CD: VA - Thunderdome XV - Fifteen Years Of Thunderdome

In 2007 lukt het ID&T om een Thunderdome-trailer uit te brengen die flink de aandacht trok. Het was de trailer voor het feestje ter ere van het vijftienjarige bestaan van de Thunderome-feesten. In de trailer passeerden de bekende goddeloze thema`s de revue: van drugsgebruik en seks tot nazisme. De moeder aller hardcorefeesten vierde haar verjaardag op 15 december in een uitverkochte RAI. En bij een zo'n feestje hoort uiteraard ook een cd. Thunderdome XV – Fifteen Years Of Thunderome wordt natuurlijk geleverd in een feestelijk digipak en beslaat maarliefst drie cd's: Past, Present and Future. Hij is al enige tijd beschikbaar, maar hierbij alsnog de review van een jubileumrelease.

VA – Thunderdome XV – Fifteen Years Of Thunderdome

Cd 1: Past - Gizmo & Dano
Met de eerste cd blikken we terug. Gizmo en Dano, 50% van The Dreamteam en goden van weleer nemen ons mee op een 'trip down memory lane'. Het hoge aantal van maar liefst 31 nummers in n mix doet vermoeden dat de heren wat hulp hebben gehad van een computer. Klassiekers als 'Kuadra – La Onda', 'Rexanthony – For You Marlene' en 'Square Dimensione – Brand New Dance' zijn te vinden in het eerste deel van deze mix. Gezien de opbouw van de mix en het feit dat Dano bekend stond als 'The Hardest DJ Of Amsterdam', is het waarschijnlijk dat Gizmo het eerste deel verzorgd heeft. Het lekkere aan deze eerste cd is dat hij een duidelijke opbouw heeft. Net als in de goeie ouwe tijd wordt het allemaal steeds harder naarmate de mix vordert. Tracks als 'Bodylotion – Watch Yourself', 'The Prophet – Allright Now Here We Go' en 'DJ Dano – Welcome To The Thunderdome' maken dit een complete early hardcoremix. En dat is gelijk het probleem, een mix als deze wordt stukken beter op het moment dat ook een paar vergeten classics aan bod komen. Helaas is dat niet het geval.

Cd 2: Present - Endymion
De set van Endymion begint met D-Passion's 'Cause and Effect'. Een heerlijke track met een sample van een verongelijkte en minderbedeelde: "All you care about is your goddamn program and your grants and your status. How fair is that?" Een keiharde verwijzing naar de toenemende ongelijkheid in deze wereld, onderstreept door de harde synths en kicks die er op volgen. Wat verderop vinden we een volgend hoogtepunt: 'Masters Of Ceremony – Adapt Or Die'. Een titel die precies het tegenovergestelde uitdraagt van D-Passion’s 'Cause and Effect', maar qua instelling beter past bij Thunderdome. Ook al is de MC hier wat minder pakkend dan in hun legendarische Hardcore To The Bone, de scheurende synth maakt dat Endymion ook hier weer een fijne track heeft geselecteerd. Dat geldt ook voor 'Ruffneck & Ophidian - All The Way Down (Mangled by Nosferatu & Endymion) ', het brute 'The DJ Producer - The Signal 2007 (D-Passion Remix) '. Voor de afsluiter, '3 Steps Ahead - Drop It (Tommyknocker & The Stunned Guys Remix)', geldt dat de gebruikte sample ("We're fly'in hiiiiiigh") 2008 wel erg gedateerd aandoet.

Cd 3: Future – Promo
Promo vertegenwoordigt al jaren de meer industrial kant van de hardcore. Een ontwikkeling die al een tijd gezien wordt als de toekomstige richting van het genre. Als je luistert naar de mix van Endymion dan heeft hij het de afgelopen jaren bij het juiste eind gehad. De mix begint, net als de set van Endymion, met een track van D-Passion. Voor een mix van Promo is dat een wat fletse manier om te starten. Gelukkig is het hierna snel afgelopen met de fletsheid. Het tweede nummer is er n van Promo zelf: 'Weapons Of Divine Temper'. Na het commando "Prepare for battle", breekt de hel, geheel in stijl, los. Als deze emmer geweld geleegd is, wordt hij opgevolgd door 'Promo - Running Against The Rules (D-Passion Remix)'. Een nummer dat klinkt alsof iemand Super Mario From Hell flink op zijn staart heeft getrapt. Tot de breaks van 'DJ Hidden - Times Like These' zijn er eigenlijk maar twee noemenswaardige tracks opgenomen in deze mix. Dat zijn de twee momenten waarop N-Vitral voorbij komt (met 'Bunck' en 'Bonck'). Beide tracks zijn lekker simpel en lekker hard. Hierdoor krijgt de mix wat afwisseling en nt dat beetje extra dat de eerste twee mixen missen. Uiteraard is er maar n nummer dat het meest passend is om een jubileumuitgave als deze af te sluiten. Dat is 'Promo & Mc Drokz - Defective Counter', een track die zowel grappig, hard en hardcore tegelijk is ("Promo! Geef me nou een melodie!")

Thunderdome

Deze verzamelaar is leuk voor de verzamelaar. Er zijn genoeg albums vol met oldschool hardcore zoals we die hier op de eerste cd vinden. Er zijn genoeg cd's met mixen als die van Endymion. En tot slot heeft ook Promo zijn kunstje al heel vaak op een zilveren schijf laten branden. Met deze weinig vernieuwende herhaling van zetten bewijst ID&T dat ze het vooral moeten hebben van hun verleden. Thunderdome is een ijzersterk merk met een hoeveelheid nostalgie waar Coca Cola jaloers op kan zijn. Deze release maakt wel wat van die nostalgie los, maar het komt niet cht binnen. En dat is erg jammer.
Tracklist:

Cd 1:
01. DJ Dano - Thunderdome 15 Years Intro
02. Dominium - Let Your Mind
03. Kuadra - La Onda
04. Rexanthony - For You Marlene
05. Dream Your Dream - Soushkin
06. X-Buzz - Overload
07. Kick-Side - Time To Blast
08. Gangsta Trax - Goodfellas
09. G. Shock - Demons
10. Bass X - Motherfucker
11. Sequential One - Dance (RMX Part II)
12. Square Dimensione - A Brand New Dance
13. Billy The Kid - Can U Do It
14. Asylum - Mescalum
15. Reyes - Rock With Me
16. DJ Gizmo & DJ Norman - Check This Out
17. Too Hostile - No Bullshitting
18. Predator - 1-2-3-4
19. DJ Weirdo & DJ Sim - Go Get Busy
20. DJ Delirium & Omar Santana - Drop Da Beat
21. Body Lotion - Watch Yourself
22. DJ Buzz Fuzz - Frequencies
23. Annihilator - I'll Show You My Gun
24. Tellurian - Guyver
25. 3 Steps Ahead - Gangster
26. The Prophet - Allright Now Here We Go
27. DJ Dano & Liza 'N' Eliaz - Energy Boost
28. Nasenbluten - Blows T' The Nose
29. System 3 - Keep On Fucking
30. DJ Dano - Welcome To The Thunderdome (20(0)7 BPM)
31. DJ Dano - Thunderdome 15 Years Outro

Cd 2:
01. D-Passion - Cause And Effect
02. Meccano Twins - Domin-hated
03. Meccano Twins - Sinapse (Ophidian Remix)
04. G-Town Madness & The Viper - Come As One
05. Masters Of Ceremony - Adapt Or Die
06. Meccano Twins - Tendrils Of Agony
07. Nosferatu - Outshine Any Competition
08. D-Passion - Put Things Right (Endymion Remix)
09. Placid K - Are You Aware
10. Art Of Fighters & Endymion - Let's Get It On
11. Nitrogenetics feat. DJ D & Hellsystem - Party Down
12. Weapon X - Back To Life
13. Nosferatu & Endymion - Victorious
14. Ophidian & Ruffneck - So Many Sacrifices
15. The Stunned Guys - Hymn (Amnesys Remix)
16. Ruffneck & Ophidian - All The Way Down (Mangled by Nosferatu & Endymion)
17. Enzyme X - Dissonant Poetry (VIP Edit by Ruffneck & Ophidian)
18. The DJ Producer - The Signal 2007 (D-Passion Remix)
19. Endymion - Causin' Confusion
20. Art Of Fighters - Artwork (Tha Playah Remix)
21. D-Passion - Unstoppable
22. Nosferatu - System_5601
23. DJ Mad Dog & Noize Suppressor - Fire
24. 3 Steps Ahead - Drop It (Tommyknocker & The Stunned Guys Remix)

Cd 3:
01. D-Passion - People Of Faith
02. Promo - Weapons Of Divine Temper
03. Promo - Running Against The Rules
04. Serum - Iron Cloud Rotating
05. Hectic Fence - Reflections Of Conflict
06. Chaosbringer - Pack Your Bags And Beat It
07. N-Vitral - Bunck
08. DaY-mar - No Prada
09. Negative-A vs. E-Noid - My Blood
10. Promo & MC Drokz - TD Anthem 07
11. N-Vitral - Bonck
12. Predator - Demon Pit
13. The DJ Producer - What I'm Talking
14. Promo - Unfuckwithable
15. The DJ Producer & Promo - Mark Of High Renown (DJ Cunthair Edit)
16. DJ Hidden - Times Like These
17. Nosferatu - Running Interference
18. The DJ Producer - Tension Sexuelle
19. Radium - No Result
20. Sarin Assault - Life Again
21. Promo & MC Drokz - Defective Counter

Links:

http://www.id-t.com/
http://www.thunderdome.com/
http://www.myspace.com/officialthunderdomeLabel: ID&T Releasedatum: 13 februari 2008 Waardering: