Shinobido: Way of the Ninja

De oude kunst van ninjutsu is al jaren een inspiratiebron voor game-ontwikkelaars, met erg wisselend succes overigens. Dit keer besloot Spike om een game te maken rond deze tot de verbazing sprekende krijgers.

De ninja die je in dit spel speelt, genaamd Crow, is zijn geheugen kwijt. Nu is dit niet een simpel geval van selectieve amnesie, maar is je geheugen uit je hoofd getrokken en in een steen gestopt. Tot overmaat van ramp is de steen uit elkaar gespat, en liggen de brokstukken, Soulstones genaamd, over het hele land verspreid.
Aan het begin van het spel wordt je wakker naast een beekje in een bos. Al snel vind je één van de brokstukken terug, en zodoende herinner je je bepaalde flarden weer. Niet genoeg om erachter te komen wie je geheugen heeft gestolen, en waarom, maar net genoeg om een beginnetje te maken.

Door middel van een mysterieus briefje wordt je verteld dat je lid bent van het huis Ichijo, één van de drie machtige huizen op dat moment in Japan. Je eerste opdracht is dan ook om je Lord op te zoeken en hem te vertellen dat je nog in leven bent. Na een trainingsmissie waarin alle controls uitgelegd worden, kom je erachter dat Lord Ichijo niet bepaald geïnteresseerd is in jouw welzijn. Je bent niet meer dan een dienaar van hem. Een soldaat in een leger.

Hij biedt je wel zijn hulp aan om de Soulstones te vinden, als je hem helpt met wat klusjes. Je besluit je terug te trekken in het bos en in een hutje te gaan wonen. Het hutje vormt het hart van het spel. Hier rust je Crow uit met shuriken, grapplinghook, helende kruiden en ander spul wat tijdens missies van pas kan komen.
Ook kun je vanuit de hut je tuin in. De tuin kun je vrij naar eigen inzicht vormgeven, met heuvels, afgronden, water en doelwitten. Vervolgens kun je in de tuin rondrennen, en oefenen om bepaalde moves meester te worden.

In je hut krijg je ook missies aangeboden. Niet alleen Lord Ichijo wil gebruik maken van je uitzonderlijke ninjutsu-talenten, maar ook de andere twee Lords hebben klusjes waar ze liever niet hun eigen handen aan branden. Met deze missies verdien je respect en geld. Geld heb je nodig om nieuwe items te kopen, respect heb je nodig om de hulp van een Lord te krijgen.
Iedere Lord wil namelijk wel Soulstones gaan zoeken voor je, maar pas als je voldoende respect bij ze hebt afgedwongen.