CD: Dum Dum Girls - He gets me high

De hoes van hun vorig jaar verschenen debuutalbum I Will Be toonde met een weinig flatteus old school polaroidportret al aan dat gepolijstheid geen handelsmerk is van Dum Dum Girls. De Amerikaanse all-girl-band die vernoemd is naar zowel een Iggy Pop-nummer (Dum Dum Boys) als het album Dum Dum van The Vaselines brengt onder leiding van oprichtster Dee Dee (eigenlijk Kristin Gundred geheten) aanstekelijke noise pop: niet al te ingewikkelde, zeer prettig in het gehoor liggende deuntjes met een rammelende garagefeel.

Hoesje

Opener Wrong feels right kraakt in ieder geval lekker weg terwijl titletrack He gets me high een drum heeft die de indiemuziek behoorlijk dansbaar maakt. De dames zouden het prima doen in een rookverbod negerend alternatief kroegje, zoveel is halfweg de derde EP van de groep wel duidelijk. Het net als de eerste twee composities door Dee Dee geschreven Take care of my baby is in tegenstelling tot deze nummers geen lo-fi maar eerder slow-fi. Sterk in elkaar gezet biedt deze compositie van alle nummers de meeste aandacht voor het stemgeluid van Dee Dee, wat bepaald geen straf is om naar te luisteren. De afsluiter van de krap een kwartier durende EP is een cover van de sentimentele, soft-popperige jaren tachtig-track There is a light that never goes out van The Smiths. Klinkt een an sich niet onaardige zin als “to die by your side is such a heavenly way to die” bij The Smiths als tenenkrommende edelkitsch, in de rock-uitvoering van Dee Dee en de haren is dat geenszins het geval, integendeel. Covers leveren bijna altijd commentaar op - niet in het minst van de zelfbenoemde die-hard-fans van de gecoverde band - dat vaak terecht, of in ieder geval begrijpelijk, is. Dit is daarop een zeer aangename uitzondering.

Groepsfoto

In vier nummers komt de dansbare, rammelrockende noise-pop met de ietwat hypnotiserende vocalen van leader of the pack Dee Dee prima tot zijn recht. Dat het allemaal niet al te innovatief is, is van ondergeschikt belang. Voor de liefhebbers: de uit Californië afkomstige dames treden begin april drie keer op Nederlandse bodem op. 7 april staan ze in Rotterdam, een dag later in Vera in Groningen en 9 april wederom in Rotterdam ter ere van het Motel Mozambique Festival. Gaat erheen en let them get you high!

Groepsfoto 2