Blu-ray: Ghost in the Shell

Het nieuwste project van regisseur Rupert Sanders, die hiervoor enkel de fantasiefilm Snow White and the Huntsman maakte, is de sciencefictionfilm Ghost in the Shell. De film werd al in het productieproces onder druk gezet en beschuldigd van whitewashing toen naar buiten werd gebracht dat de hoofdrol niet vertolkt zou worden door een Japanse, maar door de Amerikaanse Scarlett Johansson. Ghost in the Shell is namelijk gebaseerd op een Japanse cultmanga en anime met de dezelfde naam van Masamune Shirow. De vraag is echter of de Amerikaanse live-actionfilm ondanks deze kritiek kan opboksen tegen het succes van zijn Japanse voorgangers. FOK! zocht het uit.

Het verhaal speelt zich af in de nabije toekomst en draait om de soldaat Major (Scarlett Johansson). Zij is de eerste van haar ‘soort’: door een noodlottig ongeval verliest ze haar oude lichaam, alleen haar brein kan nog gered worden. De robotfabrikant Hanka Robotics schenkt haar een nieuw leven, en stopt haar brein in een kunstmatig cyberomhulsel. Natuurlijk staat hier een prijs tegenover: Major wordt gelijk ingezet als het superwapen van de speciale eenheid Section 9 die als doel het opsporen van cybercriminelen heeft. Tijdens deze strijd tegen het kwaad, komt ze ook langzamerhand meer te weten over zichzelf en haar verleden waarin niet alles is zoals het lijkt.

ghost in the shell 1

Ten eerste mag gezegd worden dat de film er prachtig uitziet op blu-ray met het 1.78:1 beeldformaat. De kijker kan zijn ogen uitkijken in de futuristische Japanse stad die wordt voorgeschoteld, vol met neonlichten en spectaculaire hologramreclames. Ook de ‘robot-Geisha’s’ die in de film voorkomen zijn een technisch hoogstandje, en zijn verbluffend mooi bedacht. Alle lof hierbij is voor Weta Workshop, Peter Jackson’s gerenommeerde bedrijf dat gespecialiseerd is in visuele effecten en ook onder andere al het werk voor de Lord of the Rings en The Hobbit trilogieën heeft verricht. Deze fantastische beelden worden ondersteund door een fraaie soundtrack die al helemaal goed tot zijn recht komt met Dolby Atmos-audio. Enig puntje van kritiek hierbij is dat de score iets te westers aanvoelt voor een film die zich afspeelt in een duidelijk Aziatische setting.

ghost in the shell 3

Ghost in the Shell wordt natuurlijk gedragen door steractrice Scarlett Johansson. Ze portretteert haar personage Major, dat in conflict is met zichzelf, erg geloofwaardig. Daarbij weet ze ook goed raad met de verschillende actiescènes, zoals ze gewend is van haar werk als superheld in The Avengers-filmreeks. Af en toe loopt ze er wel wat houterig bij, wellicht om te benadrukken dat ze een cyberlichaam heeft, maar dit ziet er een beetje vreemd uit en is op zijn zachtst gezegd onnodig. Voor Japans filmlegende Takeshi Kitano is ook een leuke bijrol weggelegd die hij prima vertolkt. Het is jammer dat er niet gekozen is voor meer Japanse acteurs, vooral omdat hier wel de origine van het verhaal ligt. Het komt toch wat onwennig over dat er voornamelijk westerse acteurs rond paraderen in deze film en waarbij er alleen voor kleine bijrollen, op Kitano na, plek is voor Japanse acteurs.

ghost in the shell 2

Qua diepgang heeft de live-actionfilm helaas veel ingeleverd ten opzichte van zijn manga- en animevoorgangers. Het verhaal is wat oppervlakkig, en het is vrij makkelijk te raden wat precies de clue is. Voor bekenden van de manga en anime kan dit een teleurstelling betekenen, maar voor het gros van de mensen die deze film bekijken en hiermee kennismaken met de Ghost in the Shell-franchise zal dit geen probleem zijn.

Ghost in the Shell is leuk om in huis te halen op blu-ray, waarbij de video- en audiokwaliteit zeer goed zijn en weinig inleveren ten opzichte van de bioscoopversie. De extra’s, waarbij inzage wordt gegeven in onder andere het werk van Weta Workshop, geven daarnaast een aangename verdieping in het productieproces. Ghost in the Shell is een zeer vermakelijke sciencefictionfilm met fantastische visuele effecten. Het is wel jammer dat er niet meer Japanse acteurs hun opwachting maken, maar dit kan vergeven worden door de prima uitwerking van de westerse acteurs. Maar opboksen tegen zijn manga- en animevoorgangers? Dat kan de live-actionfilm helaas niet.