Drakensang: The River of Time

Zodra alle vijanden verslagen zijn kom je weer bij, maar blijf je nog wel met ernstige verwondingen of botbreuken zitten die niet vanzelf genezen. Gelukkig zijn er verbandmiddelen, heilzame drankjes of een geneeskrachtige spreuk om deze weer op te heffen voor je verderloopt en met het volgende gevecht begint. Raken al je reisgenoten buiten bewustzijn dan zie je een scherm waarop Forgrimm Gladys vertelt dat het avontuur bijna fout was afgelopen en kan je een savegame laden en het opnieuw proberen. Het is dus aan te raden om regelmatig je spel op te slaan zodat je niet te veel opnieuw hoeft te doen als je een tegenstander treft die te sterk voor je is. Het winnen van gevechten en het oplossen van quests levert twee soorten punten op: levelling points en adventure points. Deze zijn vrij te investeren in tientallen verschillende skills en statistieken. Zo hoef je niet te wachten tot je een hoger level behaalt om je personages sterker te maken, maar kun je na een paar gevechten al besluiten meer punten in je zwaardkunsten te steken of misschien wil je juist beter worden in het verzamelen van planten of het ontwijken van tegenstanders.

Message Log open

De acht basisattributen (bijvoorbeeld moed, intelligentie en vingervlugheid) zijn ook te verbeteren maar daar zijn wel veel punten voor nodig. Je moet dus steeds kiezen of je na een paar gevechten een paar kleinere vaardigheden verbetert of dat je wacht tot je genoeg punten hebt voor een basisattribuut. Al je keuzes beïnvloeden de manier waarop de dobbelstenen rollen en de kans die je hebt dat een bepaalde actie zal slagen of een bepaalde dialoogoptie in goede aarde zal vallen. De meeste quests zijn op diverse manieren op te lossen, onder andere afhankelijk van wie je op dat moment in je party hebt. Zo wil Forgrimm meestal gewoon iedere tegenstand hardhandig onderdrukken en wil Cano liever ongezien naar binnen sluipen en mensen afluisteren of zakkenrollen om aan informatie of voorwerpen te komen. Het is dus erg belangrijk dat je goed nadenkt over hoe je de verzamelde punten verdeelt over de beschikbare attributen en welke route je door het spel wilt nemen. De meeste skills, behalve de paar waarmee je het spel begint, moet je voor je ze kan upgraden wel eerst leren van allerlei personen in het spel. Het maken van je eigen wapens uit roestige spijkers, stukjes touw en een paar blokjes hout behoort ook tot de mogelijkheden, maar hiervoor moet je wel eerst een recept kopen of vinden.

Het schip is tijdens het spel de uitvalsbasis. Deze wordt gebruikt om van locatie naar locatie te reizen en biedt de mogelijkheid om equipment die je niet mee wil slepen te bewaren voor later. Ook kan het schip worden voorzien van werkbanken voor smederij, alchemie of boogmakerij zodat je daarvoor niet steeds naar een dorp hoeft te reizen. Door de schier oneindige hoeveelheid attributen waarin je je personage kan specialiseren en de diverse manieren waarop je de quests kan oplossen, blijft het spel lang boeien en is het ook herspeelbaar. Er is veel aandacht besteed aan de kleinste details, zo kun je in een herberg minutenlang luisteren naar flauwe dwergenmoppen en zijn er allerlei standbeelden. Het spel ziet er goed uit en is rijkelijk voorzien van tussenfilmpjes. Het verhaal komt wat langzaam op gang, maar eenmaal op stoom heeft het een hoge verslavingsfactor. De sfeer is prima, maar persoonlijk was ik minder te spreken over de vrouwelijke stemacteurs, die allemaal een beetje overkwamen als een middelbare vrouw die een tienermeisje probeert na te doen. 

Kaart

Conclusie

Drakensang The River of Time is een prima spel voor liefhebbers van ouderwetse party-RPG's en biedt zeker vijftien tot twintig uur vermaak en vele uren meer als je de moeite neemt ook een hoop sidequests te doen. Het verhaal is, op een wat traag begin na, de moeite waard en blijft lang boeien. De enorme hoeveelheid attributen die invloed hebben op gevechten en dialogen maakt de leercurve steil en de moeilijkheidsgraad tamelijk hoog, waardoor dit spel een redelijk beperkte doelgroep kent. Val je in die doelgroep, dan is de keuze niet moeilijk: kopen!

 

Pluspunten
Minpunten
Cijfer
+ Blijft lang boeien
- Steile leercurve
8
+ Herspeelbaar
- Komt wat langzaam op gang
+ Veel in te stellen