Kijken in de ziel - Politici

In het voorjaar zegden uiteindelijk elf (ex-)politici hun medewerking toe aan het programma Kijken in de ziel. Jan Marijnissen, Hans Wiegel, Nebahat Albayrak, Jolande Sap, Frans Weisglas, Rita Verdonk, Wouter Bos, Els Borst, Jack de Vries, Elco Brinkman en André Rouvoet vertellen in de serie onder andere over hun werk, hun privéleven en de constante druk van de media.

De serie begint met de voorbeeldfunctie; veel politici zijn vaak op televisie te zien en vaak ligt ook hun hele leven bloot voor de media. In de eerste aflevering wordt duidelijk dat het niet altijd makkelijk is om hiermee om te gaan en dat je vaak aangekeken wordt op meningen die je in de Tweede Kamer hebt geventileerd. Zo is Jolande Sap al enkele malen verbaal aangevallen over dingen die ze als Groen Links-fractieleider had aangekaart in de Tweede Kamer.

Wat opvalt aan de serie is dat Verbraak heel goed werk doet als interviewer. Je merkt aan de hele setting dat hij zich goed heeft voorbereid, dat hij per politici niet totaal dezelfde vragen heeft, maar dat hij deze afstelt op degene aan wie hij de vragen stelt en dat hij vaak ingaat op de antwoorden. Dat is niet voor te bereiden, maar hij heeft de gave om snel te anticiperen op antwoorden en hier meteen op door te gaan. Dat zorgt voor lopende, goede gesprekken waar het ook inhoudelijk op een vrij hoog niveau ligt.

Ook de keuze voor ex-politici en actieve politici is een pluspunt. Je krijgt hierdoor in de antwoorden de verschillen te zien die de politiek heeft doorgemaakt en dat het er vroeger op sommige momenten een stuk beter en gemoedelijker aan toe ging.

Wat aan deze DVD verbeterd had kunnen worden, zijn de beelden. Het enige wat je twee schijfjes lang ziet, is de kamer waar de vragen worden gesteld en beantwoord, ik verwacht ook geen actiebeelden met explosies en rennende politici, maar wat meer afwisseling in welke vorm dan ook was niet verkeerd geweest.

Al met al is het een interessante DVD. Het geeft een vrij goed inzicht in het leven van politici en dat het veel meer inhoudt dan de meeste mensen misschien denken. De beelden die je ziet zijn misschien niet allemaal zo interessant om te kijken, maar de vragen en de antwoorden daarop zijn des te meer het luisteren waard.