Blu-ray: Back to the Future (30th Anniversary Edition)

2015 is voor fans van de Back to the Future-trilogie een magisch jaar. Er is niet alleen dertig jaar verstreken sinds de uitgave van de eerste film, het is ook nog eens hét jaar waar Marty McFly naartoe reist in het tweede deel, 21 oktober om precies te zijn. Om het dertigjarig jubileum en dit speciale jaar te vieren, is er nu een heruitgave uitgebracht met de films op blu-ray en een flink aantal nog nooit vertoonde extra's. Want dat de films nog steeds erg populair zijn, is een understatement.

Allereerst is de jubileumuitgave een steelbook en dus erg bestendig tegen weer en wind. Wel is het jammer dat aan beide zijden van de hoes stickers zijn geplaatst, waardoor het onmogelijk wordt om de verpakking te openen zonder een van deze stickers los te maken. Als de verpakking dan eindelijk open is, valt het oog gelijk op de drie films, maar vooral op de extra disc. Hierop staat bijna vier uur aan extra's die nog nooit eerder uitgegeven of ergens anders vertoond zijn. Of de films ook daadwerkelijk opnieuw gescand zijn is de vraag, maar dat het er verbluffend goed uitziet is een feit. Er is een aantal keer een restauratie toegepast op de films, en dit keer is vooral het dertigjarig jubileum een erg mooie reden om de trilogie, misschien voor een tweede of zelfs derde maal, in huis te halen.

Maar wat er nou precies in zit, is natuurlijk de vraag bij zo'n speciale uitgave. Een opsomming:

Inhoud & Extra's:

- Back to the Future Part I, II, III op blu-ray in het best beschikbare formaat van het moment.

- Doc Brown Saves the World!: een niet eerder vertoond filmpje waarin Doc Brown ons opnieuw redt van onze catastrofale ondergang.

- OUTATIME: het herstellen van DeLorean: voordat de DeLorean onder handen genomen werd door een specialistisch team, was het een wrak. Deze documentaire laat de weg van dat team zien en voor welke uitdagingen ze stonden om de iconische auto gerestaureerd in Universal Studios te krijgen.

- Looking Back to the Future: een 9-delige documentaire uit 2009 over de legende van de trilogie;

- Back to the Future: The Animated Series: 2 afleveringen ("Brothers" en "Mac the Black") uit 1991 met beelden van Christopher Lloyd als Doc Brown.

- Een 6-delige documentaire met verhalen van de toekomst: erg leuke documentaire die een interessante blik geeft op de toekomst.

- The Physics of Back to the Future: zouden de films echt kunnen gebeuren? Welke wetenschap zit er achter deze trilogie? deze featurette legt het uit.

- Deleted Scenes: enkele verwijderde scènes uit de films.

- Q&A met Michael J. Fox: hoe was de hype van de films voor Fox zelf, terwijl hij ook bezig was met het maken van een sitcom? Het leven dat hij toen leidde, bleek niet gezond en dat licht hij onder meer toe.

- Acht featurettes uit het archief: een kijkje in het brede archief van Back to the Future.

- Muziekvideo's: ook de muziek speelde een grote rol in de film. Onder meer Huey Lewis and the News maakte wereldberoemde songs voor de films.

- Commentaar van enkele cast & crew

- Back to the Future: The Ride: in Universal Studios werd in 2007 de iconische attractierit gesloten. Hierbij het filmpje dat afgespeeld werd tijdens het ritje.

Deze uitgave past perfect naast de dvd-uitgave die elke fan wel in de kast heeft staan. Jammer is wel dat de speciale uitgave die in Amerika wordt uitgegeven, waarbij de verpakking een replica van de Flux Capacitor is, niet uitgegeven wordt in Nederland. Er is nu echter zeker wel een tijd aangebroken van blu-ray, met jammer genoeg nog geen Jaws 19 (waar overigens wel een commercial van te vinden is op de extra schijf), maar wel de Back to the Future-films, waar opnieuw van genoten kan worden. En misschien nog wel extra vandaag, op die bijzondere 21 oktober 2015.