Blu-ray: House of Cards: seizoen 5

Netflix’s populairste politieke serie is terug. Met een president in het Witte Huis die voor genoeg spektakel en sensatie zorgt, moet het voor de makers van House of Cards een uitdaging zijn geweest om scenario’s te schetsen die nog krankzinniger zijn dan de realiteit. Gelukkig is het ze weer gelukt: Seizoen vijf van House of Cards – dat nu te verkrijgen is op blu-ray en uiteraard al te zien is op Netflix – is net zo vermakelijk en verslavend als eerdere seizoenen. Heel verrassend wordt het helaas nooit, omdat kijkers onderhand wel weten waar de kille en machtslustige Underwoods allemaal toe in staat zijn.

HoC 1

In het vijfde seizoen wordt verder ingegaan op de presidentsrace die midden in het vierde seizoen werd ingezet. De Democratische president Francis Underwood (Kevin Spacey) neemt het samen met zijn vrouw en running mate Claire (Robin Wright) op tegen de Republikeinse uitdager en oorlogsheld Will Conway (Joel Kinnaman). Conway begint de stress te voelen van de presidentscampagne waar geen einde aan lijkt te komen en schakelt daarom de hulp in van de Republikeinse politieke strateeg Mark Usher (Campbell Scott) om de overwinning binnen te halen. Het vergt echter veel van een strateeg om de strijd aan te gaan met Underwood, zijn stafchef Doug Stamper (Michael Kelly) en de rest van het team, die het er natuurlijk niet zomaar bij laten zitten.

HoC 3

Op het acteerwerk valt ook dit seizoen weer weinig aan te merken. Met het toppunt natuurlijk het samenspel van Spacey en Wright wiens rollen hen echt op het lijf staan geschreven. Elk seizoen wordt de dynamiek tussen deze twee beter tot uitdrukking gebracht. Toch moet er wel gezegd worden dat ditmaal de grootste lof uitgaat naar Wright’s personage van Claire Underwood. Ze zeggen weleens dat er achter elke succesvolle man een sterke vrouw staat, en dat is bij dit powerkoppel zelfs een understatement. Het proces dat Claire doormaakt naar machtsverrijking is de meest smeuïge verhaallijn dit seizoen, zeker omdat die van Francis tot een impasse komt.

Alles wat House of Cards zo’n succes heeft gemaakt, is dit seizoen ook weer van de partij: Francis’ zwartgallige opmerkingen wanneer hij de camera toespreekt, de stugge Doug Stamper die zijn rol van stafchef uitmuntend neerzet en de onderonsjes tussen de Underwoods die samen venijnige plannen smeden. Of het ditmaal ook weer genoeg is? Nóg wel, maar de koek raakt langzaamaan op. Het is inmiddels wel duidelijk voor het publiek hoe meedogenloos de Underwoods zijn. Ondanks dat het schrijf- en acteerwerk van een hoog niveau is, moet er wat meer variatie in de verhaallijnen komen om de kijker te verrassen. Na een sterke eerste aflevering, zakt het geheel daarna weer in en voelen de daaropvolgende afleveringen als een lange stilte voor de storm. De laatste afleveringen en een spetterende seizoensfinale weten echter toch weer de aandacht te trekken waardoor kijkers weer klaar zullen zitten voor seizoen zes, wat hopelijk een spetterend einde zal zijn van dit politieke drama.

HoC 2

De digitale transfer van de Blu-ray schijf ziet er gedefinieerd uit met een resolutie van 1080p, en ook de dialogen zijn kraakhelder verstaanbaar met de DTS-HD Master Audio 5.1 geluidstrack. Het is echter jammer dat er geen extra’s inbegrepen zijn bij deze uitgave, waardoor het minder aantrekkelijk wordt voor Netflix-abonnees om het vijfde seizoen van House of Cards fysiek in huis te halen.

Het laatste seizoen van House of Cards haalt weer hetzelfde trucje uit als eerdere seizoenen en is nog steeds erg verslavend, maar de rek begint er een beetje uit te raken. In seizoen zes móeten de makers met iets nieuws komen, want als er op dezelfde tour wordt doorgegaan dreigt de serie de kijkers niet langer te kunnen enthousiasmeren.