CD/DVD: R.E.M. Live

Voor een band die al 27 jaar bestaat is het eigenlijk vreemd dat er nooit eerder een live-album is verschenen. Terwijl de band een goede livereputatie heeft opgebouwd en er genoeg optredens zijn geweest waarvan iedere fan zou wensen dat die niet via een petje of gammel geluidsrecordertje was opgenomen. En nu is het eindelijk zover: R.E.M. Live ligt in de schappen. Is dit het summum van hun kunnen? Of een deceptie? Of ligt de waarheid in het midden?


De uitgave bestaat uit maar liefst 2 cd's en 1 dvd, dus dat belooft wat. Op een minder esthetische albumhoes staat het hoofd van Stipe met overblijfselen van de karakteristieke streep die hij opschminkte voor de tour van 2005. Het oude Commodore 64 lettertype springt van de rug en de achterkant af, er zijn mooiere hoezen gemaakt. De twee cd's bevatten 22 tracks afkomstig van de twee concerten die R.E.M. op 26 en 27 februari 2005 in Dublin gaf. Het beslaat een tijdspanne van meer dan twee decennia aan materiaal. Van '(Don’t Go Back To) Rockville' (met gastbijdrage van Daniel Ryan van The Thrills) en 'The One I Love' naar 'The Ascent of Man', 'Electron Blue' en 'Leaving New York' van het laatste album Around The Sun. Het meeste materiaal komt echter van de laatste albums. Iets wat de band siert. Ze blijven maar nieuw materiaal spelen en produceren (waarschijnlijk ook om hun eigen psyche te sussen). Enkele fans van het eerste uur zullen teleurgesteld zijn dat er minder jaren tachtig tracks op de setlist prijken. Maar met tracks als 'Man On The Moon', 'Great Beyond', 'Losing My Religion' en 'Walk Unafraid' en de eerder vermelde nummers kan er niet gezegd worden dat er geen klassiekers op staan. Ofschoon het met name door de tweede cd toch even blijft knagen. Hier staan namelijk maar vijf songs op. Gooi die cd dan vol met extra's van andere registraties uit de tour zou je denken, geef de liefhebbers nog meer. Bijna niemand zal die tweede cd opzetten voor vijf liedjes, hoe mooi ze ook mogen zijn.


De dvd is daarom ook meer de moeite waard: alle tracks achter elkaar en het visuele effect ernaast. Alhoewel je geen epilepsie moet hebben, de beelden zijn nogal beweeglijk en schokkerig. Camera's met kunst- en vliegwerk, iets wat het concert wat meer energie geeft, maar ook irritant kan worden op den duur. Het geluid op de dvd lijkt ook wat beter te zijn dan op de cd's, waar soms nog wel een dissonant momentje op voorkomt. De setlist heeft behoorlijk wat overeenkomsten met Perfect Square, dus als je niet van het werk daarna houdt, kan je hem laten liggen.
Desalniettemin is het eerste live-album van R.E.M. wel de moeite waard. Het blijven prachtige nummers en de stem van Stipe grijpt je bij de keel. De Sinterklaasverkoop gaat zo van start, en deze verzameling zal bij velen op het lijstje komen te staan.


Label Capitol Datum: 13 september 2007 Waardering: