CD: Cobblestone Jazz - 23 Seconds

Het illustere trio Danuel Tate, Mathew Jonson en Tyger Dhula vormt samen Cobblestone Jazz. Het album 23 Seconds bestaat uit twee cd`s en wordt uitgegeven door het legendarische label Studio !K7. De eerste cd bestaat uit studiowerk en op de tweede cd vinden we de registratie van Cobblestone Jazz Live At Mondo Madrid May 10th 2007. Als toetje zijn de twee underground-hits Dump Truck en India In Me toegevoegd aan de tweede schijf. Het geheel wordt geleverd in een digipack met bijpassend artwork.

Cobblestone Jazz – 23 Seconds

De eerste cd start met een lange intro, dat net zo goed de start had kunnen zijn van een ambient album. Hired Touch, het tweede nummer, is lekker funky. De groove is erg pakkend; je geeft je er na verloop van tijd vanzelf aan over. Lime In Da Coconut is opgebouwd rond een ratelende melodie die door kleine variaties constant muteert en nooit hetzelfde lijkt te zijn. Met zo`n melodie heb je geen dikke beat nodig om in beweging te komen! In het vierde nummer wordt geïmproviseerd op een orgel, in combinatie met de 303 basslijn geeft dit een warm geheel. Het past perfect bij elkaar. De titeltrack van het album brengt nog meer funk op microniveau. Verwacht geen vet aangezette sound, maar juist een collectie korte en ratelende geluidjes. Het klinkt als een kudde computerchips die samen een feestje houden. Track w heeft een sterk elektronische groove en gaat langzaam over in een dromerige golf. Een perfect einde van een album vol ingetogen techno.

De tweede cd begint met een live registratie die net geen 40 minuten duurt. Het duurt even voordat de heren op stoom zijn. Aangekomen bij de derde track, Lime In Da Coconut, komt de vaart er in. Wisselingen volgen elkaar sneller op, met als hoogtepunt de Untitled Live Improvisation. In de live registratie komen aardige variaties op bestaande nummers voorbij. De volgorde waarin de nummers gespeeld worden is uitstekend, hoewel het tegen het einde wat saai wordt. Meestal eindigt een live PA met en knaller, maar daar laat Cobblestone Jazz zich niet toe verleiden. De twee bonustracks, Dump Truck en India In Me, waren al undergound-hits. Het is goed te horen dat vrijwel alle nieuwe nummers op dit album beter zijn dan deze oude hits.

Cobblestone Jazz

Dit is een album met hele fijne, warme en meeslepende techno. De Detroit en minimal invloeden zijn duidelijk te horen. Met name de invloeden uit Detroit techno zorgen ervoor dat dit album geen kille exercitie in experimentele minimal is geworden. Het is nog het best te omschrijven als microfunk. Ook de live opname is een goede toevoeging. Hier laten de heren horen dat ze hun instrumenten onder controle hebben en dat ze ook live een gevarieerde set neer kunnen zetten. Er zit dynamiek in de Live PA en dat maakt het bijzonder.

Tracklist

CD 1:

1.1 Waiting Room
1.2 Hired Touch
1.3 Lime In Da Coconut
1.4 Slap The Back
1.5 PBD
1.6 23 Seconds
1.7 Change Your Apesuit
1.8 Saturday Night
1.9 Peace Offering
1.10 W

CD 2:

Cobblestone Jazz Live At Mondo Madrid May 10th 2007
2.1 Dmt
2.2 Saturday Night
2.3 Lime In Da Coconut
2.4 Untitled Live Improvision
2.5 Hired Touch
2.6 23 Seconds
2.7 Slap The Back

Bonus Tracks
2.8 Dump Truck
2.9 India In Me

Cobblestone Jazz interview
Label: Studio !K7 Releasedatum: 15 november 2007
Waardering: