DVD: Grimm Love

Het was een verhaal dat de wereld schokte. Een Duitse man had een advertentie geplaatst op internet of er iemand was die zich op wilde laten opeten. Uiteraard(?) reageerde er iemand op de advertentie en zo kwam het dat de Duitse kannibaal een landgenoot verorberde. Het was wereldnieuws en voor regisseur Martin Weisz een inspiratiebron voor een film over dit gruwelijke nieuwsfeit. De film is in Duitsland verboden door een rechter, omdat het de privacy van de kannibaal zou schenden, maar in andere landen is de film sinds kort op dvd verkrijgbaar.



Kannibalistisch liefdesverhaal
Volgens de Duitse rechter toonde de film Grimm Love op meer dan 88 punten overeenkomsten met het werkelijke verhaal van de kannibaal van Rothenburg, Armin Meiwes. Dat ging de jurist te ver en hij verbood de film. En dat terwijl de regisseur nog wel de moeite had genomen om de namen van de hoofdpersonen te veranderen en een fictief karakter toe te voegen! Daarnaast heeft hij het verhaal niet verteld vanuit de kannibaal zelf, maar vanuit een Amerikaanse studente, Keri Russell (Katie Armstrong) die onderzoek naar hem doet. Ze gaat op zoek naar de achtergronden van de kannibaal, die in de film Oliver Hagen heet, en vindt zelfs beeldopnames die hij maakte van zijn slachtpartij. De beelden van haar zoektocht worden gecombineerd met beelden van de zoektocht van Oliver Hagen naar een geschikt slachtoffer. Via Keri leren we Oliver kennen, via Oliver zijn daden. De film schetst een grauw en grijs beeld van de omgeving van de kannibaal en zijn 'slachtoffer', maar toont tegelijk ook de bijzondere liefde die de twee op een bepaalde manier voor elkaar voelen.



Doodlopend script
De film beweegt zich langzaam voort en we leren Oliver op zich wel kennen, maar het 'waarom' blijft ook na een grondige analyse onbegrijpelijk. De film is grotendeels niet expliciet, maar als Keri de videotape van de slachting bekijkt is het voor de kijker thuis ook een must om over een sterke maag te beschikken. Niet dat er echt iets in beeld komt, de film moet het vooral van geluid en suggestie hebben. Het voegt niets toe aan het drama en lijkt vooral bedoeld om de kijker nog verder te shockeren. Opmerkelijk is dat Weisz veel tijd uittrekt om de Amerikaanse studente te introduceren en ons laat kennismaken met iemand die op het laatste moment toch niet wil worden opgegeten, terwijl de uiteindelijke moord juist maar heel kort aan bod komt. Het zorgt ervoor dat je als kijker niet alleen wordt opgescheept met een onnodig karakter (de Amerikaanse studente) dat niets aan de film toevoegt, maar ook met een film die zomaar ergens lijkt te stoppen. Als kijker verwacht je meer, zeker omdat totaal niet duidelijk wordt hoe het met Oliver verloopt ná zijn eerste mensenvlees.



Grimm Love geeft een aardig beeld van het leven van de Duitse kannibaal Meiwes, maar jammer genoeg biedt de film weinig inzicht in het 'waarom'. Daarnaast heeft de film een abrupt einde, terwijl je als kijker toch ook nieuwsgierig bent naar de afloop van Meiwes' activiteiten. Het vertelraam, waarbij een Amerikaanse studente onderzoek doet naar de kannibaal, voegt niets toe aan het verhaal en staat alleen maar in de weg. De release op dvd bevat geen extra's.


Label: Video Film Express Releasedatum: 29 juni 2007 Kijkwijzer: Waardering film: Waardering extra's: Geen