of hij of zij online is, en wanneer hij of zij het laatst is gezien. Deze informatie kan verkocht worden aan zorgverzekeraars en kredietbureaus, stelt software-engineer Robert Heaton. Zij zouden geïnteresseerd kunnen zijn in informatie die wijst op "afwijkend gedrag".

Op Hacker News worden nog andere scenario's geschetst. Zo zou het via de statusinformatie mogelijk zijn om te bepalen welke vrienden in een contactenlijst contact met elkaar hebben. Ook zou op deze manier uit te vissen zijn of mensen een relatie of affaire hebben, of vreemdgaan.

Heaton maakte een eenvoudig script dat met een interval van 10 seconden steeds statusgegevens van een WhatsApp-gebruiker bij WhatsApp opvraagt. Hij verwerkte deze gegevens vervolgens in een grafiek, waardoor het slaappatroon van de gebruiker die hij wilde volgen duidelijk werd.

Gebruikers kunnen zelf instellen of zij hun "laatst gezien" status willen tonen, maar standaard is deze status altijd zichtbaar voor iedereen. Daarnaast is het voor een gebruiker niét mogelijk te verbergen dat hij of zij online is, waardoor deze informatie voor kwaadwillenden altijd beschikbaar is.

Slaappatroon WhatsApp-gebruikers makkelijk te volgen (Foto: ANP)
Slaappatroon WhatsApp-gebruikers makkelijk te volgen (Foto: ANP)

Bayern achterhaalt Dortmund na kleine zege

Bayern München heeft zaterdagavond een minimale overwinning op Hamburger SV geboekt. Nog geen acht maanden na de 8-0 zege in de Allianz Arena zegevierde het team van Jupp Heynckes met 0-1 tegen de Noord-Duitsers, waar Rick van Drongelen 76 minuten meedeed. Corentin Tolisso maakte na rust het enige doelpunt. Door de overwinning heeft Bayern nu evenveel punten als Borussia Dortmund; twintig na negen speeldagen. RB Leipzig volgt op één punt.

In de eerste helft kwam het scorebord niet in beweging; de ruststand van 0-0 was een beloning voor een sterk spelend HSV. Hoewel Bayern meer balbezit had, won HSV meer persoonlijke duels en had het team van Markus Gisdol relatief weinig te duchten van de titelverdediger. De beste kans was voor Arjen Robben, na twintig minuten spelen. De Nederlander kreeg de bal van Kingsley Coman en mikte in het zijnet.

HSV haalde het rustsignaal echter niet met elf man. Acht minuten voor de pauze werd Coman van achteren door Gideon Jung onderuit gehaald. Na overleg met zijn assistenten trok Marco Fritz een rode kaart, tot ongeloof van iedereen die die Rothosen een warm hart toedraagt. Voor James Rodriguez zat de wedstrijd er na een helft al op; de Colombiaan werd in de pauze vervangen door Thomas Müller.

Zeven minuten na rust had Müller een aandeel in de 0-1. Mergim Mavraj vergiste zich in een voorzet van David Alaba, waarna Müller de bal bij Tolisso bezorgde. De Fransman schoot van dichtbij de openingstreffer binnen. Het was vrijwel meteen de laatste actie van Müller, die zich in de 55e minuut geblesseerd liet vervangen. Vervanger Thiago Alcántara was twintig minuten voor tijd dicht bij de 0-2, maar het aluminium stond in de weg. In de slotfase voorkwam de paal opnieuw een doelpunt van Bayern, toen Tolisso en Kyriakos Papadopoulos samen voor de bal gingen.

Rojer met oude dubbelpartner Qureshi in finale Stockholm

Tennisster Jean-Julien Rojer staat voor de derde keer in zijn loopbaan in de finale van het dubbelspel op het ATP-toernooi van Stockholm. Dat deed hij niet met de Roemeen Horia Tecau, met wie hij al jaren samenspeelt, maar met zijn vorige dubbelpartner, de Pakistaan Aisam-ul-Haq Qureshi.

Met Qureshi won Rojer in 2013 al het toernooi van Stockholm, de zevende en laatste titel voor dat duo. In 2010 zegevierde Rojer op hetzelfde toernooi al eens met de Amerikaan Eric Butorac.

Rojer en Qureshi speelden zaterdag in de halve eindstrijd tegen de Amerikaan Jack Sock en de Servische veteraan Nenad Zimonjic. Die wonnen de eerste set in de tiebreak, maar het Nederlands-Pakistaanse duo sloeg terug en plaatste zich via de supertiebreak voor de finale: 6-7 (3), 6-4 [10-4].

Polanski opnieuw beschuldigd van misbruik

Een Amerikaanse kunstenares uit Californië claimt op tienjarige leeftijd seksueel misbruikt te zijn door Roman Polanski. De vrouw is daarom een petitie gestart om de regisseur uit de raad van bestuur van de Academy of Motion Pictures and Sciences te laten zetten.

Marianne Barnard doet haar verhaal op Care 2 Petitions. Ze claimt dat Polanski haar naakt heeft gefotografeerd en dat de regisseur haar moeder af had gekocht om haar mond te houden. "Ik zou willen dat ik moedig genoeg was geweest om iets te zeggen tegen een vriend, een ouder of een leraar. Als ik dat had gedaan, zouden die andere meisjes misschien niet misbruikt zijn door Polanski (een veroordeelde verkrachter). Dat is een zware last om te dragen", schrijft de vrouw.

Barnard hoopt met de petitie de organisatie achter de Oscars ertoe aan te zetten om Polanski uit het bestuur te gooien, zoals eerder deze maand gebeurde met Harvey Weinstein. "Het is een kleine consequentie voor hem gezien zijn misdaden en het enorme leed dat hij mij en zijn andere slachtoffers heeft aangedaan." Tot nu toe hebben bijna 13.000 mensen de petitie ondertekend.

Eerder deze maand deed een Duitse actrice bij de Zwitserse politie nog aangifte tegen Polanski. De vrouw beschuldigt de regisseur ervan haar twee keer verkracht te hebben. De aanvallen zouden plaats hebben gevonden in 1972, toen Renate Langer 15 jaar was en Polanski 38.

Polanski opnieuw beschuldigd van misbruik
Polanski opnieuw beschuldigd van misbruik (Foto: BuzzE)

United loopt bij promovendus tegen eerste nederlaag aan

Manchester United is zaterdagmiddag zijn ongeslagen status in de Premier League kwijtgeraakt. Promovendus Huddersfield Town kwam in eigen huis nog voor rust op een verrassende 2-0 voorsprong en the Red Devils kwamen niet verder terug dan een late 2-1 van Marcus Rashford. Stadsgenoot Manchester City profiteerde optimaal door van Burnley te winnen, waarbij het voor de na zijn auto-ongeluk in Amsterdam teruggekeerde Sergio Agüero een speciale middag werd. Hij maakte doelpunt nummer 177 en is nu gedeeld clubtopscorer van the Citizens.

Huddersfield Town - Manchester United 2-1
De mannen van José Mourinho kregen vanaf het eerste fluitsignaal door dat het een lastige middag zou gaan worden in het Kirklees Stadium, waar een stug Huddersfield van geen wijken wilde weten. De thuisploeg verdedigde gegroepeerd en loerde op gevaar via de counter. Na een klein halfuur spelen was het dan ook raak voor the Terriers nadat Tom Ince en Aaron Mooy weg mochten. Een poging van de eerste werd nog onschadelijk gemaakt door David de Gea, maar de doelman moest bij de rebound van de Australiër met een Nederlandse moeder wel capituleren.

Manchester United kreeg nauwelijks tijd om die tegenslag te verwerken, want vijf minuten later lag de bal alweer in het net. De voor de geblesseerd uitgevallen Phil Jones in het veld gekomen Victor Lindelöf dook onder een verre uittrap van Jonas Lössl door en Laurent Depoitre profiteerde oog in oog met De Gea optimaal. De ingevallen Rajiv van La Parra zag daarna hoe the Red Devils in het restant van de eerste helft aanvallend vrijwel niets voor elkaar kregen.

Mourinho probeerde hier in het begin van het tweede bedrijf met het inbrengen van Marcus Rashford en Henrikh Mkhitaryan verandering in te brengen, maar deze twee aanvallende impulsen konden er in de eerste fase van de tweede helft eveneens niet voor zorgen dat de bezoekers een gat vonden in de verdediging van Huddersfield. Zo’n tien minuten voor tijd kreeg Manchester United toch nog nieuwe hoop nadat Romelu Lukaku de bal knap op het hoofd van Rashford legde. Ondanks een slotoffensief van de bezoekers bleef het daar echter bij. Voor Huddersfield was het de eerste overwinning op Manchester United sinds 1952.

Manchester City - Burnley 3-0
Manchester City wervelde de afgelopen paar weken in eigen huis met grote cijfers langs tegenstanders als Stoke City en Crystal Palace, maar Burnley besloot zich niet zo eenvoudig te laten slachtofferen. De ploeg van Sean Dyche verweerde zich in de eerste helft kranig en moest enkel kansen voor Bernardo Silva en Sergio Agüero toestaan. De ban werd na een halfuur spelen wel gebroken door de Argentijn, die na een makkelijk gegeven strafschop vanaf elf meter voor zijn 177e doelpunt in het sky blue tekende en zo clubtopscorer Eric Brook evenaarde.

Agüero kreeg vlak voor rust een goede kans om Brook definitief voorbij te steken, maar stuitte tot zijn eigen frustratie op Nick Pope. Ook Bernardo Silva was op slag van rust nog dicht bij een treffer. De Portugees zag zijn rebound echter smoren in door een blok van een verdediger. Burnley mocht daarna stiekem blijven hopen op een stuntje, maar moest een kwartier voor tijd toch capituleren. Nicolas Otamendi kopte een corner achter Pope en Leroy Sané gooide het duel een paar minuten later definitief in het slot.

Swansea City - Leicester City 1-2
De bezoekers namen na 25 minuten de leiding en dat was volkomen verdiend. Het was echter Federico Fernández die uit een pass van Riyad Mahrez zijn eigen doelman passeerde. Bij Swansea City was Luciano Narsingh de gevaarlijkste man, maar Kasper Schmeichel werd amper aan het werk gezet. Vier minuten na rust verdubbelde Shinji Okazaki de voordelige marge: Mahrez stond net niet buitenspel na een pass van Marc Albrighton, waarna de Japanner simpel kon afronden. De aansluitingstreffer van Swansea City volgde al enkele minuten later, via Alfie Mawson, maar de Welshe club kon een thuisnederlaag niet voorkomen. Door de eerste competitiezege sinds 19 augustus (!) klimt Leicester City uit de degradatiezone, met één punt meer dan Swansea: negen om acht

Overige uitslagen Premier League
Chelsea - Watford 4-2
Newcastle United - Crystal Palace 1-0
Stoke City - Bournemouth 1-2
Southampton - West Bromwich Albion 1-0

Hoogland pakt Europese titel op kilometer tijdrit

Jeffrey Hoogland heeft op het EK baanwielrennen goud gepakt op de de individuele tijdrit. In Berlijn was de 24-jarige Nederlander de snelste over één kilometer in een tijd van 1.00,700. De Duitser Joachim Eilers werd tweede op 0,033 van de Nederlander. Quentin Lafargue pakte het brons. De Fransman had in de middag nog de snelste tijd geklokt in de kwalificaties.

Voor Hoogland is dit al de derde medaille op het EK in Berlijn. Vrijdag pakte hij al het zilver in de sprint en met het Nederlands team wist hij donderdag brons te veroveren in de teamsprint.

Uitslag NAC Breda - PEC Zwolle

PEC Zwolle blijft uitstekend op dreef in de Eredivisie. John van 't Schip zag zijn ploeg in Breda met 0-2 winnen van NAC, waardoor de Zwollenaren in elk geval tijdelijk de tweede plek in de Eredivisie in beslag nemen.

De eerste helft was weinig interessant. NAC was wellicht iets beter, PEC kreeg een paar kansjes en kwam via een penalty van Bram van Polen op slag van rust op voorsprong. Angelino zag in de veel leukere tweede helft zijn gelijkmaker afgekeurd worden, Thierry Ambrose miste een grote kans. Ook Mustafa Saymak liet een grote kans liggen, maar zijn tweede poging was wel raak en daarmee was de wedstrijd beslist.

NAC Breda

0 - 2

PEC Zwolle

     45+3' v.Polen (pen)
 82' Saymak
 
 Gele kaart: Koch,García, (NAC Breda), Freire,Thomas, (PEC Zwolle)
 
Stadion: Rat Verlegh Stadion, Breda
Toeschouwers: 18.423
Arbiter: v.d.Kerkhof
 
Opstelling:   Opstelling:
Birighitti
Verschueren
Koch
Marí (Meijers/18)
Angelino
Mets
El Allouchi (Enevoldsen/78)
Vloet (Fernandes/75)
Korte
Ambrose
García
  Boer
Ehizibue
Marcellis
Freire (Sandler/46)
v.Polen
Thomas
Saymak
Dekker
Namli (Marinus/90)
Parzyszek (Ondaan/75)
Mokhtar

Massale betoging in Barcelona

Honderdduizenden aanhangers van de Catalaanse afscheidingsbeweging zijn zaterdag de straat opgegaan in Barcelona. Ze demonstreerden tegen de arrestatie van twee separatistische leiders en tegen het ingrijpen van Spanje. De lokale politie schat dat zo'n 450.000 mensen zich hebben aangesloten bij de manifestatie.

De betogers droegen Catalaanse vlaggen en borden met teksten als 'Vrijheid, waardigheid, republiek' en 'Help Catalonië'. Ze scandeerden slogans als "vrijheid, vrijheid". Ook de Catalaanse leider Carles Puigdemont sloot zich aan bij de betoging. Hij moet nog reageren op de maatregelen die Madrid wil nemen tegen zijn regioregering.

Massale betoging in Barcelona
Massale betoging in Barcelona (Foto: ANP)

Actie tegen verhoging btw

Oppositiepartijen, belangenverenigingen en maatschappelijke organisaties roepen op tot protest tegen de door Rutte-III voorgestelde verhoging van het lage btw-tarief van 6 naar 9 procent. Onder meer GroenLinks, PvdA, SP, de FNV, Patiëntenfederatie Nederland, de Fietsersbond, de Koninklijke Boekverkopersbond en de Beroepsorganisatie Kunstenaars zijn bij de actie aangesloten.

De site Geenbtwverhoging.nl wijst erop dat de verhoging "de dagelijkse boodschappen, de fietsenmaker, boeken, groente en fruit, geneesmiddelen, concertkaartjes en het openbaar vervoer" betreft.

Voor nagenoeg hetzelfde bedrag zou vervolgens de winstbelasting voor grote bedrijven omlaag gaan. "De boodschappen worden duurder, de winsten van multinationals groter", aldus de initiatiefnemers, die stellen dat dit niet veel goeds belooft voor de toekomst.

Mocht je het hiermee eens zijn, dan kun je tekenen op bovengenoemde site. "Dit gaan wij stoppen", klinkt het daar hoopvol.

Koenders: benoeming Mugabe 'stuitend'

De benoeming van president Robert Mugabe van Zimbabwe tot goodwill-ambassadeur van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is ,,een stuitend, slecht en bizar idee". Ook is het ,,slecht voor prestige WHO en haar gezondheidsmissie", twittert minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken. Mugabe (93) moet in Afrika aandacht gaan vragen voor chronische ziekten.

Koenders is niet de enige met felle kritiek. Groot-Brittannië noemt Mugabe's aanstelling ,,verrassend en teleurstellend" en ook de Verenigde Staten zijn teleurgesteld. Het westen houdt de 93-jarige Mugabe verantwoordelijk voor talloze mensenrechtenschendingen en het verwoesten van de economie.

Zijn aanstelling werd afgelopen woensdag bekendgemaakt. Topman Tedros Adhanom Ghebreyesus van de WHO prees Zimbabwe daarbij als een land waar gezondheidszorg voor iedereen een politieke topprioriteit is.

Koenders: benoeming Mugabe 'stuitend'
Koenders: benoeming Mugabe 'stuitend' (Foto: ANP)

Luiten verliest koppositie op Valderrama Masters

Joost Luiten is de koppositie kwijt in de Valderrama Masters. De Nederlandse golfer liep op de derde dag een ronde 71 slagen (par) zakte naar de derde plaats. Luiten gaat de laatste dag in met twee slagen achterstand op de nieuwe leider, de Spanjaard Sergio Garcia, die tevens gastheer is van het toernooi.

Luiten begon goed aan de dag met een birdie op de vierde hole. Daarna kreeg de 31-jarige golfer het moeilijker en moest op hole zeven en negen een bogey noteren op zijn scorekaart. Met een birdie op de elfde hole, waar hij vrijdag een albatross maakte, bracht hij zijn score weer naar levelpar. Op de twaalfde hole ging Luiten weer naar een slag boven par. Op hole zeventien zou de Nederlander weer een birdie maken en kwam daarmee uit op een score van levelpar.

Sergio Garcia de nieuwe leider na dag drie zou een ronde van 68 slagen lopen. De Spanjaard heeft één slag voorsprong op Daniel Brooks, die een knappe ronde van 64 liet noteren. De Engelsman kwam daarmee op een totaal van 206 uit na drie dagen en heeft daarmee één slag voorsprong op Luiten.

Nederlandse rugbyklassieker eindigt in gelijkspel

Zaterdag stond in Hilversum dé klassieker in het Nederlandse rugby op het programma: landskampioen RC Hilversum nam het op tegen de eeuwige rivalen van 't Gooi. Overigens was dat ooit één club, maar ruim zes decennia geleden hadden een paar bij 't Gooi spelende Hilversummers geen zin meer om naar Naarden te fietsen en het oprichten van een eigen club, Hilversum, leek een betere oplossing.

Tries van Sep Visser en Jens Bastiaansen - plus twee conversies van Marcus Holden - hielpen Hilversum naar een 14-5 voorsprong, hoewel 't Gooi voor rust nog wel wat terug kon doen: een tweede try hielp de ploeg uit Naarden naar 14-10. 

In de tweede helft kwam 't Gooi beter op gang en door twee tries op rij pakten ze zelfs een 14-22 voorsprong. Mau Simeona wist namens Hilversum een volgende try te maken en nadat Holden in de spannende slotminuten een penaltykick tussen de palen trapte werd de 22-22 eindstand bereikt. 

Zoals te doen gebruikelijk bij de klassieker, die bol staat van de spanning, vechtlust en de keiharde duels, werden de emoties na afloop overigens weggetikt met een goed glas bier. 

De twee ploegen gaan aan de leiding in de Ereklasse, maar zien LRC DIOK na wederom een overwinning nog altijd in de buurt blijven.

Uitslagen Ereklasse rugby zaterdag
RC The Dukes - EZRC Oemoemenoe 26-64
The Hookers - Castricumse RC 15-31
RC The Bassets - Haagsche RC 34-19
RC Hilversum - RC 't Gooi 22-22
RC Waterland - ASRV Ascrum 43-12
LRC DIOK - DSR-C 57-0

Hamilton wederom de snelste, Verstappen vijfde

Lewis Hamilton heeft ook in de derde vrije training voor de Grand Prix van de Verenigde Staten de snelste tijd gereden. De kampioenschapsleider bleef met zijn Mercedes in een tijd van 1.34,478 zijn naaste belager Sebastian Vettel een tiende voor. Max Verstappen kwam met de Red Bull tot de vijfde positie.

Het waaide hard op Circuit of the Americas, waardoor menig coureur even de controle verloor over zijn bolide. Zo ook Verstappen die hierdoor een snelle ronde af moest breken, maar wel weer de baan op kon sturen. Romain Grosjean parkeerde bij eenzelfde uitstapje zijn Haas in het grind, waardoor even een virtuele safety car ingezet werd.

Bij de auto van Verstappen wordt de motor en de MGU-H vervangen, waardoor de Nederlander voor de race van morgen een gridstraf van vijftien posities oploopt.

Uitslag

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 L. Hamilton Mercedes 1:34.478   15
2 S. Vettel Ferrari 1:34.570 +0:00.092 19
3 V. Bottas Mercedes 1:34.692 +0:00.214 17
4 K. Räikkönen Ferrari 1:34.755 +0:00.277 17
5 M. Verstappen Red Bull 1:35.103 +0:00.625 14
6 F. Massa Williams 1:35.346 +0:00.868 11
7 N. Hülkenberg Renault 1:35.608 +0:01.130 21
8 C. Sainz Renault 1:35.650 +0:01.172 16
9 D. Ricciardo Red Bull 1:35.723 +0:01.245 17
10 S. Perez Force India 1:35.802 +0:01.324 16
11 E. Ocon Force India 1:35.965 +0:01.487 17
12 L. Stroll Williams 1:36.118 +0:01.640 12
13 F. Alonso McLaren 1:36.239 +0:01.761 15
14 S. Vandoorne McLaren 1:36.599 +0:02.121 14
15 B. Hartley Toro Rosso 1:36.818 +0:02.340 26
16 K. Magnussen Haas F1 1:37.271 +0:02.793 16
17 M. Ericsson Sauber 1:37.319 +0:02.841 17
18 P. Wehrlein Sauber 1:37.807 +0:03.329 15
19 R. Grosjean Haas F1 1:37.891 +0:03.413 9
20 D. Kvyat Toro Rosso 1:38.500 +0:04.022 6

Dimitrov, Del Potro in finale Stockholm

De Bulgaar Grigor Dimitrov en de Argentijn Juan Martín Del Potro spelen morgen de finale van het hardcourttoernooi in het Zweedse Stockholm.

De als eerste geplaatste Dimitrov, die het toernooi in 2013 al eens won, versloeg in de halve finales Fabio Fognini met 6-3 en 7-6. De Italiaan wist in de tweede set een voorsprong van 4-2 te nemen. Ondanks dwingend baselinespel kon hij toch echter geen derde set afdwingen tegen de Bulgaar.

Titelhouder Del Potro had het zwaar tegen Fernando Verdasco in de andere halve eindstrijd. De Spanjaard kreeg zeven kansen om de Argentijn in de derde set  te breken en benutte er een. Del Potro sloeg direct terug en won uiteindelijk de tweede tiebreak. Setstanden waren 6-7 (4), 6-4 en 7-6 (1).

Dortmund laat weer punten liggen en geeft concurrentie hoop

Borussia Dortmund heeft zaterdagmiddag opnieuw punten laten liggen in de Bundesliga. Een week na de nederlaag tegen RB Leipzig kwam de ploeg van Peter Bosz op bezoek bij Eintracht Frankfurt niet verder dan een gelijkspel. Titelverdediger Bayern München kan hierdoor zaterdagavond op gelijke hoogte komen. RB Leipzig profiteerde optimaal met een minimale zege op VfB Stuttgart en staat maar één punt achter die Borussen. Borussia Mönchengladbach leed tegelijkertijd een gevoelige thuisnederlaag tegen Bayer Leverkusen.

Eintracht Frankfurt - Borussia Dortmund 2-2
Na negentien minuten spelen liep de thuisploeg achter de feiten aan. Een inzet van Marc Bartra leek een flinke afzwaaier te worden, maar groeide uiteindelijk uit tot een perfecte pass voor Nuri Sahin: Lukas Hradecky kon zijn inzet van dichtbij niet keren. Het team van Bosz speelde niet altijd even geconcentreerd, maar Eintracht Frankfurt, met Jetro Willems in de basis. was voorin evenmin bij de les. Ante Rebic en Sebastien Haller hadden uitzicht op een doelpunt, maar lieten na om de achterstand van Eintracht Frankfurt weg te poetsen.

In het eerste kwartier na rust ging de wedstrijd op en neer, met onder meer een kans voor Pierre-Emerick Aubameyang. De inzet van de Gabonees ging echter over het doel van Hradecky, die na 57 minuten alsnog de 0-2 om de oren kreeg. Maximilian Philipp kreeg de bal mee van Mario Götze en schoot diagonaal raak. In vier minuten tijd kwam Eintracht echter langszij: Haller benutte een strafschop, na een overtreding van Roman Bürki op Rebic, en Marius Wolf tekende voor de 2-2. Het duel kon daarna nog alle kanten op, maar het scorebord kwam niet meer in beweging.

RB Leipzig - VfB Stuttgart 1-0
RB Leipzig bezorgde Borussia Dortmund vorige week de eerste nederlaag van het seizoen en die Roten Bullen zijn de ploeg van Peter Bosz zaterdagmiddag tot op een punt genaderd. Marcel Sabitzer was in eigen huis de grote man aan de kant van de thuisploeg doordat hij na ruim twintig minuten spelen op knappe wijze de 1-0 tegen de touwen knalde. Timo Werner kreeg voor rust nog een goede kans om de voorsprong uit te breiden, maar zag zijn poging net langs de paal verdwijnen. Na de rust was de beste mogelijkheid voor Chadrac Akolo, die echter op Peter Gulasci stuitte. In de laatste tien minuten was Leipzig nog gevaarlijk via opnieuw Sabitzer en Jean-Kevin Augustin, maar gescoord werd er niet meer.

Borussia Mönchengladbach - Bayer Leverkusen 1-5
Borussia Mönchengladbach begon met een vroege treffer van Fabian Johnson na een knappe voorzet van Thorgan Hazard nog veelbelovend aan de wedstrijd en ook de tweede goede kans was voor die Fohlen. De bezoekers kwamen naarmate de eerste helft vorderde echter steeds beter in de wedstrijd en stelde na de rust orde op zaken. Sven Bender kon drie minuten na de thee profiteren van een enorme fout van Yann Sommer, die bij een corner compleet onder de bal door dook. Die Werkself drongen daarna aan en via goals van Leon Bailey en Julian Brandt binnen twee minuten werd er definitief afstand genomen in het Borussia-Park. Dankzij Kevin Volland en Joel Pohjanpaol liep Leverkusen uiteindelijk uit naar een afgetekende 1-5 overwinning.

FC Augsburg - Hannover 96 1-2
Michael Gregoritsch leek uit te groeien tot de matchwinner in de WWK Arena, want de aanvaller maakte na ruim een half uur spelen het eerste en lange tijd enige doelpunt van de wedstrijd. Hij ontving de bal van Daniel Baier en via een tegenstander schoot hij met zijn linker raak. De voorsprong was verdiend, want Augsburg was in de eerste helft duidelijk een maatje te groot voor Hannover. Alfred Finnbogason was eerder al dicht bij de openingstreffer geweest, maar de ex-spits van sc Heerenveen faalde in de afwerking. In de tweede helft kroop Hannover wat meer uit zijn schulp en in het laatste kwartier sloeg men via Niclas Füllkrug tweemaal toe, waardoor de punten konden worden meegenomen uit Beieren. Jeffrey Gouweleeuw deed bij FCA overigens negentig minuten mee.

UFC-gevecht in Polen afgelast wegens voetbalextremisten

Zaterdagavond vindt in het Poolse Gdansk het MMA-gala UFC Fight Night: Cerrone vs Till plaats. Een van de gevechten zou gaan tussen Anthony Hamilton en Adam Wieczorek, die voor eigen publiek zijn UFC-debuut zou maken.

Dat gaat echter niet door en dat is te danken aan een stel ultra's - een soort extreme 'fans' van voetbalclubs, die 'hun' clubs nog wel eens willens en wetens in de problemen brengen door gewelddadigheden en ander wangedrag. Tijdens de wegingen verschenen namelijk een aantal van die zogenaamde ultra's van Lechia Gdansk en die waren vermoedelijk geen fan van Wieczorek: de vechter is zelf namelijk aanhanger van Ruch Chorzow, een rivaal van Gdansk. 

Met spreekkoren en dergelijken lieten de ultra's zich flink gelden, wat er uiteindelijk toe leidde dat UFC uit veiligheidsoverwegingen besloot om het gevecht niet door te laten gaan. Wieczorek en Hamilton kwamen dan ook niet het podium op tijdens de wegingen, ook al waren ze wel aanwezig. Het gevecht is overigens niet definitief afgelast: tijdens de UFC Fight Night in Sydney, op 19 november, stappen de twee alsnog de octagon in.

Jonge Pool pakt goud puntenkoers, Van Schip 12e

Alan Banasze heeft bij het Europees kampioenschap baanwielrennen in Berlijn goud gepakt op de puntenkoers. De pas 19-jarige Pool werd in 2015 nog Europees kampioen op de weg. Jan-Willem van Schip werd twaalfde.

Banaszek won de eerste sprint, reed solo naar de vijf punten van de tweede spurt en in het vervolg van de koers bleef de Pool alert. Toen een drietal renners op tweederde van de wedstrijd er vandoor ging, sloot hij er bij aan en ze namen een ronde voorsprong. De Deense titelhouder Niklas Larsen pakte zilver, brons was er voor de Duitser Maximilian Beyer.

Politie: Begrip voor zorg om politievrijwilligers

De Landelijke Organisatie van Politievrijwilligers maakt zich ernstig zorgen dat er voor politievrijwilligers te weinig mogelijkheden zijn om door te stromen, blijkt uit een brief aan de korpschef. De opleidingscapaciteit voor 2018 en 2019 gaat namelijk naar nieuwe beroepsaspiranten. "Dat is geen vrijwillige keuze", stelt Liesbeth Huijzer namens de korpsleiding, "maar een onvermijdelijke stap om het totale politiekorps op sterkte te houden."

De korpsleiding trekt zich de zorgen van de politievrijwilligers zeker aan, zegt Liesbeth Huijzer. "Hun toegevoegde waarde staat buiten kijf. Vrijwilligers brengen ervaring en inzichten mee en beschikken over netwerken waartoe de politie wellicht nog geen toegang had. Ze versterken de politieprofessie. Net als de Landelijke Organisatie van Politievrijwilligers (LOPV) wil de korpsleiding dat politievrijwilligers deze positie behouden en is het dus begrijpelijk dat de LOPV om substantiële opleidingscapaciteit vraagt. Het is dan ook aan de politieorganisatie om daarmee aan de slag te gaan."

De komende jaren verlaten ongeveer 15.000 pensioengerechtigde medewerkers de dienst. Om deze uitstroom op te vangen en om de operationele sterkte minimaal op peil te houden, is daarom besloten om in 2018 én 2019 prioriteit te geven aan de instroom van beroepsagenten boven die van politievrijwilligers in de basispolitiezorg. Dat is volgens Liesbeth Huijzer zeker geen vrijwillige keuze, maar een onvermijdelijke stap. ‘Met de minister van Veiligheid en Justitie en het lokale gezag zijn afspraken gemaakt over de politiesterkte; afspraken die nog steeds gelden’, aldus Huijzer. ‘Het totale politiekorps moet op sterkte blijven, dat is absolute prioriteit. Alleen dan kunnen we de politietaak voldoende blijven uitvoeren. Dat legt een grote druk op de opleidingscapaciteit van de politie en gaat inderdaad ten koste van de opleidingsplekken voor politievrijwilligers.’

Regeerakkoord
Mede door de reorganisatie heeft de doorontwikkeling van de politievrijwilliger enige tijd stil gelegen. "Dat wil niet zeggen dat we dat niet belangrijk vinden", stelt Huijzer. "We zijn ons er zeer van bewust dat wij een inspanningsverplichting hebben richting de politievrijwilligers; en daarmee ook naar het korps en de samenleving." Het belang van de politievrijwilligers blijkt ook uit het regeerakkoord waarin geld wordt vrijgemaakt om brandweer- en politievrijwilligers te werven en op te leiden. ‘Dat biedt mogelijkheden en daarover willen we graag met de LOPV in gesprek.’

Daarnaast blijft het doel om door te groeien naar 5000 politievrijwilligers. Huijzer: "Het nieuwe regeerakkoord geeft houvast om met de LOPV en politievakorganisaties te werken aan een landelijk uniform beleid voor vrijwilligers. We kijken daarbij onder meer naar de taken en de rechtspositie van politievrijwilligers, opdat zij dezelfde regelingen krijgen als de beroepscollega’s. Goede loopbaanperspectieven voor politievrijwilligers zijn daarbij het uitgangspunt."

Burgerparticipatie
Vrijwilligerswerk bij de politie is de meest uitgesproken en grijpbare vorm van burgerparticipatie. De burger heeft als vrijwilliger een gezicht gekregen; iemand die een aantoonbare en voor beroepsagenten zichtbare bijdrage levert aan het politiewerk. Burgers voelen zich medeverantwoordelijk voor de veiligheid op straat, thuis en op het werk. Zodoende werkt de politie niet meer vóór de burger, maar mét de burger en de burger met hen.

Om deze burgerparticipatie te stimuleren wil de politie investeren in het takenpakket, de opleidings- en doorgroeimogelijkheden. Huijzer: "Ik begrijp de frustratie zoals die geuit is door de LOPV en realiseer me dat die niet zo maar is weg te nemen. Toch heb ik goede hoop dat we in een gesprek tot goede uitkomsten kunnen komen."

Politie: Begrip voor zorg om politievrijwilligers (Foto: stockfoto Politie.nl)
Politie: Begrip voor zorg om politievrijwilligers (Foto: stockfoto Politie.nl)

Geen titel Gasly in Super Formula na schrappen race

Pierre Gasly is voor niets naar Japan afgereisd om te strijden om de titel in de Super Formula. De Fransman had dit weekend in de Formule 1 de Grand Prix van de Verenigde Staten kunnen rijden, maar wilde in Japan een kampioenschap winnen. Een tyfoon zorgde er echter voor dat de wedstrijd op Suzuka afgelast werd.

Hevige regenval zorgde er gisteren al voor dat trainingen uitgesteld werden en vandaag werd de kwalificatie na Q1 afgeblazen. Omdat voor morgen nog slechter weer verwacht wordt heeft organisator JRP besloten de beide races voor zondag af te gelasten en niet op een later tijdstip in te halen.

Dit betekent dat de stand na de race in Sugo de eindstand is, behalve dan dat Andre Lotterer en Jann Mardenborough nog punten hebben gekregen voor de polepositions voor de inmiddels afgelaste races. Het betekent dat de titel is gegaan naar de Japanner Hiroaki Ishiura met 33,5 punten. Hiermee had de Toyota-coureur een half puntje meer dan Gasly die met een Honda-motor reed. Felix Rosenqvist eindigde met 28,5 punten op plek drie.

Voetbalsters onder 19 halen weer kneiterhard uit

De Nederlandse voetbalsters tot 19 jaar hebben in de kwalificatie voor het EK van volgend jaar, gehouden in Zwitserland, wederom snoeihard uitgehaald. Na de 12-0 zege op Letland van woensdag deed Estland het in Harkema niet veel beter: 12-1.

Waar Nederland tegen Letland vooral in de eerste helft tekeer ging - het stond 9-0 bij rust - was dat dit keer omgedraaid. Met 4-0 viel de ruststand nog mee, waarna het in de tweede helft goed los ging. Vooral sc Heerenveen-spits Fenna Kalma ging stevig tekeer. De 17-jarige kwam maar liefst zes keer tot scoren en tekende voor zowel de eerste als de laatste goal.

Bente Jansen, Kerstin Casparij, Ashleigh van Weerden en Lynn Wilms kwamen eveneens tot scoren, Estland hielp met twee eigen goals nog een handje. Dinsdag speelt Nederland in Assen tegen Ierland, maar een plekje in de eliteronde van 28 landen is voor beide teams al zeker.

Justin Bieber toont reusachtige nieuwe tattoo

Justin Bieber heeft zijn torso laten tatoeëren. Het 23-jarige tieneridool toonde het resultaat zaterdag op Instagram.

De reusachtige tattoo begint onder zijn navel en gaat door tot boven zijn tepels, waar het aansluit op de afbeeldingen van een leeuwenkop, een kruis en een berenkop, die hij eerder al liet vereeuwigen op zijn borstkas. Ook de tattoo van een arend die hij in het voorjaar liet zetten, is onderdeel geworden van een groter geheel.

De tatoeage met skeletten, bruggen en waterspuwers is ook een zogenoemde 'cover up'. Afgelopen november liet Bieber namelijk nog Son of God (zoon van God) tatoeëren op zijn buik. Daar is nu overheen getatoeëerd.

Het is geen geheim dat Justin dol is op de lichaamsversiering. De zanger heeft meer dan zestig tattoo's in totaal. Maar fans zijn verdeeld over zijn laatste aanwinst. Sommige volgers bestempelen het als 'afschuwelijk'. "Ik snap niet waarom iedereen zo overdreven reageert. Ja, Justin heeft zijn hele torso bedekt met tattoo's, maar hij vindt het mooi dus houd je mond. Ik vind het ook niet mooi, maar het is zijn lichaam en we moeten zijn beslissingen respecteren", zegt een andere fan.

Zie je de onderstaande foto niet? Klik dan hier.

'Lid Bende van Nijvel alsnog ontmaskerd'

Een lid van de beruchte Belgische Bende van Nijvel is mogelijk alsnog ontmaskerd. Een ex-rijkswachter uit Aalst zou kort voor zijn dood hebben opgebiecht dat hij 'De Reus' was, berichtte de krant Het Laatste Nieuws. Een familielid van de man stapte vervolgens naar de autoriteiten.

,,Vlak voor hij in mei 2015 stierf op zijn 61ste, heeft hij zijn geheim verteld", zei het familielid. Volgens bronnen rond het onderzoek verstrekte het vermeende bendelid geen details over de overvallen. ,,Maar al vrij snel bleek dat hij niet alleen qua lichaamsbouw en lengte in aanmerking kwam, maar dat ook zijn levensloop perfect past in het plaatje van 'De Reus'."

Zo bleek de man eerder lid te zijn geweest van een elite-eenheid van de rijkswacht. Hij was echter kort voor de eerste overval van de bende teruggestuurd naar een gewone rijkswachtbrigade. Onderzoekers ontdekten dat de man tijdens bloedige overvallen eind 1985 steeds verlof had. Ook kampte hij met een voetblessure op de dag waarop 'De Reus' volgens getuigen mank liep tijdens een overval.

De Bende van Nijvel pleegde begin jaren 80 uiterst gewelddadige overvallen, waarbij 28 mensen om het leven kwamen.

'Lid Bende van Nijvel alsnog ontmaskerd'
'Lid Bende van Nijvel alsnog ontmaskerd' (Foto: ANP)

'Trump laat JFK-documenten openbaar maken'

De Amerikaanse president Donald Trump lijkt van plan te zijn vele duizenden documenten te laten vrijgeven die verband houden met de moord op John F. Kennedy. Een bron rond de nationale veiligheidsraad zei eerder nog tegen The Washington Post dat overheidsdiensten druk uitoefenen om sommige documenten onder de pet te houden.

Kenners speculeren volgens de krant al weken over de vraag of Trump de documenten laat vrijgeven. Het is in 1992 wettelijk vastgelegd dat de miljoenen pagina's tekst uiterlijk op 26 oktober 2017 openbaar gemaakt moeten zijn. Alleen de president heeft de macht om die deadline te negeren en informatie toch geheim te laten houden.

Trump maakte zaterdag in een tweet duidelijk dat hij neigt naar het vrijgeven van de laatste nog geheime documenten, al maakte hij nog wel een voorbehoud. De president kan eventueel ook besluiten om sommige documenten te laten redigeren. Experts verwachten volgens The Washington Post overigens niet dat de laatste documenten grote onthullingen bevatten.

'Trump laat JFK-documenten openbaar maken'
'Trump laat JFK-documenten openbaar maken' (Foto: ANP)

Steve Bannon basht George Bush

Voormalig Witte Huis-adviseur Steve Bannon heeft vrijdag hard uitgehaald naar ex-president George W Bush. Die bekritiseerde de huidige president Donald Trump een dag eerder in een toespraak. Maar volgens Bannon had Bush het meest vernietigende presidentschap van de VS ooit.

Tegelijk met Barack Obama brak Bush donderdag met de traditie dat oud-presidenten zich niet uitlaten over het beleid van de huidige. Beiden deden dit echter in verdekte termen, zonder de naam Trump in de mond te nemen.

Bush zei onder meer dat de politiek kwetsbaar voor samenzweringstheorieën is geworden, en dat racisten zich gesterkt voelen. "We veroordelen anderen maar al te vaak aan de hand van hun slechtste voorbeelden, en onszelf aan de hand van onze beste bedoelingen", zei de voormalige president.

Volgens Bannon heeft Bush zich echter voor schut gezet, en had hij geen idee waarover hij het had, "net als toen hij president was". Zo haalde de ex-adviseur uit naar het toelaten van China tot de wereldhandelsorganisatie WTO, "alsof ze dan een liberale democratie gaan worden." Volgens Bannon was dat "een strategische fout met ontelbare problemen".

Bannon keerde niet lang geleden terug naar de rechtse nieuwssite Breitbart. Van daaruit steunt hij Trump op zijn eigen manier, want in het Witte Huis had Bannon blijkbaar teveel last van het zogeheten Republikeinse estabisment dat hij omver geschopt wil zien.

Het beste voorbeeld hiervan was dat de Republikeinen in Alabama eind vorige maand de ultraconservatieve 'cowboy' Roy Moore naar voren schoven voor een senaatszetel. Trump had juist de gematigde Luther Strange gesteund. De winst van Moore kan worden toegeschreven aan de steun van Bannon, die voor de midterm-verkiezingen van 2018 nog meer van dit politici wil gaan steunen.

Van Aert wint in Boom; Valpartij voor Van der Poel

De Belgische veldrijder Wout van Aert heeft zaterdag in Boom de derde wedstrijd van de Superprestige gewonnen. De Belg Laurens Sweeck werd tweede. Op de derde plaatst eindigde Lars van der Haar. Door een valpartij en problemen met de ketting kon Mathieu van der Poel niet meestrijden voor het podium.

Na de start reden Van der Poel, Van Aert en Kevin Pauwels weg. Kort daarachter onder andere eerstejaars prof Joris Nieuwenhuis. In de derde ronde was er een hergroepering en ontstond er een grote groep met Van Aert, Van der Poel, Pauwels, Sweeck, Quinten Hermans, Jens Adams, Toon Aerts, Michael Vanthourenhout en de Tsjech Michael Boros.

In dezelfde ronde nam Van der Poel een bocht te nauw en reed met zijn schouder tegen een paal. De renner van Beobank-Corendon kwam ten val en het duurde even voor hij weer op de fiets zat. Hij leek last te hebben van pols en ribben. Met een achterstand van bijna vijftig seconden werd hij gedwongen tot een inhaalrace.

Ondertussen had Van Aert een versnelling geplaatst en kwam solo aan kop te liggen. Met nog zes ronden te gaan had de wereldkampioen een voorsprong van dertien seconden op Sweeck. Adams volgde op ruim twintig seconden en met een kleine tien seconden daarachter Hermans en Van der Haar. Van der Poel was inmiddels opgeschoven naar de zesde plaats.

Met een ronde te gaan leek Van der Poel weer aan te gaan sluiten bij Hermans en Van der Haar maar problemen met de ketting zaten hem dwars.

Van Aert reed onbedreigd naar de overwinning. Voor de Belg was dit de tweede zege op een rij, afgelopen donderdag won hij namelijk ook al de veldrit in Ardooie.

De wedstrijd bij de vrouwen werd gewonnen door Maud Kaptheijns, voor de Belgische Sanne Cant. De derde plaats was voor Annemarie Worst.

Uitslag mannen
1. Wout van Aert (BEL)
2. Laurens Sweeck (BEL)
3. Lars van der Haar (NED)
4. Mathieu van der Poel (NED)
5. Jens Adams (BEL)
6. Quinten Hermans (BEL)
7. Toon Aerts (BEL)
8. Kevin Pauwels (BEL)
9. Tim Merlier (BEL)
10. Michael Boros (CZE)

Uitslag vrouwen
1. Maud Kaptheijns (NED)
2. Sanne Cant (BEL)
3. Annemarie Worst (NED)
4. Ellen van Loy (BEL)
5. Alice Marie Arzuffi (ITA)
6. Jolien Verschueren (BEL)
7. Kim van de Steene (BEL)
8. Denise Beitsma (NED)
9. Nikola Noskova (CZE)
10. Fleur Nagengast (NED)

Spanje wil van Catalaanse leiders af

De Spaanse premier Mariano Rajoy wil de Catalaanse leider Carles Puigdemont en de andere bestuurders in Catalonië ontslaan. Vervolgens zou de Catalaanse bevolking binnen zes maanden een nieuw regionaal parlement moeten kiezen. Rajoy vraagt de Spaanse Senaat om toestemming voor de maatregelen. Hij benadrukt dat hij niets verandert aan de autonomie van Catalonië.

Volgens de premier gaan de separatistische leiders in Catalonië in tegen de grondwet en de andere wetten. Hij wil daarom het bestuur in Catalonië tijdelijk overnemen. "Dit was niet onze wens en dit was niet onze ambitie", aldus Rajoy. Hij noemde geen datum voor de verkiezingen, maar zei dat de stembusgang kan worden gehouden zodra de situatie weer normaliseert.

Het besluit is nog niet bindend. Niet alleen moet de Senaat uiteindelijk beslissen, Puigdemont heeft ook het recht om te reageren op de plannen. Rajoy baseert zich op artikel 155 van de Spaanse grondwet. Dat is nooit eerder gebruikt. In het artikel staat dat Madrid het bestuur in een regio mag overnemen als de leiders daar ingaan tegen het algemeen belang.

Illegaal
Volgens Rajoy was het onafhankelijkheidsreferendum van 1 oktober illegaal. Bovendien zou Catalonië bij afscheiding automatisch de Europese Unie, de Europese Centrale Bank en de Wereldhandelsorganisatie verlaten, met grote economische schade als gevolg.

De partij van Rajoy, de conservatieve Partido Popular, en de sociaaldemocratische oppositiepartij PSOE hebben al laten weten dat ze de plannen steunen. Protestpartij Podemos is kritischer en spreekt van een verschrikkelijke dag voor de democratie. "Iedere democraat moet de rillingen krijgen van wat we hebben gehoord", zei partijkopstuk Pablo Echenique.

De Catalaanse leider Puigdemont zal zaterdagavond reageren. Hij had vooraf gezegd dat Catalonië de onafhankelijkheid zou uitroepen als Madrid zou ingrijpen.

Senaat
De Spaanse Senaat beslist komende vrijdag of de regering mag ingrijpen in Catalonië. Rajoy wil onder meer de Catalaanse bestuurders ontslaan en nieuwe verkiezingen uitschrijven. Het debat in de Senaat begint vrijdag om 10.00 uur, melden Spaanse media.

Rajoy beroept zich op artikel 155 van de Spaanse grondwet. Daarin staat dat Madrid het bestuur in een regio mag overnemen als de leiders daar ingaan tegen het algemeen belang. Rajoy moet wel uitleggen wat hij precies wil doen en de Senaat moet ermee instemmen. Dat is een formaliteit, omdat de Partido Popular van Rajoy en de sociaaldemocratische oppositiepartij PSOE achter hem staan.

Als voorbereiding zal een commissie van de Senaat dinsdag om 13.00 uur over de plannen vergaderen. Puigdemont krijgt van dinsdag tot en met donderdag de kans om te reageren op de regeringsplannen.

Aangeklaagd
Puigdemont wordt mogelijk aangeklaagd voor rebellie. Het Spaanse Openbaar Ministerie bevestigt zaterdag dat het een aanklacht voorbereidt tegen hem en andere separatisten.

Als de Catalaanse leiders de onafhankelijkheid uitroepen, overtreden ze de Spaanse grondwet en riskeren ze 15 tot 25 jaar celstraf. Als het tot een gewapende opstand komt, kan de straf worden verhoogd tot dertig jaar, aldus Spaanse media.

De website van het Grondwettelijk Hof van Spanje werd zaterdag overigens korte tijd uit de lucht gehaald. Op het moment dat het kabinet vergaderde over Catalonië, verscheen op de site een pro-Catalaanse boodschap. Volgens Spaanse media is die door hackersgroep Anonymous geplaatst. Daarna werd de site onbereikbaar. De pagina is inmiddels weer in de lucht.

Baskenland
Baskenland staat achter Puigdemont. De plannen van de Spaanse regering "zijn extreem en disproportioneel, ze blazen de bruggen op", liet de Baskische leider Iñigo Urkullu weten. Urkullu zei ook dat de Catalaanse bestuurders op steun van de Basken kunnen rekenen.

Urkullu leidt de regerende Baskische Nationalistische Partij. Die wil meer bevoegdheden voor Baskenland, dat net als Catalonië autonoom is. Baskenland werd jarenlang geteisterd door terreuraanslagen van de ETA, die met geweld streefde naar onafhankelijkheid. De partij van Urkullu heeft die aanslagen altijd veroordeeld.

Spaanse premier wil af van leiders Catalonië
Spanje wil van Catalaanse leiders af (Foto: ANP)

4 deals voor nog geen euro, en de Mr Bean knuffel voor 2 euro

gbeurodeals-xiaomipen (Foto: Redactie)

Deze Xiaomi pen, leuk als cadeau of voor de Xiaomi fanboys natuurlijk. Ze hebben er allerlei fantastische specificaties bij bedacht, uit Zwitserland geimporteerde hervulling, uit Japan gehaalde inkt.....het kan allemaal voor €0,59 met coupon GBNL025.

gbeurodeals-kabel (Foto: Redactie)

Een USB-Type C verlengkabel van een meter, in meerdere kleuren verkrijgbaar voor €0,94 cent, of de zwarte versie met coupon GBNL011 voor €0,99

gbeurodeals-EUplug (Foto: Redactie)

Een degelijk EU-plugje voor €0,55 met coupon GBNL021.

gbeurodeals-iphone6 (Foto: Redactie)

Gek op katten? Dan is dit 3D hoesje voor de iPhone 6(s) een uitkomt voor maar €0,84 met coupon GBNL017.

bien (Foto: Redactie)

En dan als afsluiter de bekende knuffel van Mr Bean die je voor €2,32 in huis haalt als je hem via de app koopt! 

Baanwielrenner Hoogland als tweede naar finale

Bij het Europees kampioenschap baanwielrennen in Berlijn heeft Jeffrey Hoogland zich als tweede geplaatst voor de finale van de tijdrit over 1 kilometer. 

Hoogland, die gisteren zilver pakte op de sprint, was met 1.00,818 alleen langzamer dan de Fransman Quentin Lafergue (1.00,560). Sam Ligtee slaagde er niet in om zich in de top-acht te rijden en werd uitgeschakeld.

Shanne Braspennincx en Laurine van Riessen plaatsten zich bij de vrouwen allebei voor de halve finales van de keirin. Van Riessen won haar heat, Braspennincx werd tweede in haar serie.

Man doet aanzoek in 'neerstortend' passagiersvliegtuig

AirAsia-vlucht QZ535, van Perth naar Bali, zorgde afgelopen weekeinde voor flink wat commotie. Na 25 minuten kreeg het toestel te kampen met technische problemen, waardoor men van tien kilometer naar zo'n drie kilometer hoogte zakte. De piloot keerde om en iedereen kwam veilig terug in Perth.

Het cabinepersoneel deed niet bepaald een geweldige zaak in het rustig houden van de passagiers. Stewardessen renden en schreeuwden door de gangpaden, wat de paniek in het vliegtuig nog eens toe deed nemen. De zuurstofmaskers kwamen naar beneden en mensen dachten, onder meer door het paniekerige gedoe van het personeel, dat hun laatste uur geslagen had.

Voor de Londense advocaat Chris Jeanes zat er dan ook nog maar één ding op: bij aankomst in Bali zou hij zijn uit Perth afkomstige vriendin Casey Kinchella ten huwelijk vragen, maar dat plan leek misschien wel vrij letterlijk in het water te vallen, met vliegtuig en al. 

Jeanes versnelde zijn plan dan ook maar en vroeg zijn vriendin midden in de chaos en doodsangsten ten huwelijk, romantischer kan niet. "Gelukkig zei ze 'ja'", aldus de beste man. "Eenmaal op de grond in Perth hebben we het allemaal nog maar even bevestigd." Eind goed, al goed.

Zwalkend Chelsea voorkomt nieuw puntverlies met late treffers tegen Watford

Chelsea is er na twee nederlagen op rij in de Premier League, zaterdagmiddag wel weer in geslaagd om de drie punten te pakken. Watford kwam in eerste instantie op Stamford Bridge brutaal op een 1-2 voorsprong, maar Michy Batshuayi, met een dubbelslag, en César Azpilicueta stelden in de laatste twintig minuten orde op zaken. Chelsea klimt zodoende door de 4-2 overwinning over de seizoensverrassing heen en bezet voorlopig met zestien punten uit negen wedstrijden de vierde positie in de competitie.

Chelsea wist woensdag niet van AS Roma te winnen in de Champions League en betrad zaterdagmiddag in het kader van eerherstel het veld van Stamford Bridge. Eenmaal aangetreden duurde het niet lang voordat Daryl Janmaat vanaf de bank moest toekijken hoe Pedro zijn ploeg met een heerlijke treffer op voorsprong zette. De Spanjaard kreeg de bal een paar meter buiten de zestien aangespeeld en krulde het leer vervolgens prachtig met de binnenkant van de voet via de binnenkant van de paal in de verre kruising.

De kansen daarna waren ook voor the Blues en Heurelho Gomes moest twee keer ingrijpen om Cesc Fàbregas van het scoren af te houden. In de blessuretijd van de eerste helft ging het echter mis voor de thuisploeg nadat Chelsea een verre ingooi niet weg wist te werken. Abdoulaye Doucoure profiteerde en pegelde de bal voorbij Thibaut Courtois.

Kort na de onderbreking ging het van kwaad tot erger voor de thuisploeg en Richarlison eiste daarbij een hoofdrol op. Het voormalige Ajax-doelwit zag een eerste schot vlak naast gaan, maar lette een paar minuten later wel goed op, vond een vrijstaande Roberto Pereyra in de zestien en stelde de Argentijn zo in staat om de 1-2 tegen de touwen te schieten.

Richarlison kreeg daarna zelf twee goede kansen om de voorsprong verder uit te breiden, maar slaagde er niet in om Courtois te passeren. Antonio Conte bracht in het laatste halfuur met Batshuayi en Willian vers bloed in zijn ploeg en eerstgenoemde nam twintig minuten voor tijd tot opluchting van zijn coach de gelijkmaker voor zijn rekening. De Belg kopte op aangeven van Pedro raak en leek een punt te gaan redden voor zijn ploeg. De andere invaller, Willian, deed echter vlak voor tijd ook van zich spreken door de bal op het hoofd van Azpilicueta te leggen, waarna de Spanjaard Gomes verschalkte en de voormalige PSV’er moest ook nog toestaan hoe Batshuayi in de blessuretijd de 4-2 binnen prikte.

Eerste WTA-titel tennisster Kerkhove

Tennisster Lesley Kerkhove heeft voor het eerst in haar carrière een WTA-toernooi gewonnen. De 25-jarige Nederlandse zegevierde samen met de Wit-Russische Lidziya Marozava op het toernooi van Luxemburg.

Voor Kerkhove en Marozava was het hun tweede finale op WTA-niveau, nadat ze vorig jaar in Zweden ook eens een eindstrijd haalden, maar verloren. In Luxemburg namen ze het op tegen de Canadese Eugenie Bouchard en de Belgische Kirsten Flipkens, die de eerste set via de tiebreak wonnen. Kerkhove en Marozava sloegen echter terug in set twee, waarna ze hun op papier sterkere opponenten in de supertiebreak de baas waren: 6-7 (4), 6-4 [10-6].

Weer aanhoudingen poging helikopterontsnapping

Voor de verijdelde ontsnappingspoging van Benaouf A. uit de gevangenis van Roermond zijn twee nieuwe verdachten gearresteerd, meldde het Openbaar Ministerie in Amsterdam zaterdag. A. is een spilfiguur uit de zogeheten Mocro-maffia.

Eerder werden al vier verdachten aangehouden voor een poging een helikopter te kapen om daarmee A. op 11 oktober uit de gevangenis te bevrijden. Bij het verijdelen van die poging kwam het tot een wilde achtervolging in het Limburgse Roosteren en werd een verdachte doodgeschoten.

De vijfde verdachte wordt maandag voorgeleid aan de rechter-commissaris, aldus het OM. Hij zou zichzelf volgens Het Parool samen met zijn advocaat vrijdag hebben gemeld bij de politie. Voor de zesde verdachte is een uitleveringsverzoek gedaan. Hij is volgens de krant in Parijs opgepakt.

Weer aanhoudingen poging helikopterontsnapping
Weer aanhoudingen poging helikopterontsnapping (Foto: ANP)

Roda-icoon Nol Hendriks (80) overleden

Nol Hendriks is vandaag overleden aan de gevolgen van een hersenbloeding. De textielmagnaat ondersteunde Roda JC financieel jarenlang. Hendriks is 80 jaar geworden.

Hendriks was naast investeerder ook als bestuurslid technische zaken, scout en lid van de raad van commissarissen betrokken bij de club uit Kerkrade. Door Hendriks, die zich in 2006 terugtrok uit Roda JC, kon de voetbalclub spelers halen en uitgroeien tot een subtopper. 

Nol Hendriks op 80-jarige leeftijd overleden. (PRO SHOTS/Henk Korzelius)
Nol Hendriks op 80-jarige leeftijd overleden. (PRO SHOTS/Henk Korzelius)

IJshockeytalent Sprong scoort hattrick en maakt indruk in VS

IJshockeyer Daniel Sprong is bezig aan een uitermate sterk seizoen. De 20-jarige Nederlander speelde in het seizoen 2015/16 namens de Pittsburgh Penguins achttien NHL-wedstrijden - de eerste Nederlander sinds begin jaren '80 die in 's werelds beste competitie speelde.

De tiener kon destijds ondanks twee goals nog niet genoeg indruk maken om bij de hoofdmacht van de Penguins te blijven. Hij viel terug naar de Canadese Charlottetown Islanders, maakte daar wél indruk en promoveerde naar de Wilkes-Barre/Scranton Penguins. Dat kan min of meer gezien worden als de opleidingsploeg van de Pittsburgh Penguins, de NHL-kampioenen van de vorige twee jaar, en met de Wilkes-Barre/Scranton Penguins komt Sprong uit in de American Hockey League, het niveau onder de NHL.

Daar kent Sprong dit jaar een erg sterk seizoen. Vier goals en twee assists liet de Nederlander optekenen in de eerste vier wedstrijden, maar vrijdagavond ging hij echt los. Thuis tegen Laval Rocket scoorde Sprong een heuse hattrick en gaf hij ook nog eens een assist, waarmee hij van grote waarde was in de 6-5 overtimezege van de Penguins.

Samen met de twee jaar oudere Canadees Danick Martel gaat Sprong nu aan de leiding in de topscorerslijst in de AHL: zeven goals en drie assists, met de kanttekening dat Martel een wedstrijd meer gespeeld heeft. Op social media is de mening onder fans van de Pittsburgh Penguins overigens duidelijk: men vraagt zich vooral af wanneer Sprong eindelijk weer het vertrouwen krijgt om in de hoofdmacht te spelen, want een ieder is onder de indruk van de jonge winger.

Duel zeven nodig bij Astros tegen de Yankees

Houston Astros heeft in de finale van de American League het zesde gewonnen tegen de New York Yankees en staat het nu 3-3 in de serie. In Houston was de thuisploeg met 7-1 te sterk voor de ploeg uit New York. Zaterdagnacht word het zevende en beslissende duel gespeeld. De winnaar speelt dan tegen Los Angeles Dodgers in de World Series.

Net zoals in game twee was werper Justin Verlander de grote man bij Houston. Na startende werper van de Astros hield het zeven innings vol en zou maar vijf honkslagen tegen krijgen. Op het moment dat hij eraf werd gehaald stonden de Astros met 3-0 voor.

Aan slag was José Altuve de belangrijkste man bij Houston. De tweehonkman sloeg in de in vijfde honkslag waarop twee man konden scoren en op 3-0 kwamen. Eerder had ook Brian McCann één punt binnen geslagen in de vijfde inning.

In de achtste inning leken de Yankees terug te komen via een homerun van Aaron Judge, maar in de gelijkmakende slagbeurt zou Altuve ook een homerun. Naast de homerun van Altuve wist de Astros nog drie keer te scoren, waardoor ze uiteindelijk met 7-1 wonnen.

Miljoenenclaim om 'kanker door talk' afgewezen

De nabestaanden van een overleden Amerikaanse kankerpatiënte grijpen naast een enorme schadevergoeding. De vrouw zei eierstokkanker te hebben gekregen door talkpoeder van het bedrijf Johnson & Johnson. Een jury kende haar 417 miljoen dollar (ruim 350 miljoen euro) schadevergoeding toe, maar in hoger beroep draaide een rechter dat terug.

De vrouw stierf na de eerste uitspraak en voor het hoger beroep. Ze zei dat het bedrijf haar niet had gewaarschuwd voor de gevaren van talkpoeder. Johnson & Johnson bracht daartegenin dat er nooit een verband tussen het poeder en kanker is aangetoond. De advocaat van de nabestaanden gaat in beroep tegen de afwijzing.

Miljoenenclaim om 'kanker door talk' afgewezen
Miljoenenclaim om 'kanker door talk' afgewezen (Foto: ANP)

'Fritzl had geheime ruimtes in ander huis'

De beruchte Oostenrijkse incestvader Josef Fritzl, die zijn dochter tientallen jaren lang opsloot in een geheime kelder onder zijn huis en zeven kinderen bij haar verwekte, had mogelijk nog een andere geheime schuilplaats. Dat zegt de huidige huurder van het gebouw tegen Oostenrijkse media.

Fritzl runde tussen 1973 en 1996 een restaurant in de plaats Unterach, niet ver van Salzburg. In die tijd ging het gebouw twee keer in vlammen op. Bij de herbouw zouden vreemde veranderingen zijn aangebracht.

Nergens naartoe
Het restaurant werd enkele jaren geleden gesloten, omdat het niet de juiste papieren had. De nieuwe huurder, Helmut Lang, wil het heropenen en liet het gebouw daarom keuren. "Overal zijn holle ruimtes achter de muren", aldus Lang. Achter de muur van een van de kamers zit bijvoorbeeld een gang die nergens naartoe lijkt te voeren.

De incest van Fritzl kwam in 2008 aan het licht. Van de zeven kinderen groeiden drie ondergronds op. Drie andere kinderen werden door Fritzl mee naar boven genomen, stiekem voor de voordeur gelegd, 'spontaan' gevonden en geadopteerd door hem en zijn echtgenote. Een zevende kindje overleed kort na de geboorte. Fritzl werd veroordeeld tot levenslang. In de gevangenis liet Fritzl zijn achternaam veranderen in Mayrhoff.

'Fritzl had geheime ruimtes in ander huis'
'Fritzl had geheime ruimtes in ander huis' (Foto: ANP)

Rea wint in World Superbikes Jerez na uitvalbeurt Melandri

Jonathan Rea heeft met het nodige geluk de eerste race van het World Superbikes-weekeinde in Jerez gewonnen. De wereldkampioen van Kawasaki profiteerde optimaal van het late uitvallen van leider Marco Melandri. 

Michael van der Mark kende een geweldige start en schoof op naar plek drie, maar hij ging al snel te wijd en viel weer terug naar plek vijf. Rea nam de leiding, voor Melandri, Alex Lowes, Tom Sykes, Van der Mark, Xavi Fores en Lorenzo Savadori. Dit kon echter snel weer de prullenbak in, want Raffaele de Rosa en Ayrton Badovini gingen in het achterveld onderuit. Vooral Badovini lag er slecht bij en de rode vlag werd gezwaaid, terwijl hij behandeld en naar het medisch centrum vervoerd werd.

Na een onderbreking ging de race weer van start en weer nam Rea de leiding, opnieuw voor Melandri. De Italiaan werd gevolgd door Sykes, de van plek acht opgeklommen Chaz Davies en de Yamaha's van Lowes en Van der Mark, die het duel met elkaar aan konden gaan. Na een handvol ronden namen de Ducati's het heft in handen: Melandri en Davies gingen beiden voorbij aan leider Rea.

Vijf ronden voor het einde was Melandri heerlijk op dreef en de Italiaan liet de snelste raceronde noteren. Nog geen twee seconden later ging het echter fout: zijn Ducati Panigale gaf de geest en Melandri's race was voorbij, waardoor Rea de leiding nam, ruim voor Davies en Sykes. Rea reed zo onbedreigd naar de zege, Davies en Sykes gingen mee het podium op, terwijl Lowes en Van der Mark best of the rest waren.

Görges wint toernooi Moskou

Julia Görges heeft het WTA-toernooi van Moskou op haar naam geschreven. In de finale was de Duitse nummer 21 van de wereld de Russin Daria Kasatkina met 6-1 en 6-2 de baas.

Kasatkina, die eerder dit jaar het toernooi in Charleston op haar naam schreef, was kansloos tegen Görges. De Duitse tennisster domineerde de wedstrijd met haar forehand. Op eigen service gaf ze ook amper kansen weg, en na 66 minuten was de wedstrijd voorbij.

Het is voor Görges haar derde WTA-titel, maar haar eerste sinds 2011 toen ze het toernooi in Stuttgart won.

Man steekt om zich heen in München

Op een plein in München zijn mensen gewond geraakt toen een man met een mes om zich heen begon te steken. Volgens de politie in de Duitse stad is geen van de verwondingen levensbedreigend.

De man is nog voortvluchtig. De politie heeft omwonenden van het Rosenheimerplatz via Twitter opgeroepen binnen te blijven. Meer informatie is nog niet bekendgemaakt.

Gewonden bij aanval met mes München
Man steekt om zich heen in München (Foto: ANP)

Zwitserse snookeraar maakt furore op English Open

De Zwitserse snookeraar Alexander Ursenbacher is flink furore aan het maken op de English Open. De 21-jarige nummer 91 op de wereldranglijst heeft zich op het English Open in Barnsley inmiddels geplaatst voor de halve finales.

Ursenbacher speelde zich in de eerste ronde langs Anthony Hamilton, de mondiale nummer 29. De lager gerangschikte Gerard Greene moest er ook aan geloven, waarna het de beurt was aan Stuart Carrington, de nummer 51 van de wereld. 

In de achtste finales stond Ursenbacher tegenover Shaun Murphy. The Magician is de nummer vijf van de wereld en een voormalig wereldkampioen, maar Ursenbacher stuurde hem met 4-1 naar huis. De Welshman Michael White, 28e van de wereld, werd in de kwartfinales van het bord geveegd (5-0) en dus staat de Zwitser als eerste ooit uit zijn land in de halve finales van een rankingtoernooi.

Zaterdag neemt Ursenbacher het op tegen Kyren Wilson, de Engelse nummer vijftien van de wereld. De Schot Anthony McGill en de Engelsman Ronnie O'Sullivan spelen de andere halve finale. Beide wedstrijden zijn gedurende de dag live te zien op Eurosport.

Van Gerwen meldt zich af met slijmbeursontsteking

Michael van Gerwen komt zaterdag niet meer in actie op de German Darts Masters. Hij heeft zich teruggetrokken met een bursitis in zijn linker enkel, ofwel een slijmbeursontsteking. 

Van Gerwen wist vrijdagavond wel met 6-2 te winnen van Martin Schindler, maar nachtrust bleek niet voldoende voor zijn enkel om te herstellen. Hij zou vanmiddag de kwartfinales tegen James Wade moeten spelen en bij winst vanavond ook nog de halve finales en eventueel de finale. Wade krijgt nu een gratis doortocht naar de halve finales. 

"Ik ben er kapot van dat ik mij moet terugtrekken", aldus Van Gerwen. "Iedereen kon gisteravond zien dat ik last van mijn voet had. Op medisch advies nu besloten terug te trekken en mij te concentreren op de rest van het seizoen." 

Er blijven nog drie kwartfinales over. Raymond van Barneveld speelt tegen Gary Anderson, Peter Wright neemt het op tegen Mensur Suljovic en Phil Taylor zal aantreden tegen Daryl Gurney. 

Recordrijder Elfstedentocht overleden

George Schweigmann, die sinds 1942 acht keer de Elfstedentocht heeft uitgereden en mede-recordhouder is, is overleden. Schweigmann is 92 jaar geworden. Schweigmann was meer dan 25 jaar bestuurslid van de Koninklijke Vereniging De Friesche Elf Steden.

In 1942 reed hij op 17-jarige leeftijd zijn eerste tocht. Hij  gold als een autoriteit als het ging om kennis van de Tocht der Tochten. Schweigmann werkte mee aan diverse historische uitzendingen van Andere Tijden Sport en volgens zijn zoon leverde hij daarnaast deels elementen aan voor het scenario van de speelfilm De Hel van '63 uit 2009.

IJshockeyer Ovechkin breekt overtimerecord

In de Noord-Amerikaanse ijshockeycompetitie NHL heeft Alex Ovechkin een record gebroken. De Rus was weer eens van groot belang voor de Washington Capitals, dit keer in het uitduel met de Detroit Red Wings.

In de Little Caesars Arena schoot Darren Helm de Red Wings op voorsprong, maar Andre Burakovsky deed in de tweede periode al snel wat terug. Jay Beagle zette de Capitals vroeg in de derde periode op voorsprong, maar vervolgens nam de Slowaak Tomas Tatar het spel even over. Hij schoot de 2-2 binnen en tekende vervolgens ook voor de 3-2 uit de powerplay, waarna TJ Oshie een minuut voor tijd toch de gelijkmaker scoorde.

De wedstrijd ging zo naar overtime en daarin was het Ovechkin die na een kleine twee minuten, op aangeven van Nicklas Bäckstrom, de winnende 4-3 maakte. Voor de Rus was het zijn twintigste overtimegoal en dat is een nieuw NHL-record: hij deelde het tot vrijdag met de Tsjechische legende Jaromir Jagr.

Uitslagen NHL vrijdag
Buffalo Sabres - Vancouver Canucks 4-2
New Jersey Devils - San Jose Sharks 0-3
Detroit Red Wings - Washington Capitals 3-4 OT
Florida Panthers - Pittsburgh Penguins 3-4
Winnipeg Jets - Minnesota Wild 4-3
Anaheim Ducks - Montreal Canadiens 6-2

Red Wings - Capitals (Bron: YouTube)

MacKenzie Weegar scoort op fraaie wijze zijn eerste NHL-goal (Bron: YouTube)

Marquez deelt klap uit in MotoGP-kwalificatie, Bendsneyder valt tegen in Moto3

Marc Marquez heeft de poleposition veroverd voor de Grand Prix van Australië in de MotoGP. Op het fraaie circuit van Phillip Island reed de Spanjaard zijn snelste rondje op zijn Honda in 1:28,386 minuten, 0,333 seconden sneller dan Maverick Viñales op diens Yamaha.

Johann Zarco kwam met zijn Tech 3 Yamaha tot de derde tijd, 0,358 seconden achter Marquez. De tweede startrij wordt gevormd door Andrea Iannone (Suzuki), Jack Miller (Honda) en de sterk rijdende Pol Espargaro (KTM). Ducati-coureur Andrea Doviziso, de grote concurrent van Marquez in de wereldtitelstrijd, kwam niet verder dan plek elf. Dat was nog wel beter dan zijn teamgenoot Jorge Lorenzo, want de Spanjaard vertrekt zondag als zestiende.

In de Moto3 viel Bo Bendsneyder ernstig tegen. Waar de Nederlander er op de vrijdagtrainingen nog erg goed bij zat, was dat zaterdag allerminst het geval. Hij kwam uiteindelijk slechts tot de negentiende tijd, 1,263 seconden achter polesitter Jorge Martin. Gabriel Rodrigo en WK-leider Joan Mir completeren de eerste rij.

De poleposition in de Moto2 werd een prooi voor Mattia Pasini. Hij bleef de verrassende Duitser Marcel Schrötter welgeteld acht duizendsten van een seconde voor, terwijl Miguel Oliveira op 0,122 seconden de derde plek pakte.

De liefhebber zal zondagochtend vroeg uit bed moeten. Om 04.00 uur begint de Moto3, om 05.20 uur gaat de Moto2 van start en vanaf 07.00 uur kunnen we genieten van de MotoGP.

Boksers Joyce en Hutchinson maken indrukwekkend profdebuut

Joe Joyce en Willy Hutchinson hebben vrijdagavond op indrukwekkende wijze hun debuut als profbokser gemaakt. In de O2 Arena in Londen waren de ogen vooral gericht op de 32-jarige zwaargewicht Joyce, vorig jaar goed voor olympisch zilver op de Spelen in Rio.

In het jaar na de Spelen vocht Joyce geen enkele serieuze partij, hoewel hij wel tegen een aantal zeer sterke tegenstanders de ring in stapte om een potje te sparren. Promotor David Haye slaagde er in de zomer van dit jaar in om Joyce te contracteren, waarmee zijn profdebuut er eindelijk aan zat te komen. Men koos voor de Brit Ian Lewison, een 36-jarige veteraan, die vorig jaar nog om de Britse titel vocht tegen de sterke Dilian Whyte. 

Al snel werd duidelijk dat de, zacht gezegd, niet al te fit ogende Lewison het erg lastig had. Joyce deelde klap na klap uit en vroeg in de vierde ronde werd Lewison hard op het rechteroog geraakt, waar hij continu last van bleef houden, zeker aangezien Joyce vooral met links uitdeelde. In de achtste ronde maakte de scheidsrechter er een einde aan na een serie harde klappen van Joyce, die daarmee zijn profcarrière met winst begon.

De pas 19-jarige Schot Hutchinson maakte zijn debuut als prof in het lichtzwaargewicht (-79,4kg). Hij werd vorig jaar wereldkampioen bij de junioren en kreeg de relatief zwakke Hongaar Attila Tibor Nagy tegenover zich als eerste tegenstander. Dat duurde bepaald niet lang: na een kleine anderhalve minuut vuurde Hutchinson zijn zoveelste salvo af en daarmee was het klaar en was ook zijn profcarrière onderweg.

Overigens maakte ook MMA-vechter Michael Venom Page zijn debuut als profbokser. Hij rekende af met de Spanjaard Jonathan Castaño, die nauwelijks een tik uitdeelde en nog furieus protesteerde toen de scheidsrechter het gevecht beëindigde.

Joyce - Lewison (Bron: YouTube)

Hutchinson - Nagy (Bron: YouTube)

Van der Mark op tweede startrij World Superbikes Jerez

Motorcoureur Michael van der Mark heeft zich zaterdagochtend als vijfde gekwalificeerd voor de World Superbikes-races in Jerez. Op het Spaanse circuit was de Nederlandse Yamaha-coureur in de trainingen al prima op dreef en in de superpole verzilverde hij dat netjes.

De snelste tijd werd gereden door Marco Melandri, die het circuit rondde in 1:38,960 minuten. Dat was 0,021 seconden sneller dan wereldkampioen Jonathan Rea, die de titel al binnen heeft. Alex Lowes, de teamgenoot van Van der Mark, gaf 0,282 seconden toe en zette zijn Yamaha op de derde plek.

Op de tweede startrij neemt Tom Sykes, Kawasaki-teamgenoot van Rea, de vierde plek in beslag op 0,358 seconden. Van der Mark moest iets meer dan zes tienden toegeven op Melandri en start vanaf plek vijf, naast de Italiaan Lorenzo Savadori. 

Zaterdag gaat de eerste race om 13.00 uur van start, op zondag kan de liefhebber op hetzelfde tijdstip inschakelen op Eurosport.

Duitse darters kunnen niet stunten tegen toppers PDC

Vrijdagavond was dag één van de German Darts Masters, het laatste toernooi vsan de World Series of Darts voor de WSOD Finals. Acht toppers van de PDC troffen de beste darters uit Duitsland en Oostenrijk. Max Hopp en Mensur Suljovic en beste zes darters van de Duitse Superleague mochten meedoen. Alleen de Oostenrijker Suljovic wist zijn partij namens de regionale qualifiers wel te winnen. 

Dat Suljovic van Kyle Anderson zou winnen, zou tegen de Australiër Kyle Anderson ook geen verrassing hoeven te zijn. Suljovic staat momenteel zevende op de wereldranglijst en Anderson bezet plek 25. Het werd wel erg spannend. Suljovic wist uiteindelijk met 6-5 te winnen. 

Raymond van Barneveld wist zonder goed te spelen eenvoudig met 6-3 te winnen van Stefan Stoyke. Michael van Gerwen kende geen moeite met Martin Schindler. Dragutin Horvat kwam nog dichtbij tegen Peter Wright. De Schot wist echter nog met 6-5 de partij naar zich toe te trekken. 

Zaterdagmiddag zijn de kwartfinales. Van Gerwen speelt tegen James Wade en Barney treedt aan tegen Gary Anderson. Vanavond wordt het toernooi afgesloten met de halve finales en finale. 

German Darts Masters 2017  - Ronde I
Raymond van Barneveld 6-3 Stefan Stoyke
Daryl Gurney 6-0 Maik Langendorf
James Wade 6-2 Kevin Munch
Kyle Anderson 5-6 Mensur Suljovic
Gary Anderson 6-3 Max Hopp
Peter Wright 6-5 Dragutin Horvat
Phil Taylor 6-2 Robert Marijanovic
Michael van Gerwen 6-2 Martin Schindler
Best of 11 legs

Saturday October 21 - kwartfinales vanaf 1
Gary Anderson v Raymond van Barneveld
Peter Wright v Mensur Suljovic
Phil Taylor v Daryl Gurney
Michael van Gerwen v James Wade
Best of 19 legs

Blessurecrisis houdt aan bij Feyenoord: "Ik maak me er zorgen om"

Feyenoord kampt in aanloop naar De Klassieker van zondagmiddag met de nodige personele problemen. Eric Botteghin en Jan-Arie van der Heijden ontbreken al langer vanwege blessureleed, terwijl ook Renato Tapia en Sven van Beek definitief niet inzetbaar lijken tegen Ajax.

Giovanni van Bronckhorst geeft toe zich zorgen te maken over de blessurecrisis die zijn selectie momenteel teistert. "Ik maak me er zorgen om dat met name achterin spelers wegvallen", wordt de trainer van de landskampioen vrijdag op een persconferentie geciteerd door RTV Rijnmond.

Kevin Diks keert tegen Ajax mogelijk wel weer terug in de wedstrijdselectie van Feyenoord. De back ontbrak de afgelopen twee wedstrijden vanwege een hersenschudding, maar zou, net als Lutsharel Geertruida, een serieuze optie zijn achterin. Van Bronckhorst beseft dat de omstandigheden niet ideaal zijn voor Feyenoord, maar weigert naar excuses te zoeken. "Ik ben niet de enige coach die te maken heeft met blessures of schorsingen."

Feyenoord beleefde midweeks in de Champions League een ongelukkige generale repetitie voor de kraker met Ajax. De Rotterdammers verloren in eigen huis met 1-2 van Shakhtar Donetsk, maar Van Bronckhorst put hoop uit het optreden van zijn elftal. "We willen tegen Ajax beginnen zoals tegen Shakhtar", geeft hij aan. Beide teams kijken momenteel tegen een achterstand van vijf punten aan op koploper PSV. "Je weet dat dit de speciale wedstrijden zijn, dat voel je ook. En belangrijke wedstrijd om weer te winnen in competitie. Ajax is altijd de wedstrijd van het jaar. Als je naar stand kijkt, moet je deze wedstrijd winnen. Maar dat moet Ajax ook."

Van der Sar wil uitfans bij Klassieker

De krakers tussen Feyenoord en Ajax worden al jaren zonder uitfans gespeeld, maar wat Edwin van der Sar betreft, komt daar snel verandering in.

"In Engeland zitten fans van de allergrootste rivalen Liverpool en Manchester United gewoon bij elkaar in één stadion. Op een zeker moment moeten de uitfans, zowel in Amsterdam als Rotterdam, er weer bij. Hetzelfde geldt ook voor de wedstrijden van Ajax tegen ADO Den Haag”, schrijft Van der Sar in zijn column voor De Telegraaf.

De voormalig doelman geeft aan dat er al gesprekken gepland staan die uiteindelijk mogelijk moeten maken dat uitfans weer welkom zijn bij de Klassieker. Van der Sar geeft aan dat dat hoort bij de 'normalisatie' van het beladen duel: "We moeten daarbij met elkaar, dus ook van de kant van de fans, stappen maken."

In 2009 besloten de burgemeesters van Rotterdam en Amsterdam dat de Klassieker vijf jaar lang gespeeld zou worden zonder publiek van de tegenstander in het stadion. In 2014 liep die periode ten einde, maar gaven Ahmed Aboutaleb en wijlen Eberhard van der Laan aan de situatie graag zo te laten. De burgemeesters zullen uiteindelijk hun goedkeuring moeten geven aan het voornemen van de clubs.

NBA: Ball neemt wraak, LeBron nog steeds koning

In de NBA stonden afgelopen nacht tien wedstrijden op het programma. In het oosten konden twee teams met play-off aspiraties zich meten tegen gevestigde topteams. In het westen nam Lonzo Ball een dag na zijn onfortuinlijke debuut op indrukwekkende wijze wraak en werd Ricky Rubio warm ontvangen door zijn oude ploeg.

Er zijn niet veel spelers die de illusie hebben LeBron James naar de kroon te kunnen steken, maar één speler van wie verwacht wordt dat hij dit kan is Giannis Antetokounmpo. Afgelopen nacht ontvingen de Milwaukee Bucks de Cleveland Cavaliers en gingen de twee kemphanen de strijd met elkaar aan.

Tot halverwege het derde kwart was het een gelijk opgaand duel. Vanaf 68-71 scoorde Kyle Korver drie driepunters op rij waarmee hij de Cavaliers een voorsprong van twaalf punten gaf. Deze voorsprong kwam in het vierde kwart niet meer en gevaar en eindelijk won Cleveland vrij eenvoudig met 97-116.

LeBron James eindigde de wedstrijd met 24 punten en 8 assists. Kyle Korver, die vijf van zijn zes driepuntspogingen raakte, voegde 17 punten toe vanaf de bank.

Giannis Antetokounmpo kwam tot 34 punten, 8 rebounds en 8 assists. Zijn luitenant Khris Middleton had zijn vizier niet op scherp staan. Vijf driepuntspogingen misten en hij eindigde met acht punten.

Highlights Bucks tegen Cavaliers. Bron: YouTube

Ook de Philadelphia 76ers hebben aspiraties om mee te doen in het oosten. Na een eerder verlies tegen de Washington Wizards mocht de ploeg zich meten met de Boston Celtics. Boston heeft een bijzonder beroerde seizoenstart met twee nederlagen en het uitvallen van Gordon Hayward.

In Philadelphia gaf de thuisploeg de Celtics ruim drie kwarten goed partij. De Celtics maakten in het laatste kwart dertien punten meer dan de 76ers en wonnen de wedstrijd met 92-102.

Zes spelers haalden de dubbele cijfers bij Boston. Kyrie Irving werd met 21 punten topscorer. Rookie Jayson Tatum blijft solide spelen voor de Celtics en kwam tot 15 punten en 8 rebounds.

Alle starters bij de 76ers haalden ook de dubbele cijfers, aangevoerd door JJ Redick met 19 punten. Joel Embiid schoot slechts vier uit zestien en bleef op elf punten steken.

De NBA, fans en media hebben precies één dag de tijd gehad om Lonzo Ball belachelijk te maken na zijn teleurstellende debuut tegen de Clippers. In zijn tweede wedstrijd tegen de Phoenix Suns nam Ball op indrukwekkende wijze wraak.

De Lakers wonnen de wedstrijd met 130-132 en Ball eindigde met 29 punten, 11 rebounds en 9 assists. Ball moet nog twintig worden en de laatste keer dat een speler van zijn leeftijd soortgelijke cijfers wist te produceren was in 2005 door LeBron James.

In Minnesota was een emotionele terugkeer van Ricky Rubio. De Spaanse guard speelde zijn hele carriere voor de Timberwolves, maar management besloot hem deze zomer te laten gaan omdat ze in hem niet de point guard zagen die de ploeg naar de play-offs moest leiden. Hij kon aan de slag bij de Utah Jazz en afgelopen nacht keerde hij met zijn nieuwe team terug naar Minnesota.

Rubio werd ontvangen met een staande ovatie, waarna zich een spannend duel ontspon. In de slotminuut hadden beide ploegen nog de leiding. Een driepunter van veteraan Jamal Crafword gaf de Timberwolves een definitieve 98-96 voorsprong. Utah kreeg een aantal kansen om terug te komen, maarde Timberwolves trokken met 100-97 aan het langste eind.

Zes Wolves-spelers haalden de dubbele cijfers. Andrew Wiggins kwam tot 21 punten, Karl-Anthony Towns noteerde 20 punten en 10 assists.

Ricky Rubio kwam in zijn return tot 19 punten en 10 assists.

De Golden State Warriors hadden de nodige moeite om de New Orleans Pelicans van zich af te schudden. In New Orleans werd het 103-115, maar het verschil werd pas laat in de wedstrijd gemaakt. In het eerste kwart leidde New Orleans nog met 21-6.

New Orleans leunt zwaar op de grote mannen Anthony Davis en DeMarcus Cousins. Ook in deze wedstrijd waren de heren samen goed voor meer dan de helft van de punten die het team scoorde. Davis en Cousins waren goed voor respectievelijk 35 en 23 punten.

Golden State, met een veel bredere selectie, werd aangevoerd door de 28 punten van Klay Thompson. Kevin Durant maakte vooral verdedigend indruk door zeven schoten van de tegenstander te blocken.

 Uitslagen:

Charlotte Hornets – Atlanta Hawks 109 - 91
Indiana Pacers – Portland Trail Blazers 96 - 114
Philadelphia 76ers – Boston Celtics 92 – 102
Washington Wizards – Detroit Pistons 115 – 111
Milwaukee Bucks – Cleveland Cavaliers 97 – 116
Brooklyn Nets – Orlando Magic 126 – 121
Minnesota Timberwolves – Utah Jazz 100 – 97
Dallas Mavericks – Sacramento Kings 88 – 93
New Orleans Pelicans – Golden State Warriors 98 – 109
Phoenix Suns – Los Angeles Lakers 130 – 132

Eastern Conference:

Cleveland Cavaliers 2-0
Washington Wizards 2-0
Toronto Raptors 1-0
Indiana Pacers 1-1
Detroit Pistons 1-1
Charlotte Hornets 1-1
Brooklyn Nets 1-1
Orlando Magic 1-1
Atlanta Hawks 1-1
Milwaukee Bucks 1-1
Boston Celtics 1-2
Miami Heat 0-1
Chicago Bulls 0-1
New York Knicks 0-1
Philadelphia 76ers 0-2

Western Conference:

Portland Trail Blazers 2-0
Houston Rockets 2-0
Los Angeles Clippers 1-0
Memphis Grizzlies 1-0
San Antonio Spurs 1-0
Oklahoma City Thunder 1-0
Minnesota Timberwolves 1-1
Utah Jazz 1-1
Los Angeles Lakers 1-1
Golden State Warriors 1-1
Sacramento Kings 1-1
Denver Nuggets 0-1
Dallas Mavericks 0-2
Phoenix Suns 0-2
New Orleans Pelicans 0-2

Politie Brazilië rolt kinderpornonetwerk op

De Braziliaanse politie heeft bij verschillende invallen door het land 108 mensen aangehouden die verdacht worden van betrokkenheid bij verspreiding en productie van kinderporno. Het is de grootste operatie tegen pedofilie in Latijns-Amerika, meldt de BBC.

Volgens de minister van Justitie maken de verdachten deel uit van een netwerk dat pornografisch beeldmateriaal van kinderen via laptops en telefoons deelde. De arrestaties werden verricht na ruim een half jaar onderzoek, waarin ook Europese en Amerikaanse autoriteiten waren betrokken.

Het beeldmateriaal werd verspreid via het zogeheten dark web dat niet zichtbaar is voor standaard zoekmachines. Onder de arrestanten zijn gepensioneerde agenten, ambtenaren en voorzitters van jeugdvoetbalclubs. Tijdens het onderzoek kwamen agenten erachter dat de groep ook verantwoordelijk is voor het produceren van kinderporno.

Politie Brazilië rolt kinderpornonetwerk op
Politie Brazilië rolt kinderpornonetwerk op (Foto: ANP)

Gaviria sprint opnieuw naar zege in Tour of Guangxi

Fernando Gaviria heeft nadat hij de eerste twee etappes won ook de derde etappe op zijn naam geschreven in de Tour of Guangxi. De Colombiaan van Quick-Step Floors kwam als eerste over de finish in Nanning. Gaviria blijft ook leider in het algemeen klassement.

Drie renners kozen voor de aanval: Daniel Oss (BMC) en Jack Haig (ORICA-Scott) en Nuno Bico (Movistar). De drie koplopers kregen nooit meer dan twee minuten van peloton. Op vijftig kilometer van de streep was het avontuur van de koplopers dan ook voorbij.

Toen het drietal werd bijgehaald waren er veel demarrages, maar niemand kreeg echt de ruimte. Uiteindelijk zou het Matej Mohorič en Lawson Craddock lukken op wat ruimte te krijgen van het peloton, maar op vijf kilometer van de streep werden ze bijgehaald door het peloton. In de massasprint die volgde was Gaviria opnieuw de snelste. Net zoals in etappe twee werd ook dit keer Max Walscheid tweede. Magnus Cort Nielsen kwam als derde over de streep. Wouter Wippert was met een vijfde plaats de beste Nederlander. 

Bellator 185: harde klappen voor Mousasi

Zowel Gegard Mousasi als Costello van Steenis waren vrijdagnacht succesvol tijdens MMA-gala Bellator 185. Mousasi won na een loodzware drie ronden tegen de Russische krachtpatser Alexander Shlemenko en Van Steenis wist zijn opponent binnen twee ronden op te laten geven.


Hoogtepunten Bellator 185 (Bron: Youtube)

Alle juryleden gaven de winst aan Mousasi, maar wat een zwaar gevecht was dit voor de Leidenaar. Shlemenko raakte in het begin van de eerste ronde het rechteroog van de Nederlander en die begon direct op te zwellen. Door deze blessure moest Mousasi zich aanpassen en besloot dat zijn beperkte zichtveld op de grond de minste problemen op zou leveren. De dominante Mousasi probeerde een verwurging aan te zetten bij de stugge Rus, maar Shlemenko wist deze goed te ontwijken.

De tweede ronde leek net zo problematisch te zijn voor Mousasi als de eerste. De sportarts had de schade aan het oog goed bekeken en besloot dat er gewoon doorgevochten mocht worden en Mousasi bleef de actievere vechter terwijl hij de draaistoten van Shlemenko ontweek. Het einde van de tweede ronde eindigde weer op de grond, waar Mousasi weer mooi de overhand had.

De derde ronde was heel anders. Shlemenko ramde erop los en Mousasi leek niet meer in staat om de Rus naar de grond te halen. Shlemenko had een KO nodig om te winnen, want beide voorgaande rondes leken voor de Nederlander te zijn. De KO bleef uit en de winst ging verdiend naar de Nederlander, waarna hij snel naar het ziekenhuis werd vervoerd waar gevreesd wordt voor een gebroken oogkas.

Droomdebuut Costello van Steenis 
Van Steenis, trainingspartner en pupil van Mousasi, won zijn debuut in stijl. Een overwinning die duidelik naar meer smaakt. In de tweede ronde wist Van Steenis zijn Amerikaanse opponent Steve Skrzat met zijn benen in een verwurging te krijgen. Via elleboogstoten wist Van Steenis Skrzat op te laten geven. Hevig bloedend gaf de Amerikaan op.

Overige resultaten:
Neiman Gracie verslaat Zak Bucia na opgave (nekklem) in ronde 2
Kristina Williams verslaat Heather Hardy door TKO (dokterinterventie) in ronde 2
Ryan Quinn verslaat Marcus Surin na jurybesluit (29-28 x3)
Lisa Blaine verslaat Ana Julaton na jurybesluit (29-28, 28-29, 29-29)
Kevin Carrier verslaat Jose Perez na jurybesluit (30-27 x3)
Vovka Clay verslaat Frank Sforza na opgave door verwurging (Guillotine Choke) in ronde 2
Don Shainis verslaat Matthew Denning door TKO (stoten) in ronde 1
Jordan Young verslaat Alec Hooben na opgave door verwurging (Triangle Choke) in ronde 1
Joaquin Buckley verslaat Vinicius de Jesus na jurybesluit (29-28 x2, 28-29)
Pete Rogers verslaat Timothy Wheeler na opgave door verwurging (Guillotine Choke) in ronde 1
Dean Hancock verslaat John Beneduce door TKO (stoten) in ronde 1

Dronken zoon rijdt 'gestolen' auto in de sloot

Een 20-jarige man uit Hoorn is zaterdagochtend rond 05.00 uur aangehouden voor joyriding. Eerder daarvoor was er een melding gekomen dat er een voertuig te water was geraakt aan de Berkmergouw in Zwaag.

Bij aankomst van de hulpdiensten zaten er geen personen meer in het voertuig. Tegelijkertijd kwam er een melding dat er een soortgelijke auto was gestolen. Agenten gingen naar het woonadres van de eigenaar.

Daar kwam de aap uit de mouw. De zoon van het gezin was na een avondje stappen in de auto gestapt. Onder het bed van de jongen werd zijn natte kleding aangetroffen en in de hal stonden zijn natte schoenen. Hierop is hij aangehouden voor joyriding. De knul bleek geen rijbewijs te hebben en daarnaast ook onder invloed van alcohol te zijn.

Nieuwe snelle wagens voor politie

Automobielhandel PON wordt zeer waarschijnlijk de nieuwe leverancier van de snelle interventievoertuigen (SIV) van de politie. Het bedrijf heeft met de Audi A6 3.0 TDI Avant Quattro S-tronic de aanbesteding van de nieuwe rappe politiewagens voorlopig gewonnen.

Voorlopig, omdat overige inschrijvers tot 10 november in bezwaar kunnen gaan tegen de uitkomst van de aanbesteding. Leggen de overige inschrijvers zich neer bij de uitkomst dan moet Pon’s Automobielhandel BV nog een 'Proof Of Concept' leveren: een prototype van de auto zo op- en inbouwen dat deze voldoet aan alle eisen. 

Opvallend toezicht
Wanneer dit naar verwachting verloopt, neemt de Audi A6 3 liter-diesel de komende jaren gefaseerd de plaats in van de huidige negentig Volvo’s V70. Naar verwachting rijdt de eerste Audi A6 met politiestriping in het voorjaar van 2018 over de snelwegen. De SIV’s worden ingezet bij de Diensten en afdeling Infrastructuur van een aantal eenheden en onder meer gebruikt voor opvallend surveilleren en toezicht.

Verkeershufters
De nieuwe auto’s moeten ervoor zorgen dat de politie een antwoord heeft op mobiele bandieten, plof- en ramkrakers, verkeershufters en ander gespuis in snelle bolides. "De nadruk ligt op criminaliteitsbestrijding op de weg", zegt Pim Miltenburg, voorzitter van de stuurgroep. "We gaan opsporend surveilleren. Criminelen pakken. Daarom is er behoefte aan een snel en robuust voertuig. Ik ben trots op de nauwgezette wijze waarop het hele aanbestedingsproces is verlopen."

Eisen
Geïnteresseerde partijen moesten voldoen aan een uitgebreid programma van eisen. In het projectteam zaten ook de uiteindelijke gebruikers, zegt tactisch inkoper Salvador Martins. "Zij hebben bepaald aan welke vereisten de snelle interventievoertuigen moeten voldoen. Zo moet een SIV een topsnelheid hebben van ten minste 250 kilometer per uur. Ook dient hij binnen zeven seconden te kunnen accelereren naar honderd kilometer per uur."

Goos (26) stopt met wielrennen

Marc Goos stopt met wielrennen. De 26-jarige wielrenner die in het verleden uitkwam voor LottoNL-Jumbo en dit jaar voor de opleidingsploeg van Sunweb kiest voor een maatschappelijke carrière.

"Mijn wielercarrière kende veel hoogtepunten, maar ook dieptepunten. Helaas heb ik geen ploeg meer kunnen vinden waar ik een goed wedstrijdprogramma kan rijden. Mijn liefde voor de fiets zal niet veranderen. Ik kijk uit naar mijn toekomst'', zo liet Goos weten op Facebook.

De wielrenner liep bij een valpartij in de Ronde van Zwitserland in 2014 een zware heupblessure op. "De prognose was dat ik nooit meer pijnvrij zou kunnen lopen. De teamarts en de teamleiding van Lotto-Jumbo verboden mij een operatie. Ik besloot zelf om de operatie toch te ondergaan en dat bleek de juiste keuze. Ik kan nu pijnvrij lopen en bovendien is het gelukt om weer even hard te fietsen als voorheen. Dit is de grootste overwinning in mijn wielercarrière.''

"Ik heb veel grote koersen, zoals Luik-Bastenaken-Luik, Ronde van Lombardije en de Giro, mogen rijden. In de derde week van mijn eerste grote ronde met de beste 20 renners over de Stelvio rijden geeft mij nog steeds kippenvel", sluit Goos af op zijn Facebookpagina.

Spaanse regering bijeen om Catalaanse crisis

De Spaanse ministerraad komt zaterdag in een speciale zitting bijeen vanwege de situatie in Catalonië. Premier Mariano Rajoy doet dan naar verwachting een beroep op artikel 155 van de Spaanse grondwet om de regio weer onder directe controle van Madrid brengen.

Het zou de eerste keer zijn dat een beroep wordt gedaan op artikel 155. Dat onderdeel van de grondwet stelt de regering in staat het Catalaanse zelfbestuur op te schorten. De premier en de leider van de socialistische oppositiepartij PSOE zouden vrijdag ook hebben afgesproken dat in januari nieuwe verkiezingen moeten worden gehouden in de regio.

De regering in Madrid en het Catalaanse regiobestuur liggen al geruime tijd op ramkoers. De Catalanen organiseerden tegen de zin van Madrid een referendum over onafhankelijkheid. De landelijke autoriteiten grepen daarop hard in om de illegale stembusgang te verstoren. Toch brachten meer dan 2 miljoen mensen een stem uit, waarvan ruim 90 procent stemde voor de onafhankelijkheid.

De Catalaanse leider Carles Puigdemont liet donderdag weten dat het regioparlement de onafhankelijkheid kan uitroepen als Madrid een dialoog uit de weg blijft gaan. Daarop kondigde de regering aan zaterdag bijeen te komen om "in het belang van de Spanjaarden, onder wie de burgers van Catalonië, de grondwettelijke orde te herstellen"in de autonome regio.

Spaanse regering bijeen om Catalaanse crisis
Spaanse regering bijeen om Catalaanse crisis (Foto: ANP)

VS tegen Irak: schiet niet op Koerden

De Verenigde Staten hebben bij de Iraakse regering erop aangedrongen om vijandelijkheden in het noorden van Irak te vermijden. Onder meer door de opmars van troepen in het gebied te beperken. Washington wil dat Bagdad met de Koerden overlegt over betwiste gebieden.

De spanningen tussen Iraakse troepen en Koerdische peshmerga's zijn hoog opgelopen. Washington maakt zich zorgen om de strijd die wordt gevoerd rond de plaats Altin Köprü in de provincie Kirkuk, die regeringsgetrouwe sjiitische milities mogelijk hebben ingenomen.

"Het herstel van het federale gezag in betwistbare gebieden verandert op geen enkele wijze hun status, die blijven betwist totdat hun status is opgelost in overeenstemming met de Iraakse grondwet", aldus Washington.

De Iraakse regering is tegen de Koerden ten strijde getrokken nadat de Koerden in hun autonome regio een referendum hadden gehouden over onafhankelijkheid. In de omgeving van de stad Kirkuk die de Koerden in 2014 in handen kregen, liggen belangrijke olievelden.

De Amerikanen hebben de  Koerden de afgelopen jaren echter gesteund in diens strijd tegen terreurgroep IS, ondanks weerstand van NAVO-bondgenoot Turkije.

VS: Irak moet gevechten met Koerden vermijden
VS tegen Irak: schiet niet op Koerden (Foto: ANP)

Rutte: kabinet af, had graag meer vrouwen

VVD-leider Mark Rutte erkent dat in het nieuwe kabinet weinig vrouwelijke VVD-bewindslieden komen. "Ik had graag meer willen hebben, maar uiteindelijk geldt: we gaan voor de beste mensen. Het is wat het is." Dat zei hij vrijdagavond nadat VVD, CDA, D66 en ChristenUnie het eens waren geworden over de 24 bewindspersonen voor de nieuwe regeerploeg.

Van de negen ministers en staatssecretarissen van de VVD zijn er drie vrouw. Bij D66 zijn van de zes bewindslieden er vier vrouw. Bij het CDA zijn ook twee van de zes vrouwen. Ten slotte de ChristenUnie heeft een vrouw. De partij levert twee ministers en een staatssecretaris.

CDA-leider Sybrand Buma sprak na het overleg van een "kabinet met sterke persoonlijkheden". Gert-Jan Segers van de ChristenUnie zei "veel vertrouwen" te hebben in de nieuwe ploeg. D66-voorman Alexander Pechtold omschreef de bewindslieden als mensen met "kunde, ervaring en fris".

Zie de tweet onderaan voor een overzicht van het gehele nieuwe kabinet.

Rutte had graag meer vrouwen in kabinet
Rutte: kabinet af, had graag meer vrouwen (Foto: ANP)

#meToo

#meToo. Een hashtag die momenteel toch exclusief door vrouwen wordt gebruikt. En dat is goed. Het is goed om nu eindelijk eens duidelijk te maken dat seksuele intimidatie en seksueel misbruik veel te veel voorkomen en dat het nu eindelijk eens tot de botte hersens van heel veel mannen door moet dringen dat het nooit 'normaal'  mag zijn. Gezien de keiharde cijfers lijkt het namelijk wel de normaalste zaak van de wereld te zijn. Toch ga ik als heteroseksuele, blanke man deze hashtag nu ook gebruiken: #meToo. Niet om vrouwen hun alleenrecht te ontnemen. Het is om hun zaak te steunen.

Pröpper helpt Brighton aan zege bij West Ham

Brighton & Hove Albion heeft vrijdag een ruime zege geboekt in de Premier League. Op bezoek in Londen werd West Ham United met 0-3 verslagen.

Glenn Murray bracht de bezoekers al na tien minuten op voorsprong, kort voor rust gaf Davy Pröpper de assist waaruit Jose Izquierdo de 0-2 scoorde. Brighton bleef de betere ploeg en een kwartier voor tijd mocht Murray aanleggen vanaf de stip: 0-3.

Brighton staat zo met elf punten halverwege de Premier League-rangschikking, West Ham hangt net boven de degradatiestreep met acht punten.

Tennisster Kerkhove in tweede WTA-finale dubbelspel

Tennisster Lesley Kerkhove staat voor de tweede keer in haar carrière in de finale van een WTA-toernooi. De 25-jarige Nederlandse plaatste zich in Luxemburg met de Wit-Russische Lidziya Marozava voor de eindstrijd.

Kerkhove en Marozava waren in de halve finales na een spannende supertiebreak te sterk voor de Amerikaanse Varvara Lepchenko en de pas 18-jarige Hongaarse Fanny Stollar: 6-7 (2), 6-2 [10-8].

Voor Kerkhove wordt het haar tweede WTA-finale, vorig jaar schopte ze het met Marozava tot de finale in Båstad, die verloren ging. Dit keer nemen ze het op tegen de Canadese Eugenie Bouchard en de Belgische Kirsten Flipkens.

Laatste reviews en specials
review
Outcast 2: A New Beginning
special
Random Pics van de Dag #1221
special
VrijMiBabes #201 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1220
special
Random Pics van de Dag #1219
special
Random Pics van de Dag #1218
©FOK.nl e.a.