DVD: Stormbreaker



Toen J.K. Rowling begon met het schrijven van haar eerste boek over Harry Potter kon ze nog niet weten wat voor succes haar verhalen haar zouden brengen. In het klein geldt hetzelfde voor een veel minder bekende Britse schrijver, Andy Horowitz. Hij is de geestelijk vader van spionagetiener Alex Rider, waarvan er van het eerste boek in het eerste jaar 'slechts' 25.000 exemplaren over de toonbank gingen. De vervolgboeken verkochten echter stukken beter en de boeken over Alex waren zo succesvol dat men besloot zijn avonturen te verfilmen. Het resultaat is de film Stormbreaker, naar het gelijknamige boek uit 2000, die sinds kort op dvd is uitgekomen.



Alex Rider is veertien jaar en heeft maar weinig met familie. Zijn ouders stierven toen hij jong was en zijn oom Ian (Ewan McGregor), bij wie hij in huis woont, is nooit thuis. Als drukke bankier kan hij maar weinig tijd doorbrengen met Alex, die daardoor wordt opgevoed door Jack, een soort Amerikaanse Au-pair. Als Ian op een dag niet meer thuis komt en de politie zegt dat hij is omgekomen bij een verkeersongeluk, ontdekt Alex dat dat ver van de waarheid is. Ian blijkt namelijk een geheim agent te zijn bij MI6 en is tijdens een klus vermoord. Niet lang na deze schokkende ontdekking wordt Alex benaderd door de MI6 om zijn oom op te volgen. Het wordt duidelijk dat zijn oom hem al zijn hele leven traint om voor de MI6 te werken en Alex gaat schoorvoetend akkoord. Zijn eerste klus is om achter de ware intenties te komen van de Amerikaanse weldoener Sayle. Hij geeft alle scholen een gratis Stormbreaker, een soort supercomputer, maar MI6 vermoedt dat dit wel eens een groot gevaar voor de natie kan opleveren.



Zonder schrijver Horowitz te kort te willen doen, valt Stormbreaker het beste te omschrijven als een 'James Bond voor tieners'. Dat is niet alleen omdat de hoofdrolspeler charmant, fit en inventief is en allerhande talen beheerst, maar ook omdat zijn baas een soort norse 'M' (Bill Nighy) is en er zelfs gadgets worden verstrekt door een soort 'Q' (Stephen Fry). Ook qua achtervolgingen en lokaties hoeft Stormbreaker niet onder te doen voor zijn volwassen spionagecollega, behalve dat de exotische lokaties ontbreken. Alleen als het gaat om een aantal belangrijke hoofdrolspelers, wijkt de film af van zijn grote broer. Zowel Alex' vijanden als zijn opdrachtgevers zijn veelal erg karikaturaal neergezet; Blofeld zou erbij verbleken. De film kent een vrij hoog tempo, verschillende spannende scènes en een aardige opening voor de sequal.



De extra's die zijn toegevoegd aan deze release gaan vooral over de productie van de film, waarbij er vooral aandacht is voor de omzetting van het boek naar het witte doek. Zo komen niet alleen de hoofdrolspelers aan het woord, maar is er ook een kort vraaggesprek met schrijver Horowitz die vertelt over zijn boeken. In de 'B-Roll' zien we hoe een aantal scènes tot stand zijn gekomen en in een andere feature is er aandacht voor de vechtscènes die in de film voorbij komen.

Alhoewel Stormbreaker zowel qua verhaal als opzet makkelijk te vergelijken valt met de Bondfilms, zijn er toch ook een aantal flinke verschillen. Natuurlijk komt dit vooral doordat deze film zich richt op het jongere publiek en er dus meer ruimte wordt gemaakt om verschillende eindjes aan elkaar te knopen. Wat dat betreft kent Stormbreaker weinig verrassingen en is al vanaf de eerste minuut duidelijk hoe het verhaal zich gaat ontwikkelen. Dat wil niet zeggen dat je je met deze film hoeft te vervelen. De Britse sterrencast laat zien dat ze hun vak goed verstaan en de film is ook visueel bijzonder aantrekkelijk. Jammer alleen dat deze spion nog te jong is om de film te voorzien van vrouwelijk schoon.


Label: Universal Releasedatum: 15 maart 2007 Kijkwijzer:
Waardering:


Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!