Xiaomi Mi bluetooth gamecontroller

2. Bouwkwaliteit en gebruik

 

Zoals we gewend zijn van Xiaomi ontvang je de controller in een bruin kartonnen doosje van gerecycled karton. In het doosje vind je naast de controller zelf nog 2 AA-batterijen en een zwarte flyer. Qua uiterlijk lijkt hij nog het meeste op een PS3-controller alhowel de Mi wel degelijk een paar verschillen met zich mee brengt.

micontroller-doosje (Foto: RobertNL)

De controller ziet er goed uit met een matzwarte coating, deze coating is een soort softskin-/silk-coating die fijn aanvoelt. In het midden vinden we de power/start/pair-knop die oplicht bij het koppelen.

Links van deze knop vinden we de terugknop en rechts daarvan de menuknop. De D-pad voelt redelijk aan, het plastic van de D-pad is wel wat glad maar de D-pad zelf werkt goed, hij reageert accuraat en voelt soepel aan.  

De thumbsticks hebben ook een fijne coating die voor voldoende grip zorgen. De precisie van de thumbsicks is (binnen Windows) bij het testen goed. Onder Android had ik bij bijvoorbeeld GTA San Andreas wel eens meer precisie willen zien, maar of dit aan Android of GTA zelf ligt of aan de controller durf ik niet te zeggen.

Dan de ABXY-knoppen, deze voelen erg goed aan, wel weer wat glimmend plastic maar de plaatsing is erg fijn. Alle knoppen staan iets omhoog vanuit het midden. Dit lijkt wat raar maar het bevalt zeker. Ik heb diverse controllers waar dit niet zo is, maar dit zou iedere controller wat mij betreft mogen hebben, vooral als je wat langer speelt is het erg prettig en krijg ik minder snel last van een lamme vinger dan bij een PS3-controller.

De triggers werken prima, onder Windows valt te zien dat de controller ook voelt hoe hard je drukt op de triggers (gas) maar Android-games lijken dit veelal niet te ondersteunen.

micontroller-triggers (Foto: RobertNL)

Dan hebben we nog de rumble/trilmotoren die werken zoals je mag verwachten. Helaas lijken deze vooral/alleen te werken bij het pairen (trillen bij contact), tijdens het gamen heb ik de trilmotoren niet gevoeld. Dit lijkt wederom te zijn omdat Android-games dit niet ondersteunen.

Het algehele gevoel van de controller is erg goed, zo niet beter dan een PS3 controller, maar zeker beter dan mijn OUYA en Ipega controller. Wel is er natuurlijk ook een aantal kritiekpuntjes te ontdekken aan de bouwkwaliteit van de controller. Zo zit er een naad tussen de onder- en bovenkant, het is dus wachten op het moment dat deze naad vol met vuil zit.

Tot slot het pairen wat enorm simpel gaat. Pairen in Android gaat met één klik en de controller wordt in de meeste games direct herkend. Ook onder Windows wordt de controller direct gezien. Het enige probleem is dat ik op Windows de controller niet werkzaam heb gekregen (GTA, COD, Drift 3). Op het moment van het schrijven van deze review heb ik hier nog geen handleiding voor kunnen vinden om dit wel aan de praat te krijgen.

micontroller-pairen (Foto: RobertNL)