Torino 2006

Vandaag is de opening van de Olympische Winterspelen 2006 in Torino. Torino 2006 is ook een spel op de PlayStation 2 en hierin is het mogelijk om bijna alle sporten te spelen. Er mist echter wel een aantal sporten, zoals curling, ijshockey, kunstschaatsen, freestyle skiën en snowboarden.

De sporten die er wel in zitten zijn vooral de algemene wintersporten zoals bijvoorbeeld de Super-G, schaatsen (maar alleen de 500, 1000 en 1500 meter), biathlon en schansspringen. In totaal zijn er vijftien verschillende sporten waarbij je kunt proberen een gouden medaille te halen. Het is mogelijk om een soort competitie te starten; je kunt kiezen uit een competitie met negen of met vijftien onderdelen. Daarnaast kun je ook je eigen competitie samenstellen uit alle vijftien sporten of gewoon een los onderdeel proberen. Het is de bedoeling om zo goed mogelijk te presteren bij alle onderdelen en om op deze manier de koning(in) van de Olympische Spelen te worden. Je voortgang zul je echter handmatig moeten opslaan, wat kan resulteren in het verlies van je resultaten als je het weer vergeet op te slaan.

Bij veel van zulke sportgames gaat het vooral om button-bashen, maar in dit geval gaat het vooral om timing. Wanneer je een competitie start, begin je met schansspringen. Je krijgt geen mogelijkheid om te oefenen en je wordt gelijk in het diepe gegooid. Gelukkig is het wel mogelijk om het spel te pauzeren en te kijken op welke knoppen je moet drukken en wanneer het beste moment is om te drukken. Wanneer je de helling af gaat dan moet je de springer recht houden door een bolletje in het midden te houden. Zodra je bij de afsprong komt wordt een balkje langzaam gevuld en je krijgt de perfecte afsprong als je op x drukt precies op het moment dat het balkje gevuld is. Hetzelfde herhaalt zich tijdens de afsprong. Bij de schaatswedstrijden gaat het vooral om ritme en het starten is wel gewoon button-bashen. Bij de start moet je zo snel mogelijk op X en O drukken, maar na de eerste honderd meter zul je X en O na elkaar moeten indrukken op een aangegeven ritme. Als je dit ritme goed aanhoudt zul je steeds sneller schaatsen, maar je zult ook nog een beetje moeten sturen om de bocht goed door te komen.

Bij de rest van de sporten gaat het ook nog gedeeltelijk om behendigheid. Vooral bij het skiën zul je toch je ski’s goed om de poortjes heen moeten leiden. De start gaat nog wel om timing, maar als je eenmaal naar beneden gaat heb je alles in eigen hand. Je kunt bij elke afdaling X indrukken om laag te gaan zitten en zo snelheid te maken. Je kunt ook het vierkantje indrukken om te carven; op deze manier kun je scherpere bochten maken maar verlies je wel snelheid. Het snelheidsgevoel is trouwens prima te noemen, je hebt echt het gevoel alsof je met 150 km/u de berg afsuist. Hetzelfde heb je met het bobsleeën, je hebt het gevoel alsof je niet veel harder kan omdat je anders de bocht uitvliegt. Met bobsleeën is het de bedoeling om niet de zijkant te raken, want dat haalt een hoop snelheid uit je wedstrijd. Een andere tak van sport is het langlaufen (de biatlon en de Noorse combinatie), hierbij is voornamelijk de conditie belangrijk. Met de X-knop kun je snelheid doseren en zodra je over een bepaalde grens gaat (die verandert met de helling van het terrein; hoe steiler hoe meer energie het kost) dan krijg je minder energie. Je energie neemt pas weer toe als je snelheid mindert, op deze manier moet je dus zuinig omgaan met je energie en snelheid om te kunnen winnen. Bij de biatlon is het ook de bedoeling dat je raak schiet op een aantal doelen, maar je kunt veel minder goed mikken als je zwaar vermoeid bent.

Al deze sporten draaien dus voornamelijk om behendigheid, en ook gedeeltelijk om een goede timing. Toch zit er niet erg veel uitdaging in, want heel erg moeilijk is het allemaal niet. Het skiën gaat erg makkelijk en je bent al snel een seconde of tien sneller dan de andere spelers. Je kunt het spel wel op een iets hogere moeilijkheidsgraad zetten, maar dat maakt niet zo gek veel uit. In het spel zitten ook een aantal uitdagingen, zoals een bepaalde snelheid halen met het schaatsen en alle gouden medailles behalen. Er zitten geen officiële sporters in het spel, maar het is wel mogelijk om je eigen land te kiezen. Het is dus helaas niet mogelijk om met Jan Bos te schaatsen of om als Arend Glas de bobslee-baan af te glijden. De graphics zijn best in orde en vooral het snelheidsgevoel is goed gedaan. Maar verwacht geen hoogstaande graphics en van het geluid moet je maar helemaal niks voorstellen. De commentatoren vallen heel snel in herhaling en maken ook niet de slimste opmerkingen. Het ene moment ziet je prestatie er niet uit en bij het volgende checkpoint ben je de beste sporter van de eeuw.