DVD: A Bit of Fry and Laurie

Hugh Laurie en Stephen Fry zijn zeker niet de meest bekende komieken uit het Verenigd Koninkrijk. Toch waren ze begin eind jaren tachtig, begin jaren negentig bijzonder populair met hun satirisch programma A Bit of Fry and Laurie. Stephen Fry is heden ten dage met name in Engeland nog regelmatig te zien (en internationaal te horen als voice-over bij de Harry Potter films), maar met name Hugh Laurie is tegenwoordig bij het grote publiek bekend, als House M.D.. De vruchten van hun samenwerking, toen nog als vrij jonge en onervaren komieken, zijn sinds kort op dvd verkrijgbaar. Te beginnen met het eerste en tweede seizoen.


Waar Not the Nine O'Clock News het vooral moest hebben van persiflages op het actuele nieuws, daar staan de sketches van A Bit of Fry and Laurie meer op zichzelf. Het bijzondere daarbij is dat ze naast verschillende typetjes in een bepaalde set, ook veel sketches opvoeren voor een live publiek. Daarbij spelen ze vooral zichzelf, al dan niet op karikaturale wijze. Het levert een bijzonder samenspel op, waarbij de humor vooral in de dialoog naar voren komt. Soms zit de kracht in het absurdisme, waarbij een enkele keer het niveau van Monty Python zelfs wordt gehaald, maar vaker zit het in gortdroge humor, venijnige steekjes en onverwachte wendingen. Bijzonder is ook de manier waarop de twee komieken omgaan met de toeschouwers. Met name in de opgenomen sketches werd vaak gespeeld met het publiek door de acteurs opeens richting publiek te laten praten of 'zomaar' uit de set te lopen.


A Bit of Fry and Laurie kent slechts vier seizoenen, die tussen 1989 en 1995 werden uitgezonden. De eerste drie seizoenen zijn daarbij het meest kenmerkend; het is duidelijk dat de heren hun eigen weg bewandelden. Het vierde seizoen is een stuk serieuzer; niet alleen doordat er elke aflevering een bekende gast ten tonele verscheen, maar ook door de wijze waarop het programma werd vormgegeven. Als running gag werd elke aflevering van het derde en vierde seizoen afgesloten door Stephen Fry die een zeer merkwaardige cocktail mixt.


De nu verschenen seizoenen bevatten elk slechts zes afleveringen, per release verspreid over twee dvd's. De seizoenen kosten ¤ 14,99 per stuk, behoorlijk aan de prijs voor slechts zes afleveringen; hiernaast bevatten de dvd's helaas geen extra's. A Bit of Fry and Laurie is een geweldige serie, die ondanks de ouderdom nog steeds erg de moeite waard is. De release is wat aan de dure kant, maar voor de liefhebbers zeker de moeite waard.


Label: Warner Bros Releasedatum: 21 oktober 2008 Kijkwijzer:
Waardering film: - Waardering extra's: n.v.t.