FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Coronavirus (COVID-19)
Coronavirus (COVID-19)


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 17 oktober 2017

EA trekt de stekker uit Visceral Games

Het is oktober, halloween staat voor de deur, dus het is tijd voor een horrorverhaaltje: de bloeddorstige vampier die Electronic Arts heet is weer opgestaan en ging op zoek naar de volgende gamestudio om daar al het leven uit te zuigen en het verminkte lichaam op de hoop van zijn vorige slachtoffers te gooien. Deze keer, lieve kinderen, was Visceral Games het slachtoffer - EA heeft aangekondigd dat de studio gaat sluiten.

Visceral Games was de ontwikkelaar van onder andere Dead Space, Dante's Inferno en Battlefield Hardline. Critici vermoedden dat wanneer Battlefield Hardline zou floppen, Visceral de volgende op het hakblok van EA zou zijn - dat blijkt dus te kloppen. Visceral was op dit moment bezig met een onaangekondigde titel in het Star Wars-universum, wat een lineair verhalend avontuur zou moeten worden. 

EA-bobo Patrick Söderlund bevestigt in een blogpost dat de studio gaat sluiten en dat de filosofie van de game drastisch gaat veranderen. "Tijdens het ontwikkelproces hebben we het concept getest bij spelers, geluisterd naar de feedback naar wat ze wilden spelen en gekeken naar de veranderingen op de markt. Het werd duidelijk dat om er voor te zorgen dat spelers terug zouden komen naar de game we er voor moesten zorgen dat het concept drastisch aangepast moest worden."

Het project wordt nu overgenomen door meerdere studios van EA en staat onder de leiding van EA Vancouver. Onduidelijk is wat gaat gebeuren met Amy Hennig, bekend als director van de Uncharted-games die Naughty Dog in 2014 verliet om aan dit project te werken. Aangezien EA het project drastisch wilt veranderen is de kans dat ze terugkeert niet al te groot.

Een lichtpuntje: om de klap voor de medewerkers van Visceral Games te verzachten is de hashtag #Visceraljobs in het leven geroepen op twitter. Met deze hashtag proberen concurrenten van andere studios vacatures bij hun werkgever onder de aandacht te brengen, zodat de medewerkers van Visceral snel ergens anders aan de slag kunnen.

Visceral
EA trekt de stekker uit Visceral Games

Spanje na dubieuze penalty in 89e minuut naar kwartfinales WK onder 17

Op het wereldkampioenschap voetbal voor spelers tot 17 jaar, gehouden in India, heeft Spanje zich geplaatst voor de kwartfinales. De Europees kampioen rekende in Guwahathi af met Frankrijk. Lenny Pintor bracht de Fransen in de eerste helft op voorsprong, maar Juan Miranda kopte kort voor rust de gelijkmaker binnen. Daar bleef het lang bij, tot de 89e minuut.

Op de beelden lijkt het er bijzonder sterk op dat Jose Lara in het strafschopgebied met zijn rechtervoet achter zijn linkerbeen blijft haken, waarna hij naar de grond gaat. De Paraguayaanse scheidsrechter van dienst zag het echter als een overtreding van verdediger Oumar Solet, die Lara zelfs niet eens aan leek te raken. Spanje kreeg zo een penalty en die schoot Abel Ruiz binnen, waardoor Spanje in de kwartfinales staat. Bekijk de 'overtreding' hieronder en oordeel zelf: was het daadwerkelijk een penalty of is Frankrijk keihard genaaid?

Samenvatting van Frankrijk - Spanje, met na zo'n anderhalve minuut de 'overtreding' en de daaruitvolgende beslissende penalty (Bron: YouTube)

Spanje speelt in de kwartfinales tegen Iran, dat het bij de junioren altijd sterke Mexico naar huis stuurde en voor het eerst de laatste acht haalde. Mohammad Sharifi schoot na zeven minuten al een penalty in de touwen, Allahyar Sayyad verdubbelde de score vijf minuten later. Roberto de la Rosa deed voor rust nog wat terug, maar het mocht niet meer baten voor Mexico.

De verliezend finalisten van het vorige WK, Mali, rekenden af met Irak. Hadji Dramé en Lassana Ndiaye zorden voor rust voor 2-0, Fode Konate tekende twintig minuten voor tijd voor 3-0. Ali Kareem deed vijf minuten voor tijd wat terug, maar Seme Camara en nog eens Ndiaye spoelden de Iraakse hoop definitief door het putje: 5-1. Engeland speelde ondertussen met 0-0 gelijk tegen Japan en mocht na penalties door naar de kwartfinales.

Feyenoord verliest cruciaal duel en blijft puntloos in Europa

Overwintering in Europa is mijlenver weg voor Feyenoord. De landskampioen ging in De Kuip onderuit tegen Shakhtar Donetsk.

Om de hoop op de derde plek levend te houden, kon Feyenoord zich geen puntenverlies te veroorloven. De ploeg van Giovanni van Bronckhorst had dan ook een duidelijk strijdplan: meteen werd Shakhtar teruggedrongen en nam Feyenoord het initiatief. De supporters die iets te laat binnenkwamen hadden al het een en ander gemist, want in de eerste paar minuten werd de thuisploeg tweemaal gevaarlijk. De volledig vrijstaande Jean-Paul Boëtius kreeg de bal van dichtbij niet tussen de palen na een schitterende bal van Berghuis. Even later schoot Nicolai Jörgensen, teruggekeerd van een blessure, met zijn linkerbeen naast het doel van keeper Andriy Pyatov.

In de eerste twintig minuten oogde Feyenoord geconcentreerd en agressief. Het duurde niet lang voordat de Eredivisionist zich daarvoor beloonde: na zeven minuten was het raak via Steven Berghuis. De aanvaller stond op de juiste plek om de rebound binnen te koppen, nadat Pyatov een schot van Tonny Vilhena met moeite pareerde. Gaandeweg de eerste helft zocht Shakhtar echter steeds meer naar de aanval. Een fout op het middenveld betekende uiteindelijk dat de bezoekers op gelijke hoogte kwamen: Boëtius leverde de bal in bij Fred, die een fraaie steekpass op Bernard afleverde. De ruimte achterin bij Feyenoord was veel te groot en Bernard omspeelde Brad Jones: 1-1.

Jörgensen vroeg vlak voor rust tevergeefs om een strafschop na licht contact; verder was het restant van de eerste helft niet memorabel. Na de rust leek het erop dat Feyenoord wat grip op de wedstrijd kreeg. Juist op dat moment sloeg Shakhtar toe. Bernard kopte raak bij de tweede paal en had de ruimte omdat Bart Nieuwkoop naar binnen trok. De kopbal van de Braziliaan belandde uiteindelijk via Nieuwkoop in het doel, na een afgemeten voorzet van Bohdan Butko. Feyenoord ging op jacht naar de gelijkmaker, maar wist Shakhtar niet vaak echt in de problemen te brengen. Halverwege de tweede helft moest ook de niet geheel herstelde Jörgensen de strijd staken.

De ambities van Feyenoord werden nieuw leven ingeblazen door een rode kaart van Yaroslav Rakitsky, die Jens Toornstra neerhaalde en daardoor zijn tweede gele kaart incasseerde. Shakhtar bleef met tien man echter compact verdedigen. Het lukte Feyenoord nauwelijks om erdoorheen te komen op de vijandelijke helft, al kreeg Toornstra enkele minuten voor tijd een goede kans. Op aangeven van Jeremiah St. Juste kon de middenvelder, gehinderd door een bewaker, uit de draai richting de kruising schieten. Doelman Pyatov plukte het leer op tijd uit de hoek. Invaller Michiel Kramer was in de blessuretijd nog een stuk dichterbij met een kopbal, die werd gekeerd door de keeper. Over twee weken gaat Feyenoord op bezoek in Oekraïne in de hoop de eerste punten te pakken.

Shakhtar Donetsk speler Ismaily (l) in duel met Feyenoord speler Jens Toornstra (r). (PRO SHOTS/Kay Int Veen)
Shakhtar Donetsk speler Ismaily (l) in duel met Feyenoord speler Jens Toornstra (r). (PRO SHOTS/Kay Int Veen)

Haase kansloos onderuit in eerste ronde Stockholm

Het gaat bepaald niet lekker met tennisser Robin Haase. De 30-jarige Hagenaar stond begin augustus knap in de halve finales van het masterstoernooi van Toronto, maar sindsdien ging het fout: in Cincinnati, op de US Open en in Beijing, Shanghai en nu ook Stockholm vloog hij er in de eerste ronde uit.

Haase, de mondiale nummer 44, speelde in Zweden tegen de één plek hoger gerangschikte Spanjaard Fernando Verdasco. Heel spannend werd het allemaal niet: Verdasco plaatste in de eerste set één break en dat was genoeg, waarna Haase in de tweede set slechts één keer zijn service wist te houden. Na ruim drie kwartier kon de beste tennisser van Nederland zijn koffer weer inpakken: 6-3, 6-1.

Kajsa Ollongren (D66) beoogd vicepremier

De Amsterdamse locoburgemeester Kajsa Ollongren is gevraagd vicepremier te worden van het nieuwe kabinet Rutte III. Ook is ze beoogd minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Dat bevestigen ingewijden na berichten hierover in diverse media.

Ollongren is daardoor niet beschikbaar als waarnemend burgemeester van Amsterdam. De D66-politica neemt momenteel de taken waar van Eberhard van der Laan, die op 5 oktober stierf aan de gevolgen van longkanker.

Kajsa Ollongren (D66) beoogd vicepremier
Kajsa Ollongren (D66) beoogd vicepremier (Foto: ANP)

Sliedrechtse volleybalsters ontsnappen bij Champions League-debuut

De volleybalsters van Sliedrecht Sport hebben een succesvol Champions League-debuut gemaakt. De landskampioen is de eerste Nederlandse damesclub in negen jaar die uitkomt op het hoogste Europese niveau.

In de nieuwe thuishal, De Basis, ontving Sliedrecht in de tweede kwalificatieronde de Belgische landskampioen Asterix Avo Beveren. Dat ging aanvankelijk uitstekend en de eerste twee sets werden zonder grote problemen gewonnen.

In set drie kwam Sliedrecht op voorsprong en de winst lag voor het grijpen, maar de thuisploeg gaf de set weg en deed dat vervolgens ook met set vier. In de beslissende vijfde set leek Beveren op weg naar de zege, voor Sliedrecht terug kon slaan. Toch leken ze het opnieuw weg te geven, maar wederom herpakten ze zich en dit keer was het genoeg voor een Sliedrechtse zege: 25-19, 25-23, 24-26, 23-25, 15-13.

Zaterdag volgt de return in België. De winnaars gaan naar de derde voorronde, waarin acht clubs strijden om de resterende vier van zestien plekken in de groepsfase.

Rechter houdt weer inreisverbod Trump tegen

Weer heeft een federale rechter in de Verenigde Staten een voornemen van president Trump voor een inreisverbod tegengehouden. Rechter Derrick Watson in Honolulu, de hoofdstad van Hawaï, haalde een streep door de inreisbeperkingen.

Het is de derde keer dat federale rechters de president dwarszitten. Dit keer moest de reisbeperking woensdag ingaan. Het betreft verboden voor inwoners van Iran, Libië, Syrië, Jemen, Somalië, Tsjaad en Noord-Korea, alsmede voor enkele regeringsvertegenwoordigers van Venezuela. Trump kondigde zijn plan vorige maand aan.

Het is vrijwel zeker dat de regering tegen het besluit van de rechter in beroep gaat. Dat gebeurde eerder ook, waardoor de inreisbeperkingen uiteindelijk bij het hooggerechtshof terechtkwamen. De kwestie waar het telkens om draait is of vijandigheid tegen moslims een reden voor een inreisverbod mag zijn.

Rechter houdt weer inreisverbod Trump tegen
Rechter houdt weer inreisverbod Trump tegen (Foto: ANP)

Blu-ray: House of Cards: seizoen 5

Netflix’s populairste politieke serie is terug. Met een president in het Witte Huis die voor genoeg spektakel en sensatie zorgt, moet het voor de makers van House of Cards een uitdaging zijn geweest om scenario’s te schetsen die nog krankzinniger zijn dan de realiteit. Gelukkig is het ze weer gelukt: Seizoen vijf van House of Cards – dat nu te verkrijgen is op blu-ray en uiteraard al te zien is op Netflix – is net zo vermakelijk en verslavend als eerdere seizoenen. Heel verrassend wordt het helaas nooit, omdat kijkers onderhand wel weten waar de kille en machtslustige Underwoods allemaal toe in staat zijn.

Komend kabinet: zorgen over Koerden en missie Irak

De vier coalitiepartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie zijn bezorgd over de missie in Irak nu de spanningen in het noorden van het land oplopen. Het Duitse leger heeft de trainingsmissie van Koerdische strijders al tijdelijk gestaakt.

De vier partijen willen van het demissionaire kabinet zo snel mogelijk opheldering over de gevolgen van het conflict voor de Nederlandse bijdrage van circa 150 militairen. Ze trainen Koerdische strijders (peshmerga's), maar helpen ook het Iraakse leger in de strijd tegen terreurgroep IS.

Het Iraakse leger trekt op in het noorden. Maandag namen ze de grote oliestad Kirkuk in. De peshmerga's trokken zich terug zonder slag of stoot. Dinsdag zetten de Iraakse militairen hun opmars voort.

Grote zorgen bij ChristenUnie
Joël Voordewind (ChristenUnie) heeft "grote zorgen" over de situatie in Noord-Irak. Sjoerd Sjoerdsma (D66) wil de missie nog niet afblazen "maar we moeten ook niet de ogen sluiten voor dit soort onderlinge spanningen en schermutselingen".

Het demissionaire kabinet ging vorige maand akkoord met de verlenging van de missie.

Bagdad: afscheiden onbespreekbaar
De Iraakse premier Haider al-Abadi heeft dinsdag opgeroepen tot overleg met de Koerdische leiders. Hij maakte direct duidelijk dat de Koerdische wens zich af te scheiden van de rest van Irak nog steeds onbespreekbaar is.

Abadi sprak zich tijdens een persconferentie in Bagdad uit voor een dialoog, maar noemde het Koerdische onafhankelijkheidsreferendum "iets van het verleden". Gesprekken tussen de Koerdische leiders en de regering moeten volgens de premier "onder de grondwet" plaatsvinden.

De Iraakse leider noemde de Koerdische volksraadpleging over afscheiding eerder al ongrondwettelijk. De inwoners van de autonome Koerdische gebieden stemden vorige maand in dat referendum massaal voor onafhankelijkheid.

De Iraaks-Koerdische leider Masoud Barzani zei dinsdag nog dat die stemming "niet tevergeefs"zal zijn geweest.

Coalitiepartijen bezorgd over missie in Irak
Komend kabinet: zorgen over Koerden en missie Irak (Foto: ANP)

Gaslek in Alkmaar; leiding afgeloten

Bij Havik Auto's aan de Helderseweg in Alkmaar zijn de hulpdiensten in grote getale aanwezig. Bij een onbemand tankstation zou een groot gaslek zijn ontstaan als gevolg van een brand. De Helderseweg is volledig afgesloten voor al het verkeer.

In verband met explosiegevaar is de wijk Huiswaard hermetisch afgesloten. De politie heeft opgeroepen om ramen en deuren gesloten te houden.

Inmiddels wordt er binnen een straal van 500 meter geëvacueerd. Er is een NL-Alert vertuurd met het verzoek om de ramen en deuren gesloten te houden.  Zodra er meer bekend is zullen we hierover berichten.

Update 21:03 uur
Inmiddels zou de leiding afgesloten zijn wat betekent dat het explosiegevaar geweken is. 

Update 21:30 uur
De druk is van de leiding af, maar het resterende gas zoekt nog een weg naar buiten.

De gemeente heeft inmiddels een persbericht verzonden waaruit blijkt dat een deel van Alkmaar zonder gas kan komen te zitten. Liander kan nog niet inschatten om hoeveel huishoudens het gaat en hoe lang het gaat duren.

NL-Alert gaslek Helderseweg
NL-Alert gaslek Helderseweg

Gaslek in Alkmaar: explosiegevaar (Foto: Papabear)
Gaslek in Alkmaar: explosiegevaar (Foto: Papabear)

Interview doodzieke Van der Laan beste van het jaar

Janine Abbring heeft dinsdagavond de Sonja Barend Award gewonnen. Haar gesprek in Zomergasten met burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam is daarmee uitgeroepen tot het beste tv-interview van het jaar.

Abbring won 'tot haar eigen verbazing'. "Het is vreemd om dit te vieren met afgelopen zaterdag in het achterhoofd", zei Janine verwijzend naar Van der Laans uitvaart. "Ik ben natuurlijk heel trots, maar het is ook heel erg dubbel." De presentatrice is er vooral trots op dat Eberhard en zijn familie erg tevreden waren over de uitzending.

Janine kreeg in De Wereld Draait Door de prijs uit handen van naamgever Sonja Barend. De presentatrice versloeg Wilfried de Jong die koning Willem-Alexander interviewde ter gelegenheid van zijn vijftigste verjaardag en Jeroen Pauw die in gesprek ging met Diederik Samsom in Vijf jaar later. De beslissing werd overigens al door de jury genomen voordat Van der Laan op 5 oktober overleed.

Eerstejaars
Het was de negende keer dat de VARAgids de prijs organiseerde. Pauw won de award twee keer eerder. De Jong werd meerdere keren genomineerd in voorgaande jaren, maar mocht de prijs nooit mee naar huis nemen. Voor Abbring was het de eerste keer dat ze was genomineerd. "De eerstejaars wint het van de vedettes", zei DWDD-presentator Matthijs van Nieuwkerk daarover.

Het is de tweede keer in een paar dagen tijd dat Janine een prijs krijgt. Afgelopen donderdag won ze de Gouden Televizier-Ring met Zondag met Lubach. Abbring is eindredacteur van het satirische programma. "Het kan alleen maar bergafwaarts gaan vanaf hier", grapte Janine nog.

Heitinga met Ajax simpel door in Youth League

Ajax onder 19 heeft zich zonder problemen geplaatst voor de tweede ronde van de 'landskampioenen-route' in de Youth League. Goals van Saku Ylätupa en Che Nunnely brachten de ploeg van trainer John Heitinga op De Toekomst de 2-0 zege tegen het Zweedse Hammarby, dat in Zweden al met 0-4 werd verslagen.

In de route waar Ajax speelt strijden 32 teams, voornamelijk de beloftenkampioenen van hun land, om acht tickets voor de tussenronde. Daarin spelen ze tegen de acht nummers twee van de groepsfase, waarvan de indeling dan weer overeen komt met de groepsfase in de Champions League. De groepswinnaars staan automatisch in de achtste finales en worden daar vergezeld door de acht winnaars van de tussenronde.

Gordon te oud voor knappe twintigers

Gordon neemt de zoektocht naar een man erg serieus in zijn nieuwe programma Gordon Gaat Trouwen... Maar met Wie?. Tegen Veronica Magazine zegt de 49-jarige zanger dat hij klaar is met jonge, knappe kerels. De implicatie dat hij zich inmiddels te oud voelt mag duidelijk zijn. "Het moet nu echt over een heel andere boeg."

Gordon zoekt een fijne, stabiele veertiger. "De mensen zullen verbaasd zijn. Ook omdat ze zien dat ik écht op zoek ben, het is niet zomaar een spelletje." Binnenkort gaat hij met vier mannen die aan dit plaatje voldoen, in ondertrouw. "Dat blijkt te kunnen. De wet zegt blijkbaar niets over met meerdere mensen in ondertrouw gaan." Eén dag voor de geplande bruiloft op 22 november in Zuid-Afrika maakt hij bekend met wie hij gaat trouwen. "Ik heb gezegd dat ik, als puntje bij paaltje komt, niet trouw als ik niet echt iets voel."

Maar dat komt waarschijnlijk wel goed. Gordon heeft al meerdere mannen gekust. "Wat denk je?! Ik moet toch weten wat voor vlees ik in de kuip heb?" Ook is er een aantal verliefd op de zanger. "Heel scary vind ik dat. Het is één grote ego-boost. Ik was echt heel blij verrast om te zien hoe mannen over mij denken, en hoe aantrekkelijk ze me vinden."

Psycholoog
Gordon is namelijk een beetje onzeker in de liefde. Hij heeft er in de show zelfs een gesprek over met een psycholoog. "Echt waar, mensen die dit zien, gaan achter hun oren krabben: 'Mijn god, nú valt het kwartje waarom hij zo is!"' De zanger vervolgt: "Als ik in een relatie zit, dan overlaad ik iemand met cadeaus. Zo probeer ik een man bij me te houden. Dat staat allemaal in verband met mijn opvoeding."

Mocht Gordons zoektocht naar een man niet gaan zoals hij had gehoopt, dan doet hij niet meer mee aan een nieuw seizoen. "Dit wordt een eenmalig iets voor mij." Mocht hij wel trouwen, dan hoeven kijkers ook geen vervolgrealityshow te verwachten. "Nee, ik laat zien hoe ik verliefd word en met wie ik trouw en dan is het mooi geweest. Ik ben niet van plan om à la de Kardashians mijn leven op straat te gooien. Aan de andere kant: wie zal 't zeggen?"

Gordon is klaar met jonge knappe twintigers
Gordon te oud voor knappe twintigers (Foto: BuzzE)

Zwaargewicht Pulev trekt zich terug van wereldtitelstrijd

Bokser Kubrat Pulev heeft zich teruggetrokken van zijn wereldtitelstrijd in het zwaargewicht met Anthony Joshua. De Bulgaar zou op 28 oktober in Cardiff in de ring stappen tegen de Britse wereldkampioen bij de IBF en WBA, maar heeft tijdens de training een schouderblessure opgelopen.

De Kameroenese Fransman Carlos Takam stond op standby voor het gevecht en heeft zich in de afgelopen twee maanden in principe voorbereid op een eventuele invalbeurt. Die zal er nu ook komen, want Takam vervangt Pulev eind oktober, zo heeft promoter Eddie Hearn laten weten.

"Ik belde het team van Takam om te zetten dat hij de ring in mag en ze waren natuurlijk blij. Voor Joshua wordt het misschien wat lastig, want hij heeft zich volledig voorbereid op Pulev en staat nu tegenover iemand met een hele andere stijl", aldus Hearn, die wel aangeeft ervan overtuigd te zijn dat Joshua klaar is voor elke uitdaging.

Levenslang geŽist voor moord en doodslag

Het Openbaar Ministerie eist in hoger beroep een levenslange celstraf tegen Alex L. voor het doden van zijn vriendin Manon Pieters (41) en het verkrachten en vermoorden van zijn stiefdochter Fleur (15). Dinsdag boog het gerechtshof in Leeuwarden zich over de zaak.

De rechtbank veroordeelde L. in juli vorig jaar tot dertig jaar en tbs met dwangverpleging. De twee slachtoffers werden medio december 2015 als vermist opgegeven. Kort daarna werden hun lichamen teruggevonden in de kruipruimte van hun woning in Lelystad.

L. werd snel aangehouden. Hij bekende na een maand dat hij zijn vriendin na een ruzie had gewurgd. Vervolgens had hij zijn stiefdochter, die zijn daad had gezien, verkracht en om het leven gebracht.

Verminderd toerekeningsvatbaar
De advocaat-generaal vindt dat het verkrachten en vermoorden van de stiefdochter volledig aan L. toegerekend kan worden. Hij zou verminderd toerekeningsvatbaar zijn waar het gaat om het doden van zijn vriendin.

In eerste aanleg had het Openbaar Ministerie een celstraf van dertig jaar en tbs met dwangverpleging geëist. L. ging destijds in hoger beroep omdat hij wel de tbs wil ondergaan, maar de celstraf te hoog vond. "Ik moet minder straf krijgen, op zijn minst vijf jaar minder", zei hij in het gerechtshof. "Na dertig jaar heeft tbs ook geen nut meer."

Tijdens het hoger beroep herhaalde L. zijn bekentenis, maar hij zei niet precies meer te weten wat er is gebeurd. "Ik weet niet wat mij bezielde. Het gebeurde heel snel. Er zat maar tien minuten tussen de dood van Manon en het verkrachten van Fleur."

Levenslang geëist voor moord en doodslag
Levenslang geëist voor moord en doodslag (Foto: ANP)

Zes jaar cel voor rammen tankstation De Andel

Daniel C., de man die vorig jaar opzettelijk het benzinestation De Andel in Gouda ramde met zijn auto, is dinsdag veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf. De rechtbank in Den Haag acht hem schuldig aan brandstichting, poging doodslag, vernieling en rijden onder invloed.

De 34-jarige man zonder vaste woonplaats zou met de aanrijding een einde aan zijn leven hebben willen maken. Behalve C. zelf, raakte bij de actie niemand gewond. De aanklager noemde dat eerder al "een klein wonder", gezien de ravage die de aanrijding veroorzaakte.

C. kwam met zijn auto op de kop het tankstation binnen schuiven, zo is te zien op camerabeelden. Hij raakte betonblokken en twee pompen waarna er brand en explosies ontstonden. Het vuur greep snel om zich heen en het tankstation langs de A12 brandde volledig uit. De schade liep in de miljoenen euro's.

Zes jaar cel voor rammen tankstation De Andel
Zes jaar cel voor rammen tankstation De Andel (Foto: ANP)

Turnlegende beschuldigd van verkrachting 15-jarige teamgenote

Op social media is het deze dagen bijna overal te zien: #MeToo. Het is een manier waarop vrouwen aangeven ooit slachtoffer te zijn geworden van seksueel misbruik en een kans om verhalen te delen en elkaar zo mogelijk te ondersteunen.

Ook in de sportwereld wordt #MeToo gebruikt en voor een van de grootste turnlegendes ooit lijkt dat niet best uit te pakken. De Russische Tatiana Gutsu, olympisch meerkamp- en teamkampioene in 1992, heeft op Facebook aangegeven in 1991 tijdens een wedstrijd in Stuttgart verkracht te zijn. 

De dader was niet zomaar iemand: de destijds 15-jarige Gutsu werd naar eigen zeggen verkracht door Sovjet-teamgenoot Vitaly Scherbo. De legendarische Scherbo won een jaar later in Barcelona maar liefst zes keer olympisch goud, nog altijd een van de meest indrukwekkende olympische prestaties ooit.

"Vitaly Scherbo. Een monster die me in mijn eigen gevangenis heeft gehouden, waar ik vele jaren zo bang ben geweest", schrijft Gutsu, die inmiddels al jaren in de VS woont en als turntrainster werkt. "Ik weet dat je je zult verdedigen, maar mijn details zijn sterker dan jouw woorden. Ik ben nu sterker dan ooit en jij zult mij niet meer breken."

Gutsu beschuldigt teamgenoten Tatyana Toropova en tweevoudig olympisch kampioen Rustam Sharipov er verder van niks gedaan te hebben het misbruik te stoppen. "Bedankt dat je niet dapper kon zijn op het moment dat ik je het meest nodig had, je was erbij en hoorde alles, maar hebt nooit iets gedaan om mij te helpen", schrijft ze richting Toropova. "Bedankt dat je je vriend (Scherbo) zo goed hebt geholpen en niks deed om mij als 15-jarig meisje te beschermen", richt ze zich op Sharipov.

Angels-kopstuk moet straf volledig uitzitten

De Haarlemse Hells Angels-'president' Lysander de R. (35) moet een in april vorig jaar opgelegde celstraf van dertig maanden voor wapenbezit en mishandeling volledig uitzitten. Dit heeft de rechtbank in Haarlem dinsdag bepaald.

Het Openbaar Ministerie (OM) had de rechtbank om de maatregel gevraagd. Aanleiding is dat De R. zowel voorafgaand aan, als na zijn veroordeling nieuwe misdrijven zou hebben gepleegd. Daarmee heeft hij zijn krediet verspeeld om na het uitzitten van twee derde van zijn straf onder voorwaarden vrij te komen, aldus de officier van justitie twee weken geleden. De rechtbank onderschreef dit.

De R. (35) werd afgelopen januari aangehouden in zijn cel bij een gecoördineerde actie tegen de Haarlemse Hells Angels, waarbij de volledige 'chapter' werd opgerold. Hij stond toen op het punt om onder voorwaarden vrij te komen. Sindsdien zit hij in voorarrest en is het restant van zijn oude straf opgeschort.

Reeks
Justitie vervolgt De R. samen met acht clubleden en zijn vriendin voor een reeks criminele activiteiten, waaronder wapenbezit, afpersing, bedreiging en het lidmaatschap van een criminele organisatie.

In die nieuwe zaak verlengde een andere strafkamer van de rechtbank in Haarlem afgelopen week op grond van alle verdenkingen het voorarrest van De R. tot januari. Die beslissing woog samen met de bevindingen van de onderzoeksrechter mee in het besluit de voorwaardelijke invrijheidstelling van De R. te schrappen, aldus de rechtbank dinsdag.

Angels-kopstuk moet straf volledig uitzitten
Angels-kopstuk moet straf volledig uitzitten (Foto: ANP)

Goed serverende Bertens naar tweede ronde Luxemburg

Tennisster Kiki Bertens (WTA-30) heeft zich geplaatst voor de tweede ronde van het WTA-toernooi in Luxemburg. Op het hardcourt in het Groothertogdom was de Nederlandse in de eerste omloop met 6-4 en 7-5 te sterk voor de Tsjechische Denisa Allertova (WTA-110).

Bertens kwam in de eerste set met 0-1 achter, maar stoomde daarna door naar een 5-2 voorsprong. Allertova brak eenmaal terug en werkte tot frustratie Bertens in de daaropvolgende game enkele setpunten weg. In de tiende game pakte de Nederlandse de set wel.

In het tweede bedrijf kwam Allertova al snel op een 3-0 voorsprong, maar daarna ging de service bij Bertens lopen als een trein. De Nederlandse brak terug en maakte in de tweede set maar liefst twaalf aces (totaal veertien). Allertova gaf in eerste instantie weinig weg, maar in de elfde game kreeg Bertens een kans en die greep ze met een mooi dropshot. Daarna serveerde de Nederlandse in een lovegame met een ace de wedstrijd uit.

In de volgende ronde wacht de winnares van het duel tussen de Duitse Andrea Petkovic (WTA-94) en de Kroatische Petra Martic (WTA-90).

Jonge Feyenoorders geven goede voorbeeld in Youth League

Feyenoord Onder-19 heeft dinsdagmiddag het goede voorbeeld gegeven door in de UEFA Youth League te winnen van Shakhtar Donetsk: 4-0.

Al in de eerste helft liepen de Rotterdammers uit naar een comfortabele voorsprong en in het tweede bedrijf liep de overwinning nimmer gevaar.
In het Van Donge & De Roo Stadion waren de talenten van Feyenoord oppermachtig en dat zorgde al snel voor de 1-0 via Orkun Kökcü. Jöel Zwarts was vlak voor rust twee keer belangrijk voor zijn ploeg: de aanvaller zorgde op aangeven van Achraf El Bouchataoui voor de 2-0 en een minuut later was Zwarts de aangever bij het doelpunt van Dylan Vente, waardoor de eerste zege van Feyenoord Onder-19 in de Youth League zo goed als binnen was.

Ook na de onderbreking waren de jongelingen van Feyenoord de betere partij en wederom was het Vente die trefzeker was. De aanvaller strafte defensief geklungel in de verdediging van Shakhtar bij een corner af: 4-0. Daarna deden de Feyenoorders het rustig aan en miste Shakhtar vlak voor het eindsignaal nog een penalty. Dinsdagavond ontvangt het eerste van Feyenoord de hoofdmacht van Shakhtar in De Kuip.

Dumfries: "Pastoor is zo'n goede coach, dat moet men toch zien?"

De spelers en staf van Sparta Rotterdam zitten in zwaar weer. De club is afgezakt naar de laatste plaats in de Eredivisie. Zaterdag wach het beladen uitduel bij stadsgenoot Excelsior. Er is de laatste weken veel kritiek op het functioneren van Alex Pastoor, maar Denzel Dumfries kan zich niet vinden in de aanzwellende kritiek op de oefenmeester.

Dumfries maakte afgelopen zomer de overstap van Sparta naar sc Heerenveen en heeft alleen maar goede herinneringen aan Pastoor. "Hij heeft het helemaal niet nodig dat ik hem verdedig, want is hij zo’n goede coach, dat mensen dat toch moeten zien?", zegt Dumfries dinsdag in De Telegraaf. "Dan lees ik in andere media woorden als ’dictatuur’ onder Pastoor, maar daar kan ik me helemáál niet in vinden, integendeel."

Volgens Dumfries is Pastoor heel erg open, maakt hij alles bespreekbaar en kunnen spelers altijd bij hem terecht. De trainer vindt contact met spelers heel belangrijk. "Sinds ik bij Heerenveen zit vraagt hij nog steeds hoe het met me gaat, want hij weet dat ik voor het eerst op mezelf ben gaan wonen. Bij alle jongens die ik sprak en die meerdere trainers hebben meegemaakt, kwam steeds naar voren dat wij ook als jonge jongens echt dankbaar waren een trainer als Alex te hebben. Dat wij ook een stem hadden, zie je niet overal."

Volgens algemeen directeur Manfred Laros heeft Pastoor 'natuurlijk' krediet. "Alex heeft ons met sprankelend voetbal naar de Eredivisie gebracht en zonder play-offs in de Eredivisie gehouden." De bestuurder wijst erop dat de relatie tussen de spelers en de trainer 'uitstekend' is. "Ik heb er werkelijk alle vertrouwen in dat Alex en de staf voor de sportieve ommekeer gaan zorgen."

Even voorstellen: Wij zijn lief! De K3 kloon

Nederland is een K3-kloon meidengroep rijker. De girlband heet Wij Zijn Lief! en presenteerde dinsdag de gelijknamige eerste single en videoclip in Volendam. Daar onthulden de meiden ook de cover van de juniorspecial van 100%NL Magazine.

Wij zijn Lief! is een initiatief van Studio32. Zij richten zich op entertainment voor kinderen. De vier vriendinnen Emma, Anne, Fleur en Tecula van de meidengroep zullen binnenkort optreden bij verschillende festiviteiten. Later dit jaar komen de meiden nog met twee andere singles: Knuffeldierenfeest en Op Safari.

Hun eerste single omschrijven de dames als lief, kleurrijk, fleurig met een aanstekelijke melodie die blijft hangen.

Even voorstellen: meidengroep Wij zijn lief!
Even voorstellen: meidengroep Wij zijn lief! (Foto: BuzzE)

'Buk-raket uit GeorgiŽ in Nederland'

Nederlandse militairen hebben een Buk-raket uit Georgië naar Nederland gebracht. De raket, hetzelfde type als waarmee vlucht MH17 van Malaysia Airlines drie jaar geleden werd neergehaald, is februari dit jaar naar legerbasis Gilze-Rijen gebracht. Dat meldt RTL Nieuws op basis van bronnen.

Medewerkers van de militaire inlichtingendienst MIVD zijn volgens RTL Nieuws op 21 februari van dit jaar met een Hercules van het ministerie van Defensie naar Georgië gevlogen. Daar ontvingen zij van de autoriteiten de Buk-raket. De volgende dag is de raket afgeleverd op de militaire luchtmachtbasis in Gilze-Rijen.

De raket wordt gebruikt als bewijsmateriaal in de strafzaak tegen de verdachten van het neerhalen van vlucht MH17. Die rechtszaak wordt in Nederland gehouden, wanneer is nog niet bekend.

Vlucht MH17 werd op 17 juli 2014 neergeschoten. De Boeing 777 met 298 mensen aan boord - vooral Nederlanders - vloog toen boven oorlogsgebied in Oost-Oekraïne. Volgens het Joint Investigation Team (JIT) is het toestel neergehaald met een Buk-raket die uit Rusland afkomstig was.

'Buk-raket uit Georgië in Nederland'
'Buk-raket uit Georgië in Nederland' (Foto: ANP)

De Kleijn sprint naar zege in Sluitingsprijs Putte-Kapellen

Arvid de Kleijn heeft de 84e editie gewonnen van de Sluitingsprijs Putte-Kapellen. De 23-jarige Nederlander van Baby-Dump Cyclingteam was de snelste in de massasprint voor zijn landgenoot Coen Vermeltfoort.

Met nog tachtig kilometer te rijden zou er een kopgroep ontstaan van veertien renners. Bij de veertien zouden vijf Nederlanders zitten: De Nederlanders hadden het gezelschap van negen Belgen. De veertien zouden een maximale voorsprong van twee minuten krijgen op het peloton, maar in de laatste lokale ronde werden ze ingerekend door het peloton.

In de massasprint was De Kleijn de snelste voor Vermeltfoort. De Belg Timothy Dupont kwam als derde over de streep. Voor de 23-jarige Nederlander is dit zijn eerste profzege in zijn carrière. Vorig jaar wist de renner van Baby-Dump Cyclingteam Parijs-Tours -23 op zijn naam te schrijven.

Ploegleider Sunweb: Tourparcours niet in voordeel Dumoulin

Het Tourparcours is volgens Sunweb-ploegleider Aike Visbeek 'mooi en uitdagend', zo was zijn eerste reactie tegenover de NOS. "Veel variatie. Maar ook veel klimmen. Het kan een goed parcours zijn voor Dumoulin, maar het is niet perfect. Er liggen mogelijkheden."

Visbeek, de ploegleider van Tom Dumoulin, had gehoopt op meer tijdritkilometer. Verder is het een mooi parcours. "Die bergetappes in de laatste week zijn wel echt lastig hoor", laat hij verder weten. Of Dumoulin de Tour zal rijden zal pas beslist worden na de Giro presentatie. Die presentatie is op 29 november.

Voor de rest ziet hij een mooi parcours. Naast het klimwerk kunnen de allrounders in de eerste weken goed uit de voeten. "De allrounders kunnen zich een goede bonus verschaffen voordat de Alpen-etappes beginnen. En dat is Tom. Hij kan tijdrijden, goed klimmen, maar ook goed positioneren. En dat laatste is belangrijk in Bretagne en in die kasseirit."

Ook Chris Froome ziet een parcours voor de allrounders: "Het is te vroeg voor een definitief oordeel maar uit wat ik nu heb gezien, weet ik nu al dat er ons een gigantische uitdaging wacht. Deze Tour gaat over elk aspect van wielrennen. Onverharde wegen, kasseien, waaieretappes en als toetje enkele loodzware etappes door Alpen en Pyreneeën. En dan nog een lastige tijdrit. Ik verwacht mij aan een zeer nerveuze openingsweek. De etappe met aankomst op L’Alpe d’Huez is voor mij de sleutelrit. Met meer dan vijfduizend hoogtemeters is dit duidelijk de zwaarste etappe. De kasseien? Lastig! Ik was niet zinnens om in 2018 aan Parijs-Roubaix deel te nemen maar misschien moet ik het toch in overweging nemen."

Ook ploegmanager Dave Brailsford van team Sky ziet veel mogelijkheden in het parcours. "Ik hou ervan", klinkt het. "Het is een heel gevarieerd parcours en daar draait het in de Tour toch om: wie is de beste allrounder? Het gaat niet om de beste klimmer of de beste tijdrijder maar om de beste allrounder. En die zullen we hier vinden. Er is een ploegentijdrit, er zijn de kasseien, waaieretappes, bergetappes uiteraard waaronder die heel korte. Het is een uitgebalanceerd parcours waarop de meest complete renner zal winnen. Deze Tour is meer dan klimmen of tijdrijden. Teams van acht? Dat zal geen enkel verschil maken. Wij hebben niet één Tour met negen renners uitgereden. Iedereen verwacht veel van deze maatregel maar ik voorspel een gelijkaardig scenario."

Nairo Quintana werd dit jaar twaalfde, nadat hij eerder de Ronde van Italië had gereden. Aankomend wielerjaar zet de Colombiaan van Movistar weer alles op de Tour de France. "Het is een parcours waar ik van hou. Ik zie veel bergetappes en de individuele tijdrit is niet al te lang en bovendien lastig. De etappe over de kasseien wordt de gevaarlijkste. Daar zal het team een doorslaggevende rol spelen."

Net zoals Quintana zal ook Mollema komend jaar alles op de Tour zetten. "Ik heb de beslissing om de Tour te rijden al enige tijd geleden gemaakt, onafhankelijk van het parcours. De Tour ligt me sowieso beter dan de Giro. De periode in het jaar, de manier van koersen die wat slopender is."

"Ik heb de presentatie zelf niet gezien, maar ik heb wel alles voorbij zien komen op internet'', aldus Mollema, die op dit moment in China zit voor de WorldTour-wedstrijd Tour of Guangxi. "Veel bergetappes, weinig tijdritkilometers- ik had wel zoiets verwacht. Het is van alles wat. Die eerste anderhalve week erbij, met wind en korte klimmetjes. Of ik blij ben met dit parcours? Ja, zeker wel.''

Yankees winnen derde wedstrijd tegen Astros in ALCS

New York Yankees heeft de derde wedstrijd in de American League Championship Series met 8-1 gewonnen van de Houston Astros. Door de winst hebben de Yankees de achterstand teruggebracht tot 1-2 in de best-of-seven.

Todd Frazier, derde honkman van de Yankees, zette de thuisploeg in de tweede inning met een homerun, met twee man op de honken, op het goede spoor. In inning vijf zou Aaron Judge ook de bal in de tribunes slaan met twee man op de honken. Judge was ook defensief belangrijk voor de thuisploeg met een spectaculaire vangbal in de vierde inning.

Naast Judge en Frazier had ook CC Sabathia een belangrijk aandeel in de overwinning. de startende werper bij de Yankees kreeg in zes innings maar drie honkslagen tegen. Om 23.00, Nederlandse tijd, staan de beide teams opnieuw tegen elkaar. Bij Yankees komt Sony Gray op de heuvel, terwijl Lance McCullers Jr zal starten als werper bij de Houston Astros.

IJshockeyer Kucherov geweldig op dreef bij Lightning

IJshockeyer Nikita Kucherov kent een bliksemstart van het NHL-seizoen. De forward van de Tampa Bay Lightning scoorde tot nu toe in alle zes wedstrijden van zijn ploeg, iets wat in de afgelopen drie decennia slechts drie andere spelers gedaan hebben. Overigens zegt dat niet geheel alles: zo scoorde de Rus Evgeni Malkin tien jaar geleden zelfs in zijn zes eerste NHL-wedstrijden ooit, maar in de eerste vier duels van de Pittsburgh Penguins speelde hij destijds nog niet.

De Lightning toog maandagavond naar de Little Caesers Arena in Detroit, waar ze het voor een kleine twintigduizend toeschouwers opnamen tegen de Red Wings. Beide ploegen begonnen met een gelijk record aan het duel: drie zeges in reguliere speeltijd, één na overtime en één nederlaag.

Halverwege de eerste periode hadden de Red Wings een man meer op het ijs, maar Tyler Johnson maakte de shorthanded goal voor de Lightning na een fraaie rush: 0-1. Nog geen twee minuten later was het de beurt aan Kucherov: de 24-jarige Rus, bezig aan zijn vijfde seizoen bij de Lightning, nam de puck onder controle en schoot met een snoeihard schot de 0-2 achter goalie Jimmy Howard.

Na ruim twee minuten in de tweede periode schoot Justin Abdelkader op Lightning-goalie Andrei Vasilevski, waarna Darren Helm de 1-2 binnen schoot. Dat dacht hij althans, want Tampa Bay protesteerde: Abdelkader zou Vasilevski gehinderd hebben. Dat werd door de videoscheidsrechter bevestigd en de goal werd afgekeurd, maar Lightning-verdediger Victor Hedman werd bestraft wegens hooking tegen Abdelkader, die een penalty mocht nemen en alsnog de 1-2 scoorde.

Vier minuten voor het einde van de periode kwam de puck voor Mike Green terecht, die de 2-2 op het scorebord zette. Vroeg in de derde periode schoot Vladislav Namestnikov op het doel van de Red Wings, waarna de onstopbare Kucherov de puck achter Howard tikte en de 2-3 eindstand op de borden zette. Anthony Mantha kwam nog dicht bij de gelijkmaker, maar schoot op de paal.

Red Wings - Lightning (Bron: YouTube)

Weinig tijdritkilometers in Tour, drie aankomsten bergop

In Parijs is vandaag het etappeschema van de Tour de France 2018 officieel gepresenteerd. De Ronde van Frankrijk start komend jaar in eigen land met een etappe in de regio Vendée. Er staan zeven bergritten op het programma en twee tijdritten op het programma, één in ploegverband en een individuele tijdrit op de voorlaatste dag.

De Tour gaat volgend jaar op zaterdag 7 juli van start in de Vendée, in Noirmoutier-en-l’Île. Via een brug gaat het naar het vasteland, de aankomst is in Fontenay-le-Comte na 189 kilometer.

De derde dag is er een ploegentijdrit van 35 kilometer in Cholet. In de zesde etappe is er een aankomst op de Mûr-de-Bretagne, die 2 keer moet beklommen worden. Dan is er op 15 juli een belangrijke dag voor de klassementsrenners. Dan staat er de kasseirit op het programma. In de rit van 154 kilometer naar Roubaix moeten de wielrenners over 21,7 kilometer aan kasseistroken.

Na de eerste rustdag zal er geklommen moeten worden. Van Roubaix gaat het naar Annecy, in de Haute Savoie. Daar zal op dinsdag 17 juli de eerste bergrit plaatsvinden, naar Le Grand Bornand. Onderweg moeten de renners de Glières beklimmen, een klim van 6 kilometer met een gemiddelde van 11 procent. Een deel van die beklimming moet het peloton over onverharde wegen.

De volgende dag staat de eerste aankomst bergop gepland. Over de Cormet de Roselend gaat het naar La Rosière. Ook donderdag is er een aankomst bergop. De aankomst is dan boven op Alpe d'Huez. Onderweg moeten ook de Madeleine en de Montvernier beklommen worden.

Vrijdag de 20ste krijgen de sprinter weer een kans met een etappe naar Valence. Zaterdag is er weer een aankomst bergop in Mende. Op zondag 22 juli ligt de aankomst in Carcassonne, waar de renners de dag erna een tweede rustdag hebben voordat ze Pyreneeën in trekken.

Rit zestien naar Bagnéres-De-Luchon eindigt op de flanken van de Col du Portillon. In die etappe maakt de Tour ook even een uitstapje naar Spanje, maar de start en finish zal in Frankrijk plaatsvinden.

In rit zeventien hoeven de renners maar 65 kilometer af te leggen, maar daarvan wel 38 kilometer bergop, verdeeld over de La montée de Peyragudes, le Col de Val Louron-Azet, en aankomst boven de Col de Portet.

Donderdag is nog een overgangsetappe naar Pau, maar dan trekt het peloton weer de Pyreneeën in. Vanuit Lourdes gaat het over de Aspin, Tourmalet, Soulor en Aubisque met aankomst in Laruns. Op de voorlaatste dag is er nog een individuele tijdrit van 31 kilometer richting Espelette. De 105e editie van de Tour zal worden afgesloten met de traditionele paradetocht richting Parijs.

'Niks meer te zien van de ploeg die Bosz heeft neergezet'

Het lage niveau in de Nederlandse competitie zorgt ervoor dat de drie topclubs hun wedstrijden kunnen winnen. Zo stelde onder meer Leo Driessen maandagavond bij NPO Radio 1. En niet omdat de topclubs erbovenuit steken. "Als Ajax nu internationaal zou voetballen zou het een slechte periode zijn geweest", zo stelt de journalist.

"Het rammelt nog steeds aan alle kanten bij Ajax. Er is niks meer te zien van de ploeg die Peter Bosz heeft neergezet", vervolgde Driessen. Hij roemde spelers zoals Hakim Ziyech en David Neres. "Zij beginnen steeds beter te spelen, maar op het het middenveld is het nog steeds niet zoals het moet." 

Het antwoord heeft Ajax al in huis, zo verzekert Driessen. "Marcel Keizer moet Siem de Jong neerzetten op het middenveld. Dat is een slimme speler die alleen maar wijzer is geworden in het buitenland." Oud-doelman Edwin Zoetebier juicht de rentree van De Jong bij Ajax toe. "Hij is de ervaren man in het team. Er is veel over hem gezegd, maar ik vind hem het cement tussen de voorhoede en het middenveld. De Jong kan het jonge elftal neerzetten en sturen."

Ajax heeft na acht speeldagen een achterstand van vijf punten op koploper PSV; 16 om 21. Het team van Keizer herstelde zich met zeges op sc Heerenveen (0-4) en Sparta Rotterdam (4-0) van de misstappen tegen ADO Den Haag (1-1) en Vitesse (1-2).

'IS uit Raqqa verdreven'

Door de VS gesteunde Syrische milities hebben de idioten van Islamitische Staat (IS) verdreven uit de Syrische stad Raqqa. Dat verklaarde een woordvoerder van de Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF), de alliantie die de strijd om de stad leidt.

Eerder op de dag meldde de SDF al de twee belangrijkste strategische punten, het ziekenhuis en het stadion, te hebben veroverd op de terreurgroep. Volgens lokale getuigen is er nog sprake van sporadische beschietingen, terwijl militieleden de overwinning vieren in de straten van de stad. Volgens een woordvoerder van de door de Verenigde Staten geleide coalitie hebben SDF-strijders 90 procent van de stad onder controle.

De heldhaftige strijders van de SDF begonnen in juni een offensief om Raqqa, de voormalige hoofdstad van het kalifaat, te heroveren op IS. De afgelopen dagen verlieten enkele honderden IS-leden en burgers de stad.

De gevechten hebben de afgelopen maanden het leven gekost aan ongeveer 3250 mensen, meldde het Syrische Observatorium voor Mensenrechten eerder. Het ging niet alleen om terroristentuig, maar ook om circa 1130 burgers, die door de laffe beesten van Islamitische Staat werden gebruikt als levende schilden.

'IS uit Raqqa verdreven'
'IS uit Raqqa verdreven' (Foto: ANP)

Van de Beek over Klassieker: "Fantastisch als iedereen je uitscheldt"

Dé wedstrijd van dit Eredivisieweekend wordt zondag gespeeld. Donny van de Beek blikt alvast vooruit op Feyenoord – Ajax.

Dinsdagavond staat voor de Rotterdammers eerst een Champions League duel in eigen huis op het programma tegen Shakhtar Donetsk. "Dat Feyenoord doordeweeks speelt kan ook weer zijn voordelen hebben voor ons, maar dat hoeft ook niet per se. We moeten gewoon zorgen dat we zondag heel fit en scherp zijn, dan kunnen we er wel gebruik van maken", vertelt Van de Beek in gesprek met Goal.

De 20-jarige middenvelder speelde dit seizoen in alle acht Eredivisiewedstrijden, waarin hij zorgde voor een goal en een assist. Vorig seizoen speelde hij in een elftal dat bijna elke week twee wedstrijden speelde. "Nu kunnen we normaal trainen. Vorig jaar moesten we wat meer rekening houden met alle wedstrijden die we doordeweeks speelden. Daardoor konden we niet zo hard trainen, maar dat kunnen we nu dus wel."

Afgelopen seizoen pakte Ajax door een doelpunt van Kasper Dolberg een punt in De Kuip. Dit seizoen wil Van de Beek de volle buit. "We moeten aan het voetballen komen, zodat we ons eigen spel kunnen spelen. Als we dat doen heb ik er wel vertrouwen in." Tijdens de Klassieker gaat het behalve voetbal ook altijd om het mentale spelletje. "Het is toch fantastisch als iedereen je uitscheldt en tegen je is. Daar krijg ik alleen maar een boost van en dat heeft iedereen bij ons denk ik wel."

Mocht dat ook weer het geval zijn tijdens deze Klassieker, en eerlijk is eerlijk, die kans is vrij groot, dan schiet Van de Beek hem er met genoegen in. "Ja dat zou lekker zijn, we gaan in ieder geval weer knallen", besloot de neo-international.

Brute overval op 69-jarige vrouw

Op de Vlaardingse Sperwerlaan is in de nacht van zondag 15 op maandag 16 oktober een 69-jarige, alleenstaande vrouw op brute wijze overvallen door twee mannen. De vrouw was zondagavond in haar slaapkamer televisie aan het kijken. De deur van de slaapkamer, die naar de tuin leidt, stond nog op een kier omdat de kat nog buiten was.

Ergens rond kwart over 12, half één ’s nachts vloog opeens de tuindeur open en kwamen er twee mannen met bivakmutsen op en handschoenen aan de woning binnen. De mannen vroegen de vrouw om haar sieraden en geld. De hond reageerde op de mannen, waarop één van de daders de hond schopte en vervolgens opsloot in een kamer. Eén van de mannen verliet de woning met de pinpas van de vrouw, de andere man bleef bij de vrouw om zeker te weten dat zij de juiste pincode gaf.

De man die achterbleef bond de vrouw vast en doorzocht de hele woning op waardevolle goederen. Ook haalde hij de ringen van haar vingers. Ongeveer een kwartier later verliet de man de woning. De vrouw wist zichzelf te bevrijden en vluchtte naar haar buurvrouw. De mannen waren beiden donker gekleed. De ene man was ongeveer 1.90m en had een fors postuur. De andere man was een stuk kleiner, rond de 1.70m en had een dun postuur. De politie is op zoek naar getuigen. Deze kunnen zich via de gebruikelijke wegen melden: 0900-8844 of 0800-7000 voor meld misdaad anoniem. 

Brute overval op 69-jarige vrouw (Foto: Stockfoto Politie)
Brute overval op 69-jarige vrouw (Foto: Stockfoto Politie)

Straaljager neergestort bij Madrid

Op een luchtmachtbasis bij de Spaanse hoofdstad Madrid is een F-18-straaljager neergestort. De piloot is daardoor om het leven gekomen, meldt het Spaanse ministerie van Defensie.

Vorige week overleed ook al een Spaanse gevechtspiloot omdat zijn toestel neerstortte. Dat gebeurde toen het vliegtuig, een Eurofighter, op de terugweg was van een luchtshow ter gelegenheid van de nationale feestdag.

Straaljager neergestort bij Madrid
Straaljager neergestort bij Madrid (Foto: ANP)

Mass Effect Andromeda toegevoegd aan EA Access

Dit najaar krijgen leden van EA Access weer een paar nieuwe games te spelen zonder extra kosten, de eerste daarvan is vanaf vandaag volledig speelbaar: Mass Effect Andromeda.

Ook via het backward compatibility-programma van Xbox One blijft EA games toevoegen aan de 'Vault', games die volledig speelbaar zijn voor leden. Dead Space 2 is vorige maand al aan de service toegevoegd, en later dit jaar zal Dead Space 3 ook zijn opwachting maken. Daarnaast krijgen EA Access-leden een gratis trial en eerder toegang tot de EA-games die later dit jaar worden uitgegeven, namelijk Star Wars Battlefront II, Need for Speed Payback en The Sims 4.

Met EA Access krijgen leden voor maandelijks of jaarlijks bedrag toegang tot volledige games in de zogenoemde 'Vault'. Ook krijgen leden enkele dagen eerder toegang tot games van EA, en kortingen op EA-producten. Inmiddels zitten er meer dan 50 EA-games in de Vault van de service.

NBA Preview: Western Conference

Nog een paar uur wachten en dan gaat de NBA, de grootste basketbalcompetitie ter wereld, weer van start. FOK! Sport kijkt terug op een zomer waarin veel spelers van team wisselden en contracten van honderden miljoenen dollars werden getekend. Ook kijken wij vooruit naar wat we komend seizoen kunnen verwachten. Vandaag is de Western Conference aan de beurt.

In tegenstelling tot de Eastern Conference, waar we gisteren over schreven, is de Western Conference al jaren een bloedbad waar meerdere teams een realistische kans hebben op de titel en de marges tussen de topteams klein zijn. Eén team wist zich een paar jaar geleden aan het niveau van haar rivalen in het westen te ontstijgen: De Golden State Warriors. Nadat de ploeg in 2016 Kevin Durant wist over te nemen van de Oklahoma City Thunder staat de ploeg op eenzame hoogte. Een paar teams gaan dit seizoen de uitdaging aan om de kampioen van de troon te stoten.

De titelverdediger:

Drie jaar op rij wisten de Golden State Warriors de NBA-finale te halen. In 2016 en 2014 won de ploeg uit Oakland te titel. Ook dit jaar zijn de Warriors weer zonder twijfel de grote favoriet. Hier gingen wel wat administratieve kopzorgen aan vooraf. De NBA kent een maximum salaris dat ploegen aan spelers mogen uitgeven. Stephen Curry kreeg eindelijk het megacontract waar hij al jaren recht op heeft en dat betekent dat elders in de begroting moet worden gesneden. Kevin Durant zag vrijwillig af van een deel van zijn maximaal te verdienen salaris, waardoor ook Andre Iguodala en Shaun Livingston konden bijtekenen.

De ploeg die het afgelopen jaar maar één wedstrijd in de play-offs verloor is dus vrijwel intact gebleven. Met Stephen Curry, Klay Thompson, Draymond Green en Kevin Durant beschikt de ploeg over vier All Stars. De eerder genoemde bankspelers Iguodala en Livingston zorgen ervoor dat de tegenstanders ook geen respijt hebben als de starters even uitrusten. Golden State heeft zich ook versterkt met Nick Young. Alle teams waarvoor de schietgrage guard is uitgekomen hebben een haat/liefde verhouding met hem. Hij is een blok positiviteit, maar zo gek als een deur. In staat om de meest fantastische schoten te maken, maar ook om in zijn eentje een aanval te verprutsen. Een speler ook die net zo vaak de roddelrubriek als de sportrubriek haalt met zijn romantische escapades. Golden State vertrouwt erop dat hij binnen de Warriors een nuttige rol kan spelen en in het gareel gehouden kan worden.

De uitdagers:

Drie ploegen gaan dit jaar in het westen de strijd aan met Golden State: De Houston Rockets, De Oklahoma City Thunder en de San Antonio Spurs.

De San Antonio Spurs zijn al twintig jaar een topploeg in het westen. Een ongekend lang durend succes in een competitie die zo is ontworpen dat mindere ploegen zich kunnen versterken met jong talent en topploegen spelers verliezen als ze elders meer kunnen verdienen. Er zijn dit jaar genoeg redenen om aan te nemen dat het een minder jaar wordt voor San Antonio, maar er gokt zelden iemand met succes tegen de San Antonio Spurs.

Waarom het dit jaar in San Antonio minder zal gaan? Manu Ginobili is 40, Pau Gasol is 37 en Tony Parker is 35. LaMarcus Aldridge was vorig jaar zichtbaar ongelukkig in zijn debuutseizoen bij de Spurs. Kawhi Leonard is de zomer geblesseerd geweest en zal het begin van het seizoen moeten missen.

Aan de andere kant. Deze ploeg leidde in de eerste wedstrijd van de finale van de Western Conference play-offs met twintig punten tegen de Warriors. Op dat moment viel Kawhi Leonard uit en verdween alle spanning uit de serie. Een fitte Leonard is met afstand de beste verdediger in de NBA en waarschijnlijk één van de drie beste spelers. Ook hebben de Spurs de beste coach in de NBA rondlopen met Greg Popovych. ‘Pop’ weet al ruim twintig jaar van al zijn teams een succesteam te maken en het maximale te halen uit spelers die elders onopvallend rondlopen.

Een tweede uitdager voor de titel is de Houston Rockets. Aan de hand van James Harden maakten de Rockets een diepe run in de play-offs, waarin ze uiteindelijk te kort kwamen tegen de San Antonio Spurs.

De Houston Rockets wisten zich deze zomer te versterken met waarschijnlijk de beste point guard van zijn generatie: Chris Paul. Paul speelde jaren bij de Los Angeles Clippers, die hij steevast naar de play-offs leidde. Verder dan de tweede ronde wist hij echter nooit te komen. Bij de Rockets hoopt de inmiddels 32-jarige All Star wel het teamsucces te vinden.

Veel zal afhangen van de vraag hoe Harden en Paul samen kunnen spelen. Beide spelers zijn gewend de bal in hun handen te hebben en elke aanval te initieren. Hoe ze het balbezit gaan verdelen en of dit tot onedigheid gaat leiden zal een puntje van aandacht zijn. Paul en Harden hebben ook de reputatie lastige teamgenoten te zijn. Harden wordt als  een introvert gezien, die het op cruciale momenten laat afweten. Chris Paul is een veeleisende teamgenoot die zijn ongenoegen kenbaar maakt als teamgenoten niet het niveau halen dat hij van ze eist.

Het zijn waarschijnlijk luxeproblemen. Elk team zou een backcourt willen hebben bestaande uit spelers van dit kaliber. Paul, Harden en de rest van de Rockets mogen direct aan de bak: vannacht treden ze in Oakland aan tegen de Golden State Warriors.

Ook in Oklahoma City is weer een superteam opgestaan. De oorspronkelijke ‘big three’ van de Thunder (Westbrook, Durant en Harden) viel uit elkaar en alleen Russell Westbrook bleef over. De guard leverde vorig jaar een ongekend seizoen af dat hem de MVP-titel opleverde.

Deze zomer is de Thunder erg actief geweest op de transfermarkt. De ploeg nam een gok door Paul George over te nemen van de Indiana Pacers. In de NBA neem je niet zozeer een speler over, maar vooral het contract van een speler. Paul George heeft nog een contract van één jaar, dus de Thunder gaf twee solide spelers op voor één jaar van Paul George, in de hoop dat hij na afloop van dit seizoen zal bijtekenen bij de ploeg.

Ook werd Carmelo Anthony overgenomen van de New York Knicks. Anthony is één van de beste spelers van zijn generatie, maar teamsucces bleef voor hem altijd uit. Anthony is inmiddels ook 33 en hoopt nog op een NBA-titel.

Het is een op papier ijzersterk trio dat verder op het veld wordt aangevuld door sterke verdedigers die weten dat zal aanvallend vooral niet in de weg moeten lopen. Ook voor de Thunder geldt dat er vraagtekens gesteld mogen worden over de samenstelling van de ploeg. Westbrook, Anthony en George zijn alle drie alfamannetjes, die niet gewend zijn in dienst van hun teamgenoten te spelen. Er bestaat geen twijfel dat de Thunder de ploeg van Russell Westbrook is. Of deze selectie gaat werken hangt dus nogal af van de vraag of Anthony en George zich kunnen schikken in een rol waarin ze minder vaak de bal hebben en minder zullen scoren. Het voegt een mooie extra dimensie toe aan een team dat toch al garant stond voor spektakel.

De twijfelgevallen:

De strijd om de play-offs wordt waarschijnlijk een bloedbad in het westen. Naast de bovengenoemde teams maken ook vaste play-off teams als de Los Angeles Clippers, Memphis Grizzlies en Portland Trail Blazers aanspraak op een plek bij de eerste acht. Een paar teams verdienen in de preview toch wat extra aandacht.

De Minnesota Timberwolves worden al twee jaar getipt als team dat een grote doorbraak gaat maken. Dit jaar moet het dan echt gebeuren. De ploeg heeft een paar van de grootste jonge talenten in de NBA in haar selectie: Karl-Anthony Towns en Andrew Wiggins. Vorig seizoen investeerde de ploeg ook in een topcoach: Tom Thibodeau, verdedigend specialist, moest de ploeg succes brengen. Vorig seizoen viel echter tegen en management heeft flink gesnoeid in de selectie. Het startende backcourt, Ricky Rubio en Zach LaVine vertrok. Voor Rubio in de plaats werd Jeff Teague aangetrokken. Een solide point guard, die ook een gevaarlijk schutter was. Rubio ontwikkelde bij de Timberwolves nooit een sterk afstandschot.

De belangrijkste move was echter het aantrekken van Jimmy Butler van de Chicago Bulls. De forward ontwikkelde zich in Chicago onder Thibodeau van anonieme speler tot All Star. Hij zal één van de peilers van het team moeten worden. Ook veteraan Taj Gibson, een harde werker en verdediger uit de school van Thibodeau speelt komend seizoen voor de Timberwolves. Er zijn nu geen excuses meer om niet de play-offs te halen, deze ploeg moet het doen.

De NBA heeft zich de afgelopen paar jaar ontwikkeld tot een ‘small-ball’ league. Traditioneel draait de sport om centers, de lange mannen die het vuile werk onder de baskets opknappen. Het heeft lang geduurd voordat het gros van de ploegen inzag dat als je 40 procent van je draaipunters raak schiet, je gemiddeld 0,2 punten meer maakt dan als je de helft van je tweepunters raakt. Het besef is inmiddels volop doorgedrongen en de rol van de extreem lange mannen in de sport is ietwat gemarginaliseerd.

De New Orleans Pelicans braken vorig jaar met deze trend. De ploeg heeft al een paar jaar Anthony Davis in huis, waarschijnlijk de sterkste center in de NBA. Vorig jaar verbaasde de Pelicans vriend en vijand door ook DeMarcus Cousins aan te trekken. De twee beste spelers van de Pelicans zijn in theorie niet af te stoppen reuzen. Het wordt interessant om te zien hoe deze selectie zich redt in de moderne NBA. Dat Cousins een berucht probleemgeval is die fantastisch basketbal afwisselt met complete inzinkingen zorgt nog voor een extra dimensie bij de ploeg.

De nieuwkomers:

De NBA kent, zoals alle Amerikaanse sportcompetities, het systeem van de draft. De zwakste ploegen mogen als eerste kiezen uit de groep internationale en collegespelers die aangegeven hebben in de NBA te willen spelen. Komend seizoen zullen een paar van de meest talentvolle nieuwskomer in het westen spelen.

De Los Angeles Lakers kozen zoals verwacht voor Lonzo Ball. De lange guard is een onzelfzuchtige speler, die overloopt van talent. Hij neemt ook een entourage mee, vooral in de vorm van zijn vader, een controversiële oud-speler die met de meest bizarre uitspraken regelmatig de landelijke media haalt.

In college speelde Lonzo Ball met zijn universiteitsteam UCLA een paar fantastische wedstrijden tegen De’Aaron Fox, guard van Kentucky. Fox werd in de draft als vijfde gekozen door de Sacramento Kings. Van de twee tieners wordt verwacht dat het dragende spelers voor hun ploegen zullen worden. Ze zullen elkaar het komende seizoen meermaals treffen.

De Dallas Mavericks hoeven volgend jaar niet op sportief succes te rekenen. Hun seizoen zal in het teken staan van het afscheid van Dirk Nowitzki, die er na twintig jaar nu toch echt mee gaat stoppen. Ook zullen de fans kunnen genieten van rookie Dennis Smith jr. Smith werd als negende gekozen door Dallas en baarde opzien met zijn spectaculaire dunks.

Een laatste nieuwkomer die moet worden genoemd is Milos Teodosic. Liefhebbers van Europees of interland-basketbal kennen hem als startende point guard van CSKA Moskou en de het Servische nationale team. De baltovenaar maakt eindelijk de overstap naar Amerika en hij krijgt bij de Los Angeles Clippers de niet te benijden taak om in de voetsporen van Chris Paul te treden.

Nieuwe user interface in Xbox One update

Zoals wel vaker in de herfst gebeurt, heeft Microsoft weer een nieuwe user interface gelanceerd voor Xbox One. De nieuwe update draait vooral om meer snelheid, customization en meer sociale opties.

De zogenoemde 'pins' zijn in de nieuwe update uitgebreid, je kan nu tot 40 pins instellen voor je favoriete apps en games, en bovendien zijn ze prominenter aanwezig in de nieuwe user interface. Als je een bepaalde game vaak speelt, of vaak met dezelfde vrienden speelt, zal het nu ook makkelijker zijn om je Home zodanig aan te passen dat je sneller bij de content komt die je vaak gebruikt. De herfstupdate zou alles een stuk sneller en vloeiender moeten laten lopen, en bovendien ondersteunt deze update de Xbox One X. Dat betekent dat je vanaf nu alvast 4K-updates kan downloaden voor games die dat ondersteunen.

De herfstupdate was al langer beschikbaar voor Xbox Insiders, maar wordt vanaf vandaag voor alle gebruikers beschikbaar. De update is zo'n 750 MB groot.

Assassin's Creed Origins live action-trailer laat revolutie zien

Assassin's Creed Origins speelt zich af tijdens een turbulente periode in de geschiedenis van Egypte. Terwijl Ptolemy XIII en Cleopatra om de troon strijden dreigt ook de Romeinse Republiek het land binnen te vallen. In de onderstaande live action-trailer kun je een glimps opvangen van het geweld die we mogen verwachten.

Assassin's Creed Origins komt op 27 oktober uit voor PS4, Xbox One en pc.

Milestone kondigt Supercross-game aan

Alsof Italiaanse ontwikkelaar Milestone nog niet genoeg IP's heeft, hebben ze er nog één aangekondigd. En niet geheel verrassend, vindt het festijn weer plaats op twee wielen.

Monster Energy Supercross, gebaseerd op het echte AMA Supercross Championship, heeft vooral veel weg van de MXGP-serie van dezelfde ontwikkelaar. Waar Motocross vaak op natuurlijk terrein plaatsvindt, gaat het bij Supercross vooral om kunstmatig in stadia gemaakte parcours. Verwacht dus ook meer grote sprongen, een hoop hairpins en een meer veramerikaniseerd kampioenschap. Met drie verschillende klassen, meer dan 80 officiële merken en een track builder om je eigen creaties te kunnen delen, wil Milestone een zo compleet mogelijke ervaring van de sport bieden.

Monster Energy Supercross - The Official Videogame komt 13 februari naar PlayStation 4, Xbox One, Nintendo Switch en pc.

Blagen spelen terroristje, paniek in Drachten

Drie blaagjes, twee van 15 en één van 16, zijn zondag aangehouden nadat zij terroristje hadden gespeeld op een terras.

Het leek de blagen wel grappig om al 'allahu Akbar' roepende een tas met inhoud op een terras te gooien en vervolgens hard weg te lopen van de plek des onheils. Hierop ontstond grote paniek bij de terrasgangers die 112 belden. Een terrasganger gooide de tas in de naastgelegen haven in het water.

De meldkamer van de politie had al bijna antiterreureenheden en helikopters ingezet. Na een korte opsporingsactie werden de speelse terroristjes in de kraag gevat en bekenden rap dat het een prank betrof. De rest van de zondag was het grappige drietal te gast in het politiebureau. Het Openbaar Ministerie gaat later bepalen hoe hard men ‘foei!’ zal gaan roepen tegen de grappenmakers.

Meer details bekend Resident Evil 7-DLC

Capcom heeft meer details uit de doeken gedaan van de uitbreidingen die ze eind dit jaar uitbrengen voor hun uitstekende horror-survivalgame Resident Evil 7: Biohazard. Het gaat om de uitbreidingen End of Zoe en Not a Hero, die beide op 12 december uitkomen voor Xbox One, PlayStation 4 en pc.

End of Zoe is een betaalde uitbreiding die inbegrepen is bij de season pass en een losse prijs van 15 dollar krijgt. In deze uitbreiding staat Zoe Baker centraal, de chick die jou in de centrale verhaallijn helpt bij het maken van een serum en een belangrijke rol speelt in het plot van RE7. In Not a Hero speel je niemand minder dan Chris Redfield, die in deze DLC op zoek is naar Lucas Baker, het krankzinnige familielid waar de speler tijdens de gewone game ook al meermaals mee te maken krijgt. Not a Hero is in tegenstelling tot End of Zoe een gratis uitbreiding. Tenslotte komt er een Gold Edition van de game waar alle tot nu toe verschenen content, waaronder de spannende Banned Footage-uitbreidingen, bij in zijn begrepen.

Google Wifi landt in Nederlandse schappen

Google Wifi is nu ook in Nederland te koop. De afgelopen jaar in de VS uitgebrachte routers zijn net als aan de andere kant van de oceaan als losse Wifi-router te koop of als set van drie routers.

Wat Google Wifi vooral interessant maakt, is dat het een zogeheten 'mesh-router' is. Je kunt meerdere routers aan elkaar koppelen zonder dat je met verschillende netwerken in je huis of in je bedrijf te maken krijgt. De verschillende routers gaan als het ware op in elkaar en vormen zo samen één netwerk. Hoe meer Google Wifi-routers je hebt, hoe groter het bereik van je wifinetwerk en hoe beter het signaal.

Naast de mesh-functionaliteit springt Google Wifi er ook uit qua gebruiksgemak. Waar het installeren en onderhouden van conventionele routers soms behoorlijk wat computerkennis vereist, is Google Wifi eenvoudig aan te praat te krijgen en houden via de bijbehorende app (beschikbaar voor Android en iOS). Dergelijke laagdrempeligheid was eerder een van de sterke kanten van Apples Airport-routers, maar de iPhonemaker is inmiddels gestopt met de productie hiervan.

Een ander groot voordeel van Google Wifi is dat de routers automatisch up-to-date blijven. Daarmee voorkom je dat de beveiliging van je netwerk zwak wordt omdat lekken niet zijn opgelost of omdat je vergeten bent je router te updaten. Voor gezinnen met kinderen is Site Blocking handig. Daarmee voorkom je met één instelling dat je kinderen miljoenen expliciete sites kunnen bezoeken. Site Blocking maakt gebruik van de 'Safe Search-lijst' van Google.

Google Wifi landt in Nederlandse schappen
Google Wifi landt in Nederlandse schappen (Foto: BuzzT)

Directeur Stedelijk Museum Amsterdam stapt op

Artistiek directeur Beatrix Ruf van het Stedelijk Museum in Amsterdam stapt per direct op. Volgens de raad van toezicht van het museum doet ze dat naar aanleiding van "speculaties in de media in de afgelopen weken, die mogelijk een impact kunnen hebben op de reputatie van het museum".

Ruf lag onder vuur nadat NRC Handelsblad vorige week meldde dat ze behalve artistiek directeur bij het Stedelijk ook eigenaar is van een eigen kunstadviesbureau, waardoor mogelijk sprake zou kunnen zijn van belangenverstrengeling. De directeur heeft hier volgens de krant in het jaarverslag van 2016 geen melding van gedaan.

"Voor mij staat het belang van het museum voorop, boven dat van mijzelf als individu", reageert Ruf. "Om die reden is terugtreden nu de juiste stap. Ik wens het museum enorm veel succes toe in de toekomst, want dat verdienen het museum, alle mensen die er werken, de bezoekers en iedereen die het museum steunt."

Invloedrijk
De Duitse Ruf (1960) werd in 2014 artistiek directeur van het Stedelijk Museum. Daarvoor was ze directeur van de Kunsthalle in het Zwitserse Zürich. Ruf staat bekend als één van de meest invloedrijke figuren in de internationale kunstwereld. Het toonaangevende Amerikaanse tijdschrift Art Review plaatst haar al jaren in de hoogste regionen van de top honderd. Voor de Kunsthalle Zürich nam ze het initiatief voor een groot renovatie- en uitbreidingstraject.

Ruf's taken worden volgens de raad van toezicht overgenomen door het huidige managementteam, samen met een zakelijk interim-directeur die op korte termijn wordt aangesteld. Onlangs is namelijk ook zakelijk directeur Karin van Gilst vertrokken bij het museum. Ruf krijgt nog drie maanden doorbetaald.

De komende tijd wordt het functioneren en de beloning van de leiding van het museum geëvalueerd door twee onafhankelijke experts. De resultaten hiervan worden openbaar gemaakt.

Directeur Stedelijk Museum Amsterdam stapt op
Directeur Stedelijk Museum Amsterdam stapt op (Foto: ANP)

NieR: Automata-maker wil pornofilm maken

Yoko Taro, de beruchte regisseur van Drakenguard en de NieR-games, wil ooit een pornofilm maken. Dat zei hij tijdens een vragenronde op de SEA Summit, een gamesconferentie in Singapore.

"Ik denk dat dit aanstootgevend gaat zijn, maar ik zou graag een pornofilm willen maken. Ik vind dat iets dat ik tenminste een keer in mijn leven moet doen", aldus de excentrieke Taro. De beste man gaf verder ook aan graag sequels van zijn games te willen maken.

Nederlandse radar spoort raket op die 15000 km/u vliegt

De SMART-L van Thales is weer verbeterd vergeleken met 2 jaar geleden. Twee jaar geleden wist een zusterschip van Zr. Ms. De Ruyter een raket op te sporen die 7000KM/u vloog. Op 15 oktober wist de Zr. Ms. De Ruyter sneller een raket op te sporen die 15000KM/u vloog middels de verbeterde radar van Thales.

De informatie over de ballistische oefenraket werd doorgestuurd naar het NAVO-hoofdkwartier, die het doorstuurde naar een Amerikaans marineschip. Het Amerikaanse marineschip schoot er een Standard Missile 3 op af, en aan boord van de De Ruyter zagen ze vervolgens de icoontjes van de twee raketten naar elkaar toekruipen. De explosie van de twee raketten die op elkaar klapten vond fluisterstil plaats buiten de dampkring op 200KM hoogte.

De SMART-L van Thales kan raketten op een afstand van 1500KM detecteren en moet in 2019 op 4 luchtverdedigings- en commandofregatten zijn ingebouwd. De onderschepping hoorde bij Formidable Shield, een oefening voor de Schotse kust. Er deden 14 schepen, 10 vliegtuigen en ongeveer 3.300 militairen uit België, Canada, Denemarken, Duitsland, Frankrijk, Italië, Spanje, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Nederland mee.


OM: 'Uw mening telt, voor een rechtvaardige samenleving'

Het Openbaar Ministerie is een enquête begonnen om te peilen hoe de samenleving denkt over de strafeisen bij misdrijven. Volgens het OM 'moet de strafeis recht doen aan de ernst van het misdrijf en de gevoelens in de samenleving.' Daarom willen ze van de gewone burger horen of de strafeisen te mild of juist te hoog zijn, of dat er op een andere manier gestraft dient te worden. 

Vanaf vandaag is via deze link de enquête in te vullen, tot en met 31 januari 2018. In het voorjaar zal op basis van de resultaten van de enquête een 'verdiepingsslag' plaatsvinden in de vorm van schoolprojecten, studentenpanels en burgerfora. Volgens het Openbaar Ministerie zullen de resultaten gebruikt worden voor de richtlijnen die officieren van justitie als uitgangspunt hanteren wanneer zij zaken beoordelen. 

OM: 'Uw mening telt, voor een rechtvaardige samenleving'  (Foto: Screenshot website Openbaar Ministerie)
OM: 'Uw mening telt, voor een rechtvaardige samenleving' (Foto: Screenshot website Openbaar Ministerie)

Moeder dode meisje Hoogeveen alsnog opgepakt

De moeder van het in 2015 overleden achtjarige Sharleyne uit Hoogeveen is alsnog aangehouden. De 37-jarige vrouw wordt verdacht van moord dan wel doodslag, laat het Openbaar Ministerie dinsdag weten.

Het meisje overleed na de val van een flat in 2015. In eerste instantie werd gedacht dat het om een noodlottig ongeval ging. De vader van het meisje geloofde dat echter niet en begon een zogeheten artikel 12-procedure om vervolging af te dwingen. Het gerechtshof in Leeuwarden gaf de vader gelijk.

Op basis van nieuwe aanwijzingen, zoals een nieuw forensisch rapport, is de moeder maandag aangehouden. Ze wordt voorgeleid bij de rechter-commissaris, die moet beslissen over haar voorarrest.

Sharleyne woonde met haar moeder op de tiende verdieping van een flat in Hoogeveen. Haar lichaam werd twee jaar geleden in de nacht van 7 op 8 juni onderaan die flat gevonden. Nooit is komen vast te staan of het meisje is gevallen, gesprongen of gegooid.Op basis van getuigenverklaringen was eerder wel al vast komen te staan dat de moeder zich, direct na de val, op de galerij bevond.

Moeder dode meisje Hoogeveen alsnog opgepakt
Moeder dode meisje Hoogeveen alsnog opgepakt (Foto: ANP)

Tachtig Netflixfilms in de planning voor 2018

Netflix brengt volgend jaar ongeveer tachtig films uit. De streamingservice wil daarmee volgens contentdirecteur Ted Sarandos de schaal waarop het eigen films aanbiedt gelijktrekken met de serieproductie.

Tijdens de presentatie van de kwartaalcijfers verklaarde Sarandos tegenover investeerders dat het gaat om films met uiteenlopende budgetten, "van de Sundance-hit van een miljoen tot aan het veel grotere werk". Hij noemde volgens Variety als voorbeeld van die laatste categorie The Irishman, de film van Robert De Niro met een budget van 46 miljoen dollar (39 miljoen euro).

Netflix heeft voor 2018 zo'n 7 tot 8 miljard dollar (5,9 tot 6,8 miljard euro) gereserveerd voor het maken van films en series. Eerder had de streamingservice aangegeven dat dat 7 miljard was. In 2017 gaf Netflix 6 miljard uit aan content.

De bazen van Netflix gingen tijdens de presentatie ook nog even in op het vertrek van Disney van de streamingdienst. De studio start zelf een videoplatform. "Wij moeten inhoud bieden waar onze abonnees niet zonder kunnen. Of onze partners voor ons produceren of met ons concurreren is hun keuze", zei Sarandos. De CEO van Netflix, Reed Hastings, benadrukte dat Disney zeker internationaal geen belangrijk merk voor de streamingservice was. "Buiten de VS zitten zij alleen in Canada, Australië en Nederland in het pakket. Disney is een veelbetekenend merk, maar we hebben het internationaal tot nu toe prima gedaan zonder ze."

Tachtig Netflixfilms in de planning voor 2018
Tachtig Netflixfilms in de planning voor 2018 (Foto: BuzzE)

Mick Jagger zingt Frans Bauer

Mick Jagger heeft op gepaste wijze afscheid genomen van Nederland. Op Instagram plaatste de rocker maandagavond laat een filmpje waarop hij Frans Bauers Heb Je Even Voor Mij zong. Daarbij schrijf hij: "Voor nu tot ziens Holland".

The Rolling Stones-voorman lijkt een echte fan van volkszanger Frans Bauer. Ook tijdens zijn concert zondag haalde hij het nummer al aan, onder meer door aan het publiek te vragen: "Heb je even voor mij?"

Bauer vond dat "een superleuke eer", liet hij weten aan BN DeStem. De zanger uit Fijnaart hoorde van iemand die achter de schermen werkt bij het Gelredome dat Mick het al voor hij het podium opging over het nummer had. Tijdens een concert herhaalde hij dat dus. "Onvoorstelbaar, zeker van zo'n grootheid", aldus Bauer, die Mick Jagger nog nooit ontmoet heeft.

(instagram probleem? klik hier)

 

Goodbye for now Holland! 🇳🇱

Een bericht gedeeld door Mick Jagger (@mickjagger) op16 Okt 2017 om 1:22 PDT

Mick Jagger zingt Frans Bauer
Mick Jagger zingt Frans Bauer (Foto: ANP)

Opnieuw mislukte plofkraak in Friesland

Zondagnacht werd geprobeerd om een pinautomaat van de Rabobank in Haulerwijk (Friesland) op te blazen, afgelopen nacht was het raak in Bakkeveen: Op de Duerswaldmer Wei werd geprobeerd om een pinautomaat (wederom van de Rabobank) op te blazen.

Bewoners hoorden rond 03.00 uur in de nacht een flinke knal en alarmeerden de politie. Getuigen melden dat de daders in de richting van Haulerwijk zijn weggereden in een donkerkleurige auto.

GRIP 1
De politie is direct gestart met een sporenonderzoek en heeft het gebied afgezet met lint. Omdat er mogelijk explosief materiaal is achtergebleven zijn uit voorzorg tien woningen ontruimd. Om die reden is ook opgeschakeld naar een zogenaamde GRIP-structuur. Vanwege dit incident en de mogelijke aanwezigheid van een explosief, gaat het hier om een GRIP 1.

Voor de bewoners is opvang geregeld. De explosieven opruimingsdienst is ingeschakeld om verder onderzoek te doen en het materiaal onschadelijk te maken. In de wijde omgeving wordt gezocht naar de vluchtauto.

Celta de Vigo maakt indruk in doelpuntrijke wedstrijd

Celta de Vigo heeft maandagavond een prima indruk gemaakt in La Liga. De ploeg ging op bezoek bij laagvlieger Las Palmas en wist in een spectaculair duel een 2-5 zege te boeken.

Dankzij Emre Mor en Iago Aspas stond Celta bij rust al met 0-2 voor, terwijl Aspas het duel kort na de pauze al op slot gooide. Ruben Blanco gooide roet in het eten door met een directe rode kaart weggestuurd te worden, maar Celta liet zich er niet door van de wijs brengen en Pablo Hernandez tekende voor de 0-4. 

De al tien jaar bij Celta spelende Aspas - met losse seizoenen bij Sevilla en Liverpool tussendoor - liet zijn scoringsdrift nog eens gelden. De nummer vier op de topscorerslijst van vorig seizoen had in zeven wedstrijden nog niet gescoord, maar tegen Las Palmas ging hij los. Na zijn twee eerdere goals completeerde Aspas zijn hattrick door de 0-5 op te laten tekenen.

Vitolo en Loïc Remy redden de eer van de thuisploeg nog wel een beetje, door in blessuretijd voor 2-5 te zorgen. Celta stijgt door de zege naar de tiende plek met elf punten, Las Palmas staat achttiende met zes punten.

Verona wint degradatiewedstrijd, Benevento op nul uit acht

In de Serie A stond maandag een echte degradatiewedstrijd op het programma. Hellas Verona, met drie punten de nummer negentien, nam het thuis op tegen Benevento, dat alle zeven wedstrijden verloren had.

Benevento promoveerde afgelopen seizoen uit de Serie B, maar echt lekker gaat het debuut op het hoogste niveau nog niet. De ploeg kwam twee keer tot scoren - waaronder tegen Internazionale, dat dan weer wel - en kreeg achttien tegengoals.

Verona had ook nog niet gewonnen, maar Rômulo bracht daar met zijn goal een kwartier voor tijd verandering in. De thuisploeg stijgt door de eerste zege van het seizoen naar de zestiende plek met zes punten. Overigens speelde Benevento het gros van de wedstrijd ook nog eens met tien man: Luca Antei kreeg tien minuten voor rust al rood. 

Leicester komt heerlijke uithaal Chadli te boven en pakt punt

De competitiewedstrijd tussen Leicester City en West Bromwich Albion in de Premier League heeft maandagavond geen winnaar opgeleverd. West Bromwich kwam dankzij een schitterende vrije trap van Nacer Chadli op voorsprong in het King Power Stadium, maar dat was uiteindelijk niet genoeg voor de overwinning: 1-1.

Chadli scoorde dit seizoen nog niet in de competitie, maar bracht de bezoekers na ruim een uur spelen wel aan de leiding. Doelman Kasper Schmeichel moest een antwoord schuldig blijven op een schitterende uithaal van de Belg van een meter of 25. Chadli leek zo uit te groeien tot matchwinner, maar daar stak Riyad Mahrez tien minuten voor tijd een stokje voor.

De Algerijnse spelmaker ontdeed zich met een knappe aanname met de borst van directe tegenstander Gareth Barry en gaf Boaz Myhill vervolgens het nakijken met een schot in de verre hoek. Veel schiet Leicester overigens niet op met een puntendeling: de ploeg staat nog altijd op een zorgelijke achttiende plaats in de Premier League en wacht inmiddels al zeven wedstrijden op een overwinning. West Bromwich staat momenteel tiende.

Politiechef reageert op kritiek in artikel AD

Het AD schrijft dinsdagochtend in een artikel over 'gebrek aan mankracht' en 'bureaucratische rompslomp' bij de Landelijke Eenheid (LE) en het Politiedienstencentrum (PDC). De krant baseert zich op gesprekken met Richard Bronswijk, voorzitter van de ondernemingsraad van de LE en NPB-voorzitter Jan Struijs.

Dienst Speciale Interventies
De kritiek op het gebrek aan service en operationele kennis bij het PDC is volgens het artikel fors. Daarnaast wordt gesproken over een schrijnend personeelstekort bij de Dienst Speciale Interventies (DSI), de Dienst Bewaken en Beveiligen (DBB) en Dienst Landelijke Operationele Samenwerking (DLOS).

Willem Woelders, plaatsvervangend politiechef bij de Landelijke Eenheid: "Twee jaar geleden had de Landelijke Eenheid honderden vacatures. Dit aantal is intussen teruggebracht tot zo’n honderd. Het vervullen van het merendeel van de vacatures is gelukt omdat de LE in vergelijking met de andere eenheden meer kon openstellen. Er wordt hard gewerkt om ook de resterende vacatures in te vullen, door onder meer banenmarkten te organiseren".

Keuzes
De politie is een flexibele organisatie die moet meebewegen met de maatschappij die een aanpak op maat vraagt.  Dit laat onverlet dat de politie altijd keuzes moet maken in haar werkzaamheden. Ontwikkelingen in de samenleving, zoals migratieproblematiek, de groei van cybercrime en terrorisme dreiging vragen om herschikking van capaciteit. Keuzes die in overleg met het gezag worden gemaakt. Woelders: "Ondanks de vacatures was de veiligheid in Nederland altijd gewaarborgd. We zetten de mensen daar in waar ze nodig zijn om de veiligheid te dienen. Het moge duidelijk zijn dat we natuurlijk graag alle vacatures bezet zien, zodat er een betere verdeling komt van bijvoorbeeld de werkdruk."

Er is op dit moment sprake van vacatureruimte bij de specialistische diensten DSI en DBB (voormalige DKDB). Dit is helaas geen nieuw gegeven; ook voor de vorming van de nationale politie was dit al een grote opgave. Woelders: ‘We  zijn bezig met de werving en selectie van nieuwe medewerkers, zowel binnen als buiten de politie. Vorig weekend was er bijvoorbeeld nog een groot intern career event waar 350 belangstellenden voorlichting hebben gehad over het werk van deze diensten.’ Daarnaast wordt gewerkt aan een passend instroom- en doorstroombeleid voor de DSI en DBB, om de bezetting van deze specialistische diensten op peil te krijgen én te houden.

Bedrijfsvoering
Gerrit den Uyl is directeur bij het PDC. Hij reageert op de zorgen rond de bedrijfsvoering: "Binnen de politie en zeker bij de bedrijfsvoeringsonderdelen is men zich bewust van het feit dat de specialistische taken ook vragen om speciale voorzieningen. Dit vraagt een nauw overleg tussen de diverse specialistische onderdelen van de LE en de onderdelen van de bedrijfsvoering. Dat heeft ertoe geleid dat er inmiddels een speciaal team binnen het PDC is dat de heimelijke operaties ondersteunt. Het afgelopen jaar zijn er meer stappen gezet (bijvoorbeeld bij het afschermen van specialistische diensten, het vervullen van een groot aantal vacatures, de aanschaf van bijzonder materiaal), maar we zien ook dat het noodzakelijk is om nog tot stevige verbetering te komen. Hier wordt hard aan gewerkt", aldus Den Uyl.

Hij vat samen: "De afgelopen jaren is de politie gereorganiseerd. Daar zijn goede dingen uitgekomen, zoals de efficiëntere centrale inkoop. Maar daar komen soms ook knelpunten uit voort. We leren en verbeteren hierin, dagelijks."

Urgentie
Woelders besluit met de woorden dat hij niet wil bagatelliseren. "Natuurlijk herkennen we de problematiek. Maar dit soort ingewikkelde processen kosten tijd en we kunnen geen ijzer met handen breken. De wil om het op te lossen, is er echt. Die urgentie voel ik bij iedereen. Ik wil dus niets afdoen aan de zorgen die er zijn, maar wel duidelijk maken dat er achter de schermen heel veel gebeurt."

DSI-Team (Foto: Stockfoto politie.nl)
DSI-Team (Foto: Stockfoto politie.nl)

Vrouwen vaker ziek dan mannen

Vrouwen verzuimen meer wegens ziekte dan mannen. Dat gaat op voor alle leeftijdsgroepen. Onder werknemers van 25 tot 35 jaar is het verzuimpercentage van vrouwen twee keer zo hoog als dat van mannen. Dit meldt het CBS op basis van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA) van CBS en TNO.

Ziekteverzuim onder werknemers van 15 tot 65 jaar neemt toe met het oplopen van de leeftijd. Onder 15- tot 25-jarigen was in 2016 het verzuim het laagst. In deze groep is het sekseverschil gering, net als bij 55- tot 65-jarigen. In de leeftijdsgroep van 25 tot 35 jaar was het ziekteverzuimpercentage van vrouwen echter tweemaal zo hoog als in de jongere groep en ook het dubbele van het verzuimpercentage onder mannen.

In dit onderzoek is geen rekening gehouden met verschillen in de werksituatie van mannen en vrouwen, zoals de bedrijfstak waarin zij werken en de fysieke en psychosociale arbeidsbelasting. Uit eerder CBS-onderzoek blijkt dat ook als hier wel rekening mee wordt gehouden, het ziekteverzuim van vrouwen significant is hoger dan dat van mannen. Dit verschil is deels terug te voeren op ziekte tijdens zwangerschap en na de bevalling.

Verzuimpercentage
Het ziekteverzuimpercentage is het aantal ziektedagen van een werknemer in het afgelopen jaar, afgezet tegen het totale aantal beschikbare werkdagen van die werknemer. Dit betekent dat rekening wordt gehouden met deeltijdwerk. Voor de 25- tot 35-jarige vrouwen lag het ziekteverzuimpercentage in 2016 op 4,3. Dat wil zeggen dat zij van elke honderd werkdagen 4,3 dagen verzuimden. Bij de mannen waren dat 2,2 dagen.

In de overige leeftijdsgroepen was het verschil in ziekteverzuimpercentage kleiner. Onder 55- tot 65-jarigen verzuimden mannen per honderd dagen gemiddeld nog geen halve dag minder dan vrouwen. In deze groep lag het percentage voor mannen en vrouwen samen wel het hoogst van alle leeftijdsgroepen: gemiddeld 6 van elke 100 werkdagen.

Het ziekteverzuimpercentage is in elke opeenvolgende leeftijdsgroep groter. Voor het percentage mensen dat zich ziek meldt ligt dat anders; dat is onder 25- tot 35-jarige werknemers het hoogst. In deze groep meldde 57 procent van de vrouwen en 46 procent van de mannen zich in 2016 minimaal een keer ziek. In elke oudere leeftijdsgroep was het percentage ziekmelders telkens kleiner. Wel was het percentage ziekmelders onder vrouwen groter dan onder mannen, ongeacht de leeftijdsgroep.

Ouderen langer ziek
Naarmate de leeftijdsgroep ouder is, neemt het aantal dagen van het meest recente verzuim verder toe. Bij een vergelijking tussen mannen en vrouwen valt op dat bij de 45- tot 55-jarigen en de 55- tot 65-jarigen naar verhouding meer mannen vijf werkdagen of langer verzuimen. Daar staat tegenover dat het percentage dat 20 werkdagen of langer afwezig is door ziekte in vrijwel alle leeftijdsgroepen het hoogst is bij vrouwen.

Uit een eerdere CBS-publicatie blijkt dat oudere werknemers vaker aandoeningen hebben die samengaan met een bovengemiddeld verzuim. Zo hebben oudere werknemers vaker te maken met rug-, nek- en gewrichtsklachten en hart- en vaatziekten, terwijl jongeren vaker last hebben van astma en migraine.

Vrouwen vaker ziek dan mannen (Foto: Centraal Bureau voor de Statistiek)
Vrouwen vaker ziek dan mannen (Foto: Centraal Bureau voor de Statistiek)

'Geld en mensen nodig voor Landelijke Eenheid'

De Landelijke Eenheid van de politie heeft een tekort aan financiële middelen en mankracht. Daardoor kan de opvolger van het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) zijn werk maar onvoldoende uitvoeren. Dat zegt Richard Bronswijk, voorzitter van de ondernemingsraad in een interview in het AD.

,,Er is een achterstand op het gebied van mensen én organisatie", aldus Bronswijk die zijn verhaal doet omdat volgens hem anders niets zal verbeteren. ,,De reorganisatie van de Nationale Politie is voor ons desastreus uitgepakt."

,,Men is bij de berekeningen van de Nationale Politie uitgegaan van de situatie in 2012. Maar kijk eens wat we als dienst aan taken erbij hebben gekregen", zegt hij en wijst op de terreurbestrijding. ,,Alles meegerekend komen we 500 man tekort."

Ook geeft hij aan dat sommige afdelingen niet weten waar ze aan toe zijn. Hij noemt het Landelijke Vaartuigenteam en de in explosieven gespecialiseerde afdeling Centrex als voorbeeld. ,,Men is die afdelingen gewoon vergeten", zegt Bronswijk die in mei afzwaait als voorzitter.

'Geld en mensen nodig voor Landelijke Eenheid'
'Geld en mensen nodig voor Landelijke Eenheid' (Foto: ANP)

CDA-jongeren: zet basisbeurs alsnog in akkoord

De jongerenorganisatie van het CDA gaat op het komende congres van de partij een voorstel indienen om de terugkeer van de basisbeurs alsnog op te nemen in het regeerakkoord.

,,Het leenstelsel vergroot niet alleen de drempel om te gaan studeren, het vergroot ook de ongelijkheid in de samenleving", aldus voorzitter Lotte Schipper van het CDJA. Dat de terugkeer van de basisbeurs niet in het regeerakkoord van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie staat noemt ze een ,,grote teleurstelling".

Op het congres van het CDA op 4 november zal haar organisatie een resolutie indienen waarin de partij wordt opgeroepen de basisbeurs toch nog op te nemen in het regeerakkoord.

Schipper spreekt van een ,,uiterste poging" het CDA voet bij stuk te laten houden. De partij was voor terugkeer van de basisbeurs in de bachelorfase, maar moest die wens opgeven tijdens de formatieonderhandelingen. De kans dat er nog wat verandert aan het regeerakkoord is niet groot.

CDA-jongeren: zet basisbeurs alsnog in akkoord
CDA-jongeren: zet basisbeurs alsnog in akkoord (Foto: ANP)

Noodtoestand Florida om komst alt-right-leider

De gouverneur van de Amerikaanse staat Florida heeft lokaal de noodtoestand uitgeroepen vanwege een bezoek van een extreemrechtse leider aan de Universiteit van Florida in Gainesville deze week. Op die manier hoopt gouverneur Rick Scott op tijd voorbereid te zijn als de bijeenkomst eventueel uitmondt in geweld.

Richard Spencer, die een blanke nationalistische groepering leidt, wil donderdag op de universiteit een toespraak houden. Hij wordt gezien als een van de grondleggers van de zogeheten alt-right-beweging. Volgens lokale media had hij gedreigd met een rechtszaak als de universiteit de bijeenkomst zou verbieden. De school riep de studenten op om zijn ,,boodschap van haat" in ieder geval te negeren.

In augustus liep een betoging van extreemrechts uit de hand in Charlottesville. Rechtsextremisten raakten slaags met tegendemonstranten en een 20-jarige nazi-sympathisant reed met zijn auto moedwillig een menigte in. Een 32-jarige vrouw kwam daarbij om het leven.

Noodtoestand Florida om komst alt-right-leider
Noodtoestand Florida om komst alt-right-leider (Foto: ANP)

Lars von Trier ontkent beschuldiging BjŲrk

De Deense regisseur Lars von Trier ontkent dat hij zangeres Björk seksueel heeft geïntimideerd. De IJslandse sprak zich zondag in een bericht op Facebook uit over een intimiderende en onaangename ervaring met een Deense regisseur op een filmset. Ze noemt geen namen, maar Von Trier is de enige Deense regisseur met wie zij ooit samenwerkte.

Björk speelde in 2000 de hoofdrol in de film Dancer in The Dark, geregisseerd door Von Trier. "Het werd mij duidelijk dat het universeel geaccepteerd is dat een regisseur zijn actrices kan betasten en lastigvallen, aangemoedigd door zijn crew. Toen ik de regisseur afpoeierde, strafte hij mij door het verhaal te creëren dat ik de moeilijke was. Door mijn kracht, mijn team en omdat ik geen ambities had in de acteerwereld, kon ik weglopen en met de jaren herstellen. Ik maak me zorgen dat anderen die met dezelfde man werkten dat niet konden."

In de Deense krant Jyllands Posten ontkent de bekende Deen maandag de beschuldigingen. "Dit is niet het geval geweest. Maar het is een feit dat we niet goed met elkaar overweg konden. Aan de andere kant leverde zij een van de beste optredens in een van mijn films ooit."

Peter Aalbæk Jensen, de producent van de film, gelooft ook niet in de aantijgingen van Björk. "Voor zover ik mij herinner, waren wij de slachtoffers. Die vrouw was sterker dan Lars en ik en ons bedrijf bij elkaar."

Lars von Trier ontkent beschuldigingen Björk
Lars von Trier ontkent beschuldiging Björk (Foto: BuzzE)

Producentenvakclub wijst Weinstein de deur

Nadat de Academy of Motion Pictures Hollywood-producer Harvey Weinstein zaterdag per direct uit de organisatie achter de Oscars gezette, heeft ook de raad van bestuur van de Producers Guild of America de gevallen producent geroyeerd als lid. De bestuursleden van de vakorganisatie van Amerikaanse tv- en filmproducenten besloten maandag unaniem afscheid te nemen van Weinstein.

In een verklaring van het gilde valt te lezen dat volgens de officiële procedures Weinstein vijftien dagen de tijd heeft om bezwaar te maken tegen het intrekken van zijn lidmaatschap.

"Seksuele intimidatie in elke vorm is totaal onacceptabel. Dit is een systematisch en diepgaand probleem dat onmiddellijke industrie-brede actie vereist."De raad van bestuur van de Producers Guild richtte maandag meteen een taskforce tegen seksueel geweld op en riep vooraanstaande partijen in de entertainmentindustrie op samen te werken om seksuele intimidatie te verbannen uit de industrie.

Ook Producers Guild royeert Weinstein
Producentenvakclub wijst Weinstein de deur (Foto: BuzzE)

VS hekelen veerdienst Rusland - Noord-Korea

De Verenigde Staten hebben afkeurend gereageerd op de hervatting van de vaart tussen Rusland en Noord-Korea. Katina Adams, woordvoerster van Buitenlandse Zaken, zei maandag dat Washington verwacht dat elk VN-lid, dus ook Rusland, zich houdt aan de sancties die zijn getroffen tegen Pyongyang wegens de nucleaire dreiging en het raketprogramma.

Moskou wijst die atoomproeven en wapentests ook af, maar staat niet achter het Amerikaanse streven Noord-Korea economisch volledig af te sluiten. De algemeen directeur van de rederij die de veerdienst tussen Vladivostok en het het internationaal geïsoleerde buurland onderhoudt, heeft maandag tegen persbureau RIA bevestigd dat er na een onderbreking van twee maanden weer een boot is vertrokken.

Vladimir Baranov vertelde dat de onder Noord-Koreaanse vlag varende Mangyonbong de belangrijkste Russische haven in het verre oosten heeft verlaten en op weg is naar Rajin. Er zijn alleen goederen en bemanning aan boord, geen passagiers. De lijndienst, bedoeld voor vrachtvervoer en transport van vooral Chinese toeristen, begon in mei. Daar kwam in augustus een abrupt einde aan omdat de havenautoriteiten van Vladivostok niet betaald kregen.

VS hekelen veerdienst op Noord-Korea
VS hekelen veerdienst op Noord-Korea (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #65
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #12
special
VrijMiBabes #12 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #64
preview
WRC 9
review
Othercide
©FOK.nl e.a.