Voorleesapp: Hans en Grietje - Epic Tales

Sprookjesboeken, wie is er niet groot mee geworden? Vroeger moesten kinderen het met hun eigen fantasie doen maar met het intreden van het digitale tijdperk is dat niet meer nodig. Hans en Grietje gaan op iPad naar de heks.

Header

Het sprookje Hans en Grietje bestaat tweehonderd jaar en de gebroeders Grimm zouden nooit geloven hoe hun verhaal met de tijd is meegegroeid. Zeker de variant van Epic Tales, de Nederlandse ontwikkelaar van deze versie, is een lust voor het oog. En sinds een maand ook voor het oor, want het verhaal is in maart in het Nederlands voor iPad uitgekomen. Eerder hadden we al een interview met de makers, maar nu kunnen we dan eindelijk de Nederlandstalige versie bekijken en beluisteren.

Hans en Grietje

Het verhaal is prachtig geïllustreerd met digitaal handgetekende plaatjes die in 26 hoofstukken zijn onderverdeeld. Elke tekening heeft een korte laadtijd, een seconde of drie, dus niet al te storend. In elke tekening beweegt er altijd wel iets, van ogen die knipperen tot een boswandeling waar we ondertussen vogelverschrikkers met pikkende kraaien en knabbelende haasjes tegenkomen. Ondertussen vertelt de verhalenverteller een stuk van het verhaal en spreken de personages hun teksten.

Hans en Grietje

Als het verhaal bij de tekening afgelopen is, komen er vallende sterretjes voorbij en dan pas wordt het scherm interactief. Dat is op zich goed, want zo luisteren de kinderen eerst naar het verhaal zonder meteen op alles en iedereen op het scherm te tikken. Er is ook een mogelijkheid om alle schermen af te gaan zonder verhaal, zodat de kinderen gewoon vrij kunnen tikken op de objecten zonder eerst op het verhaal te hoeven wachten. Er mag wel een signaal zijn om aan te geven dat je al het interactieve op een scherm hebt gedaan, maar zelf op zoek moeten gaan om ze te ontdekken is niet heel erg. Er schijnen meer dan honderd interactieve elementen verborgen te zijn, dus kids zijn wel even zoet.

Hans en Grietje

De stemmen klinken professioneel en de verteller spreekt duidelijk zodat kinderen hem makkelijk kunnen volgen. De achtergrondmuziek geeft de sfeer van een scène goed aan, van vrolijk, naar spannend tot eng aan toe. Voor jonge kinderen kan het verhaal best eng zijn, net zoals het origineel. Zijn de kinderen te jong om de verteller goed te volgen, dan is er een voorleesoptie voor de ouders. De stem van de verteller wordt vervangen door goed te lezen, scrollende tekst onderin het scherm. De voorleesoptie heeft nog enkele verbeterpunten: deze is niet te pauzeren en de snelheid van de scrollende tekst is niet te regelen. Als je kinderen bijvoorbeeld moeten lachen om een stem of een gebeurtenis heb je als ouder dus een probleem, want zoals Barry Stevens ooit zei: "vooral doorgaan".

Hans en Grietje

Wil je een moderne manier van sprookjes vertellen, dan is Hans en Grietje - Epic Tales een aanrader voor mensen met een iPad of iPhone. Zeker deze maand, want het sprookje bestaat tweehonderd jaar en de app gaat ter ere van dit jubileum voor € 1,79 over de digitale toonbank van iTunes. Vanaf mei kost de app weer € 3,59. En het is zeker geen schande als je ’s avonds, als de kinderen in bed liggen, jezelf nog even laat voorlezen. Helaas is er geen Nederlandstalige trailer, maar onderstaande trailer geeft de sfeer prima weer.

4