Mighty Switch Force 2

Patricia Wagon is terug in een nieuw deel van WayForwards Mighty-serie. Ze speelt als brandweervrouw de hoofdrol in puzzel-platformer Mighty Switch Force 2, die sinds kort in de Nintendo eShop staat van de Nintendo 3DS.

Het is nu twee jaar geleden dat de ontwikkelaar van WayForward de eerste Mighty Switch Force op Nintendo 3DS uitbracht via de Nintendo eShop. Destijds werd het spel geprezen om z’n vindingrijkheid met de zelf opgezette spelregels, maar kreeg het ook mee dat de opzet simpeler was de andere Mighty-spellen. Maar dat je je desondanks niet moest laten beetnemen door diezelfde opzet, omdat het puzzelen uitdagend was. Hoe brengt het vervolg op die titel het er van af?

Mighty Switch Force 2 heeft wat veranderingen met zich meegebracht, maar leunt nog ontzettend hard op de gimmick uit de eerste Switch Force. Je speelt wederom met Patricia Wagon en je hebt als opdracht een stel bendeleden op te zoeken. Ditmaal ben je geen politieagente, maar een brandweervrouw en arresteer je die bendeleden niet, maar red je hen uit de penibele situatie die zij zelf gecreëerd hebben door grote delen van het leven in de fik te steken.

De gimmick waarmee je delen van het leven kan laten verschijnen en verdwijnen (de ontwikkelaar omschrijft het als delen naar voren en naar achteren duwen), waar de kritiek over bestaat dat het simpel van opzet is, maakt in Switch Force 2 zijn herintrede. Je kunt blokken gebruiken als brug of je haalt ze weg en maakt zodoende een opening. Er zijn dit keer ook nieuwe type blokken die alles te maken hebben met een aanvullend, nieuw gameplayelement: modderige blokken en pijplijnblokken.

Nu ex-agente Wagon brandweervrouw is heeft ze haar pistool verruild voor een brandweerslang die een onuitputtelijke bron aan water heeft. Daarmee haal je modderige blokken weg of spuit je water in de pijplijnblokken om hen een bepaalde route af te laten leggen. De laatstgenoemde kun je ook laten verschijnen en verdwijnen en dat levert veel toffe puzzels op. Daarnaast zijn er wat nieuwe vijanden, maar dat is allemaal niet zo spectaculair.

Mighty Switch Force 2 heeft dus dezelfde, stevige puzzel-platformbasis als het vorige deel, het ziet er nog even strak geanimeerd uit en de muziek is hartstikke tof. De par-tijden zijn ook terug in dit deel: deze geven je een extra laag gameplay, omdat je zo snel mogelijk alle boeven moet verzamelen en de puzzels op moet lossen. Daar schuilt hem de ware kracht in van het spel, want in het begin lukt het je simpelweg niet. Dit is een lekker uitdagende game, waarvan de basis prima is uitgebouwd.