De Sims 4 Uit Eten en Kinderkamer

Ik hoor ze al zuchten: de mensen die denken “weer een Sims-uitbreiding”. Nu is De Sims 4 Uit Eten een zogenaamde game-pack, geen volledige uitbreiding. Het verschil met een volledige uitbreiding is de content en de prijs. Een echte expension-pack gooit er veel meer content tegen aan: een extra wijk of gebied, extra items, extra vaardigheden, eigenschappen en ambities, carrière-moves en meestal ook echte geheel nieuwe gameplaywijzigingen die over het hele spel gelden. Een game-pack pakt één simpel gameplay-dingetje op en zorgt ervoor dat het uitgebreid wordt. Soms met wat extra items, maar heel veel meer is het niet. Daarom is de prijs ook een stuk lager.

De Sims 4 Uit Eten draait om restaurants. Je kunt uit eten gaan als activiteit, of een stuk leuker: je opent je eigen restaurant om zo wat simoleons te verdienen. Uit eten gaan is wat je er van verwacht: ja gaat aan een tafel zitten, kunt nog je bestelde eten op de kiek en Simstagram zetten en zo je fotoverzameling met experimenteel voedsel bij elkaar eten. Je kunt je verjaardag vieren in een restaurant, en iets wat mooi integreert met de expansie De Sims 4 Beleef het Samen: je kunt een club vormen en met z’n alleen een tafel bezetten en lol maken. Al met al is het niet heel spannend, maar gelukkig is er meer.

De Sims 4 Uit Eten

Je eigen restaurant openen is namelijk echt de reden om deze De Sims 4 Uit Eten aan te schaffen. Er zijn meer dan honderd items toegevoegd om jouw eigen zaak aan te kleden. Er is van alles mogelijk, je kunt voor een steakhouse gaan of voor een visrestaurant. Alleen een Hooters maken lukt niet, de staf wil niet topless rondlopen. Je kunt niet alles hebben. Je moet staf inhuren en die moeten trainen, want ze beginnen natuurlijk als een zooi halve dwazen aan het werk. Dat is niet goed voor je reviews en het is natuurlijk zaak om een 5-sterren waardering te krijgen en zo de klanten en dus het geld naar binnen te scheppen.

Niet alleen de waardering telt, ook reclame maken hoort er bij. Al heeft het weinig zin om dure reclame in te kopen, want je staf moet wel als een geoliede machine werken om de stroom klanten aan te kunnen. Dus dat vergt veel training en ervaring voordat je echt de topdrukte in je zaak wil. En dan hebben de openingstijden nog invloed. Een restaurant in de ochtend heeft het logischerwijs minder druk dan in de avond, net zoals een ontbijtzaak na twaalf uur weinig meer te bieden heeft voor de etende sim.

De Sims

Wat begint als een simpele baan blijkt opeens een stuk uitgebreider te zijn. Uit Eten combineert namelijk mooi met eerdere expansies. Niet alleen met De Sims 4 Aan het Werk door er nog een baan toe te voegen, maar ook met De Sims 4 Beleef het Samen. Die uitbreiding kwam met DJ-skills, en je kunt bijvoorbeeld een bar beginnen met een dansvloer. Zo maakt het De Sims 4 meer een geheel en heb je ook echt wat aan de eerder gekochte uitbreidingen.

Het bouwen van een restaurant is ook erg leuk om te doen door de hoeveelheid items. Je mag niet alleen de aankleding bepalen, maar ook de bedrijfsnaam, bedrijfskleding en natuurlijk het menu. Ben je eenmaal open, dan moet je de gastheer spelen en iedereen verwelkomen, eens checken hoe het bevalt en zorgen dat ze je een goede reviewscore geven. Als er een food-blogger in je zaak komt moet je alles op alles zetten om het hem of haar naar de zin te maken, want die scores tellen extra mee. Je kunt het eten prioriteit geven zodat de wachttijd erg laag is, of als diegene echt niet onder de indruk is zelfs omkopen. Achterover leunen terwijl je staf het werk doet zit er niet bij, je zult moeten werken als restaurant-eigenaar.

Gaat het goed, dan kun je zelfs een tweede, derde, of waarom ook niet, een keten openen. Er zijn perks die je helpen de boel makkelijker te managen als je het groter gaat aanpakken. Perks koop je met perk points, die je krijgt door met je gasten te communiceren, zoals het verwelkomen, het vragen of alles naar wens is of een aanbeveling doen qua gerecht. Dit werkt per tafel maar een keer,, dus je kunt niet blijven scoren. Perks zijn er vooral om je te helpen de grotere stroom aan te kunnen. Zo is er de perk die zorgt dat heel de staf de klanten bespeelt zodat ze niet zo snel boos worden als de wachttijd te lang wordt. Dan is er nog een perk die zorgt dat er niet al te vaak wat ergs gebeurt, want als je een keten zou hebben dan wordt dhe lastig om meerdere branden tegelijk te blussen. Dat mag je letterlijk nemen …

Als een restaurant runnen je ding is, dan is De Sims 4 Uit Eten de game-pack om te spelen. De eerdere twee uitgekomen game-packs leverden lang niet zoveel gameplay als deze game-pack. Dit keer heb je er ook wat aan en krijg je een geheel nieuwe en leuke manier om simoleons te verdienen. Wil je jezelf helemaal niet bezig houden met het managen van een restaurant, dan kun je twintig euro in de broekzak houden, of er echt van uit eten gaan, want om alleen je digitale verjaardag in een restaurant te kunnen vieren en foto’s te maken van je bestelde eten is dan wel erg prijzig.