Pangya! Golf with Style

Zoals de title van Panya! Golf with Style doet vermoeden hebben we hier te maken met een op kinderen gerichte golf game voor de Wii. Ook de jewel-case van het spel maakt dit erg duidelijk, kleurrijke omgevingen, cartoony personages en lettertype en aparte, fantasierijke, outfits schreeuwt het spel “Kiddie Game!”, maar is dit ook terecht?

Het eerste wat opvalt als je Pangya opstart zijn de verschillende game modes die het spel voorschotelt. Naast de “normale” single-player mode waarin je een golf carrière gaat opstarten in de idyllische wereld van Pangya Island, zijn er ook verschillende multiplayer modi en zoals gebruikelijk is er de optie om één enkele golfcourse te bespelen.

In de carrière mode kan je kiezen uit een vrouwelijke en een mannelijke avatar die met standaard kleding (shorts en T-shirt voor het jongetje, T-shirt en rokje voor het meisje) en een standaard set golfclubs worden uitgerust. Je begint ook op een kleine golfbaan van 3 holes tegen de makkelijkste opponent van het spel. Het doel is om op de course meer holes te winnen dan de tegenstander, heb je de tegenstander verslagen dan open je een nieuwe, grotere, golfcourse waar je een nieuwe opponent tegenkomt die je weer dient te verslaan.
Er zijn tijdens het spelen ook veel unlockables te vinden in het spel: Speel je bijvoorbeeld under par bij alle holes dan heb je kans om een nieuw shirt te winnen, schiet je een hole in one dan kan je soms nieuwe golfclubs (die ook andere eigenschappen hebben) in je inventaris vinden. Als laatste kun je caddies unlocken, deze caddies zijn erg afwisselend van uiterlijk: van een vliegende boodschappentas met ogen tot een reusachtige beer/man hybride die fijn over de golfcourse achter je bal aanstampt.
De unlockables geven je de mogelijkheid om je personage gaandeweg aan te passen, wat weer het gevoel voor progressie in het spel ten goede komt. Ook de opbouw van de verschillende golfcourses is goed, ze worden geleidelijk moeilijker zonder dat ze onmogelijk worden.

De gameplay zelf is ook leuk. Zo kan je enorm veel soorten slagen afwisselen (bijvoorbeeld met effect slicen of hard driven), is de windrichting en windsterkte van veel belang en kan je makkelijk van golfclub wisselen waar dat nodig is.
De Wiimote controls zijn goed uitgewerkt, zo kan je met de D-pad de richting van je shots veranderen (horizontale directie) en golfclubs selecteren (verticale directie). Alleen de slagen zelf wijken nogal af van de manier die gebruikt wordt bij het golfspel dat in het Wii Sports-pakket inbegrepen zat.
Bij Pangya heb je namelijk een power-meter die aangeeft met hoeveel kracht je de bal weg mept. De kracht van je slagen bepaal je door de hoogte van je Wii-mote bij het begin van je slag beweging, hoe hoger je de slag beweging begint hoe harder de bal geraakt wordt. Hierdoor is het jammer dat je niet gewoon direct een swing beweging kan maken met de Wii-mote zoals bij Golf in de Wii Sports pakket. Dit vind ik persoonlijk erg jammer, het zou een enorme verbetering zijn geweest als ze de power-meter gekoppeld hadden aan de snelheid waarmee je swingt in plaats van de hoogte van de Wii-mote.

Een ander origineel aspect van de gameplay is de mogelijkheid tot het uithalen van special moves. Als je genoeg Pang! hebt verzamelt (dit kan je zien op een meter die links onderin op het scherm staat). Er zijn twee special moves in het spel te vinden, deze moves zijn erg handig bij sommige holes: Zo kan je met de Tomahawk move makkelijk over obstakels heen slaan, en met de Cobra zijn bunkers makkelijker te bedwingen. Toch is het jammer dat er niet meer special moves zijn, twee is toch een beetje karig en dit komt niet echt ten goede van de arcade “feel” die de ontwikkelaars duidelijk in het spel hebben willen stoppen.