Boek: Sebastian Faulks (als Ian Fleming) - Devil may care

James Bond heeft het druk gehad de afgelopen jaren. Dat is ook aan hem af te zien, hij zit onder de littekens en het verlies van zijn vrouw vreet nog steeds aan hem. Ook de dubbel-nullen hebben niet het eeuwige leven. Daarom werd hij verplicht op verlof gestuurd door M. Compleet ontgiften, dus geen alcohol maar veel sporten (tennis) en gezond eten. Maar net op het moment dat James besluit het drukke leven achter zich te willen laten, wordt hij in allerijl op een nieuwe missie gestuurd. Een gevaarlijke gek genaamd Julius Gorner is ten tonele verschenen en lijkt snode plannen met Engeland te hebben. Tijdens zijn opdracht komt Bond de mooie Scarlett Papava weer tegen. Zij kan hem introduceren bij Julius tijdens een potje tennis. Het enige wat zij daarvoor terug wil is dat James haar helpt bij het redden van haar zusje Poppy, welke in de klauwen van Julius is gevallen. Saillant detail, Julius Gorner heeft een vergroeide hand welke verdacht veel weg heeft van een apenhand.

Ian Fleming overleed in 1964 nadat hij in totaal twaalf boeken en twee bundels over James Bond had geschreven. Als Ian Fleming nu nog geleefd had zou hij zijn honderdste verjaardag mogen vieren. Mede ter ere van dat feit heeft Sebastiaan Faulks een titel toegevoegd aan de Bond-reeks. Sebastian Faulks begon zijn carrière net zoals Ian Fleming als journalist. Intussen heeft hij al ruim elf boeken op zijn naam staan. In 1984 verscheen zijn debuut, A trick of the light. Of er een tweede Bond-boek van zijn hand zal verschijnen is nog niet bekend.


Bond, James Bond


Devil may care is niet het eerste Bond-boek welke niet door Ian Fleming is geschreven. In 1968 schreef Kingsley Amis al het boek James Bond contra Kolonel Soen. Van 1981 tot en met 1996 nam John Gardner met zestien titels de honneurs waar. Van 1997 tot en met 2002 verschenen er nog eens twaalf van de hand van Raymond Benson. Charlie Higson schreef zelfs een reeks over James Bond in zijn tienerjaren. Die serie startte in 2005 en heeft tot nu toe vijf boeken opgeleverd. Het verschil met het boek van Sebastian Faulks is dat hij James Bond ten tijde van de Koude Oorlog laat leven, in 1967. Geheel in de stijl van Ian Fleming gaat Sebastian's Bond op ontdekking uit, geniet hij van de vers gemixte martini's maar wordt hij ook flink beschoten. De 'zeitgeist' van 1967 komt goed naar voren, de tegenwoordig alom bekende drug heroïne is daar nog redelijk onbekend. Uiteraard ontbreekt de megalomane schurk niet in dit boek. Ook de technische hoogstandjes uit die tijd worden keurig geprojecteerd door de schrijver. Het hele boek ademt dan ook Bond, James Bond uit, maar dan wel voor de liefhebbers van de originele verhalen. Mocht je Bond alleen kennen van de film en zijn enorme arsenaal aan gadgets, dan is dit boek zeker een aanrader, terug naar de bron.

Uitgever: Uitgeverij A.W. Bruna ISBN: 9789022994160 Pagina's: 240
Waardering: