LMA Manager 2006

Ik persoonlijk ben eigenlijk geen voetbalfan. Dat komt niet zozeer door het spelletje, maar door het oeverloze gelul over voetbal. Vooral managers en ex-managers maken zich schuldig aan het in mijn ogen verheiligen van een toch best heel simpel spel.

Dat voetbal geen simpel spel is, dat lijkt LMA Manager 2006 te willen benadrukken. Voor degenen die het nog niet helemaal duidelijk hadden: LMA Manager is een echte voetbal manager (denk aan Championship Manager). De opties zijn even talloos als belangrijk om het spel tot een goed einde te brengen. Laat ik beginnen met de aanwezige spelopties. In het keuzemenu valt er te kiezen tussen “exhibition match”, “new game” en “Xbox Live”.

Xbox Live? Ja, inderdaad. Alleen niet op de manier die je zou denken. Het is niet mogelijk LMA Manager via Live te spelen, maar wat wel kan is geupdate gegevens downloaden. In mijn ogen een fantastische optie (mits deze door Codemasters ook daadwerkelijk aangeboden gaat worden). Het grote probleem van voetbalmanagers is namelijk de veroudering van de gegevens. Spelers wisselen nogal eens van club, nieuwe spelers maken zo nu en dan hun entree, enzovoorts. Door via Xbox Live deze veranderingen per download aan te bieden maakt men van deze managergame een game die altijd up to date kan zijn.



In de exhibition match modus speel je in feite gewoon een wedstrijd. Uiteraard niet als speler, maar wel als coach. Leuk aan deze mode is dat je hem met twee man kan spelen; je kan dan met pure tactieken je vrienden ownen. Weer eens wat anders dan sneller zijn met de knoppen, zou ik zeggen. Verder vind ik deze mode eerlijk gezegd te duf voor woorden. Je hebt namelijk niks te maken met het trainen van je spelers of alle andere aspecten van de game, en dan is coachen eigenlijk niet erg leuk om te doen.

De “new game” optie is uiteraard waar deze game om draait. In deze mode doorloop je één of meerdere jaren als manager van een voetbalelftal. Direct al bij de keuze van je elftal blijkt dat dit spel erg uitgebreid is; de belangrijkste competities van Nederland, Italië, Spanje, Duitsland, Frankrijk, Engeland, Portugal en Schotland zijn aanwezig. Wil je liever helemaal “from scratch” beginnen kan je ook voor een “fantasyteam” kiezen, waarbij je je eigen club, shirt, naam en spelers mag verzinnen en vervolgens mag meedoen in één van de competities in bovenstaande landen. Ook valt het uiterlijk van je coach naar eigen smaak aan te passen. Zo had ik ter illustratie voor FC Groningen een negroïde coach met paars shirt en afrokapsel gekozen. De game biedt je vervolgens ook nog de keuze of je het financiële en het trainingsgedeelte wil overlaten aan de CPU. Alles ingesteld en gekozen begint de game in je mailbox en kan je beginnen met manager spelen.



In de mailbox komen alle belangrijke mededelingen van je staf binnen. Blessures, inkomsten, uitgaven, scout reports, het is maar het topje van de ijsberg. Door de trekkers van de Xbox-controller in te drukken kom je bij andere “tabbladen” terecht, zoals training, opstelling, financiën enzovoorts. Laat ik volstaan dat vrijwel álles wat je zou kunnen bedenken ook wel in te stellen valt. Als je, zoals ik, niet ervaren bent met dit type games kan je echt verdwalen in alle mogelijkheden die de game je biedt. Enerzijds een voordeel als in dat er genoeg te doen is, anderzijds mist deze game gewoon een tutorial voor newbies.