UDI U27, kleine quadcopter voor thuis

3. Eerste vlucht

 

Eerste vlucht

Het is aan te raden om even kort de handleiding door te nemen. Het is een duidelijke handleiding in prima geschreven Engels. Vooral de gedeeltes over het uitbalanceren en de verschillende instellingen zijn van belang. Het uitbalanceren kan je ook tijdens het vliegen doen met de trim-knoppen op de controller maar er is ook de optie dat hij dit zelf doet als je hem op een vaste ondergrond zet. Waarom moeilijk als het makkelijk kan. 

Ook kan je uitleg vinden over hoe de besturing werkt voor het maken van flips en op de kop vliegen zodat je dit niet per ongeluk gaat doen. Verder spreekt de besturing wel voor zich en kan je op de display van de controller informatie aflezen over de signaalsterkte, welke stand (low, middle, high), batterij status, hoe hij staat uitgebalanceerd en hoeveel procent ‘gas’ je geeft.

udi-controller (Foto: rene90)

Het verbinden gaat door de batterij aan te sluiten, controller op ‘aan’ en dan het linker pookje even omhoog en naar beneden bewegen. Je hoort een ‘di-do-di’ geluidje en weet dat hij verbonden is.

Wanneer je gas geeft merk je dat er best wel wat snelheid achter zit (met een volle batterij) dus geef niet gelijk vol gas want dan zit hij tegen het plafond. Hoewel hier de beschermers wel een uitkomst bieden omdat de propellers het plafond niet kunnen raken. Aan de onderkant vind je ook rubberen dopjes wat weer extra bescherming geeft bij de harde landing. 

Het valt gelijk op hoe makkelijk de U27 zich laat besturen en dat hij ook gelijk goed uitgebalanceerd is. Na wat kleine handmatige aanpassingen kan de quadcopter stil in de lucht hangen en kan je heel precies sturen. Ook het maken van flips en op de kop vliegen gaat zeer gemakkelijk, met een knopje gooit hij zichzelf om (waarbij je rekening moet houden dat hij wat ruimte nodig heeft) en vlieg je op de kop. Een erg leuk speeltje dus die ook tegen een stootje kan weet ik uit eigen ervaring. 

Qua standen kan je wisselen tussen low, middle en high-speed door op het linker pookje te drukken. Het zegt het eigenlijk al en op die hoge snelheid kan je heel snel vliegen maar trek je de batterij ook een stuk sneller leeg. Sowieso is het aan te raden om wat extra batterijen te halen zodat je lekker door kan vliegen. Het opladen gaat via een meegeleverd USB stekkertje. 

udi-batterij (Foto: rene90)

De laatste modus die nog in te stellen is door op het rechter pookje te drukken is de ‘headless-mode’. Een manier van vliegen waarbij vooruit vliegen ook altijd vooruit vliegen is. Meestal is zo’n quadcopter gewoon ingesteld met een voor en achterkant, dus kan het zo zijn dat je bij het vooruit vliegen opeens de quadcopter je eigen richting op krijgt. Met deze modus kan je dus gewoon vliegen zoals het eruit ziet. Sommige geven wellicht de voorkeur aan de standaard manier maar je hebt in ieder geval de keus.

En omdat een filmpje een stuk meer laat zien dan alleen maar tekst, hier een stukje vliegen.