DVD: Omniversum WNF - Equator

Het Wereldnatuurfonds heeft als doel om wereldwijd de natuur te beschermen. Een zware klus, zeker gezien de invloed van de mens op het klimaat en de diversiteit van de natuur zelf. In de duizenden natuurfilms die al zijn gemaakt is te zien hoe wonderschoon de flora en fauna op onze wereld zijn. Om de diversiteit van de natuur te benadrukken hebben het Wereld Natuurfonds en het Omniversum een zestal documentaires samengebracht onder de verzamelnaam Equator. Als thema werd gekozen voor het leven rond de evenaar, verdeeld over zes categorieën.



Volgens de makers van de documentaires manifesteert de diversiteit van de natuur zich het beste rond de evenaar. Daar waar seizoenen als winter en zomer ontbreken, krijgen dier- en plantensoorten de meeste ruimte om zich te ontwikkelen, voort te planten en aan te passen aan de omgeving. Omdat de evenaar zich over de hele wereld uitstrekt zijn er vanzelfsprekend ook veel gebieden waar de 'kracht' van de evenaar zich laat zien.



In het eerste deel, Power of an ocean vormen de Galapagos eilanden en het Palmyra Atol het middelpunt van de aandacht. Beide eilandengroepen zijn gelegen in de Stille Oceaan, maar de Galapagos is een ruig en koud oord, terwijl Palmyra een tropisch klimaat kent. Het verschil toont zich zeer duidelijk in de verschillende diersoorten die op de eilanden leven, maar bovenal hoe de ecosystemen van beide locaties zich hebben aangepast aan het klimaat. In Battle for the light duiken we de regenwouden van Zuid-Oost Azië in. Daar groeien de hoogste bomen ter wereld, die maar liefst tachtig meter hoog kunnen worden. Ook daar moeten plant en dier zich zien aan te passen. De hoge bomen met een flink bladerdek laten een groot deel van de grond in hun schaduw, dus zonlicht is er schaars. Daarnaast is er oog voor de diverse landdieren die er leven. Naast een grote diversiteit aan apen, vind je er exotische diersoorten als de neushoornvogel, Aziatische olifant en de tijger. Waar de dieren in het tweede deel het veelal moeten stellen zonder de zon, is er in de derde documentaire zon te over.



In Rivers of the sun staat het stroomgebied van de Amazone centraal, een gebied waarin dieren moeten leven met een overvloed aan zonlicht. De dieren in het gebied hebben zich met pantsers aan weten te passen aan de omstandigheden of maken handig gebruik van hun omgeving om te overleven. Vooral de werking van het regenseizoen speelt een grote rol in deze documentaire. Door de wisseling tussen een droge en natte tijd moeten de planten en dieren met beide omstandigheden om kunnen gaan. De vierde documentaire, Reef of Riches heeft als thema de diversiteit van de riffen bij de Indonesische archipel. Ontelbare soorten koraal en vissen bevolken de bodem van de zee, wat een kleurrijk geheel oplevert. Sommige soorten worden geboren aan de andere kant van de wereld, maar komen uiteindelijk in de archipel bij elkaar. Indrukwekkend is de ontwikkeling van het koraal, waarbij in deze film te zien is hoe het koraal groeit. In het vijfde deel, Paradox of the Andes is er aandacht voor de natuur in het land dat zijn naam aan de evenaar te danken heeft: Equador. Op de koude toppen van de vulkanen leven dieren die gewend zijn aan sneeuw en koude, terwijl op de hellingen het tropisch klimaat zorgt voor dieren als de kolibrie. Het laatste deel in de reeks, Challenge of Change, behandelt het meest gekozen thema in natuurfilms: Afrika. Op de savanne komen de grote zoogdieren voor en zien we hoe jager en prooi samenkomen. Ook hier zien we hoe de regentijd zijn invloed heeft op het gedrag van de dieren.



De onderwerpen van de zes films doen vermoeden dat Equator gaat om een toevallig samengeraapt stel natuurfilms. Niets is minder waar, want er is een centraal onderwerp, namelijk 'aanpassing'. Overal ter wereld moeten flora en fauna zich aanpassen aan een veranderende wereld en de klimaatwisselingen. Alle films zijn op de zelfde manier samengesteld en bieden een zeer gedetailleerd beeld van de verschillende soorten die rond de evenaar voor komen. Met de gebruikte camera's worden onvoorstelbare details weergegeven, met de meest heldere kleuren. Zelfs onder water is alles kraakhelder en komt de pracht van de natuur echt tot zijn recht. De beelden van de echte dieren worden soms onderbroken door computeranimaties die helpen bij het uitleggen van bepaalde veranderingen. De serie films is terecht winnaar van een flink aantal prijzen, waaronder voor 'best photography', 'best educational value' en 'best soundmix' op het 29e International Wildlife Film Festival (IWFF).



De zes films zijn elk in een eigen keepcase verpakt, waardoor het geheel niet echt een mooi geheel vormt. Op de zijkant zijn de releases wel genummerd en ze zijn qua lay-out hetzelfde, maar een mooi digipack met zes discs had er een stuk mooier uitgezien. Elke documentaire duurt 52 minuten en wordt vergezeld door een promofilm van het WNF en trailers van de andere delen. Vanwege de beperkte inhoud hadden er makkelijk twee films op een disc gepast, wat de prijs waarschijnlijk ten goede was gekomen. Nu ligt de adviesprijs op bijna vijftien euro per deel, waardoor het in totaal toch bijna 90 euro kost. Alhoewel de serie echt heel erg de moeite waard is qua cameravoering en prachtige kleuren is dat toch wel erg veel geld voor een serie als deze.


Label: VideoFilmExpress Releasedatum: 15 november 2006 Kijkwijzer: Waardering:


Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!