Excitebike

Ook Wii U krijgt te maken met Virtual Console-spellen en één daarvan is de zoveelste heruitgave van Excitebike. Heeft het na al die jaren nog net zo veel charme?

Eén van de eigenschappen die spellen hebben die in de jaren tachtig (en negentig) zijn uitgekomen, is dat je zonder te veel moeite begrijpt wat het spel van je verlangt. Die arcadegameplay kenmerkt zich over het algemeen door korte spellen, waarin je snelle potjes kunt spelen. Ze zijn ook erg moeilijk en dat heeft alles te maken met het feit dat het gebaseerd is op het kwartjessysteem. Vroeger kostte een spel een kwartje om te spelen in de arcadehal: goedkoop genoeg om het te (blijven) proberen.

Hoewel Excitebike in eerste instantie niet is uitgekomen in de arcadehallen, is het wel in het tijdperk uitgekomen waarin arcadespellen dikwijls in uitgeklede vorm naar de meest succesvolle console van deze tijd kwamen: het Nintendo Entertainment System. Daarom deelt het spel dezelfde fundering als de meeste arcadespellen. Excitebike is behoorlijk pittig, heeft potjes die niet langer duren dan twee minuten en heeft geen achtergrondverhaal, behalve dan dat je als speler altijd eerste moet worden.

Je racet in Excitebike horizontale races op motoren. Dat kun je in twee modi doen: oefenmodus en de racemodus. In de oefenmodus kun je op je gemak de banen leren kennen en als je wat meer uitdaging zoekt, tijden verbeteren die zijn voorgeprogrammeerd. In de racemodus neem je het op tegen een (groot) aantal tegenstanders, die je het onderweg zwaar gaan maken. Zodra jij tegen hen aanbotst, val je van je motor en lig je langs de kant. En het duurt lang voordat je weer op je motor zit.

Botsen die tegenstanders tegen jou aan, dan vallen zij van hun motor en kun je ongestoord verder rijden. Opvallend is vervolgens dat er al meer dan een handvol andere rijders op de baan rijden, terwijl er aan de start in totaal vier motorrijders staan, waar jij er één van bent. Maar die onlogica mag de pret niet drukken. Want tijdens het rijden merk je gewoon hoe nauw de besturing luistert tijdens het sturen en gasgeven en wat het belang van je motor rechthouden in de lucht is.

De banen van Excitebike staan vol obstakels waar je overheen kunt stunten. Veel van die obstakels zijn schansen waar je met een rotgang overheen kunt rijden, waarna je door de lucht vliegt en je je motor zo recht mogelijk moet houden. Wat je nu vaak met je mobiele telefoon en de ingebouwde gyroscoop doet, deed je destijds  - en nu ook weer op Wii U – met de vierpuntdruktoets. Die oude gameplaymechaniek voelt verfrissend aan. Zijn uitdaging heeft het in elk geval niet verloren.

Net zoals in de eerder uitgebrachte heruitgaves van Excitebike heeft ook deze versie de opslagfunctie, waar je als het ware een bewaarpunt creëert van het moment waar je op dat moment staat. Dat maakt een oud, moeilijk spel opeens heel gemakkelijk, waardoor het wat van zijn charme verliest. Maak je echter geen gebruik van die functie, dan gaat die vlieger natuurlijk niet op, hoe verleidelijk het ook is. Excitebike blijft in elk geval een bijzonder fijn, uitdagend spel.

Gespeeld op Wii U, ook verkrijgbaar op NES, Gameboy Advance, Wii en Nintendo 3DS.