FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 26 oktober 2014

Conducteurs vinden werk te intensief

De conducteurs van treinen in Nederland vinden hun werkdagen te zwaar. De diensten die ze moeten draaien zijn erg intensief geworden, zegt VVMC, de vakbond voor rijdend personeel zondag. De conducteurs willen dat hun leidinggevenden de situatie veranderen.

Het grootste probleem is volgens de conducteurs de korte tijd die ze hebben om bij de volgende trein te komen die ze moeten besturen. De loopafstanden zijn lang en de tijden tussen twee 'diensten' te kort. Tijd om even naar het toilet te gaan is er niet meer, zo stelt VVMC.

De belasting en de verantwoordelijkheid van de conducteurs is erg groot, geeft de vakbond verder aan. "De reiziger wordt door NS op 1, 2 en 3 gezet, maar als het om de eigen medewerkers gaat ligt de nadruk op besparingen op het personeel en op verregaande efficiëntie."

Als feiten kloppen, betaalt kabinet naheffing

Als de 'feiten en cijfers kloppen', betaalt Nederland de Europese naheffing van 642 miljoen euro aan Brussel. Dat zei minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën zondagavond in het televisieprogramma Nieuwsuur.

Omdat de begroting voor volgend jaar al klaar is, zou dat volgens hem 'gewoon een tegenvaller' zijn. "Ik ga er niet voor bezuinigen", zei de minister.

Hij heeft in Brussel om toelichting gevraagd over de onverwacht forse naheffing van de Europese Commissie op de afdracht aan Brussel. Volgens Dijsselbloem hebben hij en zijn ambtenaren daar nog steeds geen goede antwoorden op gekregen. De ambtenaren werden een week geleden al geïnformeerd over de rekening. Sindsdien zijn ze met Brussel in contact om te achterhalen waar het bedrag vandaan komt, aldus de minister.

Hij zegt er zakelijk in te zitten. "Als we een grotere welvaart hebben in Nederland, groter dan in andere landen, dan betalen we meer. Dan zullen we betalen", zei Dijsselbloem. Maar hij wil wel eerst weten waarom zo'n grote naheffing, die volgens hem zeer ongebruikelijk is, nu is opgelegd en waardoor 'deze hele grote sprong' komt. Hij is ook kritisch over de manier waarop de naheffing is gepresenteerd en het feit dat Nederland het bedrag al voor 1 december moet overmaken.

Als feiten kloppen, betaalt kabinet naheffing
Als feiten kloppen, betaalt kabinet naheffing (Foto: ANP)

Moordenaars van Somalische journalist geëxecuteerd

Twee mannen die ter dood waren veroordeeld voor de moord op een Somalische journalist zijn zondag in Mogadishu door een vuurpeloton terechtgesteld. Dat heeft een woordvoerder van het gerecht meegedeeld.

De mannen, Ali Bashir Osman en Abdullahi Shariff, werden schuldig bevonden aan de moord op Mohammed Mohamud Tima Adde. Deze verslaggever van het Britse Universal TV werd een jaar geleden in zijn auto doodgeschoten.

Somalië is een van de gevaarlijkste landen ter wereld voor journalisten. Het land probeert langzaam weer overeind te krabbelen na tientallen jaren van burgeroorlog, gevolgd door een periode van geweld door de extremistische moslimorganisatie Al-Shabab.

Leger Libanon in gevecht met extremisten in Tripoli

Tanks van het Libanese leger hebben zondag posities van moslimextremisten bestookt in de nauwe straatjes van een arme buurt in de noordelijke stad Tripoli. In de wijk Bab Tabbaneh klonken hevige schotenwisselingen en af en toe zware explosies.

De gevechten die vrijdagavond in de een na grootste stad van Libanon uitbraken zijn de hevigste sinds maanden. Volgens bronnen bij de veiligheidsdiensten kwamen tien regeringsmilitairen en vier burgers om het leven en vielen er veel gewonden. Over het aantal slachtoffers aan de kant van de extremisten waren geen cijfers voorhanden.

Minister van justitie Ashraf Rifi droeg het leger zondagavond op een veilige doorgang voor ambulances open te stellen zodat gewonden en burgers geëvacueerd kunnen worden. Verschillende ziekenhuizen in Tripoli vroegen via lokale televisiestations om bloeddonaties.

In het noorden van Libanon heersen al langere tijd spanningen tussen het Libanese leger en moslimextremisten in verband met de burgeroorlog in het buurland Syrië. Soennitische militanten die zich door het Nusrafront en de groep Islamitische Staat laten inspireren voerden in de afgelopen maanden in en bij Tripoli meerdere aanvallen uit op Libanese militairen. Legercommandant Jean Kahwaji sprak deze maand het vermoeden uit dat extremisten uit Syrië een burgeroorlog wilden ontketenen om een passage naar de Libanese kust te forceren.

Jihadisten uit Syrië liepen in augustus de Libanese grensplaats Arsal onder de voet. Ze doodden een aantal militairen en politieagenten en ontvoerden er een stuk of twintig. Twee soldaten werden door IS-leden onthoofd, een derde werd door Nusra-strijders doodgeschoten. Het Nusrafront dreigde zondag nog een soldaat te doden vanwege de legeraanvallen in Tripoli, maar liet later weten hier voorlopig van af te zien op aandringen van soennitische geestelijken in Libanon.

Libanon is zelf bitter verdeeld over de oorlog in Syrië. Soennieten steunen de Syrische rebellen en sjiieten de regering van president Bashar Assad. De sjiitische Hezbollah-militie stuurde strijders naar Syrië om mee te vechten aan de kant van het regime. Soennitische militanten in Libnon hebben in reactie hierop sjiieten aangevallen en ook Libanese veiligheidstroepen, omdat zij menen dat die stiekem door Hezbollah worden gedomineerd.

Zuid-Afrikaanse doelman Meyiwa (27) doodgeschoten

De Zuid-Afrikaanse doelman Senzo Meyiwa is zondag doodgeschoten in Johannesburg. Dat heeft de Zuid-Afrikaanse voetbalbond bevestigd tegenover de krant City Press. De 27-jarige Meyiwa had dit jaar een basisplek veroverd in de nationale ploeg en blonk uit in de kwalificatiewedstrijden voor de Afrika Cup.

Wat er zondag precies is gebeurd in Johannesburg is nog niet duidelijk. Meyiwa hielp zijn club Orlando Pirates zaterdagavond nog aan een 4-1 zege op Ajax Cape Town.

Meyiwa speelde sinds begin september vier kwalificatieduels voor Zuid-Afrika. Hij verving de geblesseerde Itumeleng Khune onder de lat en fungeerde zelfs als aanvoerder. Meyiwa speelde in totaal zeven interlands.

Zuid-Afrika werd vrijdag nog opgeschrikt door de dood van de 34-jarige atleet Mbulaeni Mulaudzi. De oud-wereldkampioen op de 800 meter kwam om bij een auto-ongeluk.

Sevilla door zege naast Barça, Atlético wint ook

Sevilla heeft zich in de Primera División naast koploper FC Barcelona genesteld. De Andalusiërs versloegen Villarreal zondag op spectaculaire wijze met 2-1. Net als Barça heeft de equipe van coach Unai Emery 22 punten. De Catalanen, die zaterdag verloren van Real Madrid, hebben wel een veel beter doelsaldo.

Villarreal leek door een fraaie goal van Luciano Vietto elf minuten voor tijd op weg naar een verrassende overwinning. Nadat Denis Suárez de thuisploeg na 88 minuten op gelijke hoogte had gebracht, beging Villarreal-aanvaller Giovani Dos Santos in blessuretijd een overtreding in het strafschopgebied. Carlos Bacca benutte vervolgens de buitenkans vanaf elf meter: 2-1.

Atlético Madrid won zeer moeizaam op bezoek bij stadgenoot Getafe. Mario Mandzukic scoorde in de veertigste minuut de enige treffer van de wedstrijd: 1-0. Ook nadat Getafe-verdediger Alexis na 56 minuten met rood van het veld was gestuurd wist Atlético de marge niet te verruimen.

De ploeg van Diego Simeone komt door de zege op gelijke hoogte met Valencia en neemt de vijfde plek in. Barça en Sevilla hebben twee punten meer, Real Madrid één.

De Jong scoort voor remiserend Milan

Nigel de Jong heeft AC Milan zondagavond tegen Fiorentina aan een punt geholpen. De geboren Amsterdammer kopte in San Siro na 25 minuten de openingstreffer tegen het net. Josip Ilicic zette na ruim een uur de eindstand op het bord namens de Florentijnen: 1-1. Marco van Ginkel moest negentig minuten lang toekijken vanaf de Milanese bank.

Milan laat door de remise na bij AS Roma, de nummer twee van de Serie A, in de buurt te blijven. De ploeg van trainer Filippo Inzaghi staat zesde op vier punten van de Romeinen. Fiorentina is de nummer elf.

Napoli haalde thuis met 6-2 uit tegen Hellas Verona en boekte zo een broodnodige overwinning. De Napolitanen staan teleurstellend zevende. Gonzalo Higuain kende met drie doelpunten een avond om niet te vergeten. Marek Hamsik (2x) en Jose Callejon vonden ook het net voor de ploeg van Rafa Benitez, die Jonathan de Guzman de hele wedstrijd de bank liet warm houden.

Lazio Roma versloeg Torino met 2-1 en bezet de vijfde plek. Miroslav Klose scoorde na rust de beslissende goal voor de Romeinen. Stefan de Vrij maakte de negentig minuten vol.

Internazionale won met 1-0 op bezoek bij Cesena dankzij een benutte strafschop van Mauro Icardi. De Champions League-winnaar van 2010 staat achtste.

Murray overleeft opnieuw matchpoints tegen Robredo

Andy Murray heeft zondag op miraculeuze wijze het ATP-toernooi van Valencia op zijn naam geschreven. De als derde geplaatste Schot overleefde liefst vijf matchpoints tegen Tommy Robredo en won de finale met 3-6, 7-6 (7) en 7-6 (8).

De overwinning is des te opmerkelijker aangezien Murray en Robredo een maand geleden exact hetzelfde deden. Ook toen, in de finale in het Chinese Shenzhen, waren vijf matchpoints niet aan Robredo besteed.

Murray heeft de smaak weer helemaal te pakken. Na een lange periode zonder prijzen won de regerend olympisch kampioen de laatste vier weken drie toernooien.

Jean-Julien Rojer won het dubbeltoernooi in Valencia met zijn Roemeense partner Horia Tecau. Ze versloegen Kevin Anderson en Jérémy Chardy in de finale met 6-4 en 6-2. Het was al de achtste toernooizege van het jaar voor Rojer en Tecau. Ze stijgen daardoor naar de vijfde plek op de wereldranglijst en maken een goede kans volgende maand hun opwachting te mogen maken in de World Tour Finals in Londen.

FOK! sportfoto-onderschrift week 43

Elke week hebben we hier op FOK! een nieuwe ronde van het FOK! sportfoto-onderschrift. Bij een leuke, bijzondere of grappige foto zijn we opzoek naar een goed onderschrift. De winnaar van deze week maken we volgende week bekend.

De winnaar van vorige week (volgens de sportredactie) was Grasshoppa met het volgende onderschrift: "Dokter worden? Je bepaalt zelf hoe hoog je de lat legt."

De opgave van deze week:

Tijdens de wedstrijd Willem II - Vitesse biedt Willem II-speler Samuel Armenteros scheidsrechter Pieter Vink wat te drinken aan. Wat zou een goed onderschrift zijn voor deze foto? (PRO SHOTS/Toin Damen)
Tijdens de wedstrijd Willem II - Vitesse biedt Willem II-speler Samuel Armenteros scheidsrechter Pieter Vink wat te drinken aan. Wat zou een goed onderschrift zijn voor deze foto? (PRO SHOTS/Toin Damen)

[Upd] Van Gerwen wint voor het eerst de European Championship

De finale van de European Championship van de PDC gaat tussen de darters Terry Jenkins en Michael van Gerwen. Jenkins versloeg in de halve finale Mervyn King en Van Gerwen versloeg Raymond van Barneveld.

Jenkins kwam 2-0 voor, maar King ging met een 2-3 voorsprong de eerste pauze in. Vijf legs later stond het echter 6-4 voor Jenkins. Deze voorsprong gaf de antiquair niet meer weg. Met een prachtige 122-finish besluit Jenkins de partij op de bulls-eye. Het werd 11-9.

Het is voor Jenkins zijn negende PDC TV-finale. De vorige acht gingen allemaal verloren. Op de UK Open dit jaar verloor hij met 11-1 van Adrian Lewis in de finale. 

Van Gerwen mocht de halve finale tegen Van Barneveld beginnen. Het was Barney echter die de eerste leg pakte. Op 4-2 voor Barney was het Mighty Mike die een perfecte leg gooide. Met een negendarter maakte Van Gerwen er 4-3 van. In de tiende leg trok de Brabander met een 161-finish de stand weer gelijk (5-5). 

In het derde gedeelte van de partij was het Van Gerwen die vier van de vijf legs pakte en er voor zorgde dat hij bij het ingaan van de laatste pauzee met 9-6 voor kwam te staan. In het slot van de partij had Barney niets meer in te brengen en zag hoe Van Gerwen de wedstrijd met 11-6 won. 

De finale tussen Jenkins en Van Gerwen gaat ongeveer over een half uur beginnen. 

Update 22:55 uur

De finale tussen Michael van Gerwen begon heel eenzijdig. Men 167-finish ging Van Gerwen met een 5-0 voorsprong de eerste pauze in. Jenkins deed na de pauze wat terug en won drie legs op een rij. Bij de tweede pauze stond het echter 7-3 voor de wereldkampioen. 

Van Gerwen zette zijn cruiscontrol aan en liep heel eenvoudig naar de 11-4 zege. Voor Van Gerwen is het zijn eerste Europese titel en mag met deze zege 55.000 Britse pond bijschrijven (70.000 euro). Jenkins verliest ook zijn negende TV-finale en krijgt 25.000 pond (31.750 euro).  

Hongaren straat op om omstreden internetwet

Duizenden Hongaren zijn zondag de straat opgegaan om te protesteren tegen een geplande internetwet. Internetgebruikers moeten per gigabyte dataverkeer ongeveer 50 eurocent belasting gaan betalen. De betogers zijn niet alleen tegen de extra lasten, maar vinden ook dat fundamentele democratische rechten en vrijheden worden ingeperkt.

De demonstratie was georganiseerd door een Facebook-groep, met meer dan 210.000 aanhangers. Volgens lokale media waren zondag ruim 10.000 mensen op de been.

De regering van premier Viktor Orban wordt veelvuldig beschuldigd van een antidemocratisch beleid.

Hongaren straat op om omstreden internetwet
Hongaren straat op om omstreden internetwet (Foto: ANP)

Gladbach houdt Bayern München op gelijkspel

Bayern München heeft zondag voor de derde keer dit seizoen punten verspeeld in de Bundesliga. De ploeg van Pep Guardiola kwam op bezoek bij Borussia Mönchengladbach niet verder dan een 0-0 gelijkspel. De licht geblesseerde Arjen Robben was niet opgenomen in de Beierse selectie.

Gladbach stijgt door de remise naar de tweede plek. De ploeg van Roel Brouwers, die de bank niet afkwam, heeft vier punten minder dan Bayern.

Wolfsburg versloeg FSV Mainz op eigen veld met 3-0 door doelpunten van Naldo, Ivan Perisic en Daniel Caligiuri. De kampioen van 2009 heeft net als Gladbach en Hoffenheim zeventien punten en staat derde. Gladbach heeft het beste doelsaldo van de drie.

President Hoge Raad: geen schikking in grote zaak

Het Openbaar Ministerie moet bij hele grote zaken de kwestie niet afdoen met een schikking, maar er altijd een rechter aan te pas laten komen. Dat heeft scheidend president van de Hoge Raad Geert Corstens zondag gezegd in het televisieprogramma Buitenhof. Volgens hem is er de afgelopen vijftien jaar een ontwikkeling gaande dat zaken bij de rechter worden weggehouden.

Corstens ging onder meer in op de boete van zeventig miljoen euro die werd opgelegd in de Libor-affaire. "Dat is de Rabobank overeengekomen met het Openbaar Ministerie. Dat kan. Maar dan zou ik toch als burger, als het om dit soort inzet gaat, een hele grote zaak met een enorme sanctie, menen dat dat in de openbaarheid in een rechtszaal aan de orde moet worden gesteld en dat een rechter zich erover uitlaat en vaststelt of er voldoende bewijs is."

Grenzen voor schikkingen zijn er nu niet, erkent Corstens. Voor particulieren zou zo'n grens 'enkele tienduizenden euro's' kunnen bedragen, denkt Corstens. "En daarboven zou je zo'n boete verplicht door een rechter moeten laten opleggen."

Het treffen van een schikking is volgens de scheidend president in het belang van zowel het OM als de verdachte. "De overheid heeft er belang bij dat dat zo gemakkelijk mogelijk wordt opgelegd. In zekere zin heeft de verdachte dat ook wel. Die wil namelijk niet langdurig aan een proces zijn blootgesteld. Maar ik zou toch menen dat ik als burger van Nederland graag zou zien als dit soort sancties worden opgelegd: waarom gebeurt dit eigenlijk en is er wel voldoende bewijs?"

Dijsselbloem: test draagt bij aan herstel eurozone

De bankentest van de Europese Centrale Bank heeft voor sterkere Europese banken gezorgd, en dat zal bijdragen aan het herstel van de reële economie. Dat schrijft minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) in een Kamerbrief. Hij reageert hiermee op de zondag gepubliceerde resultaten van het 'bankexamen', waarvoor alle Nederlandse banken zijn geslaagd en dertien Europese banken nog huiswerk moeten doen.

Volgens Dijsselbloem vergroot de uitgebreide test van de banken de transparantie en zijn de Europese banken hierdoor beter vergelijkbaar. "De ECB heeft nu een duidelijk beeld van de instellingen waarop zij vanaf 4 november toezicht houdt", schrijft de minister aan de Tweede Kamer. Banken zullen volgens Dijsselbloem wel aandacht moeten blijven geven aan risico's in hun portefeuilles. "Er zal gewerkt moeten worden aan verdere versterking van de kapitaalratio's."

De ECB heeft de afgelopen tien maanden de financiën van de 130 grootste banken uitgebreid doorgelicht in de Asset Quality Review (AQR). Ook heeft de nieuwe pan-Europese toezichthouder stresstests uitgevoerd op basis van twee scenario's: een basis en een zwartgallig scenario.

25 banken bleken na de doorlichting van hun financiën per 1 januari 2014 te weinig kapitaal aan te houden. Twaalf daarvan hebben in de loop van dit jaar alsnog genoeg geld weten op te halen. Dertien moeten nog aan de slag, waaronder vier Italiaanse. Zij hebben nu twee weken de tijd om met goede plannen te komen om financieel boven Jan te komen.

De uitgebreide bankentest is een belangrijke stap naar de Europese bankenunie, aldus Dijsselbloem. Het is voor het eerst dat de verschillende bankenbalansen op vrijwel dezelfde manier tegen het licht zijn gehouden. Volgens de minister blijft het wel 'van groot belang' dat de toezichtstandaarden verder worden geharmoniseerd.

Dode gevonden in Eindhoven

In het centrum van Eindhoven is zondagavond een stoffelijk overschot gevonden. De politie gaat uit van een misdrijf, meldt een politiewoordvoerder. Of het gaat om een man of een vrouw, wil de zegsman nog niet vertellen.

Het slachtoffer werd gevonden op de Vestdijk. Het lichaam ligt op een plek waar volgens de woordvoerder niet veel mensen komen en ligt daarom ook niet in het zicht.

Wie het slachtoffer heeft aangetroffen, weet de woordvoerder nog niet.

Ramplek MH17 is frontlinie geworden

De plek waar het toestel van vlucht MH17 in Oekraïne is neergestort, is frontlinie geworden. "Het is er heel gevaarlijk en het is heel lastig, eigenlijk onmogelijk om met een onderzoeksteam met verschillende voertuigen hier te komen", vertelt ANP-fotograaf Pierre Crom zondag.

Crom was in opdracht van het ANP in het rampgebied om te zien hoe dat er 100 dagen na de tragedie bij ligt. Hij trof daar heel andere omstandigheden aan dan vlak na de ramp.

Bij de vliegtuigcrash op 17 juli kwamen 298 mensen om het leven, onder wie 196 Nederlanders. Tot nu toe zijn 284 lichamen geïdentificeerd.

Vrije toegang voor een goede berging en goed onderzoek op de rampplek is vanaf begin af aan niet mogelijk geweest. Dat komt door de strijd daar tussen het Oekraïense leger en Russisch gezinde separatisten.

De rampplek is ook een plaats delict, omdat politie en justitie in Nederland onderzoek doen naar de veroorzakers van de ramp. Er zijn zeer sterke aanwijzingen dat het toestel is neergeschoten. Ook het forensisch onderzoek wordt door deze omstandigheden flink belemmerd. Er is volgens Crom na de ramp veel op deze plek gebeurd. Daardoor is het reconstrueren van de precieze situatie van toen niet meer mogelijk.

Ramplek MH17 is frontlinie geworden
Ramplek MH17 is frontlinie geworden (Foto: ANP)

Palestijnen geweerd uit Israëlische bussen

Palestijnen mogen vanaf volgende maand geen Israëlische bussen op de bezette Westelijke Jordaanoever meer gebruiken. Dat heeft het Israëlische ministerie van Defensie beslist, aldus Israëlische media zondag. Bewoners van de illegale Joodse nederzettingen in bezet gebied hadden op de maatregel aangedrongen, naar eigen zeggen om veiligheidsredenen.

De Israëlische mensenrechtenorganisatie Betselem daarentegen rept over "rassenscheiding". Honderden Palestijnen reizen elke dag naar Israël om daar te werken, meestal in de bouw. Zij keren dezelfde dag naar huis terug. Zij moeten nu vanaf de grens naar alternatief vervoer zoeken.

Palestijnen geweerd uit Israëlische bussen
Palestijnen geweerd uit Israëlische bussen (Foto: ANP)

Hulplijn voor Marokkaanse ouders bij radicalisering

Het Samenwerkingsverband van Marokkaanse Nederlanders komt met een hulplijn voor ouders die bang zijn dat hun kinderen radicaliseren. De organisatie is bezig met het werven en opleiden van vertrouwenspersonen en hoopt dat de hulplijn over twee maanden actief kan worden, bevestigt een woordvoerder van het Samenwerkingsverband zondagavond een bericht hierover van de NOS.

In de zogenoemde jihadgemeenten, van waaruit mensen zijn vertrokken naar Syrië of Irak, wil het Samenwerkingsverband twee mensen opleiden die in de gemeenschap aanzien genieten en bekend zijn. Het gaat hierbij om de gemeenten Den Haag, Arnhem, Delft, Zoetermeer, Leiden, Huizen, Amsterdam, Rotterdam en Gouda.

"De bedoeling is dat we de hulp landelijk gaan bundelen, maar het lokaal gaan uitvoeren", aldus de zegsman. De hulp van de vertrouwenspersonen kan straks onder meer per telefoon of e-mail worden ingeschakeld.

Het Samenwerkingsverband komt met de hulplijn, omdat ze verhalen horen van ouders die niet terechtkunnen bij instanties of er geen vertrouwen in hebben. De bedoeling is dat die ouders straks langs de juiste instanties worden geholpen, zodat ze op de juiste manier worden ondersteund met de vragen die ze hebben. "Het speelt breed in de samenleving en het is zonde. Van de 140 jihadgangers is 75 procent van Marokkaanse komaf. Wij willen de mensen zo helpen dat ze niet afreizen maar hier van waarde kunnen zijn", vertelt de woordvoerder.

De hulplijn is in eerste instantie bedoeld voor Marokkaanse mensen, maar gekeken wordt of ook mensen van andere komaf erbij kunnen worden betrokken. De woordvoerder wijst hierbij op de 25 procent jihadreizigers met een andere dan de Marokkaanse afkomst.

Rellen bij demonstratie extreemrechts in Keulen

De politie in Keulen heeft zondag waterkanonnen en pepperspray ingezet tegen demonstranten nadat een door extreemrechtse groepen georganiseerde betoging uit de hand was gelopen.

Agenten in rellenuitrusting grepen in toen de betogers flessen, stenen en vuurwerk naar agenten begonnen te gooien. Tijdens de ongeregeldheden raakten dertien agenten en een betoger gewond. Een politieauto werd op zijn kant gegooid. De politie verrichtte zes arrestaties, zei een woordvoerder.

Voor de betoging, die was aangekondigd als een protest tegen islamistisch extremisme, hadden zich in het oude stadscentrum van Keulen ongeveer tweeduizend mensen verzameld. De demonstratie was georganiseerd door neonazistische groepen en voetbalhooligans. Volgens het Duitse persbureau dpa riepen sommige deelnemers leuzen tegen buitenlanders.

Pro-westerse partijen op winst in Oekraïne

Twee exitpolls wijzen de partij van president Petro Porosjenko als winnaar aan van de parlementsverkiezingen die zondag in Oekraïne zijn gehouden.

Met 22,2 procent volgens de ene peiling en 23 procent volgens de andere blijft het Blok van Porosjenko het Volksfront van premier Arseni Jatsenjoek met respectievelijk 21,8 of 21,3 procent van de stemmen nipt voor.

Hoewel zij rivaliserende partijen leiden zijn Porosjenko en Jatsenjoek allebei pro-westers. Zij zijn voor hervormingen om de voormalige Sovjetrepubliek voor de economische ondergang te behoeden.

Samopomitsj, een pro-Europese partij die vooral in het westen van het land steun heeft, krijgt volgens de exitpolls 14,2 procent van de stemmen.

Het Oppositieblok, waar een deel van de aanhang van de in februari afgezette pro-Russische Partij van de Regio's onderdak heeft gevonden, blijft met bijna acht procent ruim boven de kiesdrempel van vijf procent.

GTA: San Andreas vandaag naar X360

Rockstar Games heeft per vandaag Grand Theft Auto: San Andreas beschikbaar gesteld op Games on Demand voor Xbox 360. Het betreft een verbeterde versie van het origineel met ondersteuning voor 720p-resolutie, verbeterde draw distance en extra achievements.

De release van deze versie is in het kader van het tienjarig bestaan van de game. In 2004 kwam de game uit voor PlayStation 2 en maakte enkele keren zijn retour op pc, Xbox en later nog OS X, XBLA, PlayStation Network en mobiele apparaten.

Juventus steviger aan kop in Serie A

Juventus heeft in de Serie A geprofiteerd van de remise van AS Roma. De voetbalploeg uit Turijn versloeg Palermo zondag in eigen huis met 2-0. Arturo Vidal opende na 32 minuten op aangeven van Carlos Tevez de score, waarna Fernando Llorente in de 64e minuut een hoekschop van Andrea Pirlo binnen kopte.

Roma kwam zaterdag niet verder dan een doelpuntloos gelijkspel bij Sampdoria. Koploper Juventus vergrootte daardoor zijn voorsprong op de ploeg van Kevin Strootman en Urby Emanuelson tot drie punten.

Udinese klom door een 2-0 thuiszege op Atalanta naar de derde plek, op drie punten van Roma. Clubicoon Antonio Di Natale was met een goal en een assist op Cyril Théréau beslissend voor Udinese. Genoa won op bezoek bij Chievo Verona met 2-0 en steeg naar de zevende plek.

'8,7 miljoen Nederlanders hebben WhatsApp'

Iets meer dan 8,7 miljoen Nederlanders hadden in september de berichtendienst WhatsApp geïnstalleerd op hun mobiele telefoon. Dat bleek zondag uit een kwartaalonderzoek van marktonderzoeker Telecompaper.

Dat zijn er meer dan 1 miljoen meer dan een jaar geleden. Ook Facebook Messenger is in trek, in september 2013 hadden iets meer dan 1,7 miljoen smartphone-gebruikers deze app, 12 maanden later waren dat er meer dan 3,7 miljoen.

Uit het onderzoek van Telecompaper, het Dutch App Market-rapport, blijkt verder dat meer vrouwen dan mannen WhatsApp en Facebook Messenger op hun telefoon hebben. Zo heeft 90 procent van de vrouwen met smartphones WhatsApp gedownload, tegen 80 procent van de mannen.

Nieuwe president van Indonesië presenteert kabinet

De nieuwe Indonesische president Joko Widodo heeft zondag zijn kabinet gepresenteerd. Belangrijke financiële posten in het 'werkkabinet' worden bezet door technocraten die pijnlijke hervormingen moeten doorvoeren.

'Jokowi' liet kandidaat-ministers eerst tegen het licht houden door de anticorruptiecommissie, die naar verluidt op verscheidene gegadigden wat aan te merken had. In het kabinet van dertig ministers en vier coördinerende ministers zijn acht vrouwen opgenomen. Een van hen is Retno Lestari Marsudi, de huidige ambassadeur in Den Haag, die de eerste vrouwelijke minister van buitenlandse zaken van Indonesië wordt.

Coördinerend minister van menselijke ontwikkeling en cultuur is Puan Maharani, een dochter van voormalig president Megawati Sukarnoputri. De nieuwe minister van defensie is Ryamizard Ryacudu. De voormalige legerchef staat te boek als een hardliner en ultranationalist.

Hypotheekberg Nederland geen probleem voor banken

De relatief hoge hypotheekschuld in Nederland heeft niet voor grote problemen gezorgd in de bankentest van de Europese Centrale Bank. Dat zei toezichtsdirecteur van De Nederlandsche Bank Jan Sijbrand zondag in een toelichting op de testresultaten. De grote Nederlandse banken vreesden vooraf dat de ECB hierover te streng zou zijn.

De onderzoekers van de ECB hebben wel extra zorgvuldig naar de hypotheekportefeuille van de Nederlandse banken gekeken, juist vanwege die op het oog scheve verhoudingen tussen huizenwaarde en hypotheekschulden. "Met de ECB hebben wij echter vastgesteld dat de Nederlandse betalingsmoraal zo goed is, dat verliezen niet waarschijnlijk zijn", aldus Sijbrand.

Banken drongen het afgelopen jaar bij DNB aan om Frankfurt goed uit te leggen hoe de Nederlandse hypotheekmarkt in elkaar steekt. De Nederlandse Vereniging van Banken bracht zelfs een Engelstalige brochure uit om dat goed over het voetlicht te brengen. DNB heeft volgens Sijbrand echter niet hoeven lobbyen bij de ECB. "We hebben het wel goed moeten uitleggen. En dat is gelukt."

De ECB heeft voor de bankentest de balans van de banken uitgebreid doorgelicht in de Asset Quality Review, bijvoorbeeld of wel genoeg voorzieningen zijn genomen voor niet-betalende hypotheekklanten. Dat leverde voor ING, Rabobank en SNS Bank samen een aanpassing op van 397 miljoen euro op het kapitaal. De totale hypotheekbalans in Nederland is ongeveer vijfhonderd miljard euro. "Dat is relatief gezien erg weinig", benadrukte Sijbrand. ABN AMRO, de vierde bank actief in hypotheken, hoefde niets aan te passen.

De nieuwe pan-Europese toezichthouder heeft vervolgens gekeken wat er met de balans van de banken gebeurt als de economie de komende drie jaar matig groeit of juist krimpt. Een krimp zorgt ervoor dat minder mensen hun hypotheeklasten kunnen betalen, omdat zij bijvoorbeeld werkloos raken of omdat huizen onder water komen te staan. Ook verdienen banken minder op hypotheken, omdat de rentemarges in het scenario dalen.

Volgens de tests zijn de Nederlandse banken financieel gezond genoeg om de verliezen in de fictieve economische scenario's op te vangen. Wel zijn banken die zich meer richten op de Nederlandse hypotheekmarkt gevoeliger voor het zwarte scenario, aldus Sijbrand. Alle banken bleven echter boven de minimaal vereiste kapitaalratio van 5,5 procent.

'Meer dan 800 doden in Kobani'

Het dodental na bijna zes weken strijd in en rond de noordelijke Syrische grensstad Kobani is opgelopen tot 815, heeft het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten zondag gemeld.

Onder de doden zijn volgens het Observatorium 21 Koerdische burgers en 302 strijders van de Koerdische Volksbeschermingseenheden of YPG. Sinds de gevechten begonnen zijn ook 481 strijders van de soennitische extremistische groep Islamitische Staat gedood.

IS-strijders drongen Kobani half september binnen nadat ze tientallen omliggende Koerdische dorpen hadden ingenomen. Meer dan tweehonderdduizend mensen zijn voor de strijd over de grens naar Turkije gevlucht.

Een Koerdische zegsman in Kobani, Idriss Nassan, zei dat zondag gevochten werd om Izaa, een heuvel ten westen van de stad. YPG-eenheden zouden aan de oostelijke en zuidelijke fronten langzaam terrein winnen. De situatie was zondag 'betrekkelijk rustig vergeleken met gisteren', zei Nassan.

IS opende zaterdag een aanval op een Koerdische wijk in Kobani, maar slaagde er niet in terreinwinst te boeken, zei het Observatorium. De door de Verenigde Staten geleid coalitie voerde zaterdag en zondag vijf luchtaanvallen uit. Vorige week waren dat er nog meer dan 135.

Man met mogelijke explosieven neergeschoten

De politie heeft zondag in Vlissingen een verwarde 23-jarige man uit Middelburg die mogelijk explosieven bij zich heeft in zijn been geschoten. De man ligt nog op straat. Gewacht wordt tot de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) ter plaatse komt, meldt een politiewoordvoerder.

De man ligt op de Koudekerkseweg, een doorgaande weg waaraan woningen liggen. De bewoners zijn niet geëvacueerd, maar ze worden wel verzocht binnen te blijven en uit de buurt te blijven van ramen.

De politie werd zondag gewaarschuwd over de man, die agressief liep te doen op straat. Toen agenten hem wilden aanhouden, zakte hij door zijn benen, waarop agenten zagen dat de man iets bij zich draagt wat mogelijk duidt op explosieven. Daarop besloten de agenten op afstand te gaan staan.

De straat is afgezet. De politie besloot gericht op hem te gaan schieten toen de man ging lopen en niet luisterde naar bevelen om te blijven staan. Een onderhandelaar van de politie is volgens de woordvoerder ter plaatse en probeert contact met de Zeeuw te krijgen. "Maar het is een verwarde man", legt de zegsvrouw uit.

Verhoef wint verkiezing beste thriller van het jaar

Auteur Esther Verhoef heeft met haar boek De Kraamhulp de verkiezing voor beste thriller van het jaar gewonnen. Verhoef won de Hebban Crimezone Award in de categorie Nederlandstalig. De Australische scenarioschrijver Terry Hayes won in de categorie buitenland met zijn debuut Ik Ben Pelgrim. De prijzen zijn zondagmiddag uitgereikt tijdens het Nederlands Thrillerfestival in het Stadstheater in Zoetermeer.

Bezoekers van de website hebban.nl konden van 15 september tot 5 oktober kiezen uit een door de redactie samengestelde stemlijst van dertig vertaalde en dertig oorspronkelijk Nederlandstalige thrillers. Onder de genomineerden waren Karin Slaughter, John Grisham, Loes den Hollander en Simone van der Vlugt. Dit jaar werden iets meer dan zestienduizend stemmen geteld.

Verhoef ging al twee keer eerder met de prijs aan de haal. De verkiezing voor beste thriller van het jaar werd in 2002 voor het eerst georganiseerd.

In de categorie thrillers voor jongvolwassenen won Mel Wallis de Vries met Wreed. Het Boek des Levens van de Amerikaanse historica Deborah Harkness won de award voor beste vertaalde fantasyboek, terwijl Heksenwaan van schrijver Martijn Adelmund en illustrator Iris Compiet werd bekroond als de beste Nederlandstalige fantasyroman. De debuutaward ging naar De Dode Kamer van Bronja Hoffschlag.

Beveiligers beschermen agenten tegen boze menigte

Beveiligers van een horecazaak hebben zaterdagnacht in het Overijsselse Rijssen agenten afgeschermd die werden bedreigd door een groep van zo'n 25 personen. De groep keerde zich tegen de politie nadat die een 22-jarige man had opgepakt, meldt de politie zondag.

De politie werd rond 02.50 uur gevraagd assistentie te verlenen bij het uit de horecagelegenheid zetten van een groep bezoekers die zich vervelend gedroeg. Eenmaal buiten gedroeg de 22-jarige man uit het Overijsselse Hengelo zich agressief en sloeg hij tegen een ruit van een geparkeerde auto. Daarop werd hij aangehouden.

Vervolgens keerde de groep op een parkeerplaats zich tegen de agenten. Ondanks de bescherming van de beveiligers van de horecazaak kregen de agenten toch nog klappen. Ook werden de agenten, die assistentie inschakelden, uitgescholden. Samen met de extra agenten werd een linie gevormd, waarop de groep van de parkeerplaats werd verwijderd en de rust volgens de politie terugkeerde.

Zestien minuten Quantum Break

Het is bij vlagen erg stil rondom Quantum Break. Toch laten beelden van deze Xbox One-exclusive zien dat de titel zich prima kan meten met andere next-gen toppers. Er is nu een nieuwe trailer van zestien minuten te bekijken, welke voortborduurt op de trailer die we afgelopen augustus lieten zien.

Quantum Break is een cover-based third person actiegame, waarbij krachten voor het manipuleren van tijd centraal staan. Ontwikkelaar Remedy heeft voor de game een wetenschapper in de arm genomen die voor CERN gewerkt heeft. Op die manier probeert Remedy het plot zo geloofwaardig mogelijk te laten lijken op het gebied van theoretische natuurkunde en kwantummechanica. 

Quantum Break staat gepland voor Q2 2015 en komt alleen op Xbox One uit.

Uitslagen Eredivisie speelronde 10

De tiende speelronde in de Eredivisie is het afgelopen weekend afgewerkt. In deze speelronde lieten de traditionele topclubs aan de provinciale smaakmakers zien waar ze staan. PEC Zwolle, SC Heerenveen en SC Cambuur raken langzaam in verval terwijl Feyenoord de top 3 binnen sluipt.

Op vrijdag begon ADO Den Haag thuis tegen FC Dordrecht. In deze wedstrijd werd het 2-0, mede door een goal van topschutter Michiel Kramer. Matthias Gehrt wist zijn terugkeer op te leuken met een doelpunt.

Op zaterdag begon Vitesse tegen het zwakke NAC. NAC bleek echter sterker dan gedacht, iets waar Vitesse zich op verkeek. Wie zich ook ergens op verkeek was Piet Velthuizen. Hij dacht dat de vrije trap van Adnane Tighadouini naast ging, maar de bal viel plots binnen. Nog een goal van Tighadouini en 2 goals van Vejinovic zorgden voor 2-2 in de wedstrijd Vejinovic - Tighadouini.

Een ruim uur later begon AZ tegen FC Groningen te voetballen. FC Groningen, dat het zo moeilijk heeft, kwam echter gemakkelijk met 2-0 voor. Danny Hoesen maakte zijn eerste goal voor de FC. AZ kwam echter terug en zo eindigde ook deze wedstrijd in 2-2. Tegelijkertijd werd Heracles Almelo dieper in de problemen geduwd na een 1-3 tegen Willem II. Samuel Armenteros scoorde 2 keer.

Ajax begon om kwart voor negen met een voetbalshow tegen Go Ahead Eagles. De club van de Vetkampstraat promoveerde echter haar eerste kans tot doelpunt waardoor het na een helft 1-1 stond. Na rust kon Ajax de topvorm niet meer vinden maar werd het gemakkelijk 3-1.

Op zondag trapte Cambuur af tegen Feyenoord, na een uurtje langer slaap vanwege de wintertijd. Desalniettemin was de thuisploeg niet erg uitgeslapen. Jens Toornstra werd de matchwinner: 0-1. Daarna begon PSV aan een voetbalshow, de Eindhovenaren stonden na een half uur op 0-3. De rest van de wedstrijd was de club echter niet meer zo sterk tegen FC Utrecht en zo werd het 1-5. Tegelijkertijd speelde PEC Zwolle tegen SC Heerenveen. Mark Uth scoorde weer twee keer en is zo mede topscorer. PEC Zwolle redde een punt, mede te wijten aan Friese doelman Kristoffer Nordfelt.

De laatste wedstrijd was tussen Excelsior en FC Twente. Twente begon extreem goed en stond na enkele minuten al op voorsprong door Luc Castaignos. Excelsior keerde de wedstrijd echter om en het eindigde in 2-1. Twente verloor zo voor het eerst dit seizoen een wedstrijd.

PSV, Ajax en Feyenoord staan nu in de top 3. Kort daarachter vinden we nog steeds PEC Zwolle, sc Heerenveen en SC Cambuur. Onderin zijn er grote problemen voor FC Dordrecht en Heracles Almelo. Dordrecht heeft sinds de eerste wedstrijd nog maar 2 punten gepakt en Heracles heeft uit nog geen punt weten te pakken.

Programma

Thuis Uit Datum Uitslag
ADO Den Haag FC Dordrecht 24 okt 2014 2-0
Vitesse NAC Breda 25 okt 2014 2-2
AZ FC Groningen 25 okt 2014 2-2
Heracles Almelo Willem II 25 okt 2014 1-3
Ajax Go Ahead Eagles 25 okt 2014 3-1
SC Cambuur Feyenoord 26 okt 2014 0-1
FC Utrecht PSV 26 okt 2014 1-5
PEC Zwolle sc Heerenveen 26 okt 2014 2-2
Excelsior FC Twente 26 okt 2014 2-1

Stand

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
1 PSV 10 8 0 2 24 30 - 8
2 Ajax 10 6 2 2 20 20 - 12
3 Feyenoord 10 5 2 3 17 15 - 7
4 PEC Zwolle 10 5 2 3 17 18 - 14
5 sc Heerenveen 10 4 4 2 16 15 - 11
6 SC Cambuur 10 4 4 2 16 17 - 14
7 Vitesse 10 4 3 3 15 26 - 18
8 FC Twente 10 3 6 1 15 17 - 12
9 Willem II 10 5 0 5 15 15 - 15
10 AZ 10 4 2 4 14 15 - 17
11 FC Groningen 10 4 2 4 14 12 - 17
12 Excelsior 10 3 4 3 13 13 - 16
13 FC Utrecht 10 4 1 5 13 13 - 19
14 Go Ahead Eagles 10 3 2 5 11 14 - 20
15 ADO Den Haag 10 2 4 4 10 14 - 17
16 NAC Breda 10 2 4 4 10 14 - 25
17 FC Dordrecht 10 1 2 7 5 9 - 23
18 Heracles Almelo 10 1 0 9 3 14 - 26

Programma

Thuis Uit Datum Tijd
Ajax FC Dordrecht 01 nov 2014 18.30
FC Twente sc Heerenveen 01 nov 2014 19.45
Feyenoord PEC Zwolle 01 nov 2014 19.45
PSV ADO Den Haag 01 nov 2014 20.45
FC Utrecht Vitesse 02 nov 2014 12.30
AZ Excelsior 02 nov 2014 14.30
Go Ahead Eagles Heracles Almelo 02 nov 2014 14.30
Willem II SC Cambuur 02 nov 2014 14.30
FC Groningen NAC Breda 02 nov 2014 16.45

Topscorers

Speler Club Goals Wedstrijden
Michiel Kramer ADO Den Haag 8 10
Mark Uth sc Heerenveen 8 10
Memphis Depay PSV 6 6
Luc Castaignos FC Twente 6 10
Adam Maher PSV 6 10
Bartholomew Ogbeche SC Cambuur 6 10
Marko Vejinovic Vitesse 6 10
Abiola Dauda Vitesse 5 8
Michael de Leeuw FC Groningen 5 9
Mitchell te Vrede Feyenoord 5 9

Van Gerwen en Van Barneveld naar laatste vier

Michael van Gerwen en Raymond van Barneveld treffen elkaar in de halve finales van de European Darts Championship. Beide heren hebben eerder vandaag hun kwartfinale weten te winnen. Mighty Mike won van Chisnall en Barney versloeg Peter Wright. 

De middag begon met het duel tussen Jelle Klaasen en Mervyn King. De 30-jarige Brabander ging er echter met 10-5 af. Klaasen begon prima, maar had geen antwoord op een tussensprint van zijn sterke opponent. Vanaf 2-2 won de 48-jarige King vier legs op rij en was het eigenlijk gespeeld. King raakte 55 % (10/18) van zijn dubbels, waar Klaasen bleef hangen op 26% (5/19). 

Stephen Bunting speelde vanmiddag tegen Terry Jenkins. Bunting kreeg te maken met de 'Taylorvloek'. De vloek houdt in dat als je van Phil Taylor wint, je niet het toernooi zult winnen. Bunting won zaterdagavond van Taylor met 10-9 en ging er vanmiddag met 10-7 af tegen Jenkins. King en Jenkins spelen tegen elkaar in de eerste halve finale. 

Van Gerwen had een makkelijke middag tegen CHisnall, het werd 10-5. De wereldkampioen had een gemiddelde van 111, Chisnall kan met 101 gemiddeld ook niet terug kijken op een slechte wedstrijd, maar Van Gerwen was gewoon oppermachtig. 

Van Barneveld, in Mülheim spelend met een bril, begon sterk aan de parti tegen Wright. De 47-jarige Nederlander gaf de 2-0 voorsprong echter snel weg, waardoor Wright de eerste pauze in ging met een 2-3 voorsprong. Beide spelers waren aan elkaar gewaagd. Waar Wright goed was in het scoren (halverwege de partij een gemiddelde van 107), was Barney beter in het finishen.

In de twaalfde trok de voormaligde postbode de stand gelijk (6-6). Even later kwam bij op 8-7 door 111 uit te gooien, deze voorsprong gaf Barney niet meer weg. Van Barneveld gooide in zijn laatste leg 144 uit en won de partij met 10-7. 

Vanavond vanaf 20:00 uur worden de halve finales gespeeld. Als eerste spelen King en Jenkins tegen elkaar, daarna is de Nederlandse halve finale. De finale zal na de halve finale worden gespeeld. 

Opnieuw zege voor N.E.C. en Roda JC

N.E.C. en Roda JC blijven in de Jupiler League voorlopig een maatje te groot voor de rest. Koploper N.E.C. won zondag thuis met 3-1 van FC Oss. Roda, dat tweede staat, was Sparta Rotterdam met 3-0 de baas.

De zege van N.E.C. was moeizamer dan de eindstand deed vermoeden. Door de negende goal dit seizoen van Kevin van Veen kwam Oss kort na rust verrassend op voorsprong. Pas tussen de 73e en 78e minuut stelden Christian Santos, Alireza Jahanbakhsh en Sjoerd Ars orde op zaken.

Roda kwam door een goal van Bart Biemans al in de negende minuut op voorsprong. Mark Höcher en Frank Demouge maakten er diep in de tweede helft 2-0 en 3-0 van.

N.E.C. heeft na elf wedstrijden dertig punten, twee meer dan Roda. FC Volendam (25 punten) en FC Eindhoven (24 punten) zijn de enige ploegen die nog enigszins in het spoor kunnen blijven. FC Emmen en Sparta delen de vijfde plaats met negentien punten.

Van Persie redt in slotminuut punt United

Louis van Gaal is er in zijn eerste topper als manager van Manchester United ternauwernood in geslaagd om een goed resultaat te boeken. Van Persie maakte laat gelijk: 1-1.

Voor dit duel speelde United louter tegen op papier zwakkere tegenstanders. Toch werden er veel punten verloren. Swansea City, Sunderland, Burnley, Leicester City en West Bromwich Albion waren allemaal in staat om de zo kostbare punten van United af te snoepen. Het zorgde voor een zesde plek op de ranglijst. Vandaag moest het anders.

In een onstuimig begin golfde het spel op en neer. Beide elftallen zetten elkaar vroeg onder druk. Dat Chelsea niet – zoals het zo vaak doet – behoudend begon, mocht dan ook een verrassing heten. Het zorgde voor een uiterst interessant schouwspel.

Robin van Persie – die net als Daley Blind in de basis stond – tekende voor de eerste échte kans. Op aangeven van Adnan Januzaj moest hij uit de draai snel één-op-één met Thibaut Courtois snel schieten. Een Van Persie in vorm had de bal over de Belg heen gelift. Nu was het Courtois die simpel redde.

Het vervolg van de eerste helft bleef attractief, maar zonder veel kansen. Alleen oude meester Didier Drogba, die de geblesseerde Diego Costa verving, schoot nog tegen David de Gea aan. Overigens had Chelsea nog wel recht op een strafschop. Chris Smalling trok Branislav Ivanovic naar de grond tijdens een corner. Tot zijn verbazing zweeg de fluit van scheidsrechter Dowd.

Na rust nam Chelsea het heft in handen. Een goede fase werd bekroond door Drogba, die vanuit een corner bij de eerste paal hard binnen kopte. United probeerde vervolgens wel te antwoorden, maar bleek daartoe nauwelijks in staat. Chelsea hield de controle en kwam zelden in de problemen. Sterker nog, via Ivanovic (schot voorlangs) en Willian (schot naast) liet het zelfs na om de marge verdubbelen.

Toen Mourinho met het inbrengen van Jon Obi Mikel de defensie dichtspijkerde, zakte het lood in de schoenen van de thuisploeg. Op wat speldenprikken via dode spelmoment na, leken de bezoekers niet meer in de problemen te komen. Totdat Ivanovic in de slotminuut van de wedstrijd zijn tweede gele kaart pakte, maar belangrijker een vrije trap veroorzaakte. Uit de rebound daarvan ramde Van Persie alsnog de 1-1 binnen. Gelet op de tweede helft een onverdiend, maar belangrijk punt voor Van Gaal.

Ondanks het laat verdiende punt zakt United naar de achste plek op de ranglijst. Chelsea verzuimt om zes punten voor op nummer twee Southampton te staan. Eén ding is zeker: Truus van Gaal treft vanavond een veel minder chagrijnige Van Gaal aan dan iedereen in minuut 93 dacht.

Project CARS-trailer beangstigend realistisch

Ontwikkelaar Slightly Mad Studios en uitgever Bandai Namco hebben een Halloween-trailer online gegooid voor Project CARS, waarin beelden getoond worden van nachtraces onder extreme weersomstandigheden. De trailer bestaat uitsluitend uit ingame-beelden.

De lichteffecten in combinatie met zware neerslag zijn indrukwekkend te noemen. Onlangs werd bekend dat Project CARS uitgesteld wordt tot maart 2015. De racegame komt uit voor PlayStation 4, Xbox One, Wii U, SteamOS en Windows.

Sijsling strandt in kwalificaties Parijs

Igor Sijsling is er niet in geslaagd zich te plaatsen voor het masterstoernooi van Parijs. De Amsterdammer ging zondag in de tweede en laatste kwalificatieronde onderuit tegen de Amerikaan Donald Young. Het pleit was na iets meer dan een uur in twee sets beslecht: 7-5 en 6-3.

Sijslings nederlaag was geen schande. Young staat op de wereldranglijst negentien plekken hoger, 69 om 88.

De linkshandige Sijsling had zaterdag in de eerste kwalificatieronde nog afgerekend met de Rus Tejmoeraz Gabasjvili. Door zijn uitschakeling zijn er geen Nederlanders in de Franse hoofdstad actief.

Uitslag Excelsior - FC Twente

Excelsior heeft in de Eredivisie voor een verrassing gezorgd door FC Twente de eerste nederlaag van het seizoen te bezorgen. De Rotterdamse promovendus klopte in eigen huis de Tukkers met 2-1 en klom op de ranglijst naar een twaalfde plaats met dertien punten uit tien duels. Twente staat achtste met twee punten meer.

Excelsior

2 - 1

FC Twente

 17' Van Weert
 68' Stans
   2' Castaignos
 
 Gele kaart: Kruys, Auassar (Excelsior)
 
Stadion: Woudestein, Rotterdam
Toeschouwers: 3.600
Arbiter: Van Sichem
 
Opstelling:   Opstelling:
Coutinho
Karami
Fischer
Van Diermen
Brito
Bruins
Kruys
Auassar
Botaka
Van Weert (Vermeulen/82)
Stans
  Marsman
Breukers
Martina
Bengtsson (Mokhtar/76)
Schilder
Ebecilio (Engelaar/84)
Ziyech
Mokotjo
Corona
Castaignos
Miyaichi (Kusk/57)

Indrukwekkende cinematic The Witcher 3

Ontwikkelaar CD Projekt Red heeft de intro-cinematic van The Witcher 3: Wild Hunt online gezet. In de trailer zien we hoe Yennefer, het oude liefje van Geralt, zich uit benarde situaties probeert te redden.

De intro heet 'The Trail', wat duidt op het spoor dat Geralt moet volgen om zijn oude geliefde terug te vinden. The Witcher 3: Wild Hunt komt in februari uit voor PlayStation 4, Xbox One en pc.

[upd] Lijk vermiste vrouw Assen gevonden

In een kanaal in het Drentse Taarlo is zondag een auto met daarin een stoffelijk overschot gevonden. De auto is van een vrouw die sinds een kleine twee weken wordt vermist, meldt de politie.

De auto is volgens RTV Drenthe vermoedelijk eerst op een boom gebotst en daarna in het water terechtgekomen. Het voertuig is geborgen, het lichaam is voor onderzoek en identificatie naar een ziekenhuis gebracht. Of het gaat om de 54-jarige vrouw uit Assen die sinds 14 oktober wordt vermist, is nog onduidelijk. De vrouw, die suikerziekte heeft maar haar insuline niet mee had genomen, was die ochtend vanaf haar woning vertrokken.

Update 18.02 uur:
Het gaat hier inderdaad om de vermiste Jansje Takens. Dit heeft de Asser politie zojuist meegedeeld, zo weet RTV Drenthe.

Federer voor zesde keer winnaar in Basel

Roger Federer heeft voor de zesde keer in zijn carrière het ATP-toernooi van Basel gewonnen. De 33-jarige Zwitserse tennisser was in zijn geboortestad in de finale met 6-2 en 6-2 veel te sterk voor de Belg David Goffin (7). Federer stond in totaal al elf keer in de finale in Basel. De laatste twee jaar kaapte de Argentijn Juan Martin del Potro de titel voor zijn neus weg.

Goffin won de afgelopen maanden de toernooien van Kitzbühel en Metz en was al zestien wedstrijden op rij ongeslagen. Tegen Federer had hij echter weinig in te brengen. De 23-jarige Belg kreeg geen enkel breakpoint, leverde zelf vier keer zijn service in en moest al na vijftig minuten als verliezer van de baan.

'Russell Brand wil burgemeester van Londen worden'

Russell Brand heeft zijn zinnen gezet op het burgemeesterschap van Londen. De Britse acteur en komiek, die kort geleden nog stelde dat stemmen verspilde tijd is, zou tegen goede vrienden hebben gezegd dat hij Boris Johnson in 2016 wil opvolgen. Dat schrijft boulevardkrant Mail on Sunday.

Of Brand serieus een gooi wil doen naar het burgemeesterschap is niet bekend. Zijn woordvoerder wil tegenover de krant niet reageren.

In het deze maand verschenen boek van Brand, Revolution, staan al behoorlijk wat ideeën mocht de komiek zich echt kandidaat willen stellen. Zo is hij een voorstander om het Britse koningshuis af te schaffen en wil hij 'fracking', een manier om naar schaliegas te boren, verbieden.

Sunset Overdrive echt niet op pc

Heel even was er hoop dat Sunset Overdrive ook naar de pc komt. Vanmiddag kwam er een advertentie voorbij waarin dit werd vermeld. Studiomanager voor Microsoft Mike Ybarra heeft dit gerucht meteen ontzenuwd.

pc ad

Stiekem blijven we gewoon hopen en dromen. 31 oktober komt Sunset Overdrive exclusief uit voor de Xbox One.

Zwemster Hosszu als eerste miljonair met prijzengeld

Zwemster Katinka Hosszu zal komende week zwemgeschiedenis schrijven. De 25-jarige Hongaarse overschrijdt dan de grens van een miljoen dollar aan prijzengeld, iets wat nog nooit een zwemmer of zwemster gelukt is. Toppers als Michael Phelps zijn weliswaar rijk, maar hun miljoenen komen vooral voort uit sponsordeals en andere contracten.

Hosszu, vanwege haar altijd loodzware programma ook wel Iron Lady genoemd, heeft het prijzengeld bijna helemaal verdiend in de World Cup, een lucratieve serie kortebaanwedstrijden over de hele wereld. Komende week staan de afsluitende meets in Tokio en Singapore op het programma, maar door het prijzengeld wat Hosszu met onder meer de klassementen gaat verdienen zal ze het miljoen overschrijden.

In 2012, 2013 en 2014 komt ze bij elkaar uit op een totaal van ongeveer 1,2 miljoen dollar. Tot zover staat ze in 2014 op 215.000 dollar, maar daar komt onder anderen nog zeker een ton bij voor het eindklassement. 

De afgelopen twee dagen, tijdens het toernooi in Beijing, waren voor Hosszu ook weer erg succesvol. Ze brak er zelfs het record van meeste World Cup-zeges ooit. Dat was met 105 stuks in handen van de Slowaakse Martina Moravcova, die in de eerste jaren van de eeuw ook twee keer het eindklassement won. Hosszu kwam met 103 zeges naar Beijing, waar ze op de eerste dag al meerdere races won. De 200 meter wisselslag was nummer 106 en bracht het record.

Beslag op tv's en ander duur spul Bram Moszkowicz

Bram Moszkowicz werd vorig jaar uit de advocatuur gezet. Bij de desbetreffende tuchtzaak stond advocaat Gabriël Meijers hem bij. En een advocaat, dat kost natuurlijk een paar lieve duiten, maar Bram was het niet eens met de rekening van zijn voormalige collega en betaalde deze dus niet. Meijers laat het er  niet bij zitten en heeft beslag laten leggen op diverse goederen van Moszkowicz.

De officiële stukken van de deurwaarder zijn vervolgens in handen van het AD terechtgekomen. Daarop staan onder meer flatscreen-tv's, een Macbook, en een olieverfschilderij waarop acteur Marlon Brando staat afgebeeld (naar verluidt als Don Corleone uit The Godfather).

"Dat de deurwaarder nu wordt ingeschakeld, vind ik helemaal niet chic", zegt Moszkowicz in een reactie tegen het AD. Dat de lijst met bezit op de mat van het AD belandde vond Bram vast ook niet heel deftig, maar hij is desondanks niet te beroerd om het even uit te leggen. "Executoriaal beslag, dat is typisch deurwaarderstaal. Deze persoon heeft zekergesteld dat er voldoende spullen van waarde in mijn huis waren. Hij heeft niets meegenomen." De Don hangt dus nog gewoon boven zijn bureau.

Politie België weigert uitzetting naar ebolalanden

België zet geen asielzoekers meer uit naar West-Afrikaanse landen waar ebola rondwaart. Er worden nog wel mensen uitgewezen, maar de politie wil de uitzetting niet meer uitvoeren. Dat meldt de Belgische krant Het Nieuwsblad.

De federale politie vindt het in Sierra Leone, Liberia en Guinee te onveilig voor de agenten die de repatriëringen moeten begeleiden. Zonder politie-escorte kunnen die niet doorgaan. Hoewel de Belgische autoriteiten nog geregeld asielzoekers naar West-Afrika uitwijzen liggen de uitzettingen dan ook stil.

'Artsen laks bij voorschrijven medicijnen'

Veel artsen in Nederland houden zich bij het voorschrijven van medicijnen niet aan de regels. Dat concludeert het programma Reporter Radio zondag op basis van onderzoek van het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik.

Bij 23 medicijnen moeten artsen aan apothekers doorgeven waarom ze het medicijn voorschrijven. Bijna de helft van de artsen en ruim een derde van de specialisten geeft niet door aan de apotheker waarom ze iets voorschrijven, terwijl dat volgens de wet wel verplicht is, aldus Reporter Radio.

Ruud Coolen van Brakel, directeur van het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik, noemt de uitkomsten van het onderzoek 'meer dan onthutsend'.

'Artsen laks bij voorschrijven medicijnen'
'Artsen laks bij voorschrijven medicijnen' (Foto: ANP)

Brief John Lennon levert 22.000 euro op

Een handgeschreven brief van John Lennon heeft op een veiling in Boston ruim 22.000 euro opgeleverd. Dat meldt muziektijdschrift Rolling Stone.

De brief uit 1971 was bestemd voor de Amerikaanse televisiepresentator Joe Franklin. Lennon probeert het muzikale talent van zijn vrouw Yoko Ono onder de aandacht te brengen en vraagt Franklin om eens naar het album Fly die toen net werd uitgebracht te luisteren.

Tijdens de veiling gingen in totaal ruim 350 voorwerpen, variërend van tickets voor een concert van The Beatles, een gouden plaat van Crosby, Stills & Nash en bladmuziek van Led Zeppelin's klassieker Stairway to Heaven, onder de hamer. Een van de pronkstukken was een gitaar van Dee Dee Ramone die voor bijna dertigduizend euro van eigenaar wisselde.

Vrouw en baby gewond door omkieperen koets

Een vrouw en haar pasgeboren baby zijn zondagmiddag in het Overijsselse Oudleusen gewond geraakt doordat de koets waarin zij zaten omsloeg. De vrouw liep een hersenschudding op, de baby had alleen een paar schrammen en schaafplekken. Het paard dat de koets trok ging er met de kar vandoor, meldt een woordvoerder van de politie.

Het ongeval vond rond 12.20 uur plaats. De koets kantelde in een bocht. De vrouw kwam met haar kind onder het gevaarte terecht. Het paard rende vervolgens enkele honderden meters met de koets verder, maar kwam tot stilstand doordat het dier verstrikt raakte tussen bomen.

De vrouw en het kind zijn naar een ziekenhuis gebracht. Daar moeten ze een nacht ter observatie blijven.

Man judoot agent tegen de grond

Een 22-jarige man uit Deventer is zondagochtend vroeg opgepakt nadat hij een agent met een judoworp op de grond had gegooid. De agent liep hierbij schaafwonden op en zijn bril werd vernield, meldt de politie zondag.

Agenten zagen rond 04.00 uur dat een man in het centrum van Deventer ruzie zocht met een andere man. Een van de agenten verzocht de aanstichter meerdere keren met hem mee te lopen om escalatie te voorkomen, maar daar had de Deventenaar geen zin in.

Toen de agent hem weg wilde trekken, pakte de man hem plotseling beet en gooide hem met een judoworp op de grond. Hierna rende de man weg, maar hij kon uiteindelijk toch worden opgepakt. De man is vastgezet voor nader verhoor.

Uitslagen Eredivisie 26/10/2014

Om 14.30 uur werden twee duels in de Eredivisie gespeeld. PSV won heel eenvoudig van FC Utrecht en PEC Zwolle speelde gelijk tegen sc Heerenveen. Hieronder tref je de karakteristieken van beide wedstrijden. 

FC Utrecht

1 - 5

PSV

 50' Boymans    12' Maher 
 23' Depay (pen) 
 25' Hendrix 
 81' Kum (e.d.) 
 90+1' Wijnaldum 
 
 Gele kaart: Kali (FC Utrecht), Willems, Bruma (PSV)
 Rode kaart: v.d.Maarel (22/2xg) (FC Utrecht)
 
Stadion: De Galgenwaard, Utrecht
Toeschouwers: 18140
Arbiter: Nijhuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Verhoeven
vd.Maarel
Leeuwin Markiet
Letschert
Janssen
Ayoub
Kali (Rubin/58)
Kerk (Kum/24)
Boymans
Oar (Peterson/82)
  Zoet
Arias (Brenet/85)
Bruma
Rekik Willems
Maher (Wijnaldum/63)
Hendrix
Guardado
Narsingh
L.de Jong
Depay (Jozefzoon/78)

PEC Zwolle

2 - 2

sc Heerenveen

 51' Necid
 74' v.d.Werff
   38' Uth (pen) 
 61' Uth 
 
 Gele kaart: Drost (PEC Zwolle), Sinkgraven, Marzo, v.Anholt (sc Heerenveen)
 
Stadion: IJsseldelta Stadion, Zwolle
Toeschouwers: 12400
Arbiter: Wiedemeijer
 
Opstelling:   Opstelling:
Hahn
v.Polen
v.d.Werff
Broerse (Sainsbury/71)
v.Hintum
Lukoki
Lam (Nijland/71)
Drost
Rienstra
Thomas (Karagounis/74)
Necid
  Nordfeldt
Marzo
Buijs
v.Aken
v.Anholt
De Roon (Schmidt/57)
Sinkgraven (Dalgaard/89)
v.d.Berg
Slagveer
Uth
Thorsby (v.Amersfoort/65)

Keanu Reeves wil superheld zijn

Keanu Reeves zou graag nog eens in de huid willen kruipen van een superheld. Hij vindt het jammer dat hij daar nooit voor is gevraagd, zegt hij tegen de Amerikaanse filmsite Moviefone.

"Ik heb altijd de rol van Wolverine gewild, maar ik kreeg hem niet. En er is nu een geweldige Wolverine", aldus Reeves. "Ik heb ook altijd in The Dark Knight willen spelen, maar ook dat is niet gelukt", gaat de 50-jarige acteur verder. "Er zijn een stel goede Batmans geweest. Ik geniet er nu maar van als kijker."

Reeves klaagde er afgelopen week ook al over dat hij de laatste tijd minder wordt gevraagd voor grote films. Tegenover Moviefone zegt hij nu dat hij misschien een superheldenfilm wil regisseren.

[vid] Brits leger stopt na 13 jaar met vechten in Afghanistan

Het Britse leger heeft zijn hoofdkwartier in Afghanistan zondag overgedragen aan het Afghaanse leger. De Britten streken op legerbasis Kamp Bastion, in de provincie Helmand, de Union Jack en hesen de Afghaanse vlag. Daarmee komt na 13 jaar een einde aan de Britse militaire campagne in Afghanistan.

Amerikaanse en Afghaanse militairen waren getuige van de plechtigheid. Die maakte een officieel einde aan de internationale campagne in de zuidwestelijke provincie van Afghanistan. Amerikaanse en Britse troepen droegen die campagne gezamenlijk.

Kamp Bastion was vanaf 2006 het kloppende hart van de Britse gevechtsoperaties in Afghanistan. Het land was echter al sinds 2001 actief in Afghanistan. De militaire inzet volgde op de terreuraanslagen in New York en Washington op 11 september van dat jaar. Het Britse leger verloor in de 13 jaar sindsdien 453 man.

Duizenden hooligans betogen tegen islam

Naast de Dom van Keulen zijn zondag zo'n 2500 Duitse voetbalhooligans de straat op gegaan om te betogen tegen radicaal islamisme, onder het motto "hooligans tegen salafisme". 500 tegenbetogers zetten zich in voor tolerantie.

Volgens verslaggevers ter plaatse heerst er een agressieve sfeer. Hooligans roepen leuzen als "Buitenlanders het land uit!" Er wordt met vuurwerk gegooid. De politie heeft burgers gevraagd alleen naar het centrum te komen als het echt nodig is, zo meldt de regionale krant Kölner Stadt-Anzeiger.

Leger Irak dringt IS rond Bagdad terug

Het Iraakse leger heeft Jurf al-Skhar heroverd op terreurbeweging Islamitische Staat (IS). Regeringstroepen zijn de stad, die even ten zuiden van Bagdad ligt, volgens de staatstelevisie inmiddels binnengetrokken.

In de strijd om de soennitische stad zijn tientallen opstandelingen gesneuveld, liet de politie van de provincie Babil weten. Tientallen anderen zouden gewond zijn geraakt.

Jurf al-Skhar maakt deel uit van een soennitische stedengordel ten zuiden van de hoofdstad Bagdad. IS nam de stad eind juli in en naderde Bagdad zo op een kilometer of vijftig. De radicaalsoennitische groep begon afgelopen voorjaar aan een bliksemopmars, maar is de laatste weken op meerdere plaatsen teruggeslagen.

Speculaties over hereniging Oasis na stoppen Beady Eye

De Britse band Beady Eye gaat uit elkaar. Dat heeft frontman Liam Gallagher zaterdag via Twitter aangekondigd. Waarom de groep stopt, is niet bekend. Britse media speculeren over een reünie van Oasis.

"Beady Eye is niet meer. Bedankt voor al jullie steun", schrijft Gallagher op Twitter. Ook basgitarist Andy Bell bedankt de fans even later. "Ik zie jullie aan de andere kant", meldt hij erbij. Volgens Britse media zou dat er op kunnen wijzen dat Oasis weer bij elkaar komt.

Beady Eye werd in 2009 opgericht door voormalig Oasis-leden Gallagher, Bell en Gem Archer nadat Gallaghers broer Noel Oasis verliet. De groep bracht twee albums uit waarvan de eerste, Different Gear, Still Speeding, een bescheiden succes had in de Nederlandse albumlijst.

'Kabinet wist van naheffing'

SP-leider Emile Roemer denkt dat Nederland de Europese naheffing van 642 miljoen euro gewoon gaat betalen. Hij gelooft er ook niets van dat het kabinet hier niets van af wist.

"Ik denk dat ze meer voor de bühne een aardig verhaal houden alsof ze zwaar verrast zijn", zei Roemer zondag in het televisieprogramma Buitenhof. "Ik denk dat ze voor een groot deel echt wel wisten wat er aan zat te komen, dat ze misschien over de exacte hoogte wellicht een beetje zijn geschrokken. Maar dat ze naar buiten toe groots willen overkomen."

Roemer vindt dat eerst moet worden uitgezocht of het kabinet er onderuit kan komen. Wat hem betreft, wordt de lijn van de Britse premier David Cameron gevolgd. Die heeft openlijk gezegd dat hij weigert de naheffing op 1 december te betalen.

Roemer denkt dat kabinet wist van naheffing
Roemer denkt dat kabinet wist van naheffing (Foto: ANP)

Roemer wil links verbond voor vermogenstaks

De SP, PvdA, GroenLinks, de vakbonden en andere maatschappelijke organisaties zouden gezamenlijk met een voorstel moeten komen om vermogen meer te belasten en te zorgen dat de lagere inkomens erop vooruit gaan. Dat bepleitte SP-leider Emile Roemer zondag in het televisieprogramma Buitenhof.

Hij wil daarover graag overleggen met PvdA-leider Diederik Samsom. Het kabinet werkt aan een herziening van het belastingstelsel. Maar Roemer denkt dat de huidige regeringspartijen VVD en PvdA daar niet samen uitkomen en dat ze de plannen over de verkiezingen heen tillen.

Volgens hem is er een groot contrast tussen wat de VVD en de PvdA zeggen over het belastingplan. "De VVD zegt: het mag geen inkomenseffecten hebben en we mogen vooral de vermogenden niet meer belasten. Ik heb Samsom horen zeggen dat het goed zou zijn als de vermogens meer belast gaan worden", aldus Roemer.

Hij kan zich niet voorstellen dat de linkse partijen "het laten varen om nu eindelijk eens een keer te zorgen dat het kapitaal belast gaat worden". Voor de rijken is Nederland nu gewoon een belastingparadijs, zei Roemer.

Christian Bale: Mozes is een barbaar

Mozes was volgens Christian Bale niet echt een lieverdje. "Ik denk dat die man waarschijnlijk schizofreen was en een van de meest barbaarse mensen waar ik ooit over heb gelezen in mijn leven", aldus de 40-jarige acteur over zijn personage in de nieuwe film Exodus: Gods and Kings.

De uitspraak heeft voor het nodige rumoer gezorgd binnen de gelovige wereld, meldt het Amerikaanse tijdschrift The Hollywood Reporter. Het doet denken aan de ophef die eerder dit jaar ontstond toen de film Noah uitkwam. Veel gelovigen maakten zich druk omdat het verhaal niet bijbelgetrouw zou zijn verteld.

Gelovigen zouden in eerste instantie optimistisch zijn geweest over de verfilming van het verhaal van Mozes maar zijn door de uitspraken van Bale sceptisch geworden. Ook een uitspraak van regisseur Ridley Scott dat niet Mozes of God de Rode Zee spleet maar een aardbeving werd niet in dank afgenomen.

Exodus: Gods and Kings gaat over hoe Mozes probeert zijn volk, de Israëlieten, van het juk van de Egyptische overheersers te bevrijden. De film verschijnt in december in de bioscoop.

Agent schiet hont dood

Een agent heeft zaterdagavond in een woning in Haarlem op een hond geschoten. Het dier stormde op de agent af nadat de deur werd geopend. De hond ging in de aanval. De agent loste een aantal schoten waardoor het beest ernstig gewond raakte. De hond overleed later, meldt de politie zondag.

De agent was met een collega bij het huis na een melding van geluidsoverlast. Ze kwamen rond 20.45 uur aan bij de woning. De politie onderzoekt het wapengebruik van de agent.

Gordon naar een onbewoond eiland

Gordon is zondag op het vliegtuig gezet richting Honduras. De 46-jarige zanger verblijft ruim een week alleen op een onbewoond eiland voor de kust van het Zuid-Amerikaanse land.

Gordon gaat naar verwachting een zware week tegemoet. Hij moet slapen in een hutje op het strand en heeft alleen wat broodnodige spullen meegekregen zoals een pannetje, een zakmes, lucifers, een paraplu en een survivalboek. Gordon moest bovendien zijn telefoon inleveren. Hij werd zondagochtend door enkele tientallen fans uitgezwaaid op Schiphol.

De actie is een stunt van chocoladefabrikant Nestlé. Op een website kon de afgelopen periode gestemd worden welke BN'er naar een onbewoond eiland moest worden gestuurd voor 'een break'. De meeste stemmen gingen naar Gordon. Zijn avonturen zijn via een livestream te volgen. Hoeveel geld de zanger voor de stunt krijgt, is niet bekend. Op dinsdag 4 november keert hij terug naar Nederland.

President Botswana herkozen

De president van Botswana is zondag voor nog eens vijf jaar benoemd door het parlement. De partij van president Ian Khama veroverde in de parlementsverkiezingen van vrijdag een meerderheid en had Khama's herbenoeming dus in eigen hand.

Khama, die in 2009 aantrad, wordt dinsdag opnieuw beëdigd. De generaal buiten dienst is een zoon van onafhankelijkheidsstrijder Seretse Khama.

Khama's Democratische Partij Botswana (BDP) won vrijdag 36 van de 63 zetels in het parlement. De partij is al aan de macht sinds Botswana in 1966 onafhankelijk werd van Groot-Brittannië en kan aan die lange periode weer vijf jaar toevoegen. De oppositie roerde zich deze stembusgang echter krachtiger dan ooit. De oppositiepartij Paraplu voor Democratische Verandering veroverde vijftien zetels. De kleinere oppositiegroep Congrespartij Botswana krijgt er drie.

Het bestuur van Botswana heeft een betrekkelijk goede reputatie. De oppositie klaagt echter steeds luider over de beperkte bewegingsvrijheid die de regering haar zou gunnen.

Organisator hondenaanraakdag bedreigd door moslimfundi's

In Maleisië is wat begon als een mooi idee uitgelopen op doodsbedreigingen en een officieel overheidsonderzoek.

Syed Azmi Abhalshi, een Maleisische sociaal activist, organiseerde afgelopen week het 'I want to touch a dog' evenement. Dit om de Maleisiërs wat meer bekend te maken met de dieren. Dat viel echter niet bij iedereen in goede aarde in het streng islamitische land. Het evenement, dat door zo'n duizend mensen werd bezocht, leverde de organisator een vloedgolf aan doodsbedreigingen en ander verbaal geweld op van fundamentalisten. 

Honden zijn haram volgens de Koran, en mensen leren dat je ze gewoon aan kan raken, dat gaat de extremisten echt te ver. Dat geldt echter niet alleen voor moslimextremisten: er is inmiddels zelfs een officieel overheidsonderzoek gestart. Niet naar de vele doodsbedreigingen, maar naar het evenement. De islam is diepgeworteld in de overheid aldaar en ook zij maken zich zorgen dat het aanraken van honden veel te ver gaat. 

De organisator is inmiddels gezwicht voor de doodsbedreigingen en heeft zijn excuses gemaakt voor het evenement. Ook heeft hij spijt betuigd dat zijn programma mensen ertoe heeft gebracht voor hun plezier honden aan te raken. 

Aanvoerster Keniaans cricketteam (25) overleden

Cricketster Emily Rutto is op 25-jarige leeftijd overleden. Rutto was al sinds 2009 de aanvoerster van het Keniaanse vrouwencricketteam. Ze overleed in het universitair ziekenhuis in Nairobi aan acute leukemie. 

"Emily was de hoeksteen van het hele nationale team, het was allemaal rond haar gebouwd", aldus David Odhiambo van de Keniaanse cricketbond. "Sinds ze in 2007 bij het team kwam heeft ze geen wedstrijd meer gemist. Ze zou zich volgende week weer bij ons voegen voor de volgende wedstrijd."

"We zijn allemaal in shock", aldus haar coach Dun Okinyo. "Ik kende Emily al sinds haar schooldagen toen ik haar kennis heb laten maken met cricket en sindsdien was ze altijd een van de beste speelsters", zegt Okinyo. 

"Ze was een ongelooflijk fitte speelster en ik genoot er altijd van om met haar samen te spelen. Ik denk vooral terug aan de dag dat we Rwanda in de pan gehakt hebben", spreekt teamgenote Sarah Bhakita over een wedstrijd in 2008, waar Rutto haar team naar een recordzege leidde tegen de Afrikaanse concurrenten. Met Rutto haalde het team in 2011 zelfs de vierde plek op het Afrikaans kampioenschap, waar het enkele jaren daarvoor nog schier onmogelijk was om zich er überhaupt voor te plaatsen.

Uitslag SC Cambuur - Feyenoord

Cambuur is er niet in geslaagd Feyenoord punten af te troggelen. Jens Toornstra maakte het enige doelpunt in de tweestrijd, waardoor Feyenoord de drie punten mee neemt.

sc Cambuur Leeuwarden

0 - 1

Feyenoord

     37' Toornstra 
 
 Gele kaart: Ogbeche, Reijnen, (sc Cambuur Leeuwarden), Nelom, Kazim, (Feyenoord)
 
Stadion: Cambuur Stadion, Leeuwarden
Toeschouwers: 10.000
Arbiter: Braamhaar
 
Opstelling:   Opstelling:
Nienhuis
Pereira (Bakker/77)
Reijnen
Bijker
Andriuskevicus
El Makrini
Van der Streek (Schepers/61)
Rusnak
Narsingh
Ogbeche
Meleg (Barto/9)
  Vermeer
Wilkshere
Van Beek
Kongolo
Nelom
Clasie
El Ahmadi
Vilhena
Toornstra
Kazim (Te Vrede/77) 
Manu (Boetius/65)

Williams neemt revanche op Halep bij WTA Finals

Serena Williams heeft zoete wraak genomen op Simona Halep. De Amerikaanse zegevierde in de eindstrijd van de WTA Finals met 6-3, 6-0 over de Roemeense. Williams zinde op eerherstel nadat ze eerder in de week in de groepsfase slechts twee games door Halep was gegund en de grootste nederlaag uit haar loopbaan leed.

Williams won voor de vijfde keer het eindejaarstoernooi. Eerder was ze in 2001, 2009, 2012 en 2013 de sterkste. In het tweede onderlinge treffen van de week ging het de eerste vijf games gelijkop, maar was het verzet van Halep daarna gebroken.

Hirscher begint skiseizoen oppermachtig

Alpineskiër Marcel Hirscher is het nieuwe World Cup-seizoen perfect begonnen. De Oostenrijker - met Nederlandse moeder - was in het Oostenrijkse Sölden veruit de beste op de reuzenslalom en won met grote overmacht.

Vooraf leek het vooral een strijd te gaan worden tussen Hirscher en de Amerikaan Ted Ligety, die afgelopen seizoen samen de World Cup wonnen op de reuzenslalom. Dat werd in de eerste run ook bevestigd, want Hirscher was de snelste en alleen Ligety bleef met 0,19 seconden achterstand binnen een halve tel.

De eerste die in de tweede run een tijd neer kon zetten die goed leek voor een mogelijk podium was de Fransman Alexis Pinturault, officieel Rising Star van vorig seizoen. Na hem kwam de ervaren Benjamin Raich aan de beurt, maar Benni moest 0,01 seconde toegeven. Vervolgens mocht de Duitser Fritz Dopfer naar beneden en hij deed dat uitstekend: Bijna een halve seconde sneller dan Pinturault.

Ligety vertrok daarna goed, maar onderin maakte hij een grote fout die hem duur kwam te staan. Hij verloor meer dan anderhalve seconde op Dopfer en moest genoegen nemen met plek tien. Voor Hirscher ging het echter niet fout. Zoals altijd stortte hij zich agressief naar beneden en dat leverde hem een enorme voorsprong op. Bij de finish was hij uiteindelijk liefst 1,58 seconden sneller dan Dopfer.

'Sissen naar vrouwen is een teken van respect'

Documentairemaakster Marjolein Busstra heeft zich –na een incident aan haar adres- verdiept in de denkwereld (indien aanwezig) van sissende straatjochies en daar een filmpje over gemaakt. Zij komt met een nogal opvallende conclusie.

Het treurige gesis, het roepen van 'hoer' en ander leuke dingen richting vrouwen die toevallig voorbij komen lopen is namelijk een gevolg van groepsdruk en miscommunicatie. Wanneer een Marokkaanse puber sist naar een vrouw of een vriendelijk verzoek tot orale seks doet, dan dienen vrouwen dit als een compliment op te vatten. Volgens de moeders van dit gebroed is dit namelijk een teken van respect richting westerse hoeren vrouwen.

Marjolein benaderde voor haar documentaire meerdere moeders uit de cultuur die parallel aan de westerse loopt. Uit gesprekken met de moeders blijkt dat dat het grotendeels met de interpretatie van het lijdend voorwerp te maken heeft; we begrijpen elkaar gewoon niet. Daarbovenop worden de arme jongetjes ook nog eens beïnvloed door de eenzijdige en duidelijk stigmatiserende media die de schaapjes steeds in een zwart daglicht zet. Allemaal niet zo goed voor het zelfbeeld van de menselijke wespjes, dit zorgt ervoor dat ze zich er naar gaan gedragen.

Tot en met 30 november is de docu+foto's te zien in de Melkweg Galerie. Bij de weg: er zijn overigens ook vrouwen die er heel anders over denken.

 


Ressssspect voor deze meisje!

Blaudzun moet nog niet denken aan nieuw album

Blaudzun komt voorlopig nog niet met een nieuw album op de proppen. "Ik moet daar echt nog niet aan denken", zegt hij tegen Novum Nieuws. De 39-jarige zanger heeft vanwege zijn drukke toerschema nauwelijks tijd om nieuwe muziek te maken.

"Ik ben nu nog heel veel op toer. Tussendoor heb ik wel wat tijd om te schrijven, zoals Bon Voyage, het liedje voor de start van de Tour de France in Nederland. Maar een heel album komt er nog niet", aldus Blaudzun. Wel is hij van plan om losse singles uit te brengen.

Het laatste album van de zanger, Promises of No Man's Land, stamt uit maart. Zelf vindt hij het best cool dat er al aandacht is voor de opvolger. "Ik word er nu al best vaak naar gevraagd. Maar ik ben er nog niet mee bezig."

De zanger is nog tot eind januari bezig met optreden. Dan sluit hij zijn Europese tournee af met een reeks concerten in Nederland.

Makers Lego-film tekenen voor vervolg

De makers van The Lego Movie werken mee aan een vervolg. Phil Lord en Chris Miller, die de de eerste film schreven en regisseerden, hebben getekend om het script te maken. Dat schrijft de Amerikaanse film en tv-website Deadline.

Het is nog niet bekend of Lord en Miller ook de regie voor de sequel weer op zich nemen. Bovendien komen er eerst twee andere speelfilms over de plastic bouwsteentjes uit. In 2016 staat een film gepland over Ninjago, de ninjareeks van de Deense speelgoedfabrikant, en in 2017 moet er een spinoff komen van Batman, die een rol speelde in The Lego Movie.

Voor 2018 en 2019 zijn opnieuw Lego-films in de planning. Waarschijnlijk komt dan het vervolg van The Lego Movie. De animatiefilm was een onverwacht grote kaskraker begin dit jaar. Wereldwijd leverde de film ruim 370 miljoen euro op.

The Lego Movie gaat over een Lego-poppetje die wordt aangezien voor de legendarische MasterBuilder. Hij moet het opnemen tegen de tiran President Business. De schurk probeert het hele universum aan elkaar te lijmen.

Amerikaanse ebolaverpleegster hekelt quarantaine

Een verpleegster die na contact met ebolapatiënten in Sierra Leone in de Verenigde Staten in quarantaine werd geplaatst, vindt dat ze honds is behandeld. "Acht politiewagens escorteerden me naar het ziekenhuis", vertelt Kaci Hickox de krant Dallas Morning News. "Sirenes loeiden, lichten flitsten en ik vroeg me af wat ik verkeerd had gedaan."

De vrouw werd vrijdag apart genomen en enkele uren ondervraagd. Ze zou koorts hebben, maar ze zegt zelf alleen van streek te zijn geweest door het hele proces. "Deze situatie wens ik niemand toe en ik vrees voor degenen die mij volgen", vertelt de verpleegster. Ze bleek geen ebolaverschijnselen te hebben.

Hickox is de eerste reiziger in New Jersey en New York die in verband met ebolagevaar werd afgezonderd. De gouverneurs van de staten New York en New Jersey hebben vrijdag een quarantaineperiode van 21 dagen ingesteld, de incubatietijd van het dodelijke virus. Een gelijksoortige maatregel werd getroffen in Illinois, waar reizigers mogelijk wel in hun eigen huis mogen blijven.

Bejaarde man neergestoken in Voorburgse woning

Een 73-jarige man is zaterdagavond in een huis in Voorburg mishandeld door een onbekende man. De twee hadden ruzie, waarbij het slachtoffer werd neergestoken. De dader nam de benen. Dat heeft de politie zondag bekendgemaakt.

De politie is een zoekactie gestart waarbij een politiehelikopter en speurhonden werden ingezet. De dader is nog niet gevonden. De politie zoekt een man van 1.70 meter met een 'junkachtig uiterlijk'.

George Clooney toost nogmaals op huwelijk

George Clooney en zijn kersverse vrouw Amal Alamuddin hebben zaterdag opnieuw een feest gegeven naar aanleiding van hun recente trouwerij. Ruim een maand na hun officiële jawoord zetten de twee samen met een grote groep vrienden en familie hun festiviteiten voort op een landgoed nabij Londen, weet Us Weekly.

De gasten werden getrakteerd op cocktails en een driegangenmaaltijd, zegt een ingewijde tegen het Amerikaanse tijdschrift. In het midden van de zaal was ruimte gemaakt voor muziek en dans. Clooney's schoonfamilie had ervoor gezorgd dat er genoeg wodka en gin aanwezig was.

De 53-jarige Clooney en zijn 36-jarige vrouw stapten op 27 september in het huwelijksbootje in Venetië. De festiviteiten, die meer dan drie dagen duurden, kostten ruim dertien miljoen dollar. Hoeveel het nieuwe feestje kost, is niet bekend.

Alle Nederlandse banken geslaagd voor ECB-examen

Alle zeven onderzochte Nederlandse banken hebben een voldoende gekregen voorafgaand aan hun overstap naar de nieuwe pan-Europese bankentoezichthouder, de Europese Centrale Bank (ECB). Dat heeft De Nederlandsche Bank (DNB) zondag bekendgemaakt.

De zeven banken behielden volgens het onderzoek, dat in de afgelopen tien maanden is uitgevoerd, meer dan acht procent kapitaalbuffer na een uitgebreide doorlichting van de leningen en andere bezittingen in de Asset Quality Review (AQR). Ook na twee stresstests, een met een 'gematigde' economische ontwikkeling en een met krimp in de komende drie jaar, hielden de zeven banken hun buffers boven de respectievelijk vereiste 8 en 5,5 procent.

De ECB onderzocht de financiën van ING, Rabobank, ABN AMRO, SNS Bank en de Nederlandse tak van Royal Bank of Scotland. Ook de Bank Nederlandse Gemeenten en de Nederlandse Waterschapsbank kregen de ECB-onderzoekers langs. Vanaf 4 november gaat het toezicht van deze banken over naar de ECB.

De AQR en de stresstests zorgen ervoor dat de nieuwe waakhond met een schone lei kan beginnen. Volgens DNB zorgt de uitgebreide doorlichting er ook voor dat het vertrouwen in de banken kan herstellen, waardoor ook de financiële markten weer beter zouden moeten gaan functioneren.

Baby gedumpt in ondergrondse vuilcontainer

Hulpdiensten hebben zondagochtend een baby van een paar dagen oud gevonden in een ondergrondse vuilcontainer in Amsterdam. Het meisje is naar het ziekenhuis gebracht. Haar toestand is stabiel. Dat heeft de politie bekendgemaakt.

Een passant hoorde huilgeluiden bij een vuilcontainer aan de Fritz Conijnstraat en waarschuwde de politie. De brandweer heeft de baby weten te bevrijden. Het meisje was gekleed. De politie onderzoekt de zaak.

Afghaanse moellah cel in voor verkrachting meisje

Een Afghaanse moellah is zondag veroordeeld tot twintig jaar gevangenisstraf voor de verkrachting van een 10-jarig meisje. De verkrachting vond plaats in Kunduz, maar de berechting in de hoofdstad Kabul. Volgens vrouwenrechtenorganisaties had het vonnis anders zomaar in het voordeel van de geestelijke kunnen uitvallen.

De veroordeling werd door de familie van het meisje en door vrouwenrechtenorganisaties gevierd als een overwinning in de strijd voor vrouwelijke slachtoffers van zedenmisdrijven. Slachtoffers belanden geregeld zelf achter de tralies, omdat hen overspel wordt verweten.

Moellah Mohammad Amin vroeg het meisje met twee anderen de moskee schoon te maken en probeerde zich vervolgens aan het drietal te vergrijpen. Hij slaagde slechts bij een van hen in die opzet. Na afloop bedreigde de geestelijke het verkrachte meisje zodat zij over het voorval zou zwijgen, maar ze was zo zichtbaar toegetakeld dat het toch openbaar kwam.

1,7 miljoen kijkers finale Holland's Got Talent

De finale van Holland's Got Talent heeft zaterdagavond ruim 1,7 miljoen kijkers getrokken. De talentenjacht van RTL 4 was daarmee het best bekeken programma van de dag. Dat blijkt zondag uit cijfers van Stichting Kijkonderzoek.

Het zevende seizoen van Holland's Got Talent werd gewonnen door de 81-jarige zanger León Lissitza. Hij is de opvolger van het operazangeresje Amira Willighagen dat vorig seizoen nog ruim 2,4 miljoen kijkers wist te boeien in de finale.

Een nieuw seizoen van het SBS-programma Het Beste Idee van Nederland ging zaterdagavond mager van start. De show van Jochem van Gelder en Britt Dekker trok 660 duizend kijkers.

Giants op gelijke hoogte in World Series

San Francisco Giants heeft de stand in de World Series gelijkgetrokken. De honkbalploeg klopte zaterdagavond in eigen huis Kansas City Royals met 11-4 en bracht daarmee de stand in de best-of-sevenserie op 2-2.

"We geven nooit op", sprak Pablo Sandoval trots. "We doen het al het hele jaar vanuit deze situatie en weten hoe het voelt." Hij kreeg bijval van zijn manager Bruce Bochy. "Ik heb ervan genoten. Dit was een geweldig balspel, vooral de manier waarop we terugkwamen."

De laatste wedstrijden worden allemaal in Kansas City's Kauffman Stadium gespeeld, waardoor daar de beslissing zal vallen. De Giants gaan op voor hun achtste titel, de Royals willen hun tweede winnen.

Doelpuntloos gelijkspel Roma bij Sampdoria

AS Roma heeft de kans laten liggen om voor minimaal een dag koploper te worden in de Serie A. De uitwedstrijd tegen Sampdoria eindigde zaterdagavond in 0-0. AS Roma brengt zijn totaal daarmee op negentien punten, evenveel als Juventus. De koploper komt echter zondag pas in actie, thuis tegen Palermo.

Urby Emanuelson bleef bij AS Roma de hele wedstrijd op de bank. Kevin Strootman zat nog steeds niet bij de selectie. Zijn rentree wordt in de loop van volgende maand verwacht.

PVV weer grootste partij in peilingen

De PVV wint in de peiling van Maurice de Hond deze week drie zetels en is daarmee de grootste partij van de week. De VVD levert een zetel in en komt op 26 zetels, eentje minder dan de partij van Geert Wilders.

Het is volgens De Hond de eerste keer sinds de gemeenteraadsverkiezingen van maart dat de PVV de grootste partij is. Toen liet Wilders de zaal 'minder Marokkanen' scanderen. De Hond relateert de PVV-winst aan de aanslagen in Canada en de naheffing die Nederland krijgt van de Europese Unie.

De PvdA moet in de peilingen een zetel inleveren en komt op twaalf zetels. GroenLinks krijgt er eentje bij en stijgt naar zeven.

Toch geen referendum demonstranten Hong Kong

De betogers die al weken in Hong Kong pleiten voor meer democratie in de Chinese stad gaan toch niet stemmen over hun volgende stap. De demonstranten zeggen de achterban niet op de juiste manier te hebben geconsulteerd over het referendum dat ze vrijdag uitschreven.

De duizenden betogers zou op straat gevraagd worden of ze in willen gaan op het aanbod van de regering of doorgaan met de protesten. De regering van Hong Kong heeft aangeboden met Beijing te communiceren over waar de betogers voor staan.

De demonstranten hekelen de plannen van de regering om een college kandidaten te laten selecteren voor de verkiezingen in 2017. Ze willen een open nominatie en willen dat de strakke band met Beijing wordt afgeschaft of op zijn minst hervormd.

Gidsland Tunesië kiest nieuw parlement

Tunesië gaat zondag naar de stembus voor de eerste reguliere parlementsverkiezingen sinds de val van dictator Zine El Abidine Ben Ali. In de rijen die zich zondagochtend al vroeg vormden voor de stembureaus heerst voorzichtige hoop.

De afgelopen drie jaar raasden de Tunesiërs in een politieke achtbaan tussen terreuraanslagen, kopzorgen om de haperende economie en politieke crises door. Door de kinderziekten die na de democratisering de kop opstaken zijn veel kiezers teleurgesteld geraakt. Tunesië, waar de zogenoemde Arabische Lente begon, lijkt van alle Arabische landen echter nog altijd de beste kans te hebben zich te ontpoppen tot een voorbeeldige democratie.

''We zijn trots op onze stem'', zei advocaat Zeinab Turabi uit de welgestelde hoofdstedelijke wijk Sukra. ''Het is onze burgerplicht en ik zie de toekomst rooskleurig in. Als je niet stemt, dan krijg je Libische toestanden.'' Turabi verwees naar de gijzeling van buurland Libië door gewelddadige strijdgroepen sinds de val van dictator Moammar Gadhafi.

De Tunesiërs hebben zondag keuze genoeg. Het stembiljet is, met meer dan vijftig deelnemende partijen, nauwelijks te overzien. De partijen die een plekje in het 217-koppige parlement veroveren maken straks uit wie de regering vormt. De grootste partij krijgt daarin het voortouw.

In november kiest Tunesië bovendien een nieuwe president.

Uitslag MotoGP Grand Prix van Maleisië

Márc Márquez heeft opnieuw een zege geboekt in de MotoGP. Op het circuit van Sepang was hij de beste tijdens de Grand Prix van Maleisië, nadat hij er vooral halverwege de race zwaar voor heeft moeten vechten. Voor de Spanjaard is het de twaalfde zege van het seizoen en daarmee evenaart hij een record: In 1997 boekte Mick Doohan eveneens twaalf overwinningen in één seizoen op het hoogste niveau.

Márquez vertrok vanaf de poleposition, maar kende geen goede start. Bij de eerste bocht ging hij na een aanvaring met Jorge Lorenzo te wijd, waardoor hij terugviel naar de achtste plek. Zijn teamgenoot Dani Pedrosa pakte de leiding, voor Andrea Dovizioso en Lorenzo, die zelf al snel de eerste plek overnam van Pedrosa.

Voor Pedrosa duurde het gevecht om het podium niet lang meer, want al in de derde ronde schoof hij zonder enige aanleiding onderuit. Daardoor konden Valentino Rossi en Márquez opschuiven naar de tweede en derde plek, waarmee het dominante trio voor de race gevormd was. 

In de achtste ronde begon dan het echte gevecht tussen de drie koplopers, doordat Rossi de aanval opende op teamgenoot Lorenzo. Hij boekte nog geen succes en zag Márquez bijna profiteren, maar een ronde later lukte het Rossi wel om de leiding te pakken. Niet veel later kon ook Márquez voorbij aan Lorenzo, waarna hij een ronde later profiteerde van een fout van Rossi en de kop overnam.

Vanaf dat moment reed Márquez langzaam maar zeker weg bij Rossi, terwijl Lorenzo op zijn beurt kansloos was om zijn teamgenoot nog in te halen. Daardoor kon Márquez probleemloos naar de zege rijden, voor Rossi en Lorenzo. Stefan Bradl hield Bradley Smith nog van zich af en eindigde op de vierde plek. 

Big Bang Theory-ster Jim Parsons in tv-versie Elf

Jim Parsons voert de stemmencast aan van de kerstspecial Elf: Buddy's Musical Christmas. De 41-jarige The Big Bang Theory-ster spreekt de stem in van het personage dat centraal staat in de geanimeerde tv-versie van de film Elf uit 2003 met Will Ferrell.

Het verhaal draait om Buddy, een mens opgevoed door de elfen van de Kerstman, die op zoek gaat naar zijn echte vader. Naast Parsons hebben ook Star Wars-acteur Mark Hamill en komiek Jay Leno een stemrol te pakken in de special, schrijft de Amerikaanse film en tv-website Deadline.

Elf: Buddy's Musical Christmas, dat een uur duurt, wordt op 16 december uitgezonden door de Amerikaanse zender NBC.

Europese Centrale Bank deelt cijfers uit

De Europese Centrale Bank presenteert zondag de resultaten van de uitgebreide test van de grootste banken van de Europese Unie. Volgens persbureau Bloomberg falen 25 banken voor 'het eindexamen voor de bankenunie'. Ongeveer tien banken zouden nog extra kapitaal moeten ophalen. Alle Nederlandse banken krijgen naar verwachting een voldoende. Vier belangrijke cijfers over de bankentest.

130 banken De Europese Centrale Bank is vanaf 4 november verantwoordelijk voor het toezicht op de 130 grootste banken van de Europese Unie, in plaats van de nationale toezichthouders. Hierdoor komen onder meer Rabobank, ING, ABN AMRO en SNS onder de pan-Europese toezichthouder te vallen. Om de ECB met een schone lei te kunnen laten beginnen, zijn de banken dit jaar aan twee uitgebreide tests onderworpen.

8 procent De bezittingen en leningen van de banken zijn extra onder de loep genomen in het kader van de eerste test: de Asset Quality Review (AQR). Tot op detailniveau zijn leningenportefeuilles door de toezichthouders bekeken: klopt de waarde van de bezittingen in de boeken? Betaalt de crediteur zijn leningen wel netjes af of moet er worden afgeboekt? In sommige gevallen is zelfs gekeken of de hoeveelheid parkeerplaatsen wel overeenstemde met wat er in de administratie van de banken stond.

Uit de AQR is een nieuwe, betrouwbaardere kernkapitaalratio (core-tier-1-ratio oftewel CET1) gerold. Banken die na de AQR een lagere ratio bleken te hebben dan acht procent, moeten na zondag plannen maken om nieuw kapitaal op te halen om alsnog aan de regels te voldoen.

5,5 procent Het tweede deel van de test bestond uit een stresstest in samenspraak met de European Banking Authority (EBA). Zulke stresstests zijn in het verleden vaker uitgevoerd door de EBA, maar die leidden steeds tot veel kritiek. Zo slaagde SNS vlak voor de nationalisatie nog voor een EBA-test. Door de combinatie met de AQR en strengere voorwaarden, stelt de ECB dat de stresstest deze keer wel een goed beeld oplevert van de gezondheid van de Europese bankensector.

De stresstest bestaat uit twee scenario's. Eentje bij een positieve ontwikkeling van de economie en een met een somberder beeld. Onder scenario 1 is gekeken hoe de financiën van de banken eruit zien als de economie zich op een redelijk kalme manier ontwikkelt de komende drie jaar, met een maximale groei van twee procent van het bbp. In drie jaar moet de CET1 telkens boven de acht procent blijven. Als dat niet het geval is, moet de bank nieuw geld ophalen.

Om de bestendigheid van de banken nog beter te testen, heeft de ECB in het tweede scenario gekeken hoe de financiën eruitzien als de Europese economie in drie jaar krimpt en de werkloosheid hierdoor flink oploopt. Als de kapitaalpositie van de banken onder dit zwarte scenario onder de 5,5 procent duikt, moet de betreffende bank ook extra geld ophalen.

6 en 9 maanden De resultaten van de AQR en de stresstests zijn eerder deze week al naar de banken verstuurd. De banken die tijdens één onderdeel van de test onder de norm scoren, krijgt vanaf zondag twee weken de tijd om een herstelplan in te dienen bij de ECB. Als die plannen worden goedgekeurd, heeft de betreffende bank zes maanden de tijd om een voldoende te krijgen voor de norm van acht procent kapitaal in het basisscenario. Als een bank door het ijs zou zakken in het zwarte scenario, krijgt bank negen maanden de tijd om voldoende geld op te halen om alsnog een fiat te krijgen.

De ECB baseert zich bij zijn tests op de financiële huishouding van de banken op 1 januari van dit jaar. In de afgelopen tien maanden hebben veel banken in de Europese Unie al extra geld opgehaald om de tests te kunnen doorstaan. Hierdoor kunnen banken die een onvoldoende scoren, toch al meteen aan de vereisten van de ECB hebben voldaan.

Uitslag Moto2 Grand Prix van Maleisië

Maverick Viñales heeft in de Moto2 de Grand Prix van Maleisië gewonnen. Op het Sepang International Circuit was de Spanjaard de beste, maar Esteve Tito Rabat pakte de wereldtitel. Daarvoor was de derde plek voldoende.

Polesitter Rabat maakte zijn positie gelijk waar en dook als eerste de eerste bocht van de race in, gevolgd door teamgenoot Mika Kallio en Viñales. De beste start kwam echter op naam van thuisrijder Hafizh Syahrin, die van de achttiende naar de zesde plek stormde. Binnen een paar ronden had Rabat al een gaatje geslagen, terwijl hij achtervolgd werd door een groepje met Viñales, Kallio en Dominique Aegerter.

Na zeven ronden begon Kallio, met Viñales in zijn kielzog, de aansluiting te vinden bij Rabat. Halverwege de 19 ronden durende race kwam de Fin met een eerste aanval en dat leverde gelijk succes op, waarna ook Viñales er voorbij kwam. Rabat leek zich terecht geen enkele zorgen te maken, want met Kallio op kop moest hij bij de beste zeven eindigen om de wereldtitel te pakken, terwijl de Spanjaard niemand heel dicht achter zich had.

Met acht ronden te rijden ging de Maleisische lieveling Syahrin vanaf de achtste plek tegen het asfalt. Voorin begon Viñales de eerste plek van Kallio aan te vallen, waarin hij met nog vijf ronden te gaan succes boekte in zijn derde poging. Vervolgens was het om de podiumplaatsen geen moment spannend meer.

Viñales reed onbedreigd naar de zege, Kallio en Rabat kwamen beiden alleen over de finish op de plaatsen twee en drie. Voor de 25-jarige Rabat betekende het dat hij in zijn negende seizoen dan eindelijk echt succes boekt en zich wereldkampioen Moto2 mag noemen.

Vrouw doneert bloed aan zieke ebola-arts

De arts uit New York die besmet is met ebola heeft bloed gekregen van een Amerikaanse vrouw die genezen is van de ziekte. Dat maakte een woordvoerder van de christelijke hulporganisatie SIM zondag bekend, meldt CNN. In het bloed zitten antilichamen, die moeten helpen het virus te bestrijden.

De 33-jarige arts testte donderdag positief op het virus. Hij liep het virus op tijdens werkzaamheden voor Artsen zonder Grenzen in West-Afrika.

De vrouw, een hulpverleenster van SIM, raakte begin augustus als een van de eerste Amerikanen besmet, maar was een paar weken later genezen.

Vrouw doneert bloed aan zieke ebola-arts
Vrouw doneert bloed aan zieke ebola-arts (Foto: ANP)

Uitslag Moto3 Grand Prix van Maleisië

Efrén Vázquez heeft de Grand Prix van Maleisië in de Moto3 op zijn naam geschreven. De Spanjaard pakte zijn tweede zege van het seizoen in een vooral erg chaotische slotfase. De Nederlanders Scott Deroue en Jasper Iwema speelden geen rol van betekenis en gingen allebei onderuit.

Bij de start schoof John McPhee voorbij polesitter Jack Miller, maar doordat hij zich in de eerste bocht wat verkeek viel hij terug naar de achtste plek. Vázquez kon profiteren en pakte de leiding, voor Miller. Een goede start was er ook voor Isaac Viñales, die van de achtste plek naar plaats drie kwam.

Binnen een paar ronden leek zich een klein groepje te vormen met Miller, Vázquez en Álex Márquez, maar McPhee, Álex Rins en Viñales sloten al snel aan. Terwijl er voorin gevochten werd - vooral tussen Rins, Márquez, Miller en Vázquez - konden ook Romano Fenati, Danny Kent en Jakub Kornfeil aansluiten.

In de ronden daarna begon toch een tekening in de strijd te komen. Rins, Márquez, Miller en Vázquez reden weg, maar na korte tijd kon McPhee aansluiten. Voorin werd bocht na bocht hard gevochten tussen vooral Miller en Márquez, die vol in de strijd om het kampioenschap verwikkeld waren. Vanuit de achtervolgende groep ging ondertussen Viñales tegen de vlakte met nog zeven ronden te rijden.

Miller bleef ondertussen bocht na bocht aanvallen en duwen, waardoor ook Kent, Kornfeil en Niccolò Antonelli aan konden sluiten bij het vijftal op kop. De gevechten zouden tot de finish niet meer stoppen, want ook in de eerste bocht van de slotronde werd Márquez weer het 'slachtoffer' van een stevige aanval van Miller.

De Spanjaard viel terug naar plek vijf, terwijl Miller de leiding pakte en McPhee onderuit ging. Miller kon samen met Vázquez en Rins een klein gaatje slaan, waar Márquez er alles aan deed om voorbij Kent te komen. In de slotbocht probeerde Rins - teamgenoot van Márquez - Miller aan te vallen, waardoor beiden wijd gingen en Vázquez de zege op kon eisen. Kent - teamgenoot van Miller - hield Márquez achter zich en werd vierde.

In het kampioenschap is het met nog één race te gaan bijzonder spannend. Márquez heeft nog altijd de leiding in handen, maar Miller volgt op slechts elf punten. Als de Australiër over twee weken in Valencia zegeviert, moet Márquez op het podium eindigen om de wereldtitel te pakken.

Nieuwe video IS-gijzelaar verschenen

Terreurbeweging Islamitische Staat heeft een nieuwe video vrijgegeven van de Britse gijzelaar John Cantlie. Dat meldden Britse media zaterdag. Cantlie vertelt in de video dat gevangenen die proberen te ontsnappen als straf worden gewaterboard, "net zoals de Amerikanen moslimgevangenen waterboarden".

Verder leest Cantlie een boodschap voor waarin kritiek wordt geuit op de Verenigde Staten en Groot-Brittannië. Die landen zouden niet genoeg hun best doen om hem en andere gevangenen vrij te kopen.

Afgelopen woensdag overleed de vader van Cantlie. Vorige maand vroeg hij nog in een emotionele videoboodschap om de vrijlating van zijn zoon. De journalist wordt al sinds eind 2012 gevangen gehouden door IS.

Van Gerwen, Barney en Klaasen naar kwartfinale EK darts

Zaterdag werd de tweede ronde gespeeld van de European Championship darts van de PDC. Jelle Klaasen kwam in de middag al in actie. Raymond van Barneveld had vanavond een Nederlands onderonsje met Vincent van der Voort en Michael van Gerwen speelde in het Duitse Müllheim tegen Brendan Dolan. 

Klaasen trad aan tegen Jamie Caven. De Engelsman nam zelfs een 4-6 voorsprong, maar toen kwam de Nederlander op stoom. Hij draaide de stand om naar een 8-6 voorsprong en zegevierde uiteindelijk met 10-7. Klaasen voor een plek bij de laatste vier tegen Mervyn King, die te sterk was voor Ronny Huybrechts.

Van Barneveld startte tegen Van der Voort voortvarend. Bij de eerste pauze stond hij met 4-1 voor. Van der Voort terug te komen, maar na 4-4 pakte Barney weer twee legs en ging hij met 6-4 de pauze in om de partij vervolgens op zijn gemak uit te gooien. Het werd 10-7. 

Michael van Gerwen heeft met veel moeite weten af te rekenen met Brendan Dolan. Het werd 10-8. Van Gerwen stond bij de eerste break nog 3-2 voor, maar vijf legs later stond het 4-6 voor Dolan en even later werd het 8-8. In de zeventiende leg stond Dolan op 161, maar hij raakte de bulls-eye niet. Van Gerwen liet daarna de kans vanaf 82 liggen. Dolan kreeg echter een herkansing vanaf 25, maar hij gooide zich dood door na een single negen een dubbel elf te raken. Mighty Mike bleef het koelst, gooide dubbel 10 raak en besliste een leg later de partij.

De spannendste wedstrijd van de avond ging tussen Phil Taylor en Stephen Bunting. De winaar van Lakeside was uiteindelijk met 10-9 te sterk voor The Power. Het was een wedstrijd van een hoog niveau. Na negentien legs had Bunting tien keer 180 gegooid en een gemiddelde van 102,21 en Taylor had zeven keer 180 en een gemiddelde van 102,13.

Zondagmiddag worden de kwartfinales gespeeld. Mervyn King treft Klaasen, Bunting speelt tegen Terry Jenkins, Van Gerwen neemt het op tegen Dave Chisnall en Barney zal het podium delen met Peter Wright. 

Uitslagen - European Championship - Ronde II

Darter Darter Uitslag
Terry Jenkins Robert Thornton 10-8
Dave Chisnall Ian White 10-9
Jelle Klaasen Jamie Caven 10-7
Peter Wright Kim Huybrechts 10-5
Raymond van Barneveld Vincent van der Voort 10-7
Phil Taylor Stephen Bunting 9-10
Michael van Gerwen Brendan Dolan 10-8
Ronny Huybrechts Mervyn King 7-10 
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.